Автор Гілка: Чим вам подобається web-програмування?  (Прочитано 2473 раз)

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 322
Re: Чим вам подобається web-програмування?
« Відповідей #15 : 2026-02-11 17:18:50 »
Цитата
Веб технології то
одна з проміжних ланок у ланцюжку "basic java scripting webprogramming etc." зі спрощення програмування на шляху вайб-програмування, не особливо більше, і не особливо менше

Відсутній ps

• Кореспондент
  • дописів: 136
« Відповідей #16 : 2026-02-12 19:40:33 »
Після мабуть 15 років розробки Веб, моя відповідь - нічим.
Ви своїм постом зізналися що Lunara17 і ви то одна й та сама людина :))))
І щоб зберегти рекламу ви її процитували (захистили від видалення модератором).

Та ще й ... розпочали срач для збільшення уваги :)
Гарна атака! :)
Креативна.

Я думав що один шизік.

До речі хотів у адміна запитати, чому цитату не почистив. Не знаю чи сьогодні гугл взагалі на таке клює, процитував бо очікував що буде видалено весь пост і хотів зберегти для меморіс.

Цитата
Ви тільки що написали що у вас ненависть до людей та цивілізації в цілому :)))
Маєте рацію, та не усвідомлюєте масштаби.

UPD. таки мабуть слушне зауваження, видалив лінк на притон.
« Змінено: 2026-02-12 19:57:17 від ps »

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 4072
  • Програміст
« Відповідей #17 : 2026-02-13 08:03:24 »
До речі хотів у адміна запитати, чому цитату не почистив. Не знаю чи сьогодні гугл взагалі на таке клює, процитував бо очікував що буде видалено весь пост і хотів зберегти для меморіс.

Бо вже є відповідь на повідомлення. Якщо я видалю — буде не зрозуміло на що жаліються. Плюс, я бачу що у багатьох спамерів створюється хибне уявлення що цей форум вже не модерований і що вони тут перші спамери.

До речі, ніхто не хоче стати модером чи навіть адміном? Я ж не вічний, зараз лежу в лікарні. ШІ підкаже що робити треба і як.

PS.

А, побачив нарешті лінк в цитаті. [smiley=hello.gif] Дякую за те, що видалили.
« Змінено: 2026-02-13 08:06:40 від Володимир Лісівка »
[Fedora Linux]

Відсутній ps

• Кореспондент
« Відповідей #18 : 2026-02-13 08:33:17 »
Цитата
Я ж не вічний, зараз лежу в лікарні. ШІ підкаже що робити треба і як.
Є таке діло, теж маю форум і думаю кому його пристроїти на різний випадок. Недавно люди зі спільноти приютили на вій VPS, сміються, що вже не перший, хто намагається пристроїти "котят".

Форум LOU колись вже намагався дампнути через wget але він виявився завеликим. Буде шкода якщо упаде, тому тут не стільки модери потрібні скільки завчасний бекап, якась реплікація (для себе не вирішив питання бо в базі потрібно якийсь скрипт писати щоб чистив персональні облікові дані)

Цитата
А, побачив нарешті лінк в цитаті. [smiley=hello.gif] Дякую за те, що видалили.
За лінку - нема за що, сорі що одразу протупив це зробити.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 4072
  • Програміст
« Відповідей #19 : 2026-02-13 10:02:10 »
Є таке діло, теж маю форум і думаю кому його пристроїти на різний випадок. Недавно люди зі спільноти приютили на вій VPS, сміються, що вже не перший, хто намагається пристроїти "котят".
Так це напевно ваш форум. А тут сайт не мій, я не був засновником, а я просто адмін. Я пробував віддати сайт в добрі руки, але не вийшло. А мені шкода втрачати такий великий україномовний форум по лінуксу, тому і тягну лямку.

Форум LOU колись вже намагався дампнути через wget але він виявився завеликим. Буде шкода якщо упаде, тому тут не стільки модери потрібні скільки завчасний бекап, якась реплікація (для себе не вирішив питання бо в базі потрібно якийсь скрипт писати щоб чистив персональні облікові дані)

У мене є дамп бази даних десь річної давності, який мені зробив @Михайло Даниленко, на іншому ноуті.
[Fedora Linux]

Відсутній ps

• Кореспондент
« Відповідей #20 : 2026-02-13 14:39:34 »
Цитата
Так це напевно ваш форум.

Хоча той форум засновано мною, як дочірній проєкт іншого ком'юніті (анонс був тут, якщо кому цікаво звідки я вибіг) мотивація була не у володінні чимось а в об'єднанні української спілки системних адміністраторів, бо хто знає - українського в альтетах майже немає; спитати щось про меш/reticulum - це йти курити мани самому. Видно юзерам без репресій і так добре в клірнет, а ті хто щось шарять - нічого не пишуть про цей досвід, то думав може як буде точка по інтересам то підтягнуться але ні... По факту місцевих одиниці, що казати - якщо там альтернативні мережі то навіть в Інтернет людей майже немає онлайн. Власне цілком симпатичний і юзабельний сайт, де вісить анонс (DevZone) - теж пустує. Ірка пустує, і я так бачу що молодь вже по трохи забуває про форуми і взагалі різні такі старі формати. Сьогодні вже тг, матрікс, та всяке інше однопальцеве.

Тому розумію ваші міркування стосовно суспільного надбання. Ті нотатки, які публікую самостійно - вручну розміщую на різних сайтах, окремо веду репозиторій з початковим текстом в Markdown. А з форумом складніше реплікувати бо воно клієнт-серверне і завжди адмін один тягне сам. Ну і завжди проблема додати когось нового з вулиці.

П.С. ну а про LOU знаю давно, скажу вам що з гугла я досі знаходжу тут багато корисної інфи (от як про Aver TV в лінукс, для моїх стрімів в IceCast), тому окремий респект що тримаєте його онлайн. воно як правило тільки через років 20-30 починає набирати цінність, тому сподіваюсь що ком'юніті буде поповнюватись новими юзерами і волонтерами. Ось до речі про нових юзерів, трохи підняти настрій.
« Змінено: 2026-02-13 15:09:57 від ps »

res2500

• Гість
« Відповідей #21 : 2026-02-13 17:25:30 »
Цитата
По факту місцевих одиниці, що казати - якщо там альтернативні мережі то навіть в Інтернет людей майже немає онлайн. Власне цілком симпатичний і юзабельний сайт, де вісить анонс (DevZone) - теж пустує. Ірка пустує, і я так бачу що молодь вже по трохи забуває про форуми і взагалі різні такі старі формати. Сьогодні вже тг, матрікс, та всяке інше однопальцеве.
зараз не потрібно просто сайт і форум, я працюю майстром в сервісному центрі, так от, форуми чи сайт де відкривають просто для спілкування, не популярний, потрібно мати завантаження з прошивками, кодами помилок, сумісність деталей по маркам.
 Я от не розумію, навіщо створювати сайт по лінуксмінт, якщо можна попросити і тут зроблять гілку і спілкуйтеся, вже казав, в гурті лінукс, кожен тягне в свою сторону, сторону свого правильного дистрибутиву $dist_name
 Зараз всі питання відповідає більше ШІ, може прикрутити його до сайту ?
 всі телефонні групи це до певного часу, шукати не зручно інформацію, забиває пам'ять,

Відсутній ps

• Кореспондент
« Відповідей #22 : 2026-02-13 19:49:20 »
Я не знаю про мотиви створення форуму лінукс мінт, але чи б погодились ви зробити мережний інтерфейс на Yggdrasil, на I2P для поточного форуму? - не думаю. Тобто мотивація створення окремих ресурсів у всіх своя: в основному вона криється в не закритому попиті.

От я колись ходив мережею пропонував зробити (на тому ж DevZone адмін погодився і потім прибрав інтерфейс Ygg) інші - не розуміють що це і навіщо воно їм то я вирішив зробити те що мені цікаво самому. Хоча зараз думаю перебудуватись на Fediverse (соціальна взаємодія через ActivityPub) і формат Markdown (база знань), щоб ресурси легко інтегрувались через компілятори типу mdBook для створення вікі на інших сайтах. Бо знову таки, коли сайт/форум централізовані, то потрібні адмін, модер, думати кому його довірити після себе і тд. А так розшарив десь на Git за ліцензією MIT і користуйтесь/форкайте згідно потреб.
« Змінено: 2026-02-13 19:58:30 від ps »

res2500

• Гість
« Відповідей #23 : 2026-02-13 23:07:51 »
Цитата
але чи б погодились ви зробити мережний інтерфейс на Yggdrasil, на I2P для поточного форуму?
якщо його зробити для корисних цілей і як потрібно, то чому б і ні
В нас всі хочуть бути "внедряторами" і "внедрити" таке щоб стати відомими
я давно писав за ІРv6, яке зроблено для кожного девайсу і там можна тримати і власний магазин, а телефон як сервер.

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #24 : 2026-02-14 00:48:29 »
Цитата
формат Markdown
так, Markdown support це те що потребує хоч трохи більш-менш сучасний форум при редагуванні постів

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #25 : 2026-02-14 00:52:31 »
Цитата
я давно писав за ІРv6, яке зроблено для кожного девайсу
ipv6 незручний у використанні, та й досі після всіх promises того недостатньо без ipv4 мережі

Цитата
а телефон як сервер
явно не найкраща пропозиція

Відсутній ps

• Кореспондент
« Відповідей #26 : 2026-02-14 05:15:20 »
Цитата
ipv6 незручний у використанні, та й досі після всіх promises того недостатньо без ipv4 мережі
Багів П/З для IPv6 вистачає. Часто зустрічається крива підтримка квадратних дужок, парсинг порту - через не передбачені розробником двокрапки, різного роду urlencode сабжі. Трохи є з ним проблем.

Але в Yggdrasil - IPv6 (замість IPv4) це лише вимушена абстракція, на бекенді трафік може ходити і по IPv4 і засобами Reticulum, бо це оверлейна мережа. IPv6 там використовується виключно бо на його основі можна згенерувати майже необмежену кількість унікальних IP в діапазоні 0200::/7 (на базі приватного ключа). В тому ж I2P або Tor - стек IP на фронтенді не використовується, через що потрібні програми з підтримкою такого проксі, що перекидатимуть хеш в "домені" або заголовку HTTP. А в Yggdrasil ви кажете роутеру: декодуй публічний ключ з цого IP. Тобто в ifconfig отримуєте повноцінний мережний інтерфейс накшталт VPN і можете працювати з SSH без різних обгорток типу SAM, хостити сайти та інші сервіси на одноплатнику, не маючи дедікейтед IP від провайдера і не купуючи VPS для перекидання SSH тунелів.

Цитата
так, Markdown support це те що потребує хоч трохи більш-менш сучасний форум при редагуванні постів
Я коли обирав рушій, то зупинився на Flarum, цілком такий мінімалістичний але юзебельний форум. Інша справа що хоч там і є MD, немає RSS, немає вкладень, не можна навіть юзера активувати з адмінки і треба лізти в базу. Короче і подобається і ні (там все ж зручно писати гайди в MD, бо вони підтягуються в прев'ю на льоту при чому по ширині колонки 1:1). Але якось був поліз в композер натягувати той же IPv6 (для надсилання листів активації в локальній мережі) то чуть мізки не зламав - так і лишив, бо ліньки мені цей Веб/софт колупать, наколупався в свій час: наприклад вшиті в глибокі залежності Symfony валідатори пошти в PHP, які не підтримують потрібні мені стандартні (RFC 5321) літерали в емейл адресах. Це треба йти форкати цілий ланцюг допоки доберусь до рядка в коді Flarum.

А взяти якесь рішення без промислового фреймворку - то там взагалі такий срач, що поцієнта не врятувати, особливо після когось.

Повертаючись до сабжу, і підсумовуючи сказане, Веб-програмуванням - початківці часто називають верстку з блимаючими віджетами, хоча на практиці це складна робота з мережною специфікою, особливо на фоні апгрейду IPv6. Коли починаєш працювати з пакетами і усвідомлюєш той нетипізований треш який ганяється мережею в серіалізованому вигляді через фонові запити, вчити кожного майнтейнера в ланцюгу залежностей (щоб не повертатись до проблеми і не адмінити форки), то від Веб-теч згодом починає нудити. Особливо в комерційному сегменті, коли тобі на розтин приносять якогось Б/У франкінштейна з БД на основі не нормалізованої MyISAM з напаршеним туди кошмаром і просять його оживити за десять баксів.
« Змінено: 2026-02-14 06:35:09 від ps »

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
  • дописів: 245
« Відповідей #27 : 2026-02-15 13:02:55 »
Навіщо? Там же дофіга всього. Вже легше обмежений ХТМЛ дозволити (і не конвертувати).
Вам дійсно потрімбні з маркдауну багаторівневі заголовки та горизонтальні лінії? Чи досить малої вибірки фіч?

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #28 : 2026-02-15 13:06:29 »
Хоча зараз думаю перебудуватись на Fediverse (соціальна взаємодія через ActivityPub) і формат Markdown (база знань), щоб ресурси легко інтегрувались через компілятори типу mdBook для створення вікі на інших сайтах. Бо знову таки, коли сайт/форум централізовані, то потрібні адмін, модер, думати кому його довірити після себе і тд. А так розшарив десь на Git за ліцензією MIT і користуйтесь/форкайте згідно потреб.
Тобто вам цікаві ресурси, що можуть існувати статично без скриптів? Всі скрипти на клієнті (у своєму софті).
Навіть є формат з текстових файлів на веб серверах (будь яких), які можна зовні інтерпретувати як єдину соціальну мережу.

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #29 : 2026-02-15 13:08:52 »
я давно писав за ІРv6, яке зроблено для кожного девайсу і там можна тримати і власний магазин, а телефон як сервер.
іп6 все ще дивне за стільки років. А от телефон як сервер добре лише для малих проектів. Бо розрядиться :)