Автор Гілка: Ти vs Ви  (Прочитано 9725 раз)

Відсутній MathWay

• Новачок
  • *
  • дописів: 2
Ти vs Ви
« : 2008-08-18 15:52:03 »
Почав переглядати http://ddtp.debian.net/ddtss/index.cgi/uk, натрапив на переклад http://ddtp.debian.net/ddtss/index.cgi/uk/forreview/pacman. Там скрізь іде звертання до користувача на Ти. Порився по форуму, обговорення теми звертання не знайшов. Як взагалі у нас прийнято звертатися до користувача: поважно, чи не дуже? =)

Praporshic

• Гість
Re: Ти vs Ви
« Відповідей #1 : 2008-08-18 16:04:37 »
Зазвичай, тут на "Ти" звертатися дозволяють лише добре знайомі люди. Але у описі іграшки, мені так здається, "ти" не буде неповагою.

Відсутній MathWay

• Новачок
  • *
  • дописів: 2
« Відповідей #2 : 2008-08-18 20:45:02 »
Просто в усіх інших пакетах іде звертання на ви чи Ви, та і я автоматом переклав кілька зі зверненням на ви. А тут мене заклинило. Якось навіть не розглядав такого варіанту.
Off-topic:
Я шо, можу себе забанити? О_О
« Змінено: 2008-08-18 20:47:20 від MathWay »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #3 : 2008-08-18 23:09:39 »
Off-topic:
Так. У нас майже комунізм - можна швидко і якісно "вбити себе стінкою" не чекаючи модераторів ;)

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #4 : 2008-08-18 23:19:21 »
Off-topic:
Так. У нас майже комунізм - можна швидко і якісно "вбити себе стінкою" не чекаючи модераторів ;)
Ага. Насправді, це рекомендована поведінка у більшості спірних ситуацій. Єдиний вихід - розлогінитись.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #5 : 2008-09-27 12:57:41 »
Хороша тема для холівару. Все залежить від сприйняття людини, а її сприйняття — від виховання, поглядів і т.п.

Як на мене, єдино правильним варіантом є переклад зі звертанням «ви». «Ти», як тут зазначили, доречне лише для програм, розрахованих на підлітків і малих дітей.

Досвід Польщі: у польській мові немає «ви», натомість використовується ввічливе звертання через третю особу а ля: Чи дійсно пан/пані бажає видалити цей файл? Це дуже ускладнює роботу програміста (бо як визначити стать людини?), тому в програмах і на сайтах використовується звертання на «ти».

Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
« Відповідей #6 : 2008-09-27 14:14:11 »
Я в Мандріві усюди перекладав Ви (з великої букви). Проте зараз є така думка, що в одних місцях має бути з великої букви, в інших - з маленької. Наприклад, коли користувач тримає в руках чи читає з монітора загальний документ, в якому написано щось таке: "Поздоровляємо Вас з успішним встановленням системи"..., то має бути з великої букви. Якщо ж це повідомлення в консолі на кшталт "вам потрібно вказати IP-адресу", то тут вже хочеться з малої. Є ще такий момент, що англомовні занадто час вживають слово you, часто його просто доцільно пропустити, а your замінити на "свій". Щодо "ти", то я не бачу, де його застосовувати, хіба що в навчальних (ігрових) програмах для дітей.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #7 : 2008-09-28 15:10:55 »
«ви» в українській мові завжди пишеться з малої літери.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній btr

• Письменник
« Відповідей #8 : 2008-09-28 16:39:36 »

А трохи детальніше мона?

Praporshic

• Гість
« Відповідей #9 : 2008-09-28 17:12:37 »
http://madslinger.com/mova/pravopys-2007/rozdil-1.html#toc87

Нещодавно намагався когось спіймати на цьому, а виявилось що спіймали мене....

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #10 : 2008-09-28 17:32:41 »
[Grammar nazi mode]Неправда, на початку речення пишеться з великої!!![/Grammar nazi mode] :)
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #11 : 2008-09-29 00:16:26 »

А трохи детальніше мона?
детальніше — в українському правописі за лінком prapor-а. порушувати правопис є сенс лише у приватному листуванні, якщо вам чомусь здається, що вживання «ви» з великої літери додасть більше «поваги». Натомість неприпустимо писати «ви» з великої у програмах, на сайтах тощо. І вже зовсім ганебно писати «ви» з великої при звертанні до групи людей (і таке трапляється). Крім випадку, зазнченого yurchor-ом, звісно :)

Відсутній btr

• Письменник
« Відповідей #12 : 2008-09-29 07:12:05 »
На жаль в цьому правописі (не затвердженому поки що, до речі) про це ВЗАГАЛІ нічого не сказано. Зате переді мною лежить М. Зубков "Українська мова: Універсальний довідник"/ Рекомендовано міносвіти, 2007 р.с.230. Особливості вживання займенників, п.3 Звертаючись до старших віком сторонніх людей і навіть до батьків, доречно говорити Ви. Раніше колись я навіть приводив приклад з підручника з української мови, де писалося, що з великої літери може писатися і Ти. Звертання до вчителів за поясненнями, чому в правописі про таке правило нічого не сказано, ні до чого доброго не приводить. Вони кажуть, що тут й так все зрозуміло. Жоден не заперечує правомірності використання великої літери.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #13 : 2008-09-29 12:07:55 »
btr, у правописі наведено список випадків, коли треба писати велику букву. «Ви» в тому списку немає. Що вас не влаштовує?

Цитата
Звертаючись до старших віком сторонніх людей і навіть до батьків, доречно говорити Ви.
Добре, коли ми говоримо, хай буде «ви» з великої, але писати її треба з маленької.

Відсутній btr

• Письменник
« Відповідей #14 : 2008-09-29 12:39:26 »
btr, у правописі наведено список випадків, коли треба писати велику букву. «Ви» в тому списку немає. Що вас не влаштовує?

Цитата
Звертаючись до старших віком сторонніх людей і навіть до батьків, доречно говорити Ви.
Добре, коли ми говоримо, хай буде «ви» з великої, але писати її треба з маленької.

Чому з маленькою, коли в згаданій книзі написано, що з великої? До речі, Ви ніде не зустрічали таке повідомлення: "Якщо Ви -- початківець і тільки-но починаєте опановувати *nix-системи, то Вам сюди."?

Ще отут щось є.
« Змінено: 2008-09-29 13:59:49 від btr »