Автор Гілка: Підла Віста  (Прочитано 10097 раз)

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Підла Віста
« : 2008-01-29 20:45:18 »
Я сам з цим не стикався, проте до мене, як до викладача інформатики, інколи такі запитання поступають. Суть у тому що люди купують ноутбук з, як вони кажуть, "прошитою" Вістою. Я такого зрозуміти не можу - бук не телефон, а CMOS на 10ГБ ще не випускають. В одних таких нещасних Віста успішно упала (чи то, не отримавши активації, перестала працювати. Видалили її, а ХР поставити не можуть.
Тож мене цікавить - що в тих буках такого особливого, що не можна іншу ОС поставити і чи можна її якось таки поставити? Зокрема Лінукс.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
Re: Підла Віста
« Відповідей #1 : 2008-01-29 21:07:56 »
Чипсет SATA/IDE-контролеру Marvell. Гидота ще та. Нормально працює лише під вістою. Але дешевший бруду через що його пхають у дешеві (та не дуже) ноути та мамки під інтеловські проци.
Flame:
Ще один момент чому я навряд скоро повернусь до intel - під AMD подібних мамок та ноутів з туріонами та такою гидотою я ще не бачив.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #2 : 2008-01-29 21:17:46 »
А який шанс поставити на нього Linux?
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #3 : 2008-01-29 22:07:40 »
Лише найсучасніші дистри або перезібрати диск, з якого буде ставитись система, з оновленням ядра до останньої (2.6.24) версії. Або у відповідний момент підсунути на зовнішньому носії (USB-Flash) модулі зібрані під відповідне ядро.
Про перезбирання диску особливо нічого розповісти не можу - робив таке десь рік тому для генти.
Але шанси все одно кращі, за шанси нормально встановити офтопік.
« Змінено: 2008-01-29 22:08:44 від Praporshic »

Відсутній RomadinR

• Кореспондент
  • дописів: 123
« Відповідей #4 : 2008-01-30 00:35:36 »
Тут треба дивитися конкретні моделі, бо продавці іноді і самі не знають, що і до чого, і, побачивши, що на компактах немає драйверів до іншого чогось крім Вісти (у більшості більш-менш нових моделей саме так і є), кажуть, що не ставиться. Сам кілька разів з таким стикався. Як правило, на сайті виробника драйвери до ХР є до тих моделей, на які її можна поставити без особливих проблем. На такі і Linux без особливих проблем стає.

Відсутній vovik

• Новачок
  • *
  • дописів: 30
  • IMHO
« Відповідей #5 : 2008-01-30 10:08:16 »
під ХР така проблема вирішується інтеграцію в дистрибутив SP2. під лінуксами та бсд проблем не виникало (пробував мандріву, убунту, федору та фрібсд) що правда я використовував останні версії

Praporshic

• Гість
« Відповідей #6 : 2008-01-30 10:30:21 »
1. За моїм досвідом, продавці ніколи не знають що до чого.
2. Встановити на такі ноути щось штибу Debian Etch або CentOS з 2.6.18 дуууже складно.
3. Інтеграція у офтопік SP2 сенсу не має, бо а) він зазвичай там вже є, б) у ньому драйверів все одно нема.

І ще раз повторюю: нормально ця гидота запрацювала лише у 2.6.24. У попередніх воно ставиться лише у generic-режимі, через що швидкість роботи з диском дуже мала.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #7 : 2008-01-30 15:31:03 »
стикався з такою ситуацією. Ноут Acer, 512M оперативки. Віста, яка там страшенно гальмувала. XP поставили, але одного дня вона зависла, відмовилась запускатися. Жоден інсталятор XP теж відмовлявся запускатися. Врешті решт поставив Ubuntu 7.10, жодних проблем, людина, хоч і не є досвіченим користувачем, поки що задоволена.

Цитата
Лише найсучасніші дистри або перезібрати диск, з якого буде ставитись система, з оновленням ядра до останньої (2.6.24) версії.
та ні, ядро 2.6.22 (здається) нормально пішло. правда, я не знаю, який точно там контроллер, але теж SATA, ага, і проц Intel Celeron, здається.
« Змінено: 2008-01-30 15:36:58 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #8 : 2008-01-30 19:02:09 »
Цитата
Про перезбирання диску особливо нічого розповісти не можу - робив таке десь рік тому для генти.
Був-би мій (а такого бути не може) - зібрав-би Генту, так і бути, на роботі про трафік домовився-б чи замовив-би диск з пакунками.
Цитата
Лише найсучасніші дистри або перезібрати диск, з якого буде ставитись система, з оновленням ядра до останньої (2.6.24)
Цитата
Або у відповідний момент підсунути на зовнішньому носії (USB-Flash) модулі зібрані під відповідне ядро.
А якщо ставити не самий новий дистр (2.6.22), щоб запрацювало хоча-б у generic режимі, а потім вже поставити саме нове ядро і нічого під час встановлення не підсовувати і не перезбирати?
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #9 : 2008-01-30 20:17:12 »
А якщо ставити не самий новий дистр (2.6.22), щоб запрацювало хоча-б у generic режимі, а потім вже поставити саме нове ядро і нічого під час встановлення не підсовувати і не перезбирати?
Може й пощастить ;)

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #10 : 2008-01-30 23:37:22 »
З власного досвіду:
1) Прикмети "занового" ноуту/чіпсету:
- юзер прибігає з жалібними вигуками - "XP не ставиться, диску не бачить"
- якщо спробувати ставити лінукса, система не бачить або DVD (IDE) або локального диску (зазвичай таки ATA-IDE контролер не працює).
2) боротьба з циєю гидотою:
- під офтопік: перегенерувати дистра, включивши до нього відповідний драйвер
- під топік: додати параметр до ядра generic-ide на час інсталяціі. після встановлення можливі три варіанти: або цей параметр прописати до завантажувача (але змиритися з сповільненими операціями с дисковими пристроями) або викинути параметр але забути про вмонтований DVD, або перезібрати новісіньке ядро.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #11 : 2008-01-31 09:25:19 »
З власного досвіду:
1) Прикмети "занового" ноуту/чіпсету:
- юзер прибігає з жалібними вигуками - "XP не ставиться, диску не бачить"
- якщо спробувати ставити лінукса, система не бачить або DVD (IDE) або локального диску (зазвичай таки ATA-IDE контролер не працює).
2) боротьба з циєю гидотою:
- під офтопік: перегенерувати дистра, включивши до нього відповідний драйвер
- під топік: додати параметр до ядра generic-ide на час інсталяціі. після встановлення можливі три варіанти: або цей параметр прописати до завантажувача (але змиритися з сповільненими операціями с дисковими пристроями) або викинути параметр але забути про вмонтований DVD, або перезібрати новісіньке ядро.
Ну, з дистром офтопіко\у я не грався (колись бачив якусь програму для цього, а от ядро компілювати можу. Так що поставлю Лінукс в generic, скачаю новісіньке ядро. Тільки підтримку чого там потрібно включати при конфігуруванні?
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #12 : 2008-01-31 12:51:25 »
Ну, з дистром офтопіко\у я не грався (колись бачив якусь програму для цього, а от ядро компілювати можу. Так що поставлю Лінукс в generic, скачаю новісіньке ядро. Тільки підтримку чого там потрібно включати при конфігуруванні?

Потрібного чипсету. Скоріш за все - марвелу, але не факт, залежить від того, що використовується у компі.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #13 : 2008-01-31 18:50:49 »
Потрібного чипсету. Скоріш за все - марвелу, але не факт, залежить від того, що використовується у компі.
А чи є під Лінукс щось на штиб офтопового everest чи AIDA щоб напевне визначити назву гидоти?
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #14 : 2008-01-31 18:54:11 »
А чи є під Лінукс щось на штиб офтопового everest чи AIDA щоб напевне визначити назву гидоти?
lspci, dmidecode.
Якщо нема: cat & grep. Ще можна скористатись less. Копирсатись ними у /proc та /sys.