Автор Гілка: Український дистр  (Прочитано 10078 раз)

Відсутній oleksa

• Кореспондент
  • дописів: 214
Український дистр
« : 2008-03-15 02:38:18 »
Хочу поцікавитись у шановного товариства, чи хтось зустрічався з максимально українізованим дистрибутивом з коробки (диску) бажано LiveCD, який подалі можна встановити, як от Ubuntu? Що я маю на увазі і до чого веду:

Ubuntu - добрий приклад дистрибутиву Linux, орієнтованого на користувача, є в поставці LiveCD, який подалі в пару кліків встановлюється. Під час завантаження можна обрати мову, в т.ч. українську (супер!!!), але після встановлення все рівно треба довантажувати з нету українські файли :-( Не у всіх є інет, не всі, хто його мають, можуть собі дозволити розкіш довантажити кілька сот метрів. До того, не все так добре перекладено. Наприклад Дельфін Кубунту відсутній українською (поки, сподіваюсь).

Тобто ми маємо проблему на мовному рівні, яка, погодьтесь, істотна для українців, які б хотіли бачити більшість оточення, в т.ч. й програмного рідною. Одна з моїх колег пожалілась після встановлення кілька програм, що якийсь "бардак" - частина українською, частина російською, частина англійською :-).

Тепер пропозиція. Чи не думав хтось над випуском максимально локалізованого дистрибутиву українською, бажано LiveCD, тобто натиснув "Живлення", вставив дис в CDюк і одразу побачив вітальне зображення українською, далі весь процес встановлення українською, можливість довстановити додаткові мови, обов'язково англійська розкладка (!!!!), валюта, географія. Перший запуск - все рідною мовою.

Мені здається, що саме такий дистр. буде в користі і затребуваний, зокрема школами та універами.

Приклад можна взяти у наших північних сусідів: http://www.runtu.org

Може я відстав і щось таке вже є?  ;D

PS Я перепрошую, помітив пізніше, що є гілка Українізація дистрибутивів, можливо варто перенести цю тему туди?
« Змінено: 2008-03-15 03:47:26 від oleksa »

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: Український дистр
« Відповідей #1 : 2008-03-16 13:57:34 »
Найукраїназованіший з коробки дистр, який мені трапився - MyLinux, єдине але - він не оновлюється вже 2-3 роки, тому є застарілим. Крім того мовні файли, яких не вистачає, важуть дещо менше, ніж сотні метрів. Зокрема український мовний пакет для ООо затягнув аж на 12 МБ і я дозволив собі стягнути його через dial-up. Інші мовні пакети я, щоправда, не качав так як взяв їх із-того-ж MyLinux та з Fedora 7. А якщо Ви не можете собі дозволити качати то для Вас є Lafox, де широкий вибір дистрів і всі прекрасно замовляються по пошті чи кур"єром. Думаю, 20-35 грн. собі дозволите витратити на повний дистр. на 1-2 DVD.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
« Відповідей #2 : 2008-05-07 11:09:47 »
Таке питання раніше піднімалося, висновок був такий: заслабі ми поки що. Навчіться спочатку збирати дистрибутиви з того, що вже є, тобі можна зробити переклади до того, що ще потрібно. Питання, хто буде займатися виготовленням дисків, розповсюдженням, чи зробить сайт проекту, щоб звідти можна було забрати дистрибутив. Крім того, прийдеться завершити (це можливо?) переклади кедів чи гнома, над якими працюють свої команди. Як результат, хто хоче працювати, той перекладає, що може, просуваючи воза до переду.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #3 : 2008-05-07 15:36:24 »
Я також пропоную створити повністю українізований літак, у якому всі написи будуть виконані українською. Такий літак буде дуже корисний в українських школах і університетах. :-)
[Fedora Linux]

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #4 : 2008-05-07 16:18:54 »
Я також пропоную створити повністю українізований літак, у якому всі написи будуть виконані українською. Такий літак буде дуже корисний в українських школах і університетах. :-)
А літаки то в нас (українців) робити виходить дещо краще, ніж Лінукс - АКБ Антонова ніхто не скасовував. Ну, і нічого не заважатиме набити в ньому всі таблички та написи українською. Власне, я про те: а навіщо робити українського дистра? Чим він буде кращий для нас за іноземного? Україномовний інтерфейс ми вже маємо, в т. ч. україномовні (щоправа не всі) man-и. Українського Віндовса - так, можна зробити, бо заокеанський надто дорогий та глючний. А що покращить той факт, якщо в нас буде свій Лінукс?
« Змінено: 2008-05-07 16:19:24 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #5 : 2008-05-07 16:43:16 »
Крім того, прийдеться завершити (це можливо?) переклади кедів чи гнома, над якими працюють свої команди. Як результат, хто хоче працювати, той перекладає, що може, просуваючи воза до переду.
Дещо не так далеко, як здається. GNOME — майже у завершеному стані (принаймні, у такому стані він перебуває перманентно). KDE4 теж невдовзі буде (принаймні, інтерфейс точно).

А от що там з Mandriva? ::)

Невже доведеться робити все на базі MSSuSE Linux? :'(
« Змінено: 2008-05-07 16:43:49 від yurchor »
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
« Відповідей #6 : 2008-05-07 16:51:17 »
гм, мені здається що все не так погано.
Робота ж робиться, є люди які вже тривалий час і головне методично працюють над перекладом як таким так і напрацьовують перекладацьку базу для своїх майбутніх послідовників.
Ну а те що бачато чого не є ще перекладено - це лише може вказувати на активність україномовного ком'юніті і ту кількість людей яких ця ситуація дійсно дуже турбує.
Я колись кілька разів намагався зробити переклад чогось потрібного, але дуже швидко "перегоряв" і результату ніхто так і не побачив...
Думаю що в багатьох було так самою ;)

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
« Відповідей #7 : 2008-05-07 17:10:32 »
Дещо не так далеко, як здається. GNOME — майже у завершеному стані (принаймні, у такому стані він перебуває перманентно). KDE4 теж невдовзі буде (принаймні, інтерфейс точно).

А от що там з Mandriva? ::)

Невже доведеться робити все на базі MSSuSE Linux? :'(

Так, в загальному гном перекладений краще, але спробуйте отримати довідку (як і в кедах), то зрозумієте, що воно ще далеко не те, що має бути в українському дистрибутиві (хоч зроблено справді багато).
В Мандріві нарешті завершився повний бардак з репозиторіями, зараз триває оновлення перекладу.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #8 : 2008-05-07 22:51:37 »
А літаки то в нас (українців) робити виходить дещо краще, ніж Лінукс - АКБ Антонова ніхто не скасовував. Ну, і нічого не заважатиме набити в ньому всі таблички та написи українською. Власне, я про те: а навіщо робити українського дистра? Чим він буде кращий для нас за іноземного? Україномовний інтерфейс ми вже маємо, в т. ч. україномовні (щоправа не всі) man-и. Українського Віндовса - так, можна зробити, бо заокеанський надто дорогий та глючний. А що покращить той факт, якщо в нас буде свій Лінукс?

Ну і я про те. Я колись читав історію, що якийсь американський журналіст рахував сидіння на з’їздах компартії у вертольотах. Він порахував що дві години сидіння людей у залі еквівалентно по грошам одному вертольоту.

Я пропоную рахувати сучасні дистрибутиви у літаках (нехай один літак коштує $100K). Тоді розробка і підтримка сучасного дистрибутиву коштуватиме десь від одного літака в рік.

Так навіщо нам цей дистрибутив? Давайте краще літак побудуємо. :-)
[Fedora Linux]

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #9 : 2008-05-07 23:06:51 »
(нехай один літак коштує $100K)
s/K/M

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #10 : 2008-05-08 00:34:25 »
Хочу поцікавитись у шановного товариства, чи хтось зустрічався з максимально українізованим дистрибутивом з коробки (диску) бажано LiveCD, який подалі можна встановити, як от Ubuntu? Що я маю на увазі і до чого веду:
Knoppix підійде?

http://ftp.linux.kiev.ua/pub/Linux/Knoppix/

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #11 : 2008-05-08 08:36:34 »
Так навіщо нам цей дистрибутив? Давайте краще літак побудуємо. :-)
Угу. Тим більше, що зарубіжні дистрибутиви нам дістаються майже безкоштовно (ну, там болванки та інтернет можна не рахувати).
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #12 : 2008-05-08 08:57:39 »
Вибачайте, що влажу у Ваш високоповажний флейм щодо літакобудування, але чи не міг би я звернутися до поважного панства з своїм приземленим і загалом неважливим для поточного моменту проханнячком?

Чи не міг би хтось з панів-флудерів, які користуються kopete4 (kde4), перевірити переклад? У випадку невідповідності стукнути авторові (мені)... ні не по голові, а у поштову скриньку.
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній Веприк

• Дописувач
  • **
  • дописів: 58
  • Pythonic man
« Відповідей #13 : 2008-05-31 17:40:33 »

......

PS Я перепрошую, помітив пізніше, що є гілка Українізація дистрибутивів, можливо варто перенести цю тему туди?
Не знаю перепробував величезну купу і зупинився ну Ubuntu.
Українізація на ньому прийнятна для мене. Щоб не ліз за українськими файлами до інтернету, ставиш з DVD, а взагалі то хвороба усіх сучасних дистрибутивів, хоча Ubuntu мені й вдалося в 99% випадків відлучити від інтернету.
Робити наш дистрибутив поки не дуже бачу зміст. Потрібно критична маса людей які готові це пітримувати, на даному етапі за краще вважаю підтримувати локалізацію тих же Gnome, KDE4, FreeCiv ;) відповідно перекладене там зявиться у всіх дистрибутивах. А на Лінукс як кажуть на "вкус и цвет товарища нет", комусь debian-way, комусь rad-hat, suse підходить, а треті gentoo бавляться, я взагалі маю кілька машин з freebsd і вдячний за переклад того ж Gnome
« Змінено: 2008-05-31 17:48:51 від stoune »
Мої рефлексії на довкілля http://blog.sasnyk.name

Відсутній oleksa

• Кореспондент
  • дописів: 214
« Відповідей #14 : 2008-06-03 01:01:50 »
Цікава дискусія виросла. Комп’ютер - це система, яка має залізо та програмну оболонку, які разом створюють потрібний функціонал. Звичайно, більш-менш освічені знають 2-3 мови, але тим не менш, приємніше бачити власну семантику, а не запозичену, більш того, українсько-російсько-англійський вінегрет. Мова не йшла про створення суто українського дистрибутива, а про створення української локалізації за замовчуванням, коли достатньо 1 DVD, щоб встановити повноцінну систему, орієнтовану на україномовного користувача. Літаки ми робимо для всього світу, але ми живемо в Україні і нам ближче українська семантика, аніж англійська чи російська. Що ж до маркетингу, де взяти гроші на те, щоб безкоштовно розповсюджувати, організувати широкий канал для звантаження - це вже другорядне питання, врешті Canonical відкриє свій офіс тут :-)