Автор Гілка: Автопілот  (Прочитано 41833 раз)

Відсутній Ubuntu_Linux

• Графоман
  • дописів: 275

Відсутній Ubuntu_Linux

• Графоман
Re: Автопілот
« Відповідей #16 : 2010-10-27 23:08:57 »
Кому цікаво можуть  слідкувати  за розвитком проекту та допомагати, в моєму длозі на моделці.  http://forum.modelka.com.ua/index.php?automodule=blog&blogid=33&&cat=46

Відсутній BM

• Кореспондент
  • дописів: 162
  • SUSE Linux Products GmbH
« Відповідей #17 : 2010-11-11 04:06:47 »
Це все коштуватиме не так і мало грошей  та часу для того щоб зібрати це все до купи. Тому хто зацікавився , давайте зробимо таку фішку.

За допомогою такої системи можна робити аерофотозйьомку віддалених обєктів (дальність польоту, приблизно, до 10 км), та безпосередньо стежити за обєктом.

Або скинути на когось бомбу. Хе-хе.  :D Хехехехехе....  8-)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #18 : 2010-11-11 11:11:22 »
Ne tilky GPSom odnym a GYRO system?? GPS ne dast altitude te vysoty. + NMEA interface  as obligation. becouse all navigational eguipment  connected by NMEA interface. And on top VDR- voyage data recorder, All around 5000$  Good luck

GPS чудово дає висоту над рівнем моря, коли достатньо супутників (в мене телефон 12-ть ловить на відкритій місцевості). По карті можна визначити рівень землі над рівнем моря. Є шансь врізатися в якусь висотку, але тут і інші системи не допоможуть.

Гіроскопа на телефонах нема — на моєму є компас, який далеко не такий точний як гіроскоп, і акселерометер (який достатньо точний на нерухомих системах). Але якщо є точний GPS і об’єкт рухається, то визначити напрямок руху дуже легко.

В інтернеті є готові схеми безпілотних літальних апаратів (БЛА) — я десь бачив.

Я на свій тренажер для танцюристів вже стратив більше $3000 за 3 роки, так що $5K — прийнятна сума для фаната. (Завтра запускаю якраз запущу другу версію тренажера у практично повній комплектації :-) ).
[Fedora Linux]

Відсутній Ubuntu_Linux

• Графоман
« Відповідей #19 : 2010-12-08 17:12:05 »
Якщо напрягтися то вийде отака штука! , тобто я отримую  за допомогою телефона дані з GPS і вивожу їх на екран nokia 5800!
Таким же чином можна брати дані з G-сенсора. http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1290640256/15

fuck my mind!
« Змінено: 2010-12-08 20:57:11 від Ubuntu_Linux »

Відсутній Ubuntu_Linux

• Графоман
« Відповідей #20 : 2010-12-08 20:35:38 »
Ето пример использования модуля QtLocation и непосредственно классов:

Цитата
QGeoCoordinate
QGeoPositionInfo
QGeoPositionInfoSource
QGeoSatelliteInfo
QGeoSatelliteInfoSource

На формі 3 поля в кожному з них виводяться відповідні дані (без математичної обробки) які оновлюються кожні 0.5 сек.

У першому полі виводяться:
Горизонтальна швидкість у м / с.
Вертикальна швидкість у м / с.
Горизонтальна і вертикальна точність визначення положення в м.

У друге вікно виводяться інформація про кожному супутнику який ловить приймач.
Азимут.
Висота.
Рівень сигналу.

У третє вікно виводяться, безпосередньо, GPS координати.
Координати у відповідним форматі.
Широта.
Довгота.
Висота.

Прогу можна скачати й встановити для проби в телефон:
(після завантаження потрібно замінити розширення файлу з sis.zip на .sis)

Пакет sis вимагає встановленех qt.4.7.0 і qtmobiliti 1.0.1 на телефон!
« Змінено: 2010-12-08 20:56:42 від Ubuntu_Linux »

Відсутній Ubuntu_Linux

• Графоман
« Відповідей #21 : 2010-12-08 22:47:18 »
Власне таке питання вже обговорювалося, але з того моменту минуло багато часу і багато чого змінилося та зявилося нового.
Отже, висловлю вступну частину до проекту автопілоту UaAvtopilot:

На теперішній час в інтернеті можна знайти багато готових рішень автопілотів(різні модулі і програмні плати). Також існують варіанти автопілотів (керування на відстані) з передачою відео зображення з бортової камери літака та відображення на екрані телеметрії з борту (курс, координати,стан акк.,.....).
Але я бачу в цьому певні проблеми, а саме:
0)Ціна, що призводить до не досить швидкого розповсюдження в маси моделістів, тобто не кожен може собі це дозволити.
1)Модульність, тобто потрібно збирати все до купи. З однієї сторони це добре( не потрібно купувати зайвих модулів), але в той же час однопризначеність продукці, тобто нігде більше ви не зможите використовувати модулі.
2)Важко зорієнтуватися між різними продуктами та версіями (Чи вони є сумісні?)+ не зрозуміло з підтримкою.
3)Деяка складність в "приготуванні" готового продукту. ("Взула і забула")
......
.....
....

Що я пропоную:
В ідеалі моделісту потрібно буде виконати наступні дії:
1) Піти в магазин і купити мобільний телефон з потрібними функціями.
2) Купити sim карту, одного з національних мобільних операторів і налаштувати на телефоні інтернет.
3) Встановити програмне забезпечення UaAvtopilot на придбаний телефон та на лептоп.
4) Мати налаштовану та справну модель літака+ певні автопілотні датчики і фічі.(потрібно уточняти)
5) Покласти мобілку в літака і запустити автопілота.
6) Let's go!

Отака проста,на перший погляд , концепція...

:ps:  Вважаємо що моделіст має готову до польотів  модель для автопілоту UaAvtopilot.

Від теорії до практики:
Що я маю на сьогоднішній день
Маю телефон Nokia 5800 на базі OpenSource Symbian OS 5th 9.4 з підтримкою всіх комунікацій (GSM, WCDMA, 3G, WiFi,Bluetooth, A-GPS, Accelerometer,Camera +Frontal Camera, LED Flash ligth) та середовища Qt, що дозволяє реалізувати будь-яку забаганку.

На даний момент я успішно прикрутив середовище Qt на телефон. Та навчився звертатися й брати дані з GPS, Accelerometer, Graphics View та інше... Також є частина готового напрацювання для математичного опрацювання даних з датчиків.

Більш детальну інформацію можите переглянути там:
http://forum.modelka.com.ua/index.php?showtopic=28341
http://madeinlinux.ru.gg/Approximation.htm

Ось деякі картинки:
Accelerometer

GPS

Approximation

:ps:  Отже, маленькими кроками, всетаки рухаємся в перед. Хто зацікавився, приєднуйтесь!
 :ps: Якщо автопілот це полярна зірка в напрямку якої потрібно йти, то зробити Data Loger це не така й складна ціль.

Відсутній Ubuntu_Linux

• Графоман
« Відповідей #22 : 2010-12-09 16:59:43 »
Хто не вірить , що воно працює, може переглянути реальне відео.

:P Танець пінгвіна...

« Змінено: 2010-12-10 01:02:47 від Ubuntu_Linux »

Відсутній Ubuntu_Linux

• Графоман
« Відповідей #23 : 2010-12-20 23:55:48 »
От нарешті закінчив роботу над GPS радаром який відображає де саме над головою знаходяться супутники (уявіть що ви стоїте в центрі).
Тепер будемо думати над обробленням прийнятих даних з GPS (координата, горизонтальна і вертикальна швидкості, висота)+точний час. Щоб можна було витягти існине значення відповідних величин. Я знаю яким методом це зробити, є вже певні викладки на бумазі, але все потрібно переводити в цифру й дивитися, що виходить, короче роботи до чорта і кінця ще не видно за горизонтом. Але маленькими кроками наближаємося до істини.
Повторюю, вся інфа буде відображатися на екрані лептопа (на землі) передаючись з борту через інтернет канал. Як буде здійснена сама передача це вже технічне питання на рахунок якого в мене є пару ідей, але їх потрібно доопрацьовувати.
На рахунок Bluetooth , то всі комунікації планується робити саме за радіо технологією. А всі вислови на рахунок перешкод і нестабільності , то лише припущення (яких я не спостерігав у реальності під час активного використання bluetooth технологій), але то все треба перевіряти на конкретному продукту. Як зрозуміло ,bluetooth модуль буде приймати дані з мобілки й формувати відповідні канальні імпульси, що безпосередньо впливають на положення серв та рівень газу. Також через bluetooth будуть передаватися дані з бортових датчиків на мобілку, а далі через інтернет на лептоп користувача!
« Змінено: 2010-12-21 00:00:24 від Ubuntu_Linux »

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #24 : 2010-12-21 00:54:04 »
Чому саме Bluetooth? :-/

Відсутній Ubuntu_Linux

• Графоман
« Відповідей #25 : 2010-12-21 13:31:24 »
Чому саме Bluetooth? :-/
А що ви пропонуєте?

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
« Відповідей #26 : 2010-12-21 15:39:24 »
Wi-Fi.

Відсутній Ubuntu_Linux

• Графоман
« Відповідей #27 : 2010-12-21 20:04:00 »
Wi-Fi.
То занадто жирно буде ? і зайве.

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
« Відповідей #28 : 2010-12-21 21:12:48 »
А який радіус дії вашого Bluetooth?

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #29 : 2010-12-21 21:25:25 »
А який радіус дії вашого Bluetooth?
Цілком достатній для запланованих розмірів літака. Гадаю, Ubuntu_Linux ні на Антонова, ні на Boeing, ні на Airbus не працює.
Врешті, радіус дії WiFi не ахті більший.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.