Автор Гілка: Порівняння LiveCDs  (Прочитано 7501 раз)

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • дописів: 27
  • upward
Порівняння LiveCDs
« : 2005-09-13 20:45:53 »
Оскільки тут ставлять багато питань - а який дистр мені встановити, то, гадаю, і по "живих дисках" треба думки зібрати, можливо, новачкам буде цікаво.

Спробувала kubuntu-5.04 та MEPIS-3.3.1.

Висновки - другий краще. По-перше, тому що живий сі-ді і встановлювач на одному диску. По-друге, кубунту не зміг замаунтити жодного диску, тому - це просто тупа демо-версія, в той час як з МЕПІСом можна хоч щось зробити. (кубуну розповідає, що диски відсутні у fstab, але чомусь Мепіс це мало обходить). Також, з опису DistroWatch MEPIS містить драйвера для NVIDIA, що розширює коло осіб, які можуть спробувати лінукс і не обламатися в перші 10 хвилин.
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
Re: Порівняння LiveCDs
« Відповідей #1 : 2005-09-14 00:46:07 »
Пробував кнопікс. Пробував лабунту. Лабунту робили лабухи, мало того, що на шустрій бричці воно вантажиться хвилин зо п'ять, так іще й з ним якісь роботи з rescue провадити, то сама райська насолода. Здохнути не встати.

Кнопікс мало того, що не лабухами роблений, я з ним працював, коли на компі харда взагалі не було, й не скажу, щоб мені там чогось бракувало. Версія за червень 2003 року. Мені там багато й не треба було, всього-то якийсь там латех і купу пакетів до нього...

Щось мені мало віриться, що хтось зробить кращий LiveCD.

Шкода тільки, що отой кнопікс вже зносився і здох. Треба буде новий дістати...

Відсутній Loof

• Дописувач
  • **
  • дописів: 77
  • Що новенького?
« Відповідей #2 : 2005-09-14 12:53:01 »
Я випробував досить багато різних LiveCD і можу про них дещо сказати...
Звичайно, Knoppix у своїй ваговій категорії без конкурентів, особливо остання версія 4.0 на DVD  :)
А ще мені дуже сподобався Slax - тим, що він маленький (180 Mb), може поміститись на маленький диск і дозволяє створювати свої диски на його основі.
Непоганий і Mandrake LiveCD - він, на мою думку, не так перегружений різними програмами як Knoppix і є досить зручним для новачків.
Ну а для адміністрування системи нічого кращого за SystemRescue LiveCD я не знайшов.
Були й інші, але але нічого особливого... Хіба що запам'ятався український Blin, але про новіші його версії нічого не чув

Kubuntu не пробував, але якщо знати зовсім трошки системні команди Linux (а саме mount), то ніякий fstab не потрібен  ;)

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
« Відповідей #3 : 2005-09-14 18:34:32 »
Шкода тільки, що отой кнопікс вже зносився і здох. Треба буде новий дістати...
Якщо з українським трафіком у Вас нема проблем, то і з новим кнопіксом не має бути. ftp://ftp.linux.kiev.ua/pub/Linux/Knoppix/KNOPPIX_V3.9-2005-05-27-EN.iso
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
« Відповідей #4 : 2005-09-14 18:36:09 »
Kubuntu не пробував, але якщо знати зовсім трошки системні команди Linux (а саме mount), то ніякий fstab не потрібен  ;)
Шановний Loof, саме після використання команди маунт воно і видавало помилку - у доступі відмовлено, бо диск не прописаний у fstab. Точного формулювання не пам'ятаю, але подивлюсь.

Бо окрім команд, мають бути передумови для того, щоб вони подіяли. Наскільки я це розумію, при встановці системи вона визначає, що є такі-то розділи, і прописує їх у fstab. У випадку з лайв-сі-ді десь воно, може, і логічно, що fstab заздалегідь створений, і моїх /dev/hda5, /dev/hda6 і т.п. там нема. Тобто відсутня сама вказівка на те, що існує якась точка доступу до диску.

Очевидно, інші лайв-сі-ді з цим справляються краще в сенсі того, що, може, створюють якийсь там fstab в оперативці.

Що тільки підтверджує слова Федевича про те, що робили лабухи.
« Змінено: 2005-09-14 18:40:11 від myroslava »
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #5 : 2005-09-14 18:47:45 »
Оскільки тут ставлять багато питань - а який дистр мені встановити, то, гадаю, і по "живих дисках" треба думки зібрати, можливо, новачкам буде цікаво.

Найкраще тримати живчика на флешці - вони зараз дешеві як багно. ;-)

http://rz-obrian.rz.uni-karlsruhe.de/knoppix-usb/
[Fedora Linux]

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
« Відповідей #6 : 2005-09-14 18:51:24 »
Найкраще тримати живчика на флешці - вони зараз дешеві як багно. ;-)
http://rz-obrian.rz.uni-karlsruhe.de/knoppix-usb/
Дуже дякую за лінк, бо я спробувала просто розпакувати damnsmalllinux на флешку і отримала Missing operating system.  Коли що не розберу по цьому лінку, питатиму :). Це, звичайно, коли буде час.
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #7 : 2005-09-14 20:30:04 »
Цитата
Kubuntu не пробував, але якщо знати зовсім трошки системні команди Linux (а саме mount), то ніякий fstab не потрібен  
В таких випадках є однодискетний tomsrtbt. Знаєш системні команди, то тобі багато чого не треба. А лабунтою я користувався, бо нічого ліпшого не було, якраз для апаратної діагностики машинки, а то з віндою все це "бабка надвоє ворожила".

Маю сказати, зовсім не сподобалось те, що ця зараза задає питання при запуску й запускається щось у три стадії, жеручи, між іншим, купу пам'яті. Ну ***** живому дискові Debian installer? Для реанімації?!

Тим паче, якщо машина може зробити щось сама, то я волію, щоб вона й робила це сама. В тому числі створити fstab. В тому числі завантажуватись без моєї присутності на місці.
« Змінено: 2005-09-15 11:15:20 від lvm »

Відсутній Loof

• Дописувач
  • **
  • дописів: 77
  • Що новенького?
« Відповідей #8 : 2005-09-14 23:37:12 »
Шановний Loof, саме після використання команди маунт воно і видавало помилку - у доступі відмовлено, бо диск не прописаний у fstab. Точного формулювання не пам'ятаю, але подивлюсь.

Бо окрім команд, мають бути передумови для того, щоб вони подіяли. Наскільки я це розумію, при встановці системи вона визначає, що є такі-то розділи, і прописує їх у fstab. У випадку з лайв-сі-ді десь воно, може, і логічно, що fstab заздалегідь створений, і моїх /dev/hda5, /dev/hda6 і т.п. там нема. Тобто відсутня сама вказівка на те, що існує якась точка доступу до диску.

Очевидно, інші лайв-сі-ді з цим справляються краще в сенсі того, що, може, створюють якийсь там fstab в оперативці.

Що тільки підтверджує слова Федевича про те, що робили лабухи.

Шановна Мирославо! Я повністю погоджуюсь з тим, що кубунту робили справжні лабухи. А я то чув, що саме дистрибутиви ubuntu i kubuntu так славляться своєю простотою і дружністю для новачків. І зробити нормального LiveCD не змогли...

Я просто мав на увазі те, що навіть створений лабухами дистрибутив може стати у пригоді, коли більше нічого немає, бо ядро і оболонка у всіх лінаксах практично однакові. І змонтувати розділ на диску без fstab - це зовсім не проблема... Але хоча це і може бути легким для мене, то людина, яка вперше бачить лінакс почне з такої kubunt'и, то найбільш ймовірно, що зразу повернеться у свій звичний віндовс, який "бачить мої диски C:\ D:\ ..."  :)
Сам стикався з таким, коли вперше знайомився з цією операційною системою. І якби не впертість, то сидів би далі під вікнами і кракав крадені програми, щоб покористуватися...

А все, що потрібно початківцю - це хороший, зручний дистрибутив LiveCD, у якому інтерфейс буде на РІДНІЙ мові (ось що справді здивує віндузятника!). Мав би час і можливість, то сам би взявся за створення дійсно українського дистрибутиву для лінуксації.  ;D

Добре, треба закінчувати свій виступ, справ ще багато...
« Змінено: 2005-09-14 23:41:08 від Loof »

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
« Відповідей #9 : 2005-09-15 09:39:02 »
Шановна Мирославо! Я повністю погоджуюсь з тим, що кубунту робили справжні лабухи. А я то чув, що саме дистрибутиви ubuntu i kubuntu так славляться своєю простотою і дружністю для новачків. І зробити нормального LiveCD не змогли...
Може, все-таки є різниця між дружнім дистрибутивом, який іде на хард, і нормальним LiveCD?

І змонтувати розділ на диску без fstab - це зовсім не проблема...
$ mount /dev/hda5
mount: can't find /dev/hda5 in /etc/fstab or /etc/mtab
Я із задоволенням спробую послідувати конкретним порадам, для яких, власне, цей форум і існує (а не для того, щоб дехто розводився про те, як він це може зробити як два пальці, на відміну від убогих віндузятників).
Але хоча це і може бути легким для мене, то людина, яка вперше бачить лінакс почне з такої kubunt'и, то найбільш ймовірно, що зразу повернеться у свій звичний віндовс, який "бачить мої диски C:\ D:\ ..."  :) ... Добре, треба закінчувати свій виступ, справ ще багато...

А все, що потрібно початківцю - це хороший, зручний дистрибутив LiveCD, у якому інтерфейс буде на РІДНІЙ мові (ось що справді здивує віндузятника!). Мав би час і можливість, то сам би взявся за створення дійсно українського дистрибутиву для лінуксації.  ;D
Мені здається, поки Ви виступаєте, такі дистрибутиви вже створені. Зокрема, наскільки я знаю, для тієї ж кубунти йде переклад. Ну, і кнопікс, гадаю, теж не без того, хоча поки не пробувала.
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #10 : 2005-09-15 09:42:02 »
після використання команди маунт воно і видавало помилку - у доступі відмовлено, бо диск не прописаний у fstab. Точного формулювання не пам'ятаю, але подивлюсь.
Точне формулювання все ж мабуть трохи інакше :о)
Справа в тому, що для монтування розділу зовсім не обовязково щоб останнй був прописаний у fstab; у такому випадку достатньо набрати у командному рядку всі параметри команди mount, котрі як правило прописуються у fstab'i. Щось типу такого:

mount -t vfat -o noexec,nosuid,iocharset=koi8-u /dev/hdb1 /mnt/somewhere

Звісно, що команда

mount /mnt/somewhere

виглядає поруч із цією значно приємніше :о))

З.І. А ще, вявляється, убунту не визначає мій монітор і файл налаштувань Х-ів треба правити вручну. Я подивився на це, плюнув і завантажив Frenzy :o)
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
« Відповідей #11 : 2005-09-15 09:48:36 »
mount -t vfat -o noexec,nosuid,iocharset=koi8-u /dev/hdb1 /mnt/somewhere
Оце вже відповідь ;). Я-то собі вже накачала купу всякого різного, але якщо людина має кубунту і прийде шукати відповідей, то це явно краще, ніж знати, що Loof це вміє.
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #12 : 2005-09-15 09:50:17 »
$ mount /dev/hda5
mount: can't find /dev/hda5 in /etc/fstab or /etc/mtab
Я із задоволенням спробую послідувати конкретним порадам, для яких, власне, цей форум і існує (а не для того, щоб дехто розводився про те, як він це може зробити як два пальці, на відміну від убогих віндузятників).

Та годі вам, Мирославо. :о)
Справа в тому, що якщо файл не прописаний у /etc/fstab, тоді команді mount потрібно передати як мінімум два параметри - пристрій (що ви й зробили), та точку монтування (вже існуючий каталог, куди буде змонтована нова ФС; врахуйте, що ввесь його вміст стане тимчасово недоступним).
А в ідеалі цій команді треба передати ще й кілометр опцій (наприклад, всі, що вказані у файлі /etc/fstab для схожих ФС). Тому й прописують файлові системи разом з параметрами у один файл - щоб не бавитись із цим усім. Юніксоїди взагалі вкрай ліниві люди: досить згадати хоча б можливість рухатись по тексту не скидаючи праву кисть на клавіші курсора, реалізовану у vi(m)).

Якщо ж обговорювану файлову сисему (/dev/hda5) ви монтуєте вряди-годи, тоді у fstab до всіх наявних опцій достатньо додати noauto, щоб вона не монтувалась автоматично, і все.

Ну а файл списку файлових систем нормальний живчик мав би створювати на льоту (це я так, щоб моє повідомлення не було зовсім вже оффтопом ;о) ).

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
« Відповідей #13 : 2005-09-15 09:55:22 »
Та годі вам, Мирославо. :о)
Це в мене такий спосіб вивідувати інфу для створення юзабельного посібнику для чайників. :)
Тому дякую за пояснення, воно дуже в струю, так би мовити.

Ну а файл списку файлових систем нормальний живчик мав би створювати на льоту (це я так, щоб моє повідомлення не було зовсім вже оффтопом ;о) ).
от і я всього-навсього про те саме.  ;)
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #14 : 2005-09-15 10:11:58 »
Це в мене такий спосіб вивідувати інфу для створення юзабельного посібнику для чайників. :)
Тому дякую за пояснення, воно дуже в струю, так би мовити.

Оригінальний спосіб :о)) Щоправда, прочитавши
Цитата
myroslava
Початківець
доброзичливе стерво
і добряче відсміявшись, починаєш задумуватись, що "хмм, щось у цьому є" (с) ;о)