1) відсутність фаєрвол+3) одноюзерська
4) немає gtk (і здається поки не планується)
2) пакетний менеджер схожий до snap (монтуванням)
3) одноюзерська, зручно для клієнтського компа: не треба вводити паролі, адмінити групи юзерів (якщо ви не мережний сіс)
4) економічна: QEMU 250M, залізо ~400M RAM
питання security у повний зріст, це мінус
булоб нелогічно додавати (якщо і можливо) інші DE, якщо одна з головних фішок то своя DE - це в якомусь сенсі як хотіти додати нп KDE в GnomeOS
Зі snap у мене не асоціюється, бо не йдеться про окремі namespace, а саме по собі використання squashfs і відповідне пакетуваня є нп в tcl (tiny core linux).
так Qt вони наче підтримують
Подивитися в самій haikuos зараз нема де під рукою, але гугл підказує що там є і qt5 і gtk3, тобто варіанти до qt6 та gtk4 - схоже портували.
Nothing changed since 2020, 3D hardware acceleration is not supported currently.
Ви шукаєте ідеальну ОС ? мені смішно
Ні, я шукаю операційну систему для десктоп що не просить 7 гіг оперативки.
шукаю операційну систему для десктоп що не просить 7 гіг оперативки
ЦитатаНі, я шукаю операційну систему для десктоп що не просить 7 гіг оперативки. Тоді вам потрібно netbsd, ... з двома гігами оперативної пам'яті. Та встановити скажімо fluxboxАбо FreeBSD, та встановити fluxbox
tc@box$ uname -aLinux box 6.12.11-tinycore64 #1 SMP Sun Jan 26 16:50:13 UTC 2025 x86_64 GNU/Linuxtc@box:~$ free -h total used free shared buff/cache availableMem: 986.4M 107.1M 653.3M 41.7M 226.0M 705.9MSwap: 193.1M 0 193.1M
alp% gnome-shell --versionGNOME Shell 48.5alp% free -h total used free shared buff/cache availableMem: 1.9G 526.6M 1.0G 32.7M 406.6M 1.2GSwap: 2.5G 0 2.5G
мінімалістичні DE та два гіга - щось забагато
Tiny Core використовує ядро Linux та набір інструментів командного рядка (текстовий інтерфейс), включаючи busybox .
Це не повноцінний робочий стіл, і не підтримується повністю все обладнання. Він містить лише ядро, необхідне для завантаження дуже мінімального робочого столу X, зазвичай з дротовим доступом до Інтернету.
А з пакетами як ? Libreoffice відкриває великі файли doc ?
Лінукс наскільки мені відомо краще працює з і386 ядром версії 2.4 і 2.6, ще десь в 2012 році Debian вже не запускався з 128 Mb оперативної пам'яті.
% ssh bryvs@br's password: $$ whoyvs pts/0 Feb 19 23:50 (192.168.122.1)$$ uname -aLinux buildroot 6.11.9 #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Wed Dec 4 17:32:51 EET 2024 x86_64 GNU/Linux$$ free -h total used free shared buff/cache availableMem: 26.0M 20.6M 1.7M 128.0K 3.8M 2.8MSwap: 0 0 0
От наприкладКод: [Вибрати]Tiny Core використовує ядро Linux та набір інструментів командного рядка (текстовий інтерфейс), включаючи [b]busybox[/b].яке часто має обмеження якщо порівнювати з userspace ОС
Tiny Core використовує ядро Linux та набір інструментів командного рядка (текстовий інтерфейс), включаючи [b]busybox[/b].
Я колись грався такими мінімалістичними дистрибутивами, не підійшло, бо вони як конструктори і не більше, наприклад netbsd ставлю і в pkgsrc-2025Q4 29000 пакетів, повний userspace, для мене це перевага
Що лінукс не завантажиться на 128M після 2012 року?
навіть уяви немаю шо то за термін "userspace
Вибір дистрибутиву це завжди трейдофи - тому і абсолютно немає сенсу обирати легкий дистро
дебіан теж позиціонує себе як дистрибутив який працює на слабкому залізі
але йому вже мало 128 Мб, тому і сказав, що в кожного своє розуміння слабке залізо
Цитатанавіть уяви немаю шо то за термін "userspace ОС"Утиліти cd, mkdir, ps ... BusyBox вміє шукати по індексам диску утилітою find?
навіть уяви немаю шо то за термін "userspace ОС"
ЦитатаВибір дистрибутиву це завжди трейдофи - тому і абсолютно немає сенсу обирати легкий дистро щоб там нп ...Чи є їх взагалі смисл обирати?
Вибір дистрибутиву це завжди трейдофи - тому і абсолютно немає сенсу обирати легкий дистро щоб там нп ...
Як показує практика, дистрибутив швидкий, поки не поставиш пакети
тримати лінукс, не бачу необхідності, іграшка і не більше, я сказав свою думку холівар не потрібно піднімати
бо хтось нп вирішивши що freebsd то для слабкого заліза і спробувавши запустити на 64M отримає креш
у разі потреб зазвичай використовують тулзи які влаштовують
інструмент визначається задачею яка вирішується, так - є задачі коли обирають менш фунцкіональну але легшу опцію
Лінукс - іграшка і не більше