Власне таке питання вже обговорювалося, але з того моменту минуло багато часу і багато чого змінилося та зявилося нового.
Отже, висловлю вступну частину до проекту автопілоту UaAvtopilot:
На теперішній час в інтернеті можна знайти багато готових рішень автопілотів(різні модулі і програмні плати). Також існують варіанти автопілотів (керування на відстані) з передачою відео зображення з бортової камери літака та відображення на екрані телеметрії з борту (курс, координати,стан акк.,.....).
Але я бачу в цьому певні проблеми, а саме:
0)Ціна, що призводить до не досить швидкого розповсюдження в маси моделістів, тобто не кожен може собі це дозволити.
1)Модульність, тобто потрібно збирати все до купи. З однієї сторони це добре( не потрібно купувати зайвих модулів), але в той же час однопризначеність продукці, тобто нігде більше ви не зможите використовувати модулі.
2)Важко зорієнтуватися між різними продуктами та версіями (Чи вони є сумісні?)+ не зрозуміло з підтримкою.
3)Деяка складність в "приготуванні" готового продукту. ("Взула і забула")
......
.....
....
Що я пропоную:В ідеалі моделісту потрібно буде виконати наступні дії:
1) Піти в магазин і купити мобільний телефон з потрібними функціями.
2) Купити sim карту, одного з національних мобільних операторів і налаштувати на телефоні інтернет.
3) Встановити програмне забезпечення UaAvtopilot на придбаний телефон та на лептоп.
4) Мати налаштовану та справну модель літака+ певні автопілотні датчики і фічі.(потрібно уточняти)
5) Покласти мобілку в літака і запустити автопілота.
6) Let's go!
Отака проста,на перший погляд , концепція...
:ps: Вважаємо що моделіст має готову до польотів модель для автопілоту UaAvtopilot.
Від теорії до практики:Що я маю на сьогоднішній день
Маю телефон Nokia 5800 на базі OpenSource Symbian OS 5th 9.4 з підтримкою всіх комунікацій (GSM, WCDMA, 3G, WiFi,Bluetooth, A-GPS, Accelerometer,Camera +Frontal Camera, LED Flash ligth) та середовища Qt, що дозволяє реалізувати будь-яку забаганку.
На даний момент я успішно прикрутив середовище Qt на телефон. Та навчився звертатися й брати дані з GPS, Accelerometer, Graphics View та інше... Також є частина готового напрацювання для математичного опрацювання даних з датчиків.
Більш детальну інформацію можите переглянути там:
http://forum.modelka.com.ua/index.php?showtopic=28341http://madeinlinux.ru.gg/Approximation.htmОсь деякі картинки:
Accelerometer
GPS
Approximation
:ps: Отже, маленькими кроками, всетаки рухаємся в перед. Хто зацікавився, приєднуйтесь!
:ps: Якщо автопілот це полярна зірка в напрямку якої потрібно йти, то зробити Data Loger це не така й складна ціль.