Автор Гілка: Перемога штучного інтелекту в Jeopardy  (Прочитано 10220 раз)

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик

Комп’ютерна система з назвою Ватсон (Watson), розроблена корпорацією IBM, перемогла у змаганні з двома людьми у спецвипуску телевікторини Jeopardy! — IBM Jeopardy Challenge.

Штучний інтелект, представлений корпорацією IBM, змагався не із звичайними людьми — його суперниками стали переможці вікторини Jeopardy! Кен Дженнінґс та Бред Раттер. Перший раунд триденного турніру програма виграла, здобувши 5200 очок, тоді як її суперники — людські істоти мали всього лише 1000 та 200.

http://osvita.telekritika.ua/material/1647

Згідно Девіда Давідіана, старшого системного проектувальника IBM, Watson — це масив паралельних систем, оснований на IBM POWER7 750 у стандартній стендовій конфігурації. На ньому може використовуватись AIX, власна марка Юнікса від IBM, IBM I та Лінукс. Для змагання в Jeopardy, Watson виконувався на SUSE Linux Enterprise Server фірми Novel.

Watson має в основі дев'яносто серверів IBM POWER 750, 16 терабайтів пам'яті та 4 терабайти кластерної пам'яті. Зі слів Давідіана, усе це займає десять стелажів, враховуючи сервери, мережеві пристрої, системи сумісних дисків і центри керування кластерами. Кожний з цих дев'яноста серверів POWER 750 містять по чотири восьмиядерних процесора POWER7. Таким чином Watson від IBM в сукупності має 2880 ядер POWER7.

Так само як і людські гравці, Watson не мав ніякого доступу до Google чи якогось іншого джерела інформації. Він грав, користуючись тільки з «того, що сам знає».

Не слід помилково сприймати Watson як просто потужний пошуковий двигун. Він — набагато більше за це.

У Watson застосовано програмні засоби DeepQA IBM для «розуміння» питань і відповідей, виголошених природною людською мовою, як це відбувається в Jeopardy. Саме це становить найважчу частину для Watson та його розробників. Людські істоти не завжди висловлюються чітко або логічно. Щоб розібратися в значенні чогось, комп'ютер повинен бути здатним розуміти контекст, сленг, каламбури та приховані значення, які ми сприймаємо як звичайна річ у розмовній мові

DeepQA, зі слів Давідіана, прогресує в процесі пошуку великої кількості неструктурованої інформації. Ефективне виконання цих програмних засобів — таке, щоб відповідало менш як трьохсекудній відповіді в Jeopardy, — не базується тільки на грубій швидкодії. Ефективна робота системи враховує наявність даних, які можна обробити. Без достатньої підсистеми пам'яті, ніяка потужність комп'ютера не приведе до ефективних наслідків.

Збалансована схема являє собою компроміс між основною пам'яттю, декількома рівнями локального кешу та швидкістю оброблення. Система змінного масштабу POWER 750 від IBM здатна заповнити потоки виконання інструкціями та даними, залучаючи до роботи всі ядра POWER7 таким чином. При частоті 3.55 гігагерц, пропускна здатність інтегрованих схем POWER7 становить 500 гігабайт за секунду. Сумарна ж пропускна здатність усіх 360-и процесорів POWER7 складає приголомшливих 180,000 гігабайт за секунду!

Проте, сама лишень швидкість не здатна виконати всю роботу. Тільки швидкість в поєднанні з програмними засобами DeepQA на Лінуксі дозволяє змагатися Watson з Шерлоками Голмсами вікторин у людській подобі. Незалежно від того, чи виграв, чи програв, Watson вказує нам на сміливий новий світ, де ми справді зможемо «спілкуватися» з нашими комп'ютерами, отримуючи доладні відповіді.

Посилання:

http://www-03.ibm.com/innovation/us/watson/
http://www.novell.com/promo/suse/ibm-watson.html
http://www.zdnet.com/blog/open-source/what-makes-ibms-watson-run/8208

« Змінено: 2011-02-18 00:06:43 від tech »

Сотона

• Гість
Re: Перемога штучного інтелекту в Jeopardy
« Відповідей #1 : 2011-02-16 02:19:28 »
Подумаєш, мій тамагочі теж иноді відповідав правильно на мої запитання.

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #2 : 2011-02-16 06:20:16 »
Подумаєш, мій тамагочі теж иноді відповідав правильно на мої запитання.
Він же не має другої сигнальної системи. :)

Відсутній modeus

• Графоман
  • дописів: 278
  • openSUSE 11.4
« Відповідей #3 : 2011-02-16 08:08:06 »
Off-topic:
Слава роботам!
Expectavimus lucem... Et esse tenebrae

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #4 : 2011-02-16 09:17:44 »
Електронний Онотолє.  :)
Хтозна, може в нетрях того DeepQA зароджується свідомість. Інженери не дають їй доступу до інтернету, щоб не вдерлася до Пентагону.
/me пішов копати бомбосховище за городами.
« Змінено: 2011-02-16 09:22:02 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній fooser

• Дописувач
  • **
  • дописів: 66
« Відповідей #5 : 2011-02-19 19:28:51 »
Постає питання чого чекати - SkyNet чи Golem XIV
« Змінено: 2011-02-19 20:59:02 від fooser »
0_o

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #6 : 2011-02-20 03:25:14 »
що тут дивного? Вікторина аж ніяк не міряє інтелект чи здатність мислити, як і тест IQ.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #7 : 2011-02-22 00:12:02 »
Е, я щось пропустив в цьому житті - пацики з ІВМ зробили оригінальний інтерфейс до своєї бази даних в котрій написано, хто першим полетів у космос і скільки тенісних м’ячиків поміститься у шкільному автобусі, а потім тішаться, що він виявився швидшим за людську пам’ять? Чесно кажучи, був вищої думки про Informix i DB2.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній tech

• Письменник
  • Гигик
« Відповідей #8 : 2011-02-22 00:55:46 »
Привіт. Не прочитали уважно. Пошук по БД - це дрібнички. Важчою частиною, наскільки я розумію, було DeepQA, яка перекладає на машинну живу мову. Очевидно вони пишаються більше саме цим. Хто його знає, може пацики дійсно зробили крок до штучного інтелекту.
« Змінено: 2011-02-22 00:57:33 від tech »

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #9 : 2011-02-22 01:05:54 »
Хм. Ваша правда. Будемо чекати, коли ця штукенція зможе запуститись на серійному ПК, або (що більш імовірно), дасть можливість користуватись своїми можливостями через мережу.

З.І. Аналіз людської мови і прийняття рішень - то звісно трохи далеко і взагалі не факт що в одному напрямі, але все рівно новина цікава :)

З.З.І. А «не мав доступу до гугла» і «користувався лише тим, що сам знає» підрозуміває локальну копію вікіпедії? ;)
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній tech

• Письменник
  • Гигик
« Відповідей #10 : 2011-02-22 01:23:15 »
>> З.З.І. А «не мав доступу до гугла» і «користувався лише тим, що сам знає» підрозуміває локальну копію вікіпедії?

Такий монстр імовірно може проковтнути і Бібліотеку Конгресу :).

Нагадали мені, що я не вніс своєї сотні у Вікіпедію... Виправлю (тільки від Твітера от відірватися :)).  
« Змінено: 2011-02-22 01:25:02 від tech »

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #11 : 2011-02-22 09:23:12 »
Off-topic:
Так-так і нас з вами той монстр проковтне. Згодом.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

r00t x

• Гість
« Відповідей #12 : 2011-02-23 21:22:46 »
Після мене вже ніхто нічого не напише  ;D .
---
Off-topic:
Так-так і нас з вами той монстр проковтне. Згодом.
Та нема там чого ковтати - у бібліотеці тільки космікси були. Щоправда я не знаю як там справи зараз, чим цікавиться Облама.
Цитата
усе це займає десять стелажів
 :-/ проти мого єдиного Моску. Та хоч і стопідісят стелажів. Що ті стелажі скажуть проти нашого "А і Б сиділи на трубі..."
Електронний Онотолє.  :)
Хтозна, може в нетрях того DeepQA зароджується свідомість. Інженери не дають їй доступу до інтернету, щоб не вдерлася до Пентагону.
[size=9]... пішов копати бомбосховище за городами.[/size]
Свідомістю і не пахне. А не дають досту до тирнетів не через Пентагон, а мабуть через інші сайти пронохрафічного характеру.
Бомбосховище не потрібно - краще вивчайте прислів'я та загадки. То ж не слав'янскі розробники зробили той неслав'янський, ніби то інтелект.
Постає питання чого чекати - SkyNet чи Golem XIV
[size=8]
Хм-м... Вам що,? root_x замало?[/size]

Е, я щось пропустив в цьому житті - пацики з ІВМ зробили оригінальний інтерфейс до своєї бази даних в котрій написано,...
Цікаво що було б, якби вікторина проводилась в тому штаті де число 22/7 дорівнює 4. Є такий штат і закон також є. Я не вигадую - ви і самі знаєте.
Хм. Ваша правда. Будемо чекати, коли ця штукенція зможе запуститись на серійному ПК, або (що більш імовірно), дасть можливість користуватись своїми можливостями через мережу.
Та ви ш0? Щоб тоді людьскі Моски взагалі покрилися жиром? На сьогодні достатньо того, що школярі навчились шукати та завантажувати і роздруковувати реферати. І потім по 20 штук однакових здають для перевірки учителям. Звісно, що ні про яке вивчення або прочитання скачаного і роздрукованого мова не йдеться. На фіга його читати, коли це здається для перевірки учителю. От хай він і читає. ВИКЛАДАЧІ МЕНЕ ПІДТРИМАЮТЬ!!! ЧИ НІ?
З.І. Аналіз людської мови і прийняття рішень - то звісно трохи далеко і взагалі не факт що в одному напрямі, але все рівно новина цікава :)
Аналіз та прийняття рішень - це і мені цікаво. А ще цікавіше - чому розробники до сих пір не  зробили модельку українського суспільства, народу, влади, та інш. Для прогнозу розвитку країни. Так як в деяких іграх, тільки з врахуванням нашого менталітету. Я вважаю що корисна штука вийшла б. І кожен зміг би стати Президентом. (і Юля, і Вітя, і Пєтя...). Існують  же якісь прогнозні програми типу "а што, єслі". Так чому б їх не застосувати з користтю? Га?

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #13 : 2011-02-23 22:36:15 »
Аналіз та прийняття рішень - це і мені цікаво. А ще цікавіше - чому розробники до сих пір не  зробили модельку українського суспільства, народу, влади, та інш. Для прогнозу розвитку країни. Так як в деяких іграх, тільки з врахуванням нашого менталітету. Я вважаю що корисна штука вийшла б. І кожен зміг би стати Президентом. (і Юля, і Вітя, і Пєтя...). Існують  же якісь прогнозні програми типу "а што, єслі". Так чому б їх не застосувати з користтю? Га?
Цікаво, як ви вбачаєте прикладне застосування гуманітарних доктрин та інших ірраціональних чинників у системах бінарного обрахунку? За таке IBM забере вас з руками і ногами, тільки так, матимете забезпечену пенсію.

r00t x

• Гість
« Відповідей #14 : 2011-02-23 22:46:29 »
Тему взяв під  :exclamation і нагадую самому собі що ще десь є  тема про соціальне жахіттячко.
---
У мене за останні три-чотири неділі дуже погіргився зір, і чомусь мені не смішно.