Автор Гілка: Як перейти на Лінукс гуманітарію?  (Прочитано 5185 раз)

Відсутній Lanselot

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
Даруйте, панове, що не скористався подібною темою про перехід на Лінукс, яка є на даному форумі. Прочитав її, але у мене є питання специфічні і більш вузькопрофесійні. Надіюсь, крім того, що моє запитання буде корисне й іншим, подібним до мене.
Отже, я не ламер, а, мабуть, таки твердий юзер. Але з Лінуксом ніколи справи не мав, бо головна моя специфічна робоча програма - Ворд. Отже, я терпеливо чекав, доки Опен Офіс наздожене його за рівнем потрібних мені параметрів.
На днях, потестувавши Опен третьої версії під Вінду, зрозумів - уже можна. Тепер будемо розбиратися.
Лінукс із CD я вже пробував. Сподобалося. Щоправда - більше у вигляді іграшки. Бо для моєї роботи потрібна стабільна система (ну може поки дві, Вінду поставлю, як другу).
Отже, порадьте, будь=ласка, варіант Лінукса, який би був якомога простіший і легко засвоювався після Вінди. Звичайно, бажано, українізований. Я англійську знаю досить непогано (не "со славарьом"  :)), та все-таки починати хотілося б з легшого. Справа в тому, що я просто не можу собі дозволити розбалансувати робоче середовище на достатньо довгий термін.
З Опеном ясно. Є, по-моєму, окремий сайт з українізацією.
А ось інше... Для додаткової роботи потрібна програма для обробки графіки (фото і векторна), відео (це вже не по роботі - я відеолюбитель  :)) Ну, про підключення до Інтернету я, мабуть, і так тут десь знайду - це питання загальне. Єдине, до киян: у мого модема від Волі не буде проблем?
Ще - "приємні дрібнички": аудіоредактор, конвертери, перегляд малюнків, зв'язок із відеокамерою і фотокамерою.
І ще (даруйте за назойливість) може хто підкаже, яку програму найкраще використати для встановлення двох систем? Бо їх багато, і далеко не всі ідеально працюють.

Відсутній Lanselot

• Новачок
  • *
Re: Як перейти на Лінукс гуманітарію?
« Відповідей #1 : 2009-01-16 06:47:27 »
Даруйте, панове, щось я - занадто самонадіяний.  :( Опен Офіс 3 під Лінукс я поки не знайшов, навіть англійською. Скрізь висить під Вінду. Може хто кине? Хоч потестувати, бо без українізації він для серйозної роботи не годиться: перевірка грамотності - штука для розсіяного вченого не зайва.  ;)

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #2 : 2009-01-16 07:42:18 »
Спробую Вам зарадити, а мене вже доповнять й/або виправлять.
Лінукс із CD я вже пробував. Сподобалося. Щоправда - більше у вигляді іграшки.
Сподобалось? Уточніть, що за дистр і яке графічне середовище?
Бо для моєї роботи потрібна стабільна система (ну може поки дві, Вінду поставлю, як другу).
Можна спробувати встановити програму VirtualBox, а на неї встановити Windows, якщо у Вас не 64-розрядний процесор, то ліпше не пробувати, — у мене дико гальмував.
Отже, порадьте, будь=ласка, варіант Лінукса, який би був якомога простіший і легко засвоювався після Вінди. Звичайно, бажано, українізований.
Варіантів є чимало, якщо вам довподоби графічне середовище Gnome, то можете спробувати Ubuntu, наче непоганий. Якщо Вам більше KDE до смаку, то цей дистр відкидаємо. Можете спробувати OpenSuse, його одинадцята версія повністю українізована. А ще один варіант — найкращий, як на мене, — Mandriva. Її найновіша версія повністю українізована.

Зрозумійте, що немаловажливим є вибір графічного середовища. Дружними для початківців є KDE та Gnome. Будь-який з-поміж них можна встановити у дистрибутив, навіть обоє одночасно, а там вже побачите.
До слова, у народі кажуть, що KDE більш Віндо-подібний і більш українізований, тобто повністю.
Для додаткової роботи потрібна програма для обробки графіки (фото і векторна), відео (це вже не по роботі - я відеолюбитель  :)) Ну, про підключення до Інтернету я, мабуть, і так тут десь знайду - це питання загальне. Ще - "приємні дрібнички": аудіоредактор, конвертери, перегляд малюнків, зв'язок із відеокамерою і фотокамерою.
Перше, що кидається в голову: Gimp, Kino тощо. Й взагалі, у Вас буде широкий вибір всього, якщо пошукаєте — знайдете.
І ще (даруйте за назойливість) може хто підкаже, яку програму найкраще використати для встановлення двох систем? Бо їх багато, і далеко не всі ідеально працюють.
Grub? Чи я не збагнув питання?
Даруйте, панове, щось я - занадто самонадіяний.  :( Опен Офіс 3 під Лінукс я поки не знайшов, навіть англійською. Скрізь висить під Вінду. Може хто кине? Хоч потестувати, бо без українізації він для серйозної роботи не годиться: перевірка грамотності - штука для розсіяного вченого не зайва.  ;)
Він входить в нові дистрибутиви, а для старих буде потрібно тягнути з репозиторіїв, але це не проблема. Українізація є. Сам, власне, нещодавно в Mandriva «запихав» українізатор, бо «з коробки» не було.

Відсутній funtik

• Кореспондент
  • дописів: 138
  • Linux... because life is too short for reboots!
« Відповідей #3 : 2009-01-16 14:10:21 »
Цитата
Можна спробувати встановити програму VirtualBox, а на неї встановити Windows, якщо у Вас не 64-розрядний процесор, то ліпше не пробувати, — у мене дико гальмував.
Значить щось у вас не те. У мене Core 2 Duo 32 bit, vmware працює на ура. У знайомих virtualbox стоїть - теж нормально працює. Єдине що я помітив - коли в настройках vmware обрати підтримку 2-х ядер для віртуалки, то й правда гальмує. Чого так - сам не знаю.
Можливо у вас оперативки малувато відведено на віртуалку? От це може сказуватись.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #4 : 2009-01-16 14:17:34 »
Значить щось у вас не те. У мене Core 2 Duo 32 bit, vmware працює на ура. У знайомих virtualbox стоїть - теж нормально працює.
А нічого що Core 2 Duo - 64-бітний процесор?

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #5 : 2009-01-16 18:06:05 »
http://download.i-rs.ru/pub/openoffice/
Українізація інтерфейсу немає нічого спільного з перевіркою правопису. У мене англомовний OOo чудово перевіряє правопис. Це справа бібліотек aspell/hunspell, які є у кожному пристойному дистрибутиві Linux.
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній funtik

• Кореспондент
« Відповідей #6 : 2009-01-16 19:30:22 »
Цитата
А нічого що Core 2 Duo - 64-бітний процесор?
Ось фрагмент виводу lshw:
*-cpu                                        
          product: Intel(R) Core(TM) Duo CPU      T2350  @ 1.86GHz
          vendor: Intel Corp.                                    
          physical id: 1                                          
          bus info: cpu@0                                        
          version: 6.14.12                                        
          serial: 0000-06EC-0000-0000-0000-0000                  
          size: 800MHz                                            
          capacity: 800MHz                                        
          width: 32 bits                                          
          capabilities: fpu fpu_exception wp vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx constant_tsc arch_perfmon bts pni monitor est tm2 xtpr cpufreq                              
          configuration: id=1                                                                                                
        *-logicalcpu:0                                                                                                      
             description: Logical CPU                                                                                        
             physical id: 1.1                                                                                                
             capabilities: logical                                                                                          
        *-logicalcpu:1                                                                                                      
             description: Logical CPU                                                                                        
             physical id: 1.2                                                                                                
             capabilities: logical                    
Тобто це просто кожне ядро по 32, а разом 64?

Praporshic

• Гість
« Відповідей #7 : 2009-01-16 19:56:59 »
http://ark.intel.com/cpu.aspx?groupId=29751
Щоб не було зайвих запитань. T2350 - це не Core 2, це Core. Хоча воно також вміє 64-біти.
Щоб швидше працювали віртуальні машини головне не 64-біти, а апаратна віртуалізація, що з’явилась у багатьох 64-бітних процесорах.

Відсутній funtik

• Кореспондент
« Відповідей #8 : 2009-01-16 20:28:35 »
Цікава якась штука виходить: зібрав недавно нове ядро - 2.6.28, включивши підтримку віртуалізації. А коли на ньому завантажився, то не можу до кінця виконати vmware-config.pl. Це може бути зв'язано з апаратною підтримкою процесора? Можливо краще взагалі під час конфігурації ядра вимкнути підтримку віртуалізації?

P.S. Що означає, що в приведеній на http://ark.intel.com/cpu.aspx?groupId=29751 таблиці проти віртуалізації немає ні хрестика, ні галочки?  :-/

Praporshic

• Гість
« Відповідей #9 : 2009-01-16 21:41:53 »
Цікава якась штука виходить: зібрав недавно нове ядро - 2.6.28, включивши підтримку віртуалізації. А коли на ньому завантажився, то не можу до кінця виконати vmware-config.pl. Це може бути зв'язано з апаратною підтримкою процесора? Можливо краще взагалі під час конфігурації ядра вимкнути підтримку віртуалізації?
Напевне це пов’язане з чимось іншим. Але це все офтоп  ::)

Що означає, що в приведеній на http://ark.intel.com/cpu.aspx?groupId=29751 таблиці проти віртуалізації немає ні хрестика, ні галочки?  :-/
Мене теж здивувало, але воно там має бути.

Відсутній Lanselot

• Новачок
  • *
« Відповідей #10 : 2009-01-17 08:18:45 »
Цитата
Сподобалось? Уточніть, що за дистр і яке графічне середовище?
Вибачте, навіть не знаю. Принесли на роботі, я погрався, потім забрали. На диску всього й написано було "Linux CD"  :) А чи сподобалося? Так. В принципі симпатично. Від Вінди мало відрізняється, але "літає" прекрасно. У мене на роботі стоїть для постійного користування старенький ноут, у нього і пам'яті 256, тому там вічні проблеми з відкриттям файлів. Я, як правило, в "прісюствєнниє" дні ходжу туди здому з іншим. Але ось на тому "дідусі" я й хочу спробувати. Бо дома у мене семидюймовий Асус, він для моєї роботи просто унікальна річ, але дві системи на нього, при відсутності вінчестера, не поставиш. Тобто, треба руку набити. А тоді вже на основний домашній...
Цитата
Спробувати можна. На крайній випадок - залишу поки там тільки Лінукс. Але яку програму скачувати: для Лінукса чи для Вінди. Я так в принципі зрозумів, що це залежить від того, яка буде основною. Вірно?

А яке графічне середовище у Mandriva? Можна спробувати на неї зразу перейти? Бо я подивився специфікацію по всім - ніби ця мені більше сподобалась. Втім, це, звичайно, залежить від велемовності авторів на сайті  ;D. І яку версію Mandriva качати? Я розумію, що задаю ідіотські запитання, оскільки у кожної системи є свої плюси і мінуси. Але мені треба обрати щось одне, з чого можна почати, і при цьому, щоб у мене вся робота на тижні не стала.

Цитата
Перше, що кидається в голову: Gimp, Kino тощо. Й взагалі, у Вас буде широкий вибір всього, якщо пошукаєте — знайдете.
Гаразд. Ясно, що треба попробувати все. Я відеопрограм перебрав мабуть десятків зо три, доки відібрав те. що треба. Видно і тут так буде. В усякому разі, доки я збираюсь експериментувати - це ще не вагомо.

Цитата
Grub? Чи я не збагнув питання?
Програму для вибору системи при перезавантаженні.

Цитата
Українізація інтерфейсу немає нічого спільного з перевіркою правопису. У мене англомовний OOo чудово перевіряє правопис. Це справа бібліотек aspell/hunspell, які є у кожному пристойному дистрибутиві Linux.
Гаразд. Тут доведеться розбиратися на місці. До речі, я вчора спробував на Опені працювати у Вінді, і поки все не ідеально. Ту ж перевірку і синоніми запустити не вдалося. Втім, найвірогідніше, я просто ще не розібрався.

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
« Відповідей #11 : 2009-01-17 10:11:32 »

Але ось на тому "дідусі" я й хочу спробувати.
Якщо пробувати, то на дідусі я б не радив. Швидше за все кеди і гном будуть гальмувати. Краще вже на нормальній машині спробувати в емуляторі, щоб виділити хоч 512 пам’яті. В мандріві 2009.0 є всі графічні стільниці: KDE3, KDE4, Gnome, і легенький IceWM там також є (на 256Мб буде літати страшенно). Щодо версії краще все таки брати останню. Вона менш стабільна, але версії програм новіші, якщо якісь помилки трапляються, то відносно швидко їх виправляють. Такий стан мабуть у всіх дистрах. Гарно сказав раніше Лісівка - новий дистрибутив стане стабільним тоді, коли вийде вже новіший.

Відсутній Lanselot

• Новачок
  • *
« Відповідей #12 : 2009-01-17 11:21:12 »
Тобто, я качаю тут http://www.mandriva.com/en/download оце: "Mandriva Linux Free 2009"? Просто уточнюю, щоб не збирати зайвих дистрибутивів. Я люблю копирсатися в нових програмах, але система - це база, і починати треба хоч із якогось наріжного каменя. Коли освою хоч щось - потягне знайомитися з усім підряд  :)

Відсутній Lanselot

• Новачок
  • *
« Відповідей #13 : 2009-01-17 11:33:43 »
Я ось на своєму постійному файлообміннику таку Мандріву знайшов
http://www.uaget.com/page/46133
Може почати з неї? Єдине, це 2008-ма... Я знайшов і 2009-у, але для неї треба 8-гігну флешку, а у мене її зараз нема. Мабуть, я зараз все-таки спробую, а потім посмішу вас результатами своїх зусиль  ;)

Відсутній Lanselot

• Новачок
  • *
« Відповідей #14 : 2009-01-17 11:37:36 »
Пардон, ні, робити цього не буду. Тільки зараз додивився, що дистрибутив російський  >:( Не зношу російських програм. У мене вже рік на компі і під Вінду жодної російської нема!