Автор Гілка: Feature Oriented Programming  (Прочитано 6897 раз)

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
Feature Oriented Programming
« : 2009-07-24 18:23:55 »
Хтось стикався з перекладом Feature Oriented Programming українською?
Best regards,
nickat

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Re: Feature Oriented Programming
« Відповідей #1 : 2009-07-24 21:08:30 »
Зі статті у Вікіпедії можна зробити висновок, що це «зорієнтоване на можливості програмування».
Ні, я не програміст.  ;)
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #2 : 2009-07-24 21:22:09 »
Зі статті у Вікіпедії можна зробити висновок, що це «зорієнтоване на можливості програмування».
Ні, я не програміст.  ;)
як на мене «зорієнтоване на можливості програмування» - це коли програмують виходячи з наявних можливостей (програміста, апаратури тощо)
думаю це зовсім не «Feature Oriented Programming»

чи це лише мені так здається?
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #3 : 2009-07-24 21:27:15 »
Ні, я не програміст.  ;)
як на мене «зорієнтоване на можливості програмування» - це коли програмують виходячи з наявних можливостей (програміста, апаратури тощо)
думаю це зовсім не «Feature Oriented Programming»

чи це лише мені так здається?
Як добре, що я це не перекладаю. ;)

Якщо конкретно, підійде будь-яка ще не зайнята маячня: «модульне програмування», «матрійкове програмування» тощо.
« Змінено: 2009-07-24 21:30:28 від yurchor »
You're not alone
All used up

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #4 : 2009-07-24 21:27:57 »
може «зорієнтоване на функціональність програмування» або «функціонально-орієнтоване програмування» ??
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #5 : 2009-07-24 21:31:13 »
може «зорієнтоване на функціональність програмування» або «функціонально-орієнтоване програмування» ??
Це вже зайнято і це зовсім не те. Це не Haskell з компанією.
« Змінено: 2009-07-24 21:31:52 від yurchor »
You're not alone
All used up

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #6 : 2009-07-24 21:37:08 »
думаю Ви плутаєте функціональний (від функціональнальність) з функційний (від функція)
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #7 : 2009-07-24 22:00:58 »
думаю Ви плутаєте функціональний (від функціональнальність) з функційний (від функція)
Так, трохи подумавши, мабуть, це гарний переклад. Я був неправий.
You're not alone
All used up

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #8 : 2009-07-24 22:12:48 »
Так, мабуть плутаю. Для загального розвитку: є різниця між функційними стилями програмування та процедурними? Які методики програмування можна віднести до функційних, а які до процедурних?
це дещо різні речі:

процедурне програмування — це коли програмування організовано в послідовність завдань (як синонім імперативного програмування), також коли програма розбита на процедури (як правило ці речі дещо поєднані)

функційне програмування — це коли програма побудовано на (математичних) функціях, які уникають змінних стану та несталих змінних, це дозволяє звузити область впливу кожної функції лише на її результат, і таким чином функція не має побічних ефектів, що також дозволяє просте розпаралелювання (масштабування) коду
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
« Відповідей #9 : 2009-07-25 14:17:12 »

Якщо коротко, то Feature Oriented Programming, це така парадигма де основна увага приділяється написанню блоків, які капсулюють певну характеристику/властивість/можливість/функціонал.  Кінцева програма автоматично створюється з базової програми та певної комбінації цих блоків.

«функціонально-орієнтоване програмування» нібито підходить.  Єдине що мені не дуже подобається -- цей термін дуже схожий на «функціональне програмування», а це абсолютно різні речі.  До того ж «feature oriented functional programming» теж є можливим і буде перекладатися як «функціонально-орієнтоване функціональне програмування».  Погодьтеся, не дуже вдало.

На мій погляд, найкраще підійшов би термін утворений від слова «властивість».  На жаль не можу надати варіанти...

P.S.: «функціонально-орієнтоване програмування» вже наведено як переклад у http://dict.linux.org.ua/db/word.php?word_id=26485.  Коли він там з’явився?
Best regards,
nickat

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #10 : 2009-07-25 17:24:08 »
Якщо коротко, то Feature Oriented Programming, це така парадигма де основна увага приділяється написанню блоків, які капсулюють певну характеристику/властивість/можливість/функціонал.  Кінцева програма автоматично створюється з базової програми та певної комбінації цих блоків.
угу, я переклав декілька параграфів англійської статті

«функціонально-орієнтоване програмування» нібито підходить.  Єдине що мені не дуже подобається -- цей термін дуже схожий на «функціональне програмування», а це абсолютно різні речі.  До того ж «feature oriented functional programming» теж є можливим і буде перекладатися як «функціонально-орієнтоване функціональне програмування».  Погодьтеся, не дуже вдало.
подивіться трішки вище, functional programming - функційне програмування (від функції), feature-oriented - функціональне (від функціональності)
окрім того функціонально-орієнтоване програмування зустрічається зараз в текстах набагато рідше ніж функційне, а разом — і поготів, тому не думаю що буде велика плутанина

На мій погляд, найкраще підійшов би термін утворений від слова «властивість».  На жаль не можу надати варіанти...
«властивість» має трішки інше значення (це англ. property а не feature)

P.S.: «функціонально-орієнтоване програмування» вже наведено як переклад у http://dict.linux.org.ua/db/word.php?word_id=26485.  Коли він там з’явився?
вчора, як і функційне програмування, власне тоді ж коли і стаття на вікіпедії :)
якщо не буде суттєвих зауважень і альтернативних пропозицій (а їх поки не було), то я збирався оголосити про це сьогодні, але ви мене викрили :)
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #11 : 2009-07-26 00:03:18 »
«функціонально-орієнтоване програмування» ??
ага, тільки без дефісу має бути — функціонально орієнтоване програмування.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Зябрик

• Дописувач
  • **
  • дописів: 93
« Відповідей #12 : 2009-07-26 22:44:48 »
Програмування властивостей?
Чи пак-то функціональне програмування.
Run, program, run©GCC

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #13 : 2009-07-28 21:27:40 »
«функціонально-орієнтоване програмування» ??
ага, тільки без дефісу має бути — функціонально орієнтоване програмування.
а обґрунтуєте? (здається за чинним правописом, хоч він і кульгавий, таки через дефіс)
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #14 : 2009-07-28 21:32:42 »
Програмування властивостей?
Чи пак-то функціональне програмування.
«програмування властивостей» хоч і близько, трішки не те, бо властивості — це не лише функціональність, а також швидкість, безпека, масштабовність...
функціональне програмування, як на мене, це наголошує на функціональності процесу програмування, а не результату (що є саме суттю функціонально-орієнтованого)
Fedora 35 (x86-64)