Автор Гілка: Haiku OS  (Прочитано 636 раз)

Відсутній ps

• Кореспондент
  • дописів: 136
Haiku OS
« : 2026-02-18 07:57:37 »
Глянув пошук - такої стрічки ще немає, тому вирішив форкнути тематичну балачку (передісторія там).

Отже, в що я вперся:
1) відсутність фаєрвол, прийнанні покищо - і це при увімкненому з коробки sshd
2) якісь нелади з 3D прискоренням - картка HD 4850, драйвер radeon_hd але openarena, half-life лагають. поки не копав бо ніколи, прошу поділитись особистим досвідом.
3) 32 біт - пробував, в мене не завелась. сиджу на 64
4) немає gtk (і здається поки не планується)

Що сподобалось:
1) coreutils
2) пакетний менеджер схожий до snap (монтуванням)
3) одноюзерська, зручно для клієнтського компа: не треба вводити паролі, адмінити групи юзерів (якщо ви не мережний сіс)
4) економічна: QEMU 250M, залізо ~400M RAM
5) цілісність: це монолітна екосистема, схожа до раннього MacOS: всі програми інтегровані в середовище
6) дружнє ком'юніті, схоже до раннього лінукс
7) чимало портованих програм
« Змінено: 2026-02-18 08:02:44 від ps »

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 322
Re: Haiku OS
« Відповідей #1 : 2026-02-18 13:42:53 »
Цитата
1) відсутність фаєрвол
+
3) одноюзерська
питання security у повний зріст, це мінус

Цитата
4) немає gtk (і здається поки не планується)
булоб нелогічно додавати (якщо і можливо) інші DE, якщо одна з головних фішок то своя DE - це в якомусь сенсі як хотіти додати нп KDE в GnomeOS

Цитата
2) пакетний менеджер схожий до snap (монтуванням)
Концепт з merge в базову fs скоріш схожий на ostree з immutable OSes (merge такого типу в базу десь там бачив), можливо трохи і на guix/nix стиль (тут у мене більш туманна уява як там).
Зі snap у мене не асоціюється, бо не йдеться про окремі namespace, а саме по собі використання squashfs і відповідне пакетуваня є нп в tcl (tiny core linux).

Цитата
3) одноюзерська, зручно для клієнтського компа: не треба вводити паролі, адмінити групи юзерів (якщо ви не мережний сіс)
то зазвичай роздивляються як опція у системах де є більш ніж один користувач, тобто нп автологін плюс нп щось типу додати користувача в sudoers відповідним чином

Цитата
4) економічна: QEMU 250M, залізо ~400M RAM
мінімалістичні linux напевно можна знайти і з меншими цифрами, але так це явно плюс
« Змінено: 2026-02-18 14:01:54 від yvs115 »

Відсутній ps

• Кореспондент
« Відповідей #2 : 2026-02-18 14:10:23 »
Цитата
питання security у повний зріст, це мінус
угу, теж думаю не затримаюсь, враховуючи мою пристрасть до альт.мереж. хіба якщо підняти їх на окремому роутері (де їм і місце)

Цитата
булоб нелогічно додавати (якщо і можливо) інші DE, якщо одна з головних фішок то своя DE - це в якомусь сенсі як хотіти додати нп KDE в GnomeOS
Qt наче підтримують за обидві щоки

Цитата
Зі snap у мене не асоціюється, бо не йдеться про окремі namespace, а саме по собі використання squashfs і відповідне пакетуваня є нп в tcl (tiny core linux).
ну то я вкрав кліше, бо снап це про контейнер а не монтаж. тут же йде лінковка.

ще дізнався що пакунки видаляються перетягуванням до кошика, як на яблоці - цієї фішки мені довгий час не вистачало в лінукс. поки не дібрався до UI бо зараз більше зайнятий розгортанням C++ і Rust (останній теж під питанням, але якщо заводиться на ардуїно без std то і там заведеться - але не так з ним просто якщо мова заходить за crates, бо на повністю ржавій RedoxOS їх завезли тільки недавно)
« Змінено: 2026-02-18 14:17:34 від ps »

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #3 : 2026-02-18 14:27:11 »
Цитата
так Qt вони наче підтримують
Так, треба було трохи  детальніше розписати, у першій апроксимації приблизно так - є ліби з відповідними з віджетами нп Qt та GTK, і є DE (desktop environment) з тими лібами де все то природнім чином базується тобто KDE та Gnome у цьому випадку.
Тобто поставивши відповідні ліби важче у haiku зі своєю DE ніж у лінукс - бо під ними у лінукс практично приблизно теж саме буде для різних ліб, а у haiku не факт. У лінукс, так, можна запускати нп проги які зібрані з qt в gnome, як і навпаки можна використовувати проги які зібрані з gtk в kde, - незважаючи що вони трохи інородно виглядають не в свому DE.
Як то все організовано, розбито по ієрархіям з графікою, та наскільки щільно пов'язано одне з одним, в Haiku - не знаю (але явно відрізняється від підсистем лінукса), тобто не так легко втиснути буде навіть ліби. Хоча якщо там є вже qt ліби що теж по ідеї інородно для haiku з іншим DE та в цілому підходом, тоді і qtk ліби по ідеї малиб бути.

Подивитися в самій haikuos зараз нема де під рукою, але гугл підказує що там є і qt5 і gtk3, тобто варіанти до qt6 та gtk4 - схоже портували.
« Змінено: 2026-02-18 16:00:12 від yvs115 »

Відсутній ps

• Кореспондент
« Відповідей #4 : 2026-02-18 17:56:01 »
Цитата
Подивитися в самій haikuos зараз нема де під рукою, але гугл підказує що там є і qt5 і gtk3, тобто варіанти до qt6 та gtk4 - схоже портували.
Я оце щойно ходив федіверсом і вичитав що вони давно завезли GIMP. Мабуть я бачив якусь застарілу тему на форумі, не перевіривши дату допису. Вибачаюсь за конфуз, бо сам юзаю лише три дні.

Шкода, що за цей час не завезли 3D прискорення - це вже перевірено особисто і підтверджено розробником:
Цитата
Nothing changed since 2020, 3D hardware acceleration is not supported currently.

Ще ось помітив сьогодні, що система не стартує (вісне на заставці завантаження) коли підключено CD-Rom (через спільний шлейф HDD) - спочатку думав, що проблема в master/slave, але кажись таки справа в іншому бо в Linux все ок.
« Змінено: 2026-02-19 14:40:37 від ps »

res2500

• Гість
« Відповідей #5 : 2026-02-19 14:56:13 »
Haiku OS і до цієї пори бета. Відправте їм лог помилки, для удосконалення ОС
Ви шукаєте ідеальну ОС ? мені смішно

Відсутній ps

• Кореспондент
« Відповідей #6 : 2026-02-19 16:38:17 »
Цитата
Ви шукаєте ідеальну ОС ? мені смішно
Ні, я шукаю операційну систему для десктоп що не просить 7 гіг оперативки. Хоча мабуть треба розглянути повернення на i3, бо крутити поряд окремий роутер на Linux я не хочу, як і сидіти на хайку без інету.

res2500

• Гість
« Відповідей #7 : 2026-02-19 18:02:59 »
Цитата
Ні, я шукаю операційну систему для десктоп що не просить 7 гіг оперативки.
Тоді вам потрібно netbsd, Dell Inspiron 1300 і нормально встановилось та з двома гігами оперативної пам'яті. Та встановити скажімо fluxbox https://wiki.netbsd.org/tutorials/x11/fluxbox/
 Або FreeBSD, та встановити fluxbox, розумію вас, але я теж колись грався з лінуксами які зроблені як для слабких ПК, то просто іграшки, якщо щось потрібно, то просто треба круги пекла з розробниками пройти

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #8 : 2026-02-19 20:14:58 »
Цитата
шукаю операційну систему для десктоп що не просить 7 гіг оперативки
а який лінукс-дистро просить 7G?

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #9 : 2026-02-19 20:57:39 »
Цитата
Цитата
Ні, я шукаю операційну систему для десктоп що не просить 7 гіг оперативки.
Тоді вам потрібно netbsd, ... з двома гігами оперативної пам'яті. Та встановити скажімо fluxbox
Або FreeBSD, та встановити fluxbox
мінімалістичні DE та два гіга - щось забагато

для приклада з легким DE
tc@box$ uname -a
Linux box 6.12.11-tinycore64 #1 SMP Sun Jan 26 16:50:13 UTC 2025 x86_64 GNU/Linux

tc@box:~$ free -h
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:         986.4M      107.1M      653.3M       41.7M      226.0M      705.9M
Swap:        193.1M           0      193.1M

абож повна мейнстрім DE (gnome, gtk4)
alp% gnome-shell --version
GNOME Shell 48.5

alp% free -h
Mem:           1.9G      526.6M        1.0G       32.7M      406.6M        1.2G
Swap:          2.5G           0        2.5G

p.s. обидва з легких лінукс дистро, але то не дуже принципово для DE демо
« Змінено: 2026-02-19 21:01:42 від yvs115 »

res2500

• Гість
« Відповідей #10 : 2026-02-19 23:13:52 »
Цитата
мінімалістичні DE та два гіга - щось забагато
То в ноутбуку Dell Inspiron 1300 встановлено 2 gb ddr2 400 mhz частотою оперативна пам'ять

А з пакетами як ? Libreoffice відкриває великі файли doc ?
Те що мінімальний дистрибутив є, але як він з програмами працює ? Скільки він тоді просить ресурсів
Лінукс наскільки мені відомо краще працює з і386 ядром версії 2.4 і 2.6, ще десь в 2012 році Debian вже не запускався з 128 Mb оперативної пам'яті. Тому розуміння старий ПК чи ноутбук це різне розуміння
От наприклад http://www.tinycorelinux.net/intro.html
Цитата
Tiny Core використовує ядро Linux та набір інструментів командного рядка (текстовий інтерфейс), включаючи busybox .
яке часто має обмеження якщо порівнювати з userspace ОС
Весь список пакетів http://tinycorelinux.net/17.x/x86/tcz/ там 5790 пакетів
http://www.tinycorelinux.net/welcome.html
Цитата
Це не повноцінний робочий стіл, і не підтримується повністю все обладнання. Він містить лише ядро, необхідне для завантаження дуже мінімального робочого столу X, зазвичай з дротовим доступом до Інтернету.

Я колись грався такими мінімалістичними дистрибутивами, не підійшло, бо вони як конструктори і не більше, наприклад netbsd ставлю і в pkgsrc-2025Q4 29000 пакетів, повний userspace, для мене це перевага

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #11 : 2026-02-20 02:07:35 »
Цитата
А з пакетами як ? Libreoffice відкриває великі файли doc ?
Спочатку правильно ставили запитання-ствердження щодо не особливої змістовності відносно пошуку "ідеальної ОС",
і зразуж після чого з "мені смішно" почали пропонувати некоректні порівняння з чимось персональним ідеальним
(бо немає нп сенсу порівнювати відносно ресурсоємності повнофункціональні мейнстрім лінукс десктопи з - бсд дистро з fluxbox)

Вибір дистрибутиву це завжди трейдофи - тому і абсолютно немає сенсу обирати легкий дистро щоб там нп чи "Libreoffice відкриває великі файли doc" чи нп поганяти в якунебудь класну 3D гульку, etc. - їх обирають під інші задачі.

все решта далі так походу - трохи відповідей на рандом порівняння
-------------

Цитата
Лінукс наскільки мені відомо краще працює з і386 ядром версії 2.4 і 2.6, ще десь в 2012 році Debian вже не запускався з 128 Mb оперативної пам'яті.
І що це має сказати - не знаю. Що лінукс не завантажиться на 128M після 2012 року?

для тесту спробував запустити з 64M одну з мінімалистичних збірок - завантажується, зайшов через ssh і на shell вистачило (хоча майже пам'яті не залишилося)
% ssh br
yvs@br's password:
$
$ who
yvs      pts/0        Feb 19 23:50 (192.168.122.1)
$
$ uname -a
Linux buildroot 6.11.9 #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Wed Dec  4 17:32:51 EET 2024 x86_64 GNU/Linux
$
$ free -h
Mem:          26.0M       20.6M        1.7M      128.0K        3.8M        2.8M
Swap:             0           0           0

Цитата
От наприклад
Tiny Core використовує ядро Linux та набір інструментів командного рядка (текстовий інтерфейс), включаючи [b]busybox[/b].яке часто має обмеження якщо порівнювати з userspace ОС
навіть уяви немаю шо то за термін "userspace ОС"

Цитата
Я колись грався такими мінімалістичними дистрибутивами, не підійшло, бо вони як конструктори і не більше, наприклад netbsd ставлю і в pkgsrc-2025Q4 29000 пакетів, повний userspace, для мене це перевага
в діапазоні від user-friendly дистрибутивів до build збірок - є майже все на любий смак по окремим аспектам, bsd системи серед такого різноманіття і не самі легкі і не самі важкі,
для всього є місце - у всіх дистро та збірок існують свої трейдофи і по розмірам і по функціоналу і по зручності - універсально ідеальних рішень немає
« Змінено: 2026-02-20 02:47:23 від yvs115 »

res2500

• Гість
« Відповідей #12 : 2026-02-20 09:03:33 »
Цитата
Що лінукс не завантажиться на 128M після 2012 року?
Я написав який дистрибутив не вантажиться, за всі не писав, дебіан теж позиціонує себе як дистрибутив який працює на слабкому залізі, але йому вже мало 128 Мб, тому і сказав, що в кожного своє розуміння слабке залізо
Цитата
навіть уяви немаю шо то за термін "userspace
Утиліти cd, mkdir, ps ... BusyBox вміє шукати по індексам диску утилітою find ? Для embedded вона чудова, з диском великим даними, це довгий пошук
Цитата
Вибір дистрибутиву це завжди трейдофи - тому і абсолютно немає сенсу обирати легкий дистро
Чи є їх взагалі смисл обирати ? Як показує практика, дистрибутив швидкий, поки не поставиш пакети, а просто тримати лінукс, не бачу необхідності, іграшка і не більше, я сказав свою думку, холівар не потрібно піднімати

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #13 : 2026-02-20 13:38:14 »
Цитата
дебіан теж позиціонує себе як дистрибутив який працює на слабкому залізі
з якого це ... такого позиціонує?)

Цитата
але йому вже мало 128 Мб, тому і сказав, що в кожного своє розуміння слабке залізо
тобто то "своє" розуміння? - то треба додавати, бо хтось нп вирішивши що freebsd то для слабкого заліза і спробувавши запустити на 64M отримає креш

Цитата
Цитата
навіть уяви немаю шо то за термін "userspace ОС"
Утиліти cd, mkdir, ps ... BusyBox вміє шукати по індексам диску утилітою find?
Знову не хочу гадати що то значить "шукати по індексам диску", скажу так: у разі потреб зазвичай використовують тулзи які влаштовують, якщо базові недостатні ставлять нп findutils чи щось що надає locate нп, etc. Або випадок який частіше зустрічається - практично скрізь де багато працюють в шелл - ставлять шелл зручний для себе - на додаток до базового в системі, не важливо що у вас за ос то нп alpine, freebsd, чи ubuntu.

Цитата
Цитата
Вибір дистрибутиву це завжди трейдофи - тому і абсолютно немає сенсу обирати легкий дистро щоб там нп ...
Чи є їх взагалі смисл обирати?
інструмент визначається задачею яка вирішується, так - є задачі коли обирають менш фунцкіональну але легшу опцію (це стосується і легких лінукс дистро і бсд також)

Цитата
Як показує практика, дистрибутив швидкий, поки не поставиш пакети
прямого зв'язку немає, зазвичай зв'язок такий: додав пакет -> зайняв трохи місця на диску

Цитата
тримати лінукс, не бачу необхідності, іграшка і не більше, я сказав свою думку холівар не потрібно піднімати
Особливо жирним маркером то виділив - більш класичних варіантів холівар чи тролінгу певно не існує)
В меморайз треба -
Лінукс - іграшка і не більше, холівар не потрібно піднімати!
)))
« Змінено: 2026-02-20 14:24:34 від yvs115 »

res2500

• Гість
« Відповідей #14 : 2026-02-20 17:53:26 »
Цитата
бо хтось нп вирішивши що freebsd то для слабкого заліза і спробувавши запустити на 64M отримає креш
Якщо оптимізувати ядро під систему, то можливо, але зараз таке ПЗ що давай два ядра і два Гіга, та і на 16 мб оперативної пам'яті я через СОМ порт прошивав чіпи до принтерів ricoh.
Цитата
у разі потреб зазвичай використовують тулзи які влаштовують
Так, я писав, якщо щось найти потім через find такі тулзи на старому ПК де 40 ГБбуже буде даних це буде довго, а для embedded де буде 8 чи 16 МБ, це нормально.
Цитата
інструмент визначається задачею яка вирішується, так - є задачі коли обирають менш фунцкіональну але легшу опцію
Добре, що на тому tinycore ви робите ? Які задачі ?
Я на freebsd до 2014 року, з ПК pentium III, 384 Mb sdram, 32 Mb video card прошивав чіпи AVR, 1-wire, at88sc* ... Через radare реверсінг прошивок простих avr, однієї точно, бо не запускалась, хоч давали пораду, що робити і не допомагало.
Цитата
Лінукс - іграшка і не більше
Я мав на увазі такі дистрибутиви як tinycore, puppyrus ...