Автор Гілка: Система керування контентом ОС-НОВА  (Прочитано 7336 раз)

Відсутній Sandr

• Графоман
  • дописів: 461
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
Пропоную вашій увазі невеличку систему керування контентом (СКК), яку я розробив власноручно для свого соціально-освітнього проекту.

Дана СКК покликана замінити важкі системи керування та надати сайту зручний у користуванні інтерфейс, що базується на фреймовій структурі. СКК отримала однойменну назву з моїм соціально-освітнім проектом ОС-НОВА.

Цей проект я вирішив зробити відкритим, тому й систему керування теж роблю відкритою. Викладаю пробну версію СКК на сайті проекту:
http://os-nova.org.ua/files/cms-os-nova/cms-os-nova-0.1-alfa.7z
http://os-nova.org.ua/files/cms-os-nova/cms-os-nova-0.1-alfa.tar.gz

Зовнішній вигляд сайту з такою СКК такий: http://os-nova.org.ua/index.php

Сподіваюся, що вас зацікавить дана розробка. Чекаю на коментарі, зауваження та поради. Довідки по користуванню системою ще не написав, тому всі питання пишіть сюди.
« Змінено: 2009-12-13 08:13:57 від Sandr »
openSUSE + KDE

Відсутній oleksa

• Кореспондент
  • дописів: 214
Re: Система керування контентом ОС-НОВА
« Відповідей #1 : 2009-12-13 14:38:41 »
Можна питання, чому фрейми? Але ж при зменшенні вікна або з’являться смужки прокручування, або частина об’єктів на сайті стане недоступною?

PS Свого часу мій вчитель інформатики вчив, що використання фреймів небажане, особливо, якщо їх більше 1 на сайті.

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
« Відповідей #2 : 2009-12-13 15:49:19 »
Можна питання, чому фрейми? Але ж при зменшенні вікна або з’являться смужки прокручування, або частина об’єктів на сайті стане недоступною?

PS Свого часу мій вчитель інформатики вчив, що використання фреймів небажане, особливо, якщо їх більше 1 на сайті.
З самого початку роботи над проектом я мав дорогий і обмежений в трафіку Інтернет. Тому фрейми були використані з метою економії трафіку, оскільки при переході між сторінками завантажуються лише сторінки з контентом у відповідний фрейм перегляду. Але застосування фреймів дає ще можливість закріпити потрібні області в браузері, а прокручувати лише інформаційний контент. Така структура вікна дає можливість зручно управляти переглядом сторінок, оскільки всі інструменти перегляду знаходяться постійно під рукою. Крім того розташування меню і панелі переходів я зробив з використанням вимог ергономіки, тобто мінімізації рухів маніпулятором миша.

Противники фреймів наводять зазвичай той аргумент, що фрейми зменшують площу сторінки, що економічно невигідно, бо втрачається дорогоцінне місце для рекламних блоків. Також використання фреймів дещо ускладнює роботу самої системи керування. Але загалом все це зроблено для зручності користування сайтом. Хоча, як варіант, можна розробити й односторінкову систему.
openSUSE + KDE

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #3 : 2009-12-13 23:37:17 »
У фреймів є кілька недоліків — важко зробити закладку на потрібне місце, важко прибрати фрейми, коли вони вже не потрібні. А так, їх саме для цього і придумали.

Мені здається, що користувачам буде зручніше коли сайт використовуватиме AJAX (ЯваСкрипт і асинхронні запити до серверу). Можна використати, напр., JQuery.
[Fedora Linux]

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #4 : 2009-12-14 00:07:33 »
Тут є приклади, як використати JQuery для підвантаження необхідних сторінок. По трафіку, воно подібно до фреймів. По складності — не значно складніше. Сильно багато переписувати не доведеться.

http://net.tutsplus.com/tutorials/javascript-ajax/5-ways-to-make-ajax-calls-with-jquery/
[Fedora Linux]

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
« Відповідей #5 : 2009-12-16 19:05:42 »
Все то воно так...

Технологія динамічного підвантаження контенту без сумніву краща за завантаження сторінок у фрейм. Але як при цьому забезпечити фіксацію інструментів керування сайтом (я маю на увазі елементи навігації: посилання меню й кнопки переходів)? Цього, здається, досягнути можна лише використанням фреймів.

Основна ж ідея СКК -- зручність і оперативність навігації по сайту. А це можна зробити лише шляхом фіксації елементів керування. Фіксація елементів керування прискорює навігацію сайтом в кілька разів! Тому цим нехтувати не можна. Ніхто не буде мабуть сперечатися з тим, що коли кнопка переходу є постійно в одному місці і не плаває разом з контетом, то знайти її вказівником миші справа миттєва, порівняно з відслідковуванням посилань наприкінці чи на початку кожної сторінки. Час, що ми затрачаємо на прокрутку сторінки до потрібного нам пункту меню, чи для переходу на іншу сторінку, -- це так званий "холостий хід" в виконуваній нами роботі. І цей даремно й непродуктивно витрачений час лише за один день може сягати кількох годин! Тому й задача ставиться -- підвищити продуктивність перегляду сайту, скоротивши, або можна навіть сказати, усунувши "холості рухи" маніпулятором.

Отакий от мій погляд на теорію ергономічності сайту. Що скажете?
openSUSE + KDE

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #6 : 2009-12-16 19:31:32 »
Частини сторінки можна зафіксувати за допомогою css.

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
« Відповідей #7 : 2009-12-16 21:23:02 »
Частини сторінки можна зафіксувати за допомогою css.
Цікаво, яким саме чином це робиться? Щось я такої функції в css не помічав...

Наводжу зразок файлу зовнішньої каскадної таблиці стилів, яка формує на даний час оформлення сайту:
http://[center]http://os-nova.org.ua/css/default.css[/center]
Який клас оформлення туди додати, щоб він фіксував скажімо у правій частині браузера (подібно до наявного зараз фрейма з областю меню) блок <div></div>, чи таблицю <table></table>?
openSUSE + KDE

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #8 : 2009-12-16 21:41:52 »
<html>
<body style="margin: 0">
<div style="margin: 5px; position: fixed; width: 30%; border: 5px solid #8DD; background-color: #AEF">
<p>Some Text to fill it to some extent</p>
<p>Some more text without any sense and purpose</p>
</div>
<div style="padding-left: 35%; background-color: #8AC">
1<br/>
2<br/>
3<br/>
4<br/>
5<br/>
6<br/>
7<br/>
8<br/>
9<br/>
10<br/>
11<br/>
12<br/>
13<br/>
14<br/>
15<br/>
16<br/>
17<br/>
18<br/>
19<br/>
20<br/>
21<br/>
22<br/>
23<br/>
24<br/>
25<br/>
26<br/>
27<br/>
28<br/>
29<br/>
30<br/>
31<br/>
32<br/>
33<br/>
34<br/>
35<br/>
36<br/>
37<br/>
38<br/>
39<br/>
40<br/>
41<br/>
42<br/>
43<br/>
44<br/>
45<br/>
46<br/>
47<br/>
48<br/>
49<br/>
50<br/>
51<br/>
52<br/>
53<br/>
54<br/>
55<br/>
56<br/>
57<br/>
58<br/>
59<br/>
60<br/>
61<br/>
62<br/>
63<br/>
64<br/>
65<br/>
66<br/>
67<br/>
68<br/>
69<br/>
70<br/>
71<br/>
72<br/>
73<br/>
74<br/>
75<br/>
76<br/>
77<br/>
78<br/>
79<br/>
80<br/>
81<br/>
82<br/>
83<br/>
84<br/>
85<br/>
86<br/>
87<br/>
88<br/>
89<br/>
90<br/>
91<br/>
92<br/>
93<br/>
94<br/>
95<br/>
96<br/>
97<br/>
98<br/>
99<br/>
100<br/>
</div>
</body>
</html>

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #9 : 2009-12-16 22:17:11 »

дизайн в стилі 90-х, фрейми тут дуже пасують.

Цитата
Основна ж ідея СКК -- зручність і оперативність навігації по сайту. А це можна зробити лише шляхом фіксації елементів керування. Фіксація елементів керування прискорює навігацію сайтом в кілька разів! Тому цим нехтувати не можна. Ніхто не буде мабуть сперечатися з тим, що коли кнопка переходу є постійно в одному місці і не плаває разом з контетом, то знайти її вказівником миші справа миттєва, порівняно з відслідковуванням посилань наприкінці чи на початку кожної сторінки. Час, що ми затрачаємо на прокрутку сторінки до потрібного нам пункту меню, чи для переходу на іншу сторінку, -- це так званий "холостий хід" в виконуваній нами роботі. І цей даремно й непродуктивно витрачений час лише за один день може сягати кількох годин! Тому й задача ставиться -- підвищити продуктивність перегляду сайту, скоротивши, або можна навіть сказати, усунувши "холості рухи" маніпулятором.

Отакий от мій погляд на теорію ергономічності сайту. Що скажете?
скажу, що слава Богу, ваш погляд розділяють тільки маргінали, й я вже давно не зустрічав сайту з фіксованими елементами керування. зрозумійте, що люди приходять на сайт для того, щоб його читати, а не для того, щоб клікати в меню.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
« Відповідей #10 : 2009-12-16 22:55:17 »
скажу, що слава Богу, ваш погляд розділяють тільки маргінали, й я вже давно не зустрічав сайту з фіксованими елементами керування. зрозумійте, що люди приходять на сайт для того, щоб його читати, а не для того, щоб клікати в меню.
Телевізор теж люди вмикають для того, щоб дивитися... І навіщо той пульт ДУ???  ::)
openSUSE + KDE

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
« Відповідей #11 : 2009-12-16 23:05:05 »
А от з параметром position: fixed; треба поекспериментувати...  :)
openSUSE + KDE

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #12 : 2009-12-16 23:34:08 »
Телевізор теж люди вмикають для того, щоб дивитися... І навіщо той пульт ДУ???  ::)
пульт ДУ висить прикріплений до екрану телевізора? якщо я нічого не пропустив, то ні.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
« Відповідей #13 : 2009-12-16 23:52:59 »
пульт ДУ висить прикріплений до екрану телевізора? якщо я нічого не пропустив, то ні.
Як на мене пульт до телевізора придумали з тією метою, щоб заощадити час людині на корисний перегляд інформації і усунути "холості ходи" до телевізора й від нього і намацуваня в темноті кнопок перемикання каналів. При перегляді сайту ситуація аналогічна, оскільки сторінок ще більше, ніж каналів, а кнопки навігації плавають будь-де, але не під рукою.

Фіксована панель з елементами навігації по сайту якраз і являє собою той пульт керування сайтом. Що в цьому поганого?
« Змінено: 2009-12-16 23:55:50 від Sandr »
openSUSE + KDE

roman-pikalyuk

• Гість
« Відповідей #14 : 2009-12-16 23:56:17 »
а кнопки навігації плавають будь-де, але не під рукою.
Off-topic:
А моє повідомлення бува не плаває?
« Змінено: 2009-12-16 23:58:15 від roman-pikalyuk »