Автор Гілка: проблема з вінчестером/монтуванням  (Прочитано 7519 раз)

Відсутній Yevgen

• Графоман
  • дописів: 278
можливо це не 100% питання щодо лінукса, але може хтось підкаже як вирішити проблему. сталася така прикрість: загубився розділ фат32 на вінті. під лінуксом не монтується - каже таке:

[root@localhost yevgen]# mount -t vfat /dev/hdb2 /mnt/win_c2
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdb2,
       or too many mounted file systems

під віндою пише, що розділ невідформатований.

послідовність дій, яка призвела до лажі з вінтом була приблизно така:
комп протягом дня активно працював під віндою (весь день робився макет у кварку); потім ввечері перезавантажив лінукс. ніяких особливих задач (типу систему колупати чи щось подібне) не виконував, грався собі в тетріс. раптом все починає глючити, активне вікно закривається, зникає все що тільки можна включно зі шпалерами, залишається синій екран - класика жанру :((

пробую запустити консоль (ctrl-alt-f1) - з'являється запрошення ввести логін, проте за долю секунди починають вискакувати повідомлення про помилку: EXT3-fs error (device ide0 (370)) in start_transaction: journal has aborted,

яке повторюється до нескінченності; ctrl-c не допомагає. натискаю резет - система вантажиться, але хвилини через дві повторюється той же глюк. з наступного резету біос вже не бачить одного з двох вінтів. розкрутив корпус - вінт гарячий мов пічка (раніше такого не було ніколи - не знаю чи перегрів вінта це нормально взагалі? - вінт western digital 5200 40gb). переставив вінт у карман з охолодженням - система завантажується (і лінукс і вінда). але пропав розділ фат32, який був на вінті окрім лінуксівського. вінда стоїть на окремому вінті з 3ма розділами фат32 - там все ок.  на всяк випадок fstab:

/dev/hdb6 / ext3 defaults 1 1
none /dev/pts devpts mode=0620 0 0
/dev/hdc /mnt/cdrom auto umask=0,user,iocharset=koi8-u,codepage=866,noauto,ro,exec 0 0
none /mnt/floppy supermount dev=/dev/fd0,fs=ext2:vfat,--,umask=0,iocharset=koi8-u,sync,codepage=866 0 0
/dev/hda1 /mnt/win_c vfat umask=0,iocharset=koi8-u,codepage=866 0 0
/dev/hdb2 /mnt/win_c2 vfat umask=0,iocharset=koi8-u,codepage=866 0 0
/dev/hda5 /mnt/win_d vfat umask=0,iocharset=koi8-u,codepage=866 0 0
/dev/hda6 /mnt/win_e vfat umask=0,iocharset=koi8-u,codepage=866 0 0
none /proc proc defaults 0 0
/dev/hdb5 swap swap defaults 0 0

проц - пентіум3 800 (розігнаний з 733 - незнаю, може це важливо); система - мандрейк 10, ядро 2.4.25

отака фігня.. якщо комусь не ліньки було дочитати аж до цього місця - розкажіть - чи можна якось зарадити цій проблемі, чи лишається лише вінт поміняти по гарантії?

дякую заздалегідь

Відсутній Sirko

• Графоман
  • дописів: 299
  • Що новенького?
Re: проблема з вінчестером/монтуванням
« Відповідей #1 : 2004-07-14 08:17:46 »
Спробуй підмонтувати розділ з центру керування мандрейком, повинно вийти.
[Kubuntu User]

Відсутній Misha

• Кореспондент
  • дописів: 191
  • Насправді все не так, як у реальності
« Відповідей #2 : 2004-07-14 08:34:07 »
Спробуй підмонтувати розділ з центру керування мандрейком, повинно вийти.
Якщо полетіла сама ФАТ, то не вийде.
Тут можна хіба що порадити щось типу Easy Recovery ($$$, є завант. дискета), PC Inspector File Recovery (freeware, windows), чи щось таке. А потім, після витягання всіх потрібних файлів, все це відформатувати з перевіркою на биті блоки.
А, забув. Можна подивитись на таблицю розділів та на "заголовок" ФАТ-розділу, наприклад, через Ranish Partition Manager (free, dos). Якщо щось не так, він його миттєво покаже червоним, і можна буде спробувати виправити все вручну, щоб система захотіла його монтувати.
« Змінено: 2004-07-14 08:35:58 від Misha »

Відсутній Дмитро Ковальов

• Кореспондент
  • дописів: 236
« Відповідей #3 : 2004-07-14 08:55:46 »
наскільки я пам'ятаю (не ручуся, бо досить давно це було) -- ФАТ зберігає десь другу копію бут-блока. Може це якось можна витягнути (наприклад через dd). Але це скоріше просто ідея, ніж конкретна порада -- треба знати де цей другий блок зберігається. В юніксі це простіше.

• Кореспондент
« Відповідей #4 : 2004-07-14 09:02:15 »
здається це не гарно самому собі відповідати, але ось що пише
man mkfs.msdos:

-b sector-of-backup
              Selects the location of the backup boot sector for FAT32.
              Default depends on number of reserved sectors, but
              usually is sector 6. The backup must be within the range of
              reserved sectors.

тобто -- ненульова ймовірність, що резервний сектор в 6 блоці. Тому витягнути його можна через:

dd bs=512 count=1 skip=5 if=/dev/hdb2 of=[...десь...]

і записати його потім на /dev/hdb2 (попередньо зберігши бут-сектор з ньго -- так, на всякий випадок)

Відсутній Yevgen

• Графоман
« Відповідей #5 : 2004-07-14 17:23:59 »
дуже дякую всім за допомогу! спробував почати з найпростішого варіанту як для мене - потягнув pc file recovery - все виявилось не так погано. вдалося витягти все що було на диску (музику, фільми, фотографії за півтора року - десь гіг 15 всього). тепер буду форматувати це все діло..

Відсутній Yevgen

• Графоман
як правильно перевірити вінчестер?
« Відповідей #6 : 2004-07-14 23:15:16 »
перепрошую, якщо комусь це запитання здасться занадто тупим - але як правильно перевірити чи немає на вінті збійних секторів? після описаних вище проблем увесь вінт переформатував повністю, залишився лише з віндою (лінукс був теж на тому вінті, вирішив вбити вже все на всяк випадок). опісля запустив нортон диск доктор на переформатований диск. результат показує - тест завершено, і все. розкажіть - як впевнитись що дійсно немає збійних секторів і чи не варто вінта на гарантію віднести?

dusoft

• Гість
« Відповідей #7 : 2004-07-15 03:14:39 »
З приводу розігнаності процесору.. частота IDE-контроллеру, зав'язана на частоті шини PCI, а та в свою чергу зав'язана на частоті системної шини...(можливо я щось десь переплутав, але все це якось так. Доречі, хтось мені казав, що це ще залежить від чіпсетів.. тобто на деяких чіпсетах все ж таки частота IDE-контроллеру не зав'язана на частоті PCI..). Так от, якщо ви розгоняли процесор, шляхом підвищення частоти системної шини, а не коефіцієнтом множення, то доволі імовірно що проблема в розгоні.. І бували випадки що жорсткі диски псувалися саме через рогон процесорів. Я думаю якщо на тому ж IXBT, про це можна почитати докладніше.

А модель в вас не така: WD400EB?

• Кореспондент
Re: як правильно перевірити вінчестер?
« Відповідей #8 : 2004-07-15 03:54:31 »
Цитата
як правильно перевірити чи немає на вінті збійних секторів?

man mkfs.ex2fs
[...]

-c     Check  the  device  for  bad blocks before creating the file
              system.  If this option is specified twice, then  a  slower,
              destructive, read-write test is used instead of a fast read-
              only test.

Так само і для mkfs.msdos. З мого власного досвіду ДОСівські/віндусовські форматери дуже погано розбізнають биті блоки. Мав колись випадок -- була зіпсована Flash карточка, яку дос форматував без ніяких проблем (тобто без повідомлень про помилки), а насправді вона була зовсім мертва (записати чи зчитати нічого з неї не можна було). Вона ще була на гарантії, але впевнити в магазині, що вона мертва можна було тільки завдяки тому, що я мав з собою лептоп з лінаксом, і проробив цей експеримент з параметром -c на очах у продавців.

Відсутній Sirko

• Графоман
  • дописів: 299
  • Що новенького?
« Відповідей #9 : 2004-07-15 10:53:11 »
Можна ще так
badblocks /dev/ім'я_пристрою >output.file
fsck -t file_system_type -l output.file /dev/ім'я_пристрою
[Kubuntu User]

Відсутній Yevgen

• Графоман
« Відповідей #10 : 2004-07-15 12:50:20 »
ще раз дякую за допомогу!
буду братися до справи.
2 dusoft: так, проц розганяв через частоту системної шини. система працювала нормально десь півроку, але можливо коли настало літо - все разом почало перегріватись, і першим перегрівся вінт. до речі модель саме така - з ними щось не так?

Відсутній Yevgen

• Графоман
badblocks
« Відповідей #11 : 2004-07-15 22:46:48 »
а якщо badblocks видала порожній файл після десь півгодинної перевірки - чи означає це що все ок? крім порожнього вихідного файлу нічого утиліта не сказала...

dusoft

• Гість
« Відповідей #12 : 2004-07-16 01:22:41 »
Хм.. Та ніби нічого не так.. Все наче нормально.. :) в мне просто така сама модель. Поки що працює  ;D.

Відсутній SGh

• Графоман
  • дописів: 258
  • Heavy Metal, Rock & Punk!!!
Re: як правильно перевірити вінчестер?
« Відповідей #13 : 2004-07-16 10:35:16 »
перепрошую, якщо комусь це запитання здасться занадто тупим - але як правильно перевірити чи немає на вінті збійних секторів?
Отут є програма, яка на низькому рівні може перевірити ХДД на збійні сектори, а якщо хочеш здати по гарантії, то можна нею і бєд-блоків наставити... Тільки УВАЖНО прочитай документацію спочатку!!! Програма відмінна, як на мене, та і на сайті можна багато цікавого про ХДД дізнатися...

Відсутній Taras

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • Що новенького?
« Відповідей #14 : 2004-07-16 13:46:36 »
Є така програма hddreg.exe, я б радив прогнати нею вінт. Вона безкоштовно знаходить і лікує перший поганий сектор. Є й кряки, але вважайте, що я того не радив. Цю програму можна звантажити з інтернету (~2Мб), є й в мене.