Автор Гілка: дуже гарна стаття про опенсорс на укр.правді  (Прочитано 12215 раз)

Відсутній Yevgen

• Графоман
  • дописів: 278
http://pravda.com.ua/archive/2005/june/23/1.shtml

багато аргументів повторюють letter.org.ua

Відсутній vovik

• Новачок
  • *
  • дописів: 30
  • IMHO
Хіба аргументи з letter.org.ua є заборонинеми до копіювання?
Гадаю, що автор є серед тих хто підписався

ну і дуже позитивно, що подібні статті з'являються на сайтах, що не пов'язанні з ІТ

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Хех, а толку?
Скільки говоримо про необхідність впровадження вільного ПЗ в кінцевих користувачів, в першу чергу у навчальних закладах, але чи хтось щось робить?
Я он завів тему у "Балачках" про переведення на лінукс навчального закладу - наразі цікавіть проявив тільки Ярослав Федевич, при чому таку, що я й не сподівався. Але невже тільки він має досвід "пересаджування" людей на лінукс? Невже більше ніхто нічого схожого не робив? Невже нам справді приносить задоволення товчіння води в ступці?

Так, написали листа, зібрали підписи і отримали "відписку", за допомогою котрої (крім всього іншого) мені вдалось переконати дирекцію навчального закладу у потрібності цієї затії. І це все? Невже більше ніхто не може похвалитись досягненнями чи здобутками на цій ниві?

Пробачте, наболіло...

З.І. Прошу не вважати за прохання допомогти конкретно мені в конкретній ситуації, просто наболіло.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній vovik

• Новачок
  • *
  • дописів: 30
  • IMHO
аж на Лінух, ще не можу. Проте вже пересадив свій офіс на FireFox, Thunderbird та Gaim.
маю проблеми по пересадці на Лінух та ООфіс.

Відсутній Obi-Wan

• Новачок
  • *
  • дописів: 10
  • Use the source!
В мене офіс сам потроху пересаджується. Учора шеф побачив у мене Firefox і спитав, що воно таке. Після короткої реклами він попросив і йому встановити ;D. Решта користувачів вже давно сидить або на FF, або на Мозиллі.

З ОО.о все значно складніше - навіть я його використовую лише щоб "погратися". Специфіка роботи в нас така, що більшість документів приходить у форматі MS Office, і сумісність тут потрібна бути 100%. Бета-версією двійки трохи користувався, але там справа не набагато краща.

Про Лінукс я взагалі мовчу. Це не повноцінна настільна система, і вона нею ще не скоро стане. А насильно пересаджувати людей на неї означає наживати собі ворогів. Юзери ніколи не спокусяться на опен-сорс тільки тому, що він надійний і функціональний.
З повагою,&&Obi-Wan

Відсутній miwa

• Літератор
 ;D ;D ;D
Не хочу образити, але сюди б кілька лорівских гарячих хлопців - модератору було б роботи...
Що означає "Лінукс - не повноцінна десктоп-система"? Що тоді по-вашому є повноцінною десктоп-системою? Що вона повинна вміти робити?
І як розуміти заяву про те, що юзерам не потрібна надійна і функціональна система? Ви вважаєте, що юзерам на десктоп потрібна дорога, ненадійна і нефункціональна система?

Хех, а таки стримався ;)

P.S. А найбільше сподобалась фраза
Цитата
навіть я його використовую лише щоб "погратися"
5 балів!
« Змінено: 2005-06-23 23:36:19 від miwa »

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
Якби сюди прийшли гарячі лорівські хлопці, я б сюди не заглядав -- у мене стільки часу нема :)

Відсутній gagarin

• Дописувач
  • **
  • дописів: 88
  • KILL BILL!! :)
Якби сюди прийшли гарячі лорівські хлопці, я б сюди не заглядав -- у мене стільки часу нема :)

Не розумію, про кого йде мова...
Ото воно так! (c)

Відсутній miwa

• Літератор
Мова йде про сайт linux.org.ru, відомий своїми не зовсім ввічливими читачами, котрі дуже бурхливо реагують на категоричні заяви на кшталт Obi-wan'a. Більшу частину їхніх "реакцій" потім мав би чистити модератор; Ярослав же чесно попередив, що при такій кількості таких користувачів він не зможе займатись модеруванням форуму.

Відсутній iip))

• Графоман
  • дописів: 277
  • Перекладач KDE, openSUSE...
Про Лінукс я взагалі мовчу. Це не повноцінна настільна система...
... ще й не має стільки можливостей як MS Вікна -- віруси на ній ніяк не можуть прижитись ;)
"You should not be satisfied with being a victim, nor with being a survivor. You should aim to be a conqueror." "Now, go do the right thing!" Dr. Laura

Відсутній Obi-Wan

• Новачок
  • *
  • дописів: 10
  • Use the source!
Що означає "Лінукс - не повноцінна десктоп-система"? Що тоді по-вашому є повноцінною десктоп-системою?

На мою думку, це MacOS X. Принаймні, це найбільш вдала реінкарнація *nix. З певною натяжкою - Вікна. Взагалі, слово "повноцінна" тут  може використовуватись теж лише "з певною натяжкою". Хочете - погоджуйтесь, хочете - ні.

Що вона повинна вміти робити?

Справа не в тім, що вона повинна вміти робити, а в тім, наскільки просто з нею працювати, наскільки в неї інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, сумісність нарешті. Не забувайте, що ми говоримо про кінцевого користувача. Ви можете обожнювати консоль, роботу з компілятором і бути майстром тонкого налаштування, але очима користувача все виглядає зовсім по-іншому. Для нього ПЗ має бути непомітним інструментом в роботі, який дозволяв би йому зосереджуватись на власних задачах, а не відволікатися на колупання в параметрах.

Як приклад, візміть Мозиллу і FF. Невже FF функціональніший за Мозиллу? Навпаки. Надійніший? Такий самий. Обидва безкоштовні. Чому ж тоді він так швидко, на відміну від Мозилли (яка є трохи більш "опенсорсовим" продуктом), став популярним серед юзерів? Розумієте, про що я?

І як розуміти заяву про те, що юзерам не потрібна надійна і функціональна система?

Не перекручуйте мої слова. Я сказав, що "юзери ніколи не спокусяться на опен-сорс тільки тому, що він надійний і функціональний". Він має бути ще зручним у користуванні. Є поняття "usability", є принцип K.I.S.S. (keep it simple stupid), який спрацьовує незалежно від нашої волі, і якщо Ви придумаєте щось краще, людство буде Вам дуже вдячне.

Ви вважаєте, що юзерам на десктоп потрібна дорога, ненадійна і нефункціональна система?

Я вважаю, що юзерам на десктоп порібна дешева, надійна і функціональна система, якою буде зручно і просто користуватися.

P.S. А найбільше сподобалась фраза "навіть я його використовую лише щоб "погратися""
5 балів!

Радий був Вас потішити  :)

Пояснюю. Я в конторі сисадмін, тому часто ставлю собі на комп новий софт і довго ним користуюся. ОпенОфісом я користувався менше року і після перевстановлення компа просто не захотів його ставити знову. Тобто, погрався і поклав на місце. Бо юзерам він зовсім не потрібний (бо вимагається 100% сумісність з файлами MS Office), а мені цікавий лише як іграшка. Принаймні, поки що.

І ще. Якщо я роблю "категоричні" заяви, то тільки тому, що вони спираються на факти. Бо якщо Лінукс був би чудовою настільною системою, пересадити користувачів з Вінди було б не так важко. Створіть "Лінукс для дурних", вирішіть проблему бінарної сумісності, вбухайте купу грошей у його рекламу і буде вам класна десктоп-система, а розводити теревені на форумах можна скільки завгодно. І не треба мені розказувати, який поганий Віндовс і скільки на ньому вірусів і дірок - я все це знаю не гірше, ніж ви. Вся проблема в тому, що ви нав'язуєте користувачам ПЗ, яке зроблене "під вас". Запропонуйте/напишіть/скомпілюйте їм те, що зроблено "під них" і нехай вони самі відчують, що таке справжня свобода - в цьому, власне, і є основна перевага Open Source.

Бо дуже кумедно, коли людина розказує про те, наскільки "лінукс рулєз", а "віндовс сакс", працюючи у конторі, де всі чомусь ніяк не хочуть пересаджуватись з цього "саксу" вже котрий рік. Хоча приємні винятки є, і це тішить. Але все ж не треба видавати бажане за дійсне.
З повагою,&&Obi-Wan

Відсутній miwa

• Літератор
Знаєте, перш за все хотів би зробити таку заяву: людині зручно користуватись тим, до чого вона звикла. Тобто, якщо майстер своєї справи чудово освоїв кувалду та лом і саме ними йому дуже зручно "лупати сю скалу", то він буде в кращому випадку зневажливо ставитись до перфораторів, чи чогось подібного. Якщо ви звикли до правобічного дорожнього руху, вам лівобічний видаватиметься безглуздям і так далі.
Я веду до того, що поняття зручності є сугубо індивідуальним і знайдеться немало людей, для котрий інтерфейс макінтошів буде незручним.
Похідні, як на мене, поняття простоти і непомітності інструменту в роботі також залежать від звичок та уподобань користувача. І тому казати, що лінукс є поганою системою для десктопу на основі того, що він незручний для ваших користувачів, на мою думку, є категоричним та потішним.

Приведу приклад з особистого життя.
Близько року назад мені довелось півроку працювати у голій BSD-шній консолі. В цей самий час вдома стояв тільки лінукс, але "робота" в ньому зводилась до перегляду фільмів та прослуховування музики. Потім мені знадобилась дельфі, для чого вдома потрібно було поставити віндовз. Хочете вірте, хочете - ні, але вінду я ставив днів 5 і ще стільки до неї звикав. Це при тому, що я також не останній користувач, в тому числі й віконних систем.
Чи свідчить це про те, що вікна погані а гола консоль хороша в плані зручності використання? Не обовязково "так", але не обовязково й "ні".

Щодо категоричних заяв. Знаєте, ви, звісно, маєте право на свою думку, як і будь-хто інший. Так ось, моя думка полягає в тому, що категоричні заяви є ознакою запальності, тобто молодості й недосвідченості. Якщо прирівнювати це до нашої ситуації (lin vs win в плані юзабіліті, надійності й функціональності) - обидві системи володіють в достатній мірі вищепереліченими якостями і все залежить хіба що від кінцевого користувача та від його адміністратора. Але одна з цих систем вимагає значної оплати та веде, на мою думку, нечесну конкурентну боротьбу по витісненню іншої.

Щодо лінукса для дурних та проблем бінарної сумісності.
Ви пробували останнім часом ставити лінукс на десктоп? З дистрибутива у котрому є десяток дисків? Для кінцевого користувача у цьому випадку немає проблеми бінарної сумісності. А установка його простіша за віндову ХР (пригадуєте мій приклад на початку повідомлення?).

Щодо навязування.
Пригадайте, будьласка, хто й що навязує нам на протязі останніх кількох років? Може, міносвіти заставило всіх наповал лінукси поставити? Чи може у школах тільки лінуксова програма викладається і під вінду неможливо знайти літератури та офіційних навчальних програм ? Чи може у органах державної влади вимагають здачі звітності у форматі sxw?

А ось щодо останнього абзацу - підписуюсь під кожним словом. Хоч і роблю це з болем. Звісно, що й тут є ряд причин. Деякі з них я перерахував у попередньому абзаці; забув про інертність мислення (у моєму випадку, при переході НЗ на лінукс, буде залишено 1 віндовз у секретутки директора, котра заявила що нічого нового вчити не буде і що особисто їй директор купить вінду; і таки купить >:(... дурепа стара >:(), не вказав про банальне "працює - хай працює", не пригадав про відсутність фінансування та малу кількість людей, що зможуть самотужки перевести організацію на відкритий софт...

Ех, розмови...

З.І. При бажанні можна засудити людей/організацію, котрі вимагають 100% сумісності з МС Офісом в тому випадку, якщо це не комерційні чи корпоративні стандарти і якщо всі учасники вашої діяльності є недержавними структурами.

З.І.І. Хоча при бажанні можна захистити все що завгодно. :-/

Відсутній Moriarty

• Новачок
  • *
  • дописів: 8
  • Що новенького?
Приємно що все більше молоді (прогресивної) захоплюється Linux'ом та FreeBSD (і я їм допомогаю), а молодь - це майбутнє країни, люди передпенсійного віку через деякий час підуть на свою пенсію... та їх замінить молодь  :)

Відсутній AlexKiriukha

• Новачок
  • *
  • дописів: 5
Дiйсно, багато людей починають використовувати Лiнукс, але це люди э безпосередньо тiсно пов'язаннi з IT галуззю.

Відсутній Yevgen

• Графоман
  • дописів: 278
Хіба аргументи з letter.org.ua є заборонинеми до копіювання?

перепрошую, хіба я казав що це погано? навпаки - схоже що лист і досі живий :) що безперечно приємно

Цитата
це люди э безпосередньо тiсно пов'язаннi з IT галуззю.

я вже більше року працюю в лінуксі на роботі і вдома, але з ІТ я жодним чином не пов'язаний