Автор Гілка: Debian або Ubuntu  (Прочитано 7335 раз)

Відсутній Alex

• Дописувач
  • **
  • дописів: 59
  • I Love YaBB 2!
Debian або Ubuntu
« : 2007-11-13 22:19:45 »
Прошу, поділіться досвідом роботи з Debian або Ubuntu . Хтось переходив
з  Debian до Ubuntu чи навпаки? Чи є сенс переходити на Ubuntu ?
А які переваги Debian в порівнні з юзерофільними дистрибутивами (Mandriva, SuSe)
та консолі і конфігів перед ценралізованими конфігураторами (Yast, DrakeConf)?

Відсутній Сашко Кравчук

• Графоман
  • дописів: 490
  • Debian GNU/Linux
Re: Debian або Ubuntu
« Відповідей #1 : 2007-11-14 09:06:20 »
Прошу, поділіться досвідом роботи з Debian або Ubuntu . Хтось переходив
з  Debian до Ubuntu чи навпаки? Чи є сенс переходити на Ubuntu ?
А які переваги Debian в порівнні з юзерофільними дистрибутивами (Mandriva, SuSe)
та консолі і конфігів перед ценралізованими конфігураторами (Yast, DrakeConf)?
Зрозумійте, основні дистрибутиви лінукс вже сягнули тієї межі, коли їх практично не можливо порівнювати. Більшість із них підходять для виконання _будь яких_ робіт. Виходить, тепер усе впирається у справу смаку, а він у людей дуже різний. Так що або обирайте дистрибутив навмання, і вивчайте його, або перепробуйте штук 10, і сподівайтесь на те, що якийсь "попре" більше за інших.

Щодо Debian vs. Ubuntu, то ось трохи провокаційного флейму (не відповідаю за інформацію у жодній із цих статтей/нотаток/ессе):
http://beranger.org/index.php?page=diary&2007/10/09/15/13/10-ubuntu-vs-debian-graphically-exp
http://ianmurdock.com/?p=167
http://citkit.ru/articles/456/

І щодо власних спостережень, намагався перейти з Дебіена на Убунту, бо не перло старе програмне забезпечення, і хотілося декілька речей робити автоматом, але попрацювавши кілька днів, зрозумів, що мене не пре, коли щось робиться автоматом, і в результаті перейшов на Дебіен тестінг, і тепер насолоджуюся життям...

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #2 : 2007-11-15 21:27:11 »
А які переваги Debian в порівнні ... консолі і конфігів перед ценралізованими конфігураторами (Yast, DrakeConf)?
Хочу зауважити, що DrakeConf зовсім Вам не забороняє корписатися в консолі й конфігах...
« Змінено: 2007-11-15 21:30:27 від Ign1111 »
Linux. The future is open.

Dmytro(Guest)

• Гість
« Відповідей #3 : 2007-11-16 10:45:43 »
jaksho Was zikawljat najnowishi pakety i ostanni wersii softa to e sens perehodyty na Kubuntu. tam stable version chastishe obnowljaetsja i nowi package zjawljajutsja shwydshe nizh w debian.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #4 : 2007-11-16 11:10:01 »
> Dmytro(Guest)
Відкрийте для себе Debian Testing i Debian Undtable перш ніж робити такі голослівні заяви.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Сашко Кравчук

• Графоман
  • дописів: 490
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #5 : 2007-11-16 13:08:43 »
> Dmytro(Guest)
Відкрийте для себе Debian Testing i Debian Undtable перш ніж робити такі голослівні заяви.
+1, як людина, яка на власній шкурі то дізналася. І мушу підтвердити слова багатьох прихильників Дебіена, тестінг значно табільніший за стабільні випуски багатьох інших дистрибутивів!
« Змінено: 2007-11-16 13:08:54 від Olexandr_Kravchuk »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #6 : 2007-11-16 13:38:44 »
> Dmytro(Guest)
шкода, але не мав можливості порівняти Debian, Debian Testing та Ubuntu. Але, нагадую, що Ubuntu буває LTS, яка виходить раз на два роки та підтримується 3 роки (здається) на десктопі та 5 років на сервері, та інші, які виходять раз на півроку. Хочеться стабільності — ставте LTS. А для найновішого десктопного софту є Ubuntu Backports — додаткові репозиторії, що дозволяють мати найостанніші версії тих програм, від яких стабільність системи не залежить. З бекпортів можна інсталювати або окремі пакунки, або увімкнути цілий репозиторій.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3809
  • Програміст
« Відповідей #7 : 2007-11-16 14:35:05 »
> Dmytro(Guest)
+1, як людина, яка на власній шкурі то дізналася. І мушу підтвердити слова багатьох прихильників Дебіена, тестінг значно стабільніший за стабільні випуски багатьох інших дистрибутивів!

То якісь неграмотні прихильники Дебіана, які не знають різниці між кількістю змін (стабільний/нестабільний) та кількістю помилок (надійний/ненадійний).
[Fedora Linux]

Михайло Даниленко(Guest)

• Гість
« Відповідей #8 : 2007-11-16 14:54:11 »
Flood:
.. Debian Undtable ...
Деб'ян та стіл? Чи Деб'ян під столом? :D

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #9 : 2007-11-17 09:44:13 »
Але, нагадую, що Ubuntu буває LTS, яка виходить раз на два роки та підтримується 3 роки (здається) на десктопі та 5 років на сервері, та інші, які виходять раз на півроку. Хочеться стабільності — ставте LTS. А для найновішого десктопного софту є Ubuntu Backports — додаткові репозиторії, що дозволяють мати найостанніші версії тих програм, від яких стабільність системи не залежить. З бекпортів можна інсталювати або окремі пакунки, або увімкнути цілий репозиторій.
Так ото ж бо й воно. Хочеться стабільності - ставте Дебіен Стейбл. Виходить раз на 2-3 роки і підримуєтсья стільки, що інші "ровесники" вже давно забуті. В тому числі Убунту ЛТС.
А для найновішого десктопа є Дебіен Анстейбл. Там - також найостанніші версії. Для золотої середини існує тестова гілка, котра є оптимальною для більш-менш досвідченого користувача (котрий приблизно уявляє, чого він хоче, та подужав man apt).

Цитата
То якісь неграмотні прихильники Дебіана, які не знають різниці між кількістю змін (стабільний/нестабільний) та кількістю помилок (надійний/ненадійний).
:-?

Цитата
:-[
Німецький деб зі столом... Чи то деб з німецьким столом... :)

Praporshic

• Гість
« Відповідей #10 : 2007-11-17 11:34:32 »
Flood:
Цитата
:-[
Німецький деб зі столом... Чи то деб з німецьким столом... :)
Швидше за все - німецький деб з англійським столом  :D

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #11 : 2007-11-17 19:55:20 »
Цитата
Так ото ж бо й воно. Хочеться стабільності - ставте Дебіен Стейбл. Виходить раз на 2-3 роки і підримуєтсья стільки, що інші "ровесники" вже давно забуті. В тому числі Убунту ЛТС.
ну то хіба що на якісь серваки ставити мегакритичні, які не можна зупинити на вихідні для оновлення дистру.

Цитата
Для золотої середини існує тестова гілка, котра є оптимальною для більш-менш досвідченого користувача (котрий приблизно уявляє, чого він хоче, та подужав man apt).
ну а убунту з цього зробила окремий дистр, з репами й автоматичним оновленням + кілька фіч, що полегшують життя не тільки новачкам, а й тим, хто не хоче «паритись». apt-get dist-upgrade можна зробити в тестінґ? Я так розумію, тестінґ і анстейбл не бувають різних версій, чи ні?

« Змінено: 2007-11-17 20:00:38 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #12 : 2007-11-17 21:23:10 »
Off-topic:
Dmytro(Guest) - відкрийте для себе такий варіант розкладки клавіатури як phonetic. Не знаю як іншим, але мені латинкою читати набагато важче, читаю разів у 5 повільніше. :)
Linux. The future is open.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #13 : 2007-11-18 01:42:14 »
Цитата
ну то хіба що на якісь серваки ставити мегакритичні, які не можна зупинити на вихідні для оновлення дистру.
Та ні, звичайні собі серваки. Я, правда, не розумію кайфу у "оновленні заради оновлення". У мене є сервер, котрий ще на FreeBSD 4.11 працює. І нічого, живий.
З іншого боку - анафіга взагалі зупиняти сервер, коли він оновлюється? Запустив собі apt-get upgrade чи там cvsup - тай хай оновлюється.
Цитата
Для золотої середини існує тестова гілка, котра є оптимальною для більш-менш досвідченого користувача (котрий приблизно уявляє, чого він хоче, та подужав man apt).
ну а убунту з цього зробила окремий дистр, з репами й автоматичним оновленням + кілька фіч, що полегшують життя не тільки новачкам, а й тим, хто не хоче «паритись». apt-get dist-upgrade можна зробити в тестінґ? Я так розумію, тестінґ і анстейбл не бувають різних версій, чи ні?
Ну, про те, що Убунту, - це бачення Канонікалом тестової вітки Дебіен, сперечатись не буду. Але поясніть все ж мені недалекому оте захоплення "різними версіями", "новими версіями" і т.ін. А то я ніяк второпати не можу. У мене оно всюди на десктопах деб стейбл стоїть. І ото я ніяк свого горя второпати не можу - все, паскуда, працює як йому й належиться без всіляких оновлень. Ну хоч ти трісни. Аж перед громадою соромно - навіть не знаю, чого там новенького в тестовій і нестабільній гілках деба, не кажучи вже про найновіші життєво необхідні можливості інших дистрибутивів...

Хм. Починаю вистрибувати на флейм, тому про всяк випадок нагадаю.
Не маю нічого проти будь-якого з дистрибутивів будь-якої версії - кожен користується тим, що йому зручніше. Але за пояснення - "в чому щастя безупинного оновлення" буду вельми вдячний.

Відсутній rangel

• Графоман
  • дописів: 281
  • Python programmer
« Відповідей #14 : 2007-11-18 10:32:56 »
/me задумався над вечірньою звичкою #pacman -Suy
Roman Suprotkin