Автор Гілка: Приємні враження від Fedora 11  (Прочитано 8263 раз)

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
  • дописів: 157
Повинен сказати, що після 9-ї Федори просто оскаженів і переїхав на Убунту. Потім за рік вона мені впеклась так, що вже не було сили терпіти :) Шуткую, просто подивився на 11-ту Федру і зрозумів, що "пора додому", тому що для розробника все таки убунта - не те. Все якось через не те місце зроблено. Де речі, кеди хлопці з убунти не вміють збирати нормально, факт. Ті ж самі кеди в федорі виглябають и працюють набагато краще.

Отже, переставив вчора на свй нотубк з 1Г пам’яті, картою NVidia і Інтелом на 1800МГц я 11-ту федору, прибивши убунту, але, зрозуміло, не чіпаючи /home. Звісно, поставив комерційний драйвер NVidia, останній як завжди встав без проблем, давній з rpmfusion.org ставити не схотів.

Перше, що я помітив - це швидкіть. Просто вражаюче швидше практично все працює, і кеди, і опенофіс, і інші програми. десь візуально - в півтора рази швидше.  Друге - зникли глюки KDE 4.3, хоч воно ще і в updates-testing.

Неприємні речі - вкрай дебільний менеджер входу gdm. Просто ні в які ворота не лізе. Глючить перехід на латинську роскладку, треба спочатку вибрати якусь іншу, потім USA, i тільки потім можно якось зайти. Спробував поставити kdm, написавши як завжди в /etc/sysconfig/desktop DISPLAYMANAGER=KDE. Воно стартануло, прийняло пароль, а потім чомусь не перейшло до домівки, а закричало, що не може нічого занйти в "/" і на цьому алес. При чому не пустило до текстовох консолі. Прийшлось якось зайти в гном, змінити все назад до того недоумкуватого gdm.

Я розумію, що хлопці з Федори не винуваті, то в гномівських трохи з головою не те, але ж хоч би kdm полатаили, щоб було на що замінити...

Ще одне, так, дрібниця - немає "тонкої" настройки compiz. Не знайшов ніде в пактах compiz-settings-manager'а. Та то таке, все одно я на KDE, воно само, без компіза гарно ефекти малює.

Ото мабуть і все, що за 2 дні помітив негарного. Решта - просто цяця і ляля. Навіть той не дуже мною терпимий ПульсАудіо приємно здивував. Я запустив Jackd і він культурно "сховався за куліси", не заважав працювати на пряму з alsa.

Сподіваюсь, що більше не буде такої сирої тарабарщини, як була в 9-му релізі. Якщо сильно широко крокувати, можна і штани порвати :) А будуть такі цяці як 11-та. До речі, приміть щіру подяку, розробники і перекладачі!

--
WBR, Alex Lukin,
RIPE NIC HDL: LEXA1-RIPE

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
Re: Приємні враження від Fedora 11
« Відповідей #1 : 2009-06-20 22:20:24 »
Аналогічно. Але ставив десяту, а там оновлювався до леопарда. Тільки щось не розумію, де там xorg.conf вони закопали. Бо розкладку можна налаштувати у графічній гнопанелі, але на інші графічні середовища воно не поширюються, це знову новітні технлогії?

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
« Відповідей #2 : 2009-06-21 11:45:55 »
Ото ж бо. Технології. Немає більше xorg.conf. Тепер треба шукати де інде, де вони налаштування ховають... Мабуть все запихують через HAL. О! Згадав іще одну ваду, серйозну для нотбуків. З тачпадом вони недопрацювали, прийлось рашпіль в руки брати, тобто засовувати в /etc/hal/fdi/policy щось таке:

<deviceinfo version="0.2">
  <device>
    <match key="info.capabilities" contains="input.touchpad">
               <merge key="input.x11_options.TapButton1" type="string">1</merge>
             <merge key="input.x11_options.TapButton2" type="string">3</merge>
             <merge key="input.x11_options.TapButton3" type="string">2</merge>
             <merge key="input.x11_options.VertEdgeScroll" type="string">1</merge>
             <merge key=”input.x11_options.SHMConfig” type=”string”>On</merge>
        <merge key="input.x11_driver" type="string">synaptics</merge>
    </match>
  </device>
</deviceinfo>

І все одно апаратна пимпочка не працює, що виключає тачпад. Прийшлось ставити gsynaptics. В бубунті починаючи з 8-ї все працювало з коробки. Треба б мабуть придумати якусь графічну конфігалку таких "оригінальних" кнопок... Згодиться не тільки для нотбуків, а і для різних малтімедійних клавіатур, дистанційок від тюнерів і т.д. Події генеруються з тих кнопок стандартим чином, а до десктопу або не доходять, або не обробляються.
« Змінено: 2009-06-21 11:56:12 від alukin »
--
WBR, Alex Lukin,

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #3 : 2009-06-23 17:48:37 »
просто цікаво: а навіщо вам kdm та глюки, зв’язані з його використанням? у мене стоїть Fedora 10, є GNOME, KDE4 та XFCE4. для входу в систему юзаю gdm, який пересічний користувач бачить раз на рік (на ноутах частіше, але не більше, ніж кілька секунд на день). не зрозумілі звинувачення. я сподіваюсь, ви в курсі, що тему gdm можна змінити? якщо в курсі, то в чому суть претензій до нього?

також мені не зрозуміло, навіщо потрібен xorg.conf: усе чудово працює і без нього.

Цитата
Аналогічно. Але ставив десяту, а там оновлювався до леопарда. Тільки щось не розумію, де там xorg.conf вони закопали. Бо розкладку можна налаштувати у графічній гнопанелі, але на інші графічні середовища воно не поширюються, це знову новітні технлогії?
навіщо вам інші графічні середовища? ви ж користуєтесь якимось одним, чи не так?

http://fedoraproject.org/wiki/How_to_create_xorg.conf

Цитата
Ще одне, так, дрібниця - немає "тонкої" настройки compiz. Не знайшов ніде в пактах compiz-settings-manager'а
є, шукайте. пакет називається якось інакше, ніж в убунті, але він є.
« Змінено: 2009-06-23 17:52:20 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #4 : 2009-06-24 03:09:24 »
також мені не зрозуміло, навіщо потрібен xorg.conf: усе чудово працює і без нього.
А я не розумію, навіщо його забирати, кому він заважає? Нехай буде. Це те саме, що CTRL+ALt+Backspace забрати з X.
навіщо вам інші графічні середовища? ви ж користуєтесь якимось одним, чи не так?
Я встановлював хуткоруч, а типово там установлюється ґном, але я не любитель цього середовища, тому встановлював інше.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #5 : 2009-06-24 13:51:59 »
Цитата
А я не розумію, навіщо його забирати, кому він заважає? Нехай буде. Це те саме, що CTRL+ALt+Backspace забрати з X.
ну, якщо інформація за посиланням угорі актуальна для останньої федори, то заважає він тим, що його налаштування мають більшу силу, ніж те, що автодетектить HAL. Себто кому треба — може його створити.

Типова ситуація, яка пояснює, чому xorg.conf не потрібен, а й шкідливий: мультимедійний проектор або зовнішній монітор. Нарешті X-server вміє автоматично правильно визначати роздільну здатність проектора, та відповідним чином коригувати зображення. Колупатися в xorg.conf під час презентації не дуже зручно, м’яко кажучи.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
« Відповідей #6 : 2009-06-24 22:32:33 »
Ще одну хрінь викинув. Вгадайте з 3-х раз яку. PulseAudio створює латентність в СЕКУНДИ! Дістав страшенно, бо я граюсь з музикою трохи. Просте видалнення його разом з залежностями залигило голу alsa, яка разом з jack'ом мне влаштовує. Кеди сатюкнулись трохи і самі перелізли на алсу. В гномі перевіряти лінь, та мабуть працює, нікуди воно не дінеться.
--
WBR, Alex Lukin,

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #7 : 2009-06-24 22:33:34 »
ну це очевидно. дивно, що ви відразу цього не зробили :)

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
« Відповідей #8 : 2009-06-24 23:00:10 »
Ну подумав, хай побуде, подивлюсь що воно таке через рік як останній раз бачив. Виявилось, що.... на "го" починаеться, на "но" закінчується.  ;) А от зніс його - і навіть StarDict почав говорити!  :) До речі, не знаєте, чи хтось його по нашому вчив говорити?
« Змінено: 2009-06-24 23:01:19 від alukin »
--
WBR, Alex Lukin,

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #9 : 2009-06-25 07:34:25 »
Ще одну хрінь викинув. Вгадайте з 3-х раз яку. PulseAudio створює латентність в СЕКУНДИ! Дістав страшенно, бо я граюсь з музикою трохи. Просте видалнення його разом з залежностями залигило голу alsa, яка разом з jack'ом мне влаштовує. Кеди сатюкнулись трохи і самі перелізли на алсу. В гномі перевіряти лінь, та мабуть працює, нікуди воно не дінеться.
В GNOME не працює зовсім. PA — це заміна ESD. Нема PA — нема звуків у жодній з програм, які працюють з ESD і не працюють з ALSA (я перевіряв). Розробники GNOME і PA пишаються, що таких програм у GNOME 2.27  вже немає.  ;)

Створення голосового рушія до Festival — величезна робота. Я пробував поекспериментувати, але мені явно не вистачає знань з фонетики... Ще раніше це обговорювалося тут на форумі, але охочих теж не знайшлося.
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2009-06-26 07:40:36 »
Не працює - то й хрін з ним, з тим гономівським бриньканням. Аби працювали скайп, mplayer, amarok - а вони працюють. PA створює латентність в секунди, і це не лізе ні в які ворота. Хай пиляють ще... За рік вони вже багато напиляли, а до осені може і латентність зайву приберуть... Я просто не розумію, навіщо стільки семплів буферизувати - шось у хлопців там не те з головою. Взагалі, звуковий стек в лінуксі - це окрема розмова про нічні жахи...
--
WBR, Alex Lukin,

Відсутній case0lc

• Графоман
  • дописів: 310
« Відповідей #11 : 2009-06-26 14:31:47 »
просто цікаво: а навіщо вам kdm та глюки, зв’язані з його використанням?
Ваш безглючний gdm завішує через раз всю систему намертво в Ubuntu 9.04 при запуску паралельного сеанса нового користувача. З kdm нічого такого не пам'ятаю

Відсутній case0lc

• Графоман
  • дописів: 310
« Відповідей #12 : 2009-06-26 14:33:09 »
Взагалі, звуковий стек в лінуксі - це окрема розмова про нічні жахи...
Взагалі Pulse не тільки в linux працює...

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #13 : 2009-06-26 14:38:21 »
просто цікаво: а навіщо вам kdm та глюки, зв’язані з його використанням?
Ваш безглючний gdm завішує через раз всю систему намертво в Ubuntu 9.04 при запуску паралельного сеанса нового користувача. З kdm нічого такого не пам'ятаю
ну питання взагалі-то було до користувача Федори :)
поза тим, юзаю як Федору 10, так і Убунту 9.04, запускав паралельні сесії, в т.ч. через Xnest, і не можу підтвердити вашого глюку. Може, проблема з іксами, а не gdm?

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
« Відповідей #14 : 2009-06-26 22:30:22 »
gdm в федорі - новенький, і, як то кажуть, braindead. Той, хто придумав таку інновацію екрану входу в систему, мабуть має останню ступінь відмирання мозкових клітин. Тому я навіть не задумуючись відразу змінив його на kdm зі звичним інтерфейсом і нормальним переключенням на латинську розкладку. Чесно, віпймав би - вбив би автора gdm голіруч, даруйте за гарячу вдачу.

Що стосується PulseAudio - то з таким горем, як звуковий стек в лінуксі, це не саме погане рішення. Що воно просто погане - то немає сумніву, але буває і ще набагато  гірше.
--
WBR, Alex Lukin,