Автор Гілка: Україна -- полігон Microsoft?  (Прочитано 12631 раз)

Відсутній Andrij Roj

• Дописувач
  • **
  • дописів: 52
  • Мені подобається Linux
Re: Україна -- полігон Microsoft?
« Відповідей #15 : 2005-06-02 01:21:33 »
  Ще при обговоренні листа до президента я згадував про зустріч п.Ющенка з Гейтсом в США (після виборів). Чомусь на це не звернули уваги. Все інше- лише наслідки. А взагалі - влада ніколи не буває доброю. Як би вона цього не декларувала. це так само, як і те, що грошей ніколи не буває забагато. На мою думку ці твердження якось пов'язані, тільки от як? Хто підкаже? Ті, що були при владі раніше, а чи ті, що є тепер?
     Поділяю думки п.п.Єгорова та Шигоріна. І ще раз хочу нагадати, може пора рішитись на створення загальноукраїнської офіційної організації. Он політичні- ростуть як гриби. А ми що, гірші?

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #16 : 2005-06-02 02:26:56 »
В мене є пара ідей. Давно як є. Помічників зате по нулях. Особливо, коли справа доходить до конкретних дій. Мені легше знайти однодумців у Росії (а, властиво, вже є такі) і з ними щось зробити -- Інтернет не має кордонів, GPL так само територіально ні до чого не прив'язана.
Ідеї в студію! Власне, крім форуму є ж letter@lists.osdn.org.ua і http://letter.osdn.org.ua/tiki/tiki-index.php. Розсилка, до речі, чомусь мертва зовсім. Пора її оживити. А то як завжди помахаємо прапорами, та й усе. Якщо вже сказано "А", давайте виводити і "Б".

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #17 : 2005-06-02 08:18:16 »
І ще раз хочу нагадати, може пора рішитись на створення загальноукраїнської офіційної організації. Он політичні- ростуть як гриби. А ми що, гірші?
Та не в "гірші/кращі" справа, то як помідори з крокодилами порівнювати.

"Треба/ні".  Тобто що корисне з того буде?

Власне, коли створювався osdn.org.ua, то здогадувалися, що на якійсь стадії буде потрібна публічна офіційна організація.  Перший підхід до статуту був десь у 2002, але невдалим (бо не було ясно зрозуміло, навіщо саме воно треба).

У тому році стало очевидно, що у цьому _вже_ є прикладний сенс -- бо зараз ота ж серверна інфраструктура проекту тримається на рішеннях, домовленностях, спонсуванні у першу чергу людей, а було б набагато краще, якщо б саме організації могли домовлятися із організацією звичайним чином.

Ми в EMT потроху рухаємо й цей напрямок із декількома фірмами.  Коли буде щось, де треба рекомендацій чи допомоги спільноти -- тобто вже не балачка -- буде й новина.

PS: а із владою (та у надто багатьох випадках -- просто керівництвом) проблема така, що нормальна людина туди не лізе, бо багнюка.  То й питаємося потім про некомпетентність.

Зараз в мене є підстави сумувати не тільки з приводу міністра освіти, а чи не більші -- з його колег у галузях агрополітики та медицини.  Там ще більш некомпетентні люди.

Отакі справи, малята.

Відсутній gvy

• Письменник
« Відповідей #18 : 2005-06-02 08:20:02 »
чомусь мертва зовсім. Пора її оживити

Справа не в "мертва/жива", а в "є питання/нема його".  Розсилка жива, коли є користь від того спілкування, вона може бути мертвою навіть тоді, коли воно бурує.

Відсутній balu

• Новачок
  • *
  • дописів: 19
  • Що новенького?
« Відповідей #19 : 2005-06-02 09:49:34 »
В мене є пара ідей. Давно як є. Помічників зате по нулях. Особливо, коли справа доходить до конкретних дій.
У мене теж. А суть така: я працював над бухгалтерськими задачами, переважно на Делфі. Але на моє переконання це не є зручний інструмент для цього. Не кажучи вже про ціну і тим паче про комерційну ліцензію. І найбільше (для мене особисто) могоки з інтерфейсом користувача. Отже зробив висновок, що потрібен такий інструмент, який би дозволяв будувати інтерфейс на основі данних, з якими працює користувач. Крім того інструмент повинен брати на себе інші рутинні задачі, на манер залежності від СУБД і інш.
Це коротко. Докладніше mksendings{гав-гав}ua.fm
Нічого лишньго

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #20 : 2005-06-02 10:36:03 »
В мене є пара ідей. Давно як є. Помічників зате по нулях. Особливо, коли справа доходить до конкретних дій. Мені легше знайти однодумців у Росії (а, властиво, вже є такі) і з ними щось зробити -- Інтернет не має кордонів, GPL так само територіально ні до чого не прив'язана.
Ну, сподіваюсь що на помічника я потягну. У всякому разі бажання таке є. Що робити?
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #21 : 2005-06-02 10:41:39 »
...я працював над бухгалтерськими задачами, переважно на Делфі. Але на моє переконання це не є зручний інструмент для цього.
...
Це коротко. Докладніше mksendings{гав-гав}ua.fm
А якщо детальніше кудись сюди - на форум, окремою гілкою?
До речі, не візьмусь заперечувати, але все ж, НМВ, дельфі є чи не найпопулярнішим інстурментом для вирішення саме такого класу задач. Хіба ні?

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #22 : 2005-06-02 11:12:33 »
Дельфі смокче, бо не кросплатформний. Оте убозтво Kylix взагалі не рахується, бо й так мертвий, та ще й через Winelib зроблений. Набагато цікавіша річ викладена на http://jazz.sf.net/, концептуально воно те, що треба, тільки треба його розвернути злегка в правильне русло (я б сказав -- дати три рівні абстракції замість двох). Але потрібна ще й допомога людей, котрі знаються на самому обліку, а не тільки на програмуванні...

Відсутній balu

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #23 : 2005-06-02 11:16:13 »
А якщо детальніше кудись сюди - на форум, окремою гілкою?
Можливо до понеділка я наберу документ з подробицями, але на російській мові (так мені легше) , як я це все планую і можу викласти сюди. А робити щось більш конкретно планую з серпня-вересня, коли вийду з відпустки.
Цитата
До речі, не візьмусь заперечувати, але все ж, НМВ, дельфі є чи не найпопулярнішим інстурментом для вирішення саме такого класу задач. Хіба ні?
"Я не осуждаю людей, которые слушают кабацкую музыку - они иной не знают. Я осуждаю содержателя кабака - ненавижу, когда уродуют людей"  (с) А. Де Сент-Экзюпері. "Планета людей".
І офтопік теж є наймасовішим середовищем, нажаль. Але я ще не знайшов жодної схвальної репліки про нього на цьому сайті. Що стосується Делфі і інших "малювалок", ІМХО, згодяться написати щось маленьке і простеньке. Але у великому проєкті, у якому постійно ідуть зміни поведінки програми (типовий приклад - бухгалтерське ПО) підтримка цьго проєкту перетворюється в доволі неприемний  і морочливій обов'язок, не кажучі вже про перекомпіляцію і оновлення після найменшої зміни, особливо, в умовах офтопіку.
Нічого лишньго

Відсутній gvy

• Письменник
« Відповідей #24 : 2005-06-02 11:19:23 »
Це коротко.
Зв'яжіться із авторами iceB (iceb.vinnitsa.com IIRC) та/або eas.lrn.ru та/або подивіться на GNUe (GNU Enterprise).

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #25 : 2005-06-02 11:23:18 »
В тім то й справа, що в IceB ідуть трохи іншим, ніж хотілося б, шляхом. Те, що роблять -- добре, те, що роблять, спираючись на досвід -- також супер. А от коли я хочу використовувати їхній код, то напорююсь як не на одні граблі, то на інші. Не кажучи вже про те, що бізнес-логіка без перекомпіляції не міняється, й це дуже погано, враховуючи частоту цих змін. Це біда :(

Відсутній balu

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #26 : 2005-06-02 11:36:24 »
подивіться на GNUe (GNU Enterprise).
Про GNUe я сам зацікавився, але є досить серйозні недоліки на кшталт поганої підтримки віджетів (правда в тому ПЗ, для якого він призначається це не є принциповім), досить нестійкої роботи (може в мене руки криві?), таки графічного конструювання інтерфейсу. По форумам народ лаявся на досить незадовільну працю сервера "приложений" (не знаю укр. замінника) Але їхню документацію почитати доволі цікаво. Список недоліків продовжити?
А на джаз цікаво подивитися.
Нічого лишньго

Відсутній Andrij Roj

• Дописувач
  • **
  • дописів: 52
  • Мені подобається Linux
« Відповідей #27 : 2005-06-02 12:06:13 »

Щодо Статуту , п.Шигорін, то він у нас давно готовий, я Вас лише запитував, надіслати, чи ні. Львівська група з самого початку націлювалася на офіційну реєстрацію., тож Статут розробили. Можливо його трохи треба буде підкоректувати.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст
« Відповідей #28 : 2005-06-02 12:12:14 »
Пару слів, якщо товариство дозволить.

По перше - те що МОН купує ПЗ у M$ - це добре. Могло бути значно гірше - M$ могла просто подарувати ПЗ українським освітянам. А так - можна підінімати галас про те, що за такі гроші (120тсч. копій Win XP та Office 2003 щороку!) можна тричі переписати Windows та Office з нуля.

По друге - що робити. Потрібно подати запит в антимонопольний комітет на дії МОН (потрібен депутат). Потрібно звернутися до українських виробників ПЗ - нехай запитаються у депутатів, чому в питаннях компенсації врат від піратства перевага віддається закордонному виробнику над вітчизняним?! Ну і я рекомендував би викорінювати причину монополії Wintel - монополію однієї архітектури.
[Fedora Linux]

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #29 : 2005-06-02 14:41:44 »
Можливо до понеділка я наберу документ з подробицями, але на російській мові (так мені легше) , як я це все планую і можу викласти сюди. А робити щось більш конкретно планую з серпня-вересня, коли вийду з відпустки.
Ну, російська тут не вітається. Ярослав ще й витре та проплюсує тебе ;) Якщо вже тобі зручніше російською, то краще виклади деінде, а сюди посилання (ланку? ;)) опублікуй.

Цитата
І офтопік теж є наймасовішим середовищем, нажаль. Але я ще не знайшов жодної схвальної репліки про нього на цьому сайті.
Чому ж, Андрій Жук досить схвально про нього висловлюється. :)
Цитата
Що стосується Делфі і інших "малювалок", ІМХО, згодяться написати щось маленьке і простеньке. Але у великому проєкті, у якому постійно ідуть зміни поведінки програми (типовий приклад - бухгалтерське ПО) підтримка цьго проєкту перетворюється в доволі неприемний  і морочливій обов'язок, не кажучі вже про перекомпіляцію і оновлення після найменшої зміни, особливо, в умовах офтопіку.
Зрозуміло. Мій недолік - відсутність досвіду роботи у серйозних проектах.

Цитата
можна підінімати галас про те, що за такі гроші (120тсч. копій Win XP та Office 2003 щороку!) можна тричі переписати Windows та Office з нуля.
Справді. А за наполовину менші - доопрацювати Linux та OOo :)
А ще ж апаратне забезпечення - не в кожній школі стоять хоча би 500-ті Целерони...

Цитата
Потрібно подати запит в антимонопольний комітет на дії МОН (потрібен депутат).
Без нього не можна? Ну нічого собі законодавство...  >:(

Цитата
Потрібно звернутися до українських виробників ПЗ - нехай запитаються у депутатів, чому в питаннях компенсації врат від піратства перевага віддається закордонному виробнику над вітчизняним?!
Пане Шигорін?  ;)