Автор Гілка: Потрібно вибрати дистрибутив для студентів  (Прочитано 4585 раз)

Відсутній only_negation

• Новачок
  • *
  • дописів: 7
Потрібна ваша допомога.

Є бажання і можливість навчати студентів основам роботи з *нікс операційними системами та хоча б прикладному софту для них.

Необхідно вибрати дистрибутив пінгвіна. Такий, щоб був з іксами (бажано КДЕ) та хоча б з російською локалізацією. І ще дуже потрібні книги та/або методологічні посібники по дистрибутиву. Головне - це звичайно чим об'ємніша документація російською або українською мовами з допомогою якої можна буде власноруч свторити методологічні посібники.

Порекомендуйте будь-ласка такий, якому би ви самі вчили людей, а також бажано літературу.
Дякую.

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
Студентів якого фаху пропонується навчати?
Майбутні гуманітарії/медики/юристи чи майбутні програмери?

Мається на увазі поточний рівень компутерної грамочті та бажання засвоювати новий матеріал.

Відсутній only_negation

• Новачок
  • *
Різних фахів - від менеджерів до программістів, можливо частково і гуманітаріїв в межах курсу "програмне забезпечення" - на ньмоу зараз вивчають тільки віндовс, що мене жахливо дратує :) Курс має на меті подати базові поняття роботи з ОС та прикладним ПЗ (ті самі калькулятори та пейнти, потім офісні програми) студенту, як користувачу. Программістам потрібна поглиблена програма, але для початку треба затвердити хоча би базову.

Praporshic

• Гість
Стосовно "менеджерів" нічого окрім SUSE або Mandirva запропонувати не наважусь, а от для майбутніх програмістів та адміністраторів - обов'язково OpenBSD та LFS - може хтось зробить правильний висновок, та змінить професію, доки ще не пізно  ::)
Стосовно документації, то існує вдосталь універсальної документації, яка не залежить від дистрибутиву.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
а от для майбутніх програмістів та адміністраторів - обов'язково OpenBSD та LFS - може хтось зробить правильний висновок, та змінить професію, доки ще не пізно  ::)
Да-а-а... було б в мене більше мізків у свій час, зробив би справжню кар'єру. Страховим агентом там, чи чиновником ;D

Відсутній only_negation

• Новачок
  • *
а, ще одне побажання - ПО має бути по можливості безкоштовним :)

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
ну, значить розставим пріорітети:

1. багато готових програм, корисних у повсякденному вжитку для пересічного /менеджера/гуманітарія.  Програми мають бути вже включені в дистрибутив.
2. зручний і зрозумілий інтерфейс користувача (шоби був інтуїтивно зрозумілий і не відлякував новачків)
3. мінімум "обробки напильником" по місцю встановлення - cd/floppy/flash монтуються автоматично, мп3 грає, кіно показує, принтери і віндові шари підключаються
4. по максимуму українізований (можна і рос, аби поменше іноземної)

Студент буде ставити питання "в віндозі я роблю це отак, а як це зробити в Лінукс?" (обєктивна реальність), тому морально треба бути готовим :) відповідати, але основна мета та напрям курсу повинні були б бути - дати знання та навики використання компутера для для вирішення прикладних завдань (інтенет/спілкування/листування/бізнез/розваги/еtс) і не обмежуватись  порівнянням вікон та пінгвінів.

Щодо дистибутивів - я б назвав ASPLinux найоптимальнішим ;) (хоч сам надаю перевагу іншим)

Відсутній Nickispeaki2

• Дописувач
  • **
  • дописів: 86
  • I Love YaBB 2!
Лінукс Мінт 2.2

Чому:

1. зібрана на Убунту 6.10 (убунту займає ПЕРШЕ місце на Дістровотч () з 2005 року, а Мінт піднялася на 7 місце за останні 7 днів. якби їй ще й фінансування убунту, то не бачити б убунту першого місця - там би була Мінт
2. є речі, які конче необхідні в роботі і яких СТАНДАРТНО не має в убунту (їх можна з деяким терпінням і ще де чим додати в убунту, але навіщо? в мінт ВЖЕ є!):
ПОВНА МУЛЬТИМЕДІЙНІСТЬ! Це значить вбудована підтримка МР3, МР4, ДВД, Реалпеєр 10, квік-тайм, флеш 9, ...
3. ХОРОША УКРАЇНІЗАЦІЯ!
4. А також ОпенОФіс 2.1, Файєрфокс, ...
5. кілька тисяч програм під Дебіан, які підуть під Мінт, і, які (УВАГА!) абсолютно вільно можна копіювати і  роздавати студентам!
6. самі допишіть. і мені розкажіть. бо я вже цілих 3 місяці (під лінуксом час йде швидше, ніж під Віндовсом ;-) ) користуюся і задоволений.

для скачування:
http://linuxmint.com/download.html

сайт українською мовою:
http://linuxmint.narod.ru/

форум українською мовою:
http://www.phpbbplanet.com/linuxmint/

рідний форум:
http://linuxmint.com/forum/

і, власне, сам сайт:
http://linuxmint.com/

Всьо написане на правах "ІМХО або НМД - на мою думку"

Відсутній Nickispeaki2

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
ще таке маленьке доповнення: підтримка НТФС NTFS  - тобто ви зможете читати і писати на диски з Віндовсом.
У версії 2.2 і вище.

Відсутній Nickispeaki2

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
Такий, щоб був з іксами (бажано КДЕ) та хоча б з російською локалізацією. І ще дуже потрібні книги та/або методологічні посібники по дистрибутиву. Головне - це звичайно чим об'ємніша документація російською або українською мовами з допомогою якої можна буде власноруч свторити методологічні посібники.

Порекомендуйте будь-ласка такий, якому би ви самі вчили людей, а також бажано літературу.
Дякую.

Мінт з гномом. Можна поставити власноруч з інету і КДЕ, але.... (ІМХО, НМД І ТАК ДАЛІ: КДЕ все ж таки гірше працює під Мінтом, убунту, хоча і в деяких моментах КРАЩЕ гнома)

Книжок на Петрівці МОРЕ.

ВАМ ДОВЕДЕТЬСЯ (ЕХ!) власне самим створювати документацію. Наскільки мені відомо по мінту НІЧОГО немає, але є англійською по Убунту на офіційному сайті www.ubuntu.com і досить чимало по Дебіан російською, можливо українською. та й тут на форумі вже є дещо.

А так.... Я сподіваюся, що у Вас вистачить наснаги зробити СВІЙ дистрибутив із тими програмами, ЯКІ САМЕ ВАМ ПОТРІБНІ. І першого вересня кожному своєму студенту урочисто вручати в руки! ЦЕ ж ВІЛЬНЕ ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ! І ВІЛЬНО РОЗПОВСЮДЖУВАТИ ХОЧ КОЖНОМУ ЗЕМЛЯНИНУ!

Слава Лінуксам! ;-)
« Змінено: 2007-03-18 21:29:15 від Nickispeaki2 »

Praporshic

• Гість
Підсумуємо попередні 3 повідомлення: ставите Debian та не парите мізки, бо перекладеної російською та українською документації вистачить на створення будь-яких методичок.  ;)

А взагалі, я більше схиляюсь до використання у подібних випадках SUSE/Mandriva. Як варіант - ALT/ASP.
« Змінено: 2007-03-19 09:03:27 від Praporshic »

Відсутній only_negation

• Новачок
  • *
Дякую всім за дописи, спробую в першу чергу оцінити мандріву та ASP, тільки от мандріва не схотіла стартувати ікси в мене на учнівських комп"ютерах (там VIA S3 вбудоване відео), але думаю, що розберуся з цим, тим більше що з mini free інсталювався.

Чи могли б ви ще поділитися лінками на актуальні та об"ємні книги по лінуксу, які варто прочитати на ваш погляд? Цікавлять як "самоучітєлі" так і повні "руководства" користувача.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
/me задумався про степінь розвитку збірок Лінукс - Мінт, котрий на базі Убунту, котрий (-а?) на базі Дебіен... мдя...

По темі.
З української документації рекомендую розділи "Публіцистика" та "Переклади LDP" на ДЛОУ.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
По темі.
З української документації рекомендую розділи "Публіцистика" та "Переклади LDP" на ДЛОУ.
З російськомовної можу порекомендувати lorquotes.ru .

Відсутній diligent

• Кореспондент
  • дописів: 201
Досить актуальне питання. Власне, займаюсь ним вже приблизно півроку.
От що можу порадити:
1) Зазвичай, машини досить різні, тому готуйтесь до того, що знадобиться встановлюти зовсім різні дістрибутиви - мені довелось встановлювати як ASP, так і Slackware на 386 з 16М. Нажаль, проект з Debian провалився, через відсутність часу та спеціалістів по підтримці. Зараз використовується ASP, та Slackware. ASP можуть встановлювати навіть кафедральні адміністратори, котрі Linux не бачили взагалі. Потрібно лише описати декілька важливих кроків.
2) Потрібно провести декілька семінарів серед викладачів - без їх підтримки, та згоди буде тяжко. Також, вам потрібно буде знайти заміну ПО, з яким працюють викладачі, особливо на старших курсах, інакше цей курс буде забутий, як тільки закінчиться.
3) Починати потрібно з базової програми, курсі на першому, яка може бути аналогічною до такої ж з Windows, MS Office та ін. Але, якщо інші викладачі будуть вимагати використовувати Windows, чи закриті формати - знову ж на цьому все закінчиться. Для більш поглиблених та спеціалізованих курсів потрібна розробляти свій план, якщо цікаво можу розповісти більш детально, принаймні зі СПіОСу, моделювання, мат. методів, системного аналізу й ін.

Зараз немає часу, може в інший раз напишу більше, в якості початкової інформації, можу порадити доступну книгу Костроміна "Лінукс для користувача": http://linuxcenter.ru/lib/books/kostromin/. Якщо буде цікаво, можу написати, яке ПО використовуємо, та чим заміняємо ПО для Windows.
Software is like sex: it's better when it's free.  (c) Linus Torvalds