Шкода тільки, що отой кнопікс вже зносився і здох. Треба буде новий дістати...
Kubuntu не пробував, але якщо знати зовсім трошки системні команди Linux (а саме mount), то ніякий fstab не потрібен
Оскільки тут ставлять багато питань - а який дистр мені встановити, то, гадаю, і по "живих дисках" треба думки зібрати, можливо, новачкам буде цікаво.
Цитата: myroslava від 2005-09-13 20:45:53Оскільки тут ставлять багато питань - а який дистр мені встановити, то, гадаю, і по "живих дисках" треба думки зібрати, можливо, новачкам буде цікаво.Найкраще тримати живчика на флешці - вони зараз дешеві як багно. ;-)http://rz-obrian.rz.uni-karlsruhe.de/knoppix-usb/
Цитата: Loof від 2005-09-14 12:53:01Kubuntu не пробував, але якщо знати зовсім трошки системні команди Linux (а саме mount), то ніякий fstab не потрібен Шановний Loof, саме після використання команди маунт воно і видавало помилку - у доступі відмовлено, бо диск не прописаний у fstab. Точного формулювання не пам'ятаю, але подивлюсь.Бо окрім команд, мають бути передумови для того, щоб вони подіяли. Наскільки я це розумію, при встановці системи вона визначає, що є такі-то розділи, і прописує їх у fstab. У випадку з лайв-сі-ді десь воно, може, і логічно, що fstab заздалегідь створений, і моїх /dev/hda5, /dev/hda6 і т.п. там нема. Тобто відсутня сама вказівка на те, що існує якась точка доступу до диску.Очевидно, інші лайв-сі-ді з цим справляються краще в сенсі того, що, може, створюють якийсь там fstab в оперативці.Що тільки підтверджує слова Федевича про те, що робили лабухи.
Шановна Мирославо! Я повністю погоджуюсь з тим, що кубунту робили справжні лабухи. А я то чув, що саме дистрибутиви ubuntu i kubuntu так славляться своєю простотою і дружністю для новачків. І зробити нормального LiveCD не змогли...
І змонтувати розділ на диску без fstab - це зовсім не проблема...
$ mount /dev/hda5mount: can't find /dev/hda5 in /etc/fstab or /etc/mtab
Але хоча це і може бути легким для мене, то людина, яка вперше бачить лінакс почне з такої kubunt'и, то найбільш ймовірно, що зразу повернеться у свій звичний віндовс, який "бачить мої диски C:\ D:\ ..." ... Добре, треба закінчувати свій виступ, справ ще багато...
А все, що потрібно початківцю - це хороший, зручний дистрибутив LiveCD, у якому інтерфейс буде на РІДНІЙ мові (ось що справді здивує віндузятника!). Мав би час і можливість, то сам би взявся за створення дійсно українського дистрибутиву для лінуксації.
після використання команди маунт воно і видавало помилку - у доступі відмовлено, бо диск не прописаний у fstab. Точного формулювання не пам'ятаю, але подивлюсь.
mount -t vfat -o noexec,nosuid,iocharset=koi8-u /dev/hdb1 /mnt/somewhere
Код: [Вибрати]$ mount /dev/hda5mount: can't find /dev/hda5 in /etc/fstab or /etc/mtabЯ із задоволенням спробую послідувати конкретним порадам, для яких, власне, цей форум і існує (а не для того, щоб дехто розводився про те, як він це може зробити як два пальці, на відміну від убогих віндузятників).
Та годі вам, Мирославо. :о)
Ну а файл списку файлових систем нормальний живчик мав би створювати на льоту (це я так, щоб моє повідомлення не було зовсім вже оффтопом ;о) ).
Це в мене такий спосіб вивідувати інфу для створення юзабельного посібнику для чайників. Тому дякую за пояснення, воно дуже в струю, так би мовити.
myroslavaПочатківецьдоброзичливе стерво