Автор Гілка: Haiku OS  (Прочитано 2194 раз)

res2500

• Гість
Re: Haiku OS
« Відповідей #60 : 2026-03-31 22:48:31 »
.  BeSiDa   
Цитата
. Так а чому ви чесно не відповіли на це запитання? 
Як це не відповів, навіть написав, легкий і консольний, навіть є можливість редагувати і зберігать область mbr, думаєте от так взяв і кинув файли і сказав тестуйте і добавте.
Цитата
.  А чому ви ділло обрали? Могли обрати "консольний безграфічний файерфокс", наприклад :))
Мета не в "зробити всі задачі світу", а "обрати ті інструменти, що мінімально достатні для саме своїх задач". 
То для прикладу, не всі підходять легкі інструменти, завжди щось знайдеться що потрібно з якогось функціоналу, наприклад зайти в банкінг,

Відсутній BeSiDa

• Графоман
  • дописів: 307
« Відповідей #61 : 2026-04-02 12:42:50 »
Як це не відповів, навіть написав, легкий і консольний, навіть є можливість редагувати і зберігать область mbr, думаєте от так взяв і кинув файли і сказав тестуйте і добавте.
Так а чому ви чесно не сказали що у вас "редактор мбр", а не "хекс редактор"? Бо "спеціалізований" (що вміє більше в деякій з областей) то вже не те саме що "хекс редактор" (ви так і хтмл редактор назвете "хекс редактором" тільки через те що там колір можна у хекс вводити? :))) ).

То для прикладу, не всі підходять легкі інструменти, завжди щось знайдеться що потрібно з якогось функціоналу, наприклад зайти в банкінг,
Ото ви згадали застарілий аргумент :) бо вже, напевне, всі банкінги на смартфонах (а у фірмах то окремі компи).
Так ще можна сказати що вам датацентр потрібен особисто, бо ... "завжди щось знайдеться що потрібно" (ну там ... погоду планети обчислити :) ).
Запускаєте те, що мінімально вирішує задачу.
Наприклад... МХ Лінукс чи Лінукс Лайт.

res2500

• Гість
« Відповідей #62 : 2026-04-02 13:36:14 »
BeSiDa
Цитата
Так а чому ви чесно не сказали що у вас "редактор мбр", а не "хекс редактор"?
я ще не сказав що він може редагувати картинки різних форматів, не сказав що це "хекс фотошоп", а ще редагувати офісні документи - "хекс офіс"  ;D :laugh: :laugh:
Цитата
Ото ви згадали застарілий аргумент :) бо вже, напевне, всі банкінги на смартфонах (а у фірмах то окремі компи).
не застарілий, в мене були випадки, коли я по реквізитам з смартфону відправляв гроші, і через смартфон не виходило, я зателефонував в тех. підтримку і сказали спробувати з ноутбука чи ПК, там вийшло.
Цитата
Запускаєте те, що мінімально вирішує задачу.
дякую, я знаю що мені потрібно, в більшості випадків то точно не лінукс, хоч і з ним зустрічався на роботі колись
ставлю лінукс там де треба, а всюди

Відсутній ps

• Кореспондент
  • дописів: 174
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #63 : 2026-04-03 18:22:31 »
Поки ви там щось між собою виясняєте)) я переглядав таб Explore наткнувся на таку DE-шку для Haiku:
https://codeberg.org/Genio/Genio
Поштовий клієнт:
https://codeberg.org/senlabs/origami
... ну коротше https://codeberg.org/explore/repos?q=haiku-os

якось так прикольно, всі проєкти живі, їх не багато але точно знаєш що не якесь ШІ рукоблудство. в комбінації з такими не популярними хостингами і самою операційкою, вимальовується та само справжня операційна система а не якийсь пучок flatpak, selinux, мобільно-орієнтований гном без робочого стола.. от тільки нема мережної інфри, мультиюзера, sudo, ну і графіки

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 336
« Відповідей #64 : 2026-04-03 19:11:41 »
Цитата
переглядав таб Explore
Цитата
якось так прикольно
https://github.com/haikuports/haikuports

Цитата
справжня операційна система а не якийсь пучок flatpak, selinux, мобільно-орієнтований гном без робочого стола.. от тільки нема мережної інфри, мультиюзера
умовно "dos з графікою і портами"

res2500

• Гість
« Відповідей #65 : 2026-04-03 19:15:08 »
Цитата
от тільки нема мережної інфри, мультиюзера, sudo, ну і графіки
я вже писав, є варіант окремо користуватись pkgsrc
https://pkgsrc.se/security/sudo думаю воно там збереться
haiku ставив давно, нічого проти не маю, але і сильно щось сказати за неї не можу

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #66 : 2026-04-03 19:19:54 »
Цитата
Цитата
от тільки нема мережної інфри, мультиюзера, sudo, ну і графіки
я вже писав, є варіант окремо користуватись pkgsrc
там свої ports

Цитата
sudo думаю воно там збереться
який sudo в одноюзерській системі - що з ним робити? sudo sudo sudo - теж саме що без жодного sudo

Відсутній ps

• Кореспондент
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #67 : 2026-04-03 20:09:25 »
який sudo в одноюзерській системі - що з ним робити?як мінімум захистити системний простір від шкідливих команд sh...
недавно ставив pi-hole, думав це сішна тема, а там 60% скриптів bash. добре шо лінукс - викину і забуду а на хайку думай що і де воно встигло мені пропатчити.

ні, я оце подумав, не піду, максимум буду юзати вищезгадану шкуру поверх unix.
отак прикинути, зараз вже не ті безтурботні часи, що раніше. воно пахне ностальгією, але об'єктивно - діра дірою.
« Змінено: 2026-04-03 20:26:01 від ps »

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #68 : 2026-04-03 20:25:51 »
Цитата
який sudo в одноюзерській системі - що з ним робити?як мінімум захистити системний простір від шкідливих команд sh
In haiku with everything running as the root - у випадку з sudo that allows a user to execute a command as another one вироджується в
sudo allows root to execute a command as root - який сенс в цьому вбачили?

якщо потрібний multiuser support - запитуйте - хочу multiuser mode в haikuos
якщо потрібні namespaces запитуйте - хочу flatpak чи snap нп
якщо потрібні MAC subsystems запитуйте - хочу selinux чи apparmor
« Змінено: 2026-04-03 20:29:46 від yvs115 »

Відсутній ps

• Кореспондент
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #69 : 2026-04-03 20:27:53 »
In haiku with everything running as the root user у випадку з sudo that allows a user to execute a command as another one вироджується в
sudo allows root to execute a command as root - який сенс в цьому вбачили?
я вам про рута в контексті судо відповів

ці два апендицити я вже похоронив, лишу перший мажорам а інший анб-шним секретуткам, яким потрібен такий додатковий "захист"
« Змінено: 2026-04-03 20:31:37 від ps »

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #70 : 2026-04-03 20:33:39 »
ці два апендицити я вже похоронив, лишу перший мажорам а інший анб-шним секретуткам, яким потрібен "додатковий захист"
суцільні протиріччя у "хочу" і "не хочу":
- "захистити системний простір" але не namespaces і не mac
- "виконувати все від одного користувача" але multiuser sudo потрібно для чогось
etc.

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #71 : 2026-04-05 19:33:43 »
- "захистити системний простір" але не namespaces і не mac
- "виконувати все від одного користувача" але multiuser sudo потрібно для чогось
Це легко поєднати... "Хайку у ВМ (мультиюзерський хост) з ріад онлі віртуальним системним диском самої Хайку (або копією, яка кожного разу з того ж самого примірника копіюється та затирає зміни)".
От і буде все що захотіли :))

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #72 : 2026-04-05 19:40:16 »
якось так прикольно, всі проєкти живі, їх не багато але точно знаєш що не якесь ШІ рукоблудство. в комбінації з такими не популярними хостингами і самою операційкою, вимальовується та само справжня операційна система а не якийсь пучок flatpak, selinux, мобільно-орієнтований гном без робочого стола.. от тільки нема мережної інфри, мультиюзера, sudo, ну і графіки
Тобто вам вона цікава лише як фільтр проектів?
Так і Лінукс можна такий знайти. Відфільтрований :)

А щодо "одноюзерського", то Лінукс можна завантажити в режимі "сингл-юзер" :) (ман по "системД.спеціал", там одноюзерський режим має назву "рескью" або "сінгл").

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #73 : 2026-04-05 19:42:36 »
умовно "dos з графікою і портами"
Так дос і так "з графікою" :))) Тільки графікою керують самі програми (через Біос, наприклад).
Чи ви про "вікна" та "апі без доступу до гафіки, лише до вікон" (без прямого доступу та ДіректХ)?

А порти... може під мінгв зберуться...