Автор Гілка: Haiku OS  (Прочитано 2197 раз)

res2500

• Гість
Re: Haiku OS
« Відповідей #30 : 2026-02-27 12:03:22 »
Цитата
BeSiDa Ви хоч пробували один і той самий великий файл (хтмл чи док конвертувати у хтмл)
Робив, на той час, онлайн сервіси і програми, зустрівся з неправильним форматуванням тексту, особливо коли таблиці
Цитата
А пробували вимкнути "розбивання на окремі сторінки" у офісному пакеті?
Ні, тоді не знав що є такий варіант, той документ містив багато тексту і фото, задача була зробити все покроково, все вийшло і забути про нього. Це не вважалось якоюсь проблемою, як і писав, не всі файли займали по 5 Мб
Цитата
Отже на своєму компі у вас МакОС?
Ні, але той хто писав інструкцію по рішенню скидання, не знаю на якій ОС він був, так що все можливо.
Цитата
один файл можна й зконвертувати чи з іншого компа/сераера глянути, якби то було не "бажання
Я за рішення як зробити зброс на принтері і заробити грошей платив від 10 до 100 долларів, не хотілось би ділитись секретом. Були скандали з витоком інформації.
Цитата
Та ще й відкривали мабуть ДОК у "режимі редагування"? :)
Вже більше 10 років пройшло, не звертав на це увагу
Цитата
програма "греп" вважалася на стільки крутим інструментом, що допомогла зекономити десятки годин пошуку слова у файлах руками. А тепер ... "лише іграшка". А там у базовій системі вже сотні програмок
grep I egrep знаю і користуюсь
dmesg | grep Nvidia
$ pkg info -a | grep python

Відсутній ps

• Кореспондент
  • дописів: 174
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #31 : 2026-03-25 23:00:13 »
Хлопці, дивіться, на який анонс я наткнувся - Haiku DE на Linux
https://github.com/VitruvianOS/Vitruvian

res2500

• Гість
« Відповідей #32 : 2026-03-25 23:40:14 »
а мета ? DE прикрутили чи і утиліти GNU ? чи там user mod від Haiku ?

Відсутній ps

• Кореспондент
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #33 : 2026-03-26 09:22:46 »
Якщо чесно, то я не тестував, але якщо коротко то це дістр на базі графічного середовища. Цей проєкт відносно новий, мені він цікавий тим, що я колупаюсь в мережах і поставити одноюзерську хайку без жодного фаєрволу в ній (або окремого роутера на Linux) - це самовбивство.

Тому, кому потрібен UI Haiku але на базі Linux, маст чек.

P.S. для себе я тут планую перехід на BSD або в крайньому випадку якусь мікроядерку, бо те в що перетворюється ядро Linux і його сателіти - це жесть. тому коли я доберусь до тестів то ймовірно портуватимусь з цього репозиторію у якості компонента а не готового білду.
« Змінено: 2026-03-26 09:28:42 від ps »

Відсутній BeSiDa

• Графоман
  • дописів: 307
« Відповідей #34 : 2026-03-26 19:45:37 »
поставити одноюзерську хайку без жодного фаєрволу в ній (або окремого роутера на Linux) - це самовбивство.
Так поставте з роутером (на фрібсд без гуі) :)))
Якщо вона приймає якийсь варіант віддаленого запуску графічних застосунків, то бразер можна теж на тії фрі запускати чи в контейнері.

res2500

• Гість
« Відповідей #35 : 2026-03-26 20:43:28 »
Цитата: ps
P.S. для себе я тут планую перехід на BSD або в крайньому випадку якусь мікроядерку, бо те в що перетворюється ядро Linux і його сателіти - це жесть. тому коли я доберусь до тестів то ймовірно портуватимусь з цього репозиторію у якості компонента а не готового білду.
якщо вирішите перейти на BSD то вам багато з чим потрібно змиритись, дуже часто вона працює не на свіжих ноутбуках чи ПК? хоча можуть бути винятки, з всіх BSD для десктопу раджу FreeBSD.
 якщо потрібна мікроядерка, то це вже більше embedded, NetBSD тут своєю портованістью підходить, QNX теж не погана ОС? особливо коли пройти сертифікацію, роботи з BMW буде повно

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #36 : 2026-03-27 19:16:21 »
А чому тоді не зібрати свою версію ядра Лінукс? Без того "у що воно перетворилося"? :)) (що саме? раст?)

res2500

• Гість
« Відповідей #37 : 2026-03-27 22:16:53 »
https://wiki.freebsd.org/Rust
Rust хочуть внести в freebsd
Хоча більшість проти

Відсутній ps

• Кореспондент
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #38 : 2026-03-29 06:16:46 »
Цитата
А чому тоді не зібрати свою версію ядра Лінукс?

Скажу як є: бо я дурний! Після 10 чи вже 20 років з Linux я досі не відстрелюю всіх подробиць його ядра щоб збудуватись. Тому я думаю, що може бути легше осідлати якесь мікроядро, якщо під осідланням мається на увазі усвідомлення роботи системи і архітектури її процесів.

Ось вчора таки вимкнув SELinux, сьогодні відкрив для себе що система завантажується на HDD в рази швидше; врази швидше працюють програми що працюють з дисковим кешем...
Ця примочка вимкнена на Debian, але дебіан працює на базі systemd, де вже завезли днями перевірку віку користувача на рівні системи. І це тільки початок: ядро жиріє, жиріє середовище довкола нього. Ці гонки заліза не для мене і мого бюджету.

Про *BSD, там теж свої нюанси, теж якась альтернатива SELinux... до того ж проблеми з драйверами. BSD потрібно вчити ще років 10, пригадуючи свій досвід з Linux - постійне колупалово в конфігах шоб фіксанути то розкладку, то яскравість монітору, то вайфай то ще щось.

Хайку - вона от як макось: монолітна, софт для неї а від того добре тестований. От тільки мережного бекграунду немає, я дуже сильно підсів на бонус безпеки властивий серверній ОС.

res2500

• Гість
« Відповідей #39 : 2026-03-29 14:36:10 »
Цитата: ps[/quote
BSD потрібно вчити ще років 10, пригадуючи свій досвід з Linux - постійне колупалово в конфігах шоб фіксанути то розкладку, то яскравість монітору, то вайфай то ще щось.
я б так не сказав, за рік я вже перебирав світ, ядро можете зібрати кроссплатформенно, під любу архітектуру і в окрему директорію, наприклад, це коли у вас є RPI, так ви його збираєте на своїй amd64, а на netbsd робив конфігурацію ядра під систему, деякі команди і до цієї пори підходять з книжки freebsd hacking 2005 року, хіба може максимум змін, це додати до команди додаткові ключі, є книжки freebsd device driver, документація відкрита, є групи, де можна запитати.
 Хorg налаштовую для себе і пишу як в документації ~/.xinitrc, а не як в деяких дистрибутивах лінукс.
 Проблеми з драйверами, це коли пк чи ноутбук недавно вийшли з виробництва, selinux в bsd як такої альтернативи немає. Є проект HardenedBSD, він має репозиторій своїх пакетів зібраних під безпеку, для десктопу він не придатний, лише як сервер, за того що зібраний для безпеки, а там лише одне повідомлення про УВАГА, і все, блокується програма.
Цитата
І це тільки початок: ядро жиріє, жиріє середовище довкола нього.
це не ядро жиріє, це пхають все що попало в дистрибутив і називають це технологіями, як я і казав, хтось хоче увійти в історію як "вставлятор технології", згадаємо Лерранта Поттерінга, впихнув pulseaudio, systemd, потім пішов працювати в microsoft, а зараз створив якусь фірму по ключам в Германії.
Цитата
Ці гонки заліза не для мене і мого бюджету.
я вас розумію, бо сам часто мав більше старий ноут чи ПК, як я і писав, з 2009 по 2015 користувався ще IBM PC 1999 року випуску, Pentium III 1 GHz, пам'ять спочатку була 128 Mb, потім позширив до 512 Мв, і відеокарта 32Мb,
 я от створюю свій репозиторій пакетів ports - FreeBSD, pkgsrc, https://codeberg.org/reslab, деякі дані ще треба витягнути з іншого репозиторію, бо з України чогось не заходить, як їх заблокували, то мені не відомо. На це десять років не пішло

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #40 : 2026-03-29 22:11:14 »
Скажу як є: бо я дурний! Після 10 чи вже 20 років з Linux я досі не відстрелюю всіх подробиць його ядра щоб збудуватись.
Жоден розробник ядра Лінус не знайомий з усіма 100% подробиць ядра Лінукс :))) Ви замахнулися на крутіше ніж усі його розробники :)))фр
Для того щоб вибрати потрібне і збудувати того не треба. В конфігах для вибору модулів багато фраз типу "якщо ви не використовуєте ... то вам це також не потрібно" або "а оце мережа, мабуть вам потрібно" :)

Але можете вибрати готовий дистриб від тих хто помішаний на швидкості, а не на безпеці... ігровий! :) Особливо варіанти "для консолей" де залізо не надто швидке, але ігри йдуть. Бо "браузер" то технічно "гра" (він рендерить малюнок 60Гц як гра).

І це тільки початок: ядро жиріє, жиріє середовище довкола нього. Ці гонки заліза не для мене і мого бюджету.

В розробників є навіть "блоат-метр", вони самі не дуже полюбляють коли воно "жиріє" і точно знають на скільки і коли пожиріло, а коли вони викинули щось старе і воно полегшало :)

До того ж "гонки заліза" то не про розробників ядра. Вони поважно дивляться на тих, хто зі старим залізом. Поки є такі, то не викидають старе (або є попередня версія ядра).

Хоча ФріБсд теж круто :)
Але там краще все що зі своїх задач ви можете робити в текстовій консолі робіть в текстовій консолі (а щоб не пам'ятати параметри, зробіть собі купу скриптів під свої задачі).

res2500

• Гість
« Відповідей #41 : 2026-03-29 22:32:21 »
Цитата: BeSiDa
Жоден розробник ядра Лінус не знайомий з усіма 100% подробиць ядра Лінукс :))) [/quote
скажу більше, сам Торвальдс там вже не розуміє що там робиться
[quote author=BeSiDa
 Особливо варіанти "для консолей" де залізо не надто швидке, але ігри йдуть. Бо "браузер" то технічно "гра" (він рендерить малюнок 60Гц як гра).
Є легкі браузери, але вони не підтримують всіх сучасних функцій

[quote author=BeSiDa
Хоча ФріБсд теж круто :)
Але там краще все що зі своїх задач ви можете робити в текстовій консолі робіть в текстовій консолі (а щоб не пам'ятати параметри, зробіть собі купу скриптів під свої задачі).
[/quote]
Xorg, DE LxQT,LXDE,XFCE4, є емулятор терміналу, писати текст можна і в abiword, Geany, SciTE,.... Так що не тільки консоль.

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 336
« Відповідей #42 : 2026-03-30 00:08:08 »
Цитата
Хайку - ... монолітна, софт для неї а від того добре тестований.
Скоріш навпаки, якість софту в основному визначається практичним тестуванням - тобто залежить від об'єму user base.
На рахунок монолітності не зовсім ясно що саме мається на увазі, бо більшість user софта наскільки розумію - йде зібраним з haikuports (трохи нагадує freebsd ports чи netbsd pkgsrc).
« Змінено: 2026-03-30 00:12:11 від yvs115 »

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 336
« Відповідей #43 : 2026-03-30 00:10:10 »
Цитата
я от створюю свій репозиторій пакетів ports - FreeBSD, pkgsrc
при наявності pkgsrc-wip та freebsdports-wip - не зовсім зрозуміло навіщо

res2500

• Гість
« Відповідей #44 : 2026-03-30 01:39:36 »
Цитата: yvs115
бо більшість user софта наскільки розумію - йде зібраним з haikuports (трохи нагадує freebsd ports чи netbsd pkgsrc).
Вони спочатку користувались pkgsrc по замовчуванню, а потім свій пакетний менеджер створили, але це новина їх пакетного менеджера десь 2012 року, якщо не помиляюсь
Цитата
при наявності pkgsrc-wip та freebsdports-wip - не зовсім зрозуміло навіщо
ports I pkgsrc конфігурації трохи різні, тому я так розділив на дві частини
Вже навіть буває зручніше чим просто python pip користуватись, набагато простіше керувати сумісність модулів python, перевіряти їх роботу здатність