Автор Гілка: дуже гарна стаття про опенсорс на укр.правді  (Прочитано 12218 раз)

Відсутній Obi-Wan

• Новачок
  • *
  • дописів: 10
  • Use the source!
А "спільнота" як щось, що хоче собі чогось там досягнути взагалі -- існує?

Мені здалося, що так.

Кожен взятий окремо член спільноти має свої особисті цілі.

Особисті цілі будуть завжди, і це добре. А от якщо не має спільної мети, то це не спільнота.

Наприклад, особисто мені в гепі ідеальний для десктопового дебіла лінукс.

В цьому ми з Вами солідарні.

І хтось хоче, щоб такі, як-от я, наприклад, мали якийсь п'ятирічний план?

Дуже прошу Вас, Ярославе, не сприймати особисто все, про що йдеться у постингах, на себе (то Ви говорите від імені miwи, то від імені пересічного користувача, то за всю спільноти open-source), бо закінчимо розмовою ні про що. Це спільнота повинна мати план, якщо, звичайно, хоче чогось досягти. Якщо вона нічого не хоче, пропоную розійтися і повернутися кожний до своєї справи, бо дивно виходить: починали з того, що в Україні існують певні проблеми з поширенням open source і монополією Microsoft, перейшли до проблем з пересаджуванням користувачів на Лінукс і закінчили тим, що ніякої проблеми не існує, тому що Вас все особисто влаштовує. Ну, ні так ні. Навіщо треба було піднімати проблему, не зрозуміло :-/
З повагою,&&Obi-Wan

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
Проблема -- існує. Її я не заперечував.

Питання, котре постає: від кого чекаєте її вирішення?

Praporshic

• Гість
Пропозиця до пана Ярослава.
Перенсіть топік до розділу "Балачки", бо це вже не обговорення новини.

Відсутній vasia

• Дописувач
  • **
  • дописів: 50
  • Що новенького?
Залишилось уточнити, що для того, щоб вирішити домашнє завдання потрібно купити те саме найкраще девелоперське середовище. Чи може ти мені його подаруєш? Разом із ОС, на котрій воно повинно запускатись?
залишилось учнити, що для наших студентів софт коштує стільки, скільки коштує болванка на яку він записаний(давайте будемо реалістами, і не будемо розводити дискусію про якісь принципи).
Do not adjust your mind, there is a fault in reality.

Відсутній vasia

• Дописувач
  • **
  • Що новенького?
І чого тут незрозумілого? Якщо чесно, то ніякого дискомфорту від девелопінга під Лінуксом не відчуваю. Все, що мені потрібно я можу використовувати у Eclipse або KDevelop+Qt Designer (коли потрібен GUI). VC - надлишково роздутий (як і все МСівське).
це провокація щоб заставити мене захищати продукти M$ ;D
 екліпса занадто роздута і просто пожирає ресурси.
KDevelop+Qt Designer - можно користуватися, якщо програмиш на Qt, якщо ні, то ну її нафіг.
і взагалі в лінуксових ide є досить багато недоробок, які в приниципі не впливають не фунції, але іноді трохи конфузять, на приклад: запусти під дебагером прогамму яка не містить дебажної інформації. VC видасть варнінг при цьому, під Лінуксом будеш довго не розуміти чому брякпоінти не працюють.
...але, якщо я вивчаю курс об'єктно-орієнтованого програмування, то це не означає, що я мушу виконувати роботу обов'язково за допомогою програмних засобів вищезгаданої корпорації. Головне - це вибір, і його повинні надавати.
ну писати ти ту лабу можеш на чому завгодно.
Я наприклад колись давно писав/ здавав такі лаби навіть старому HP-UX.
Але препод не забов"язаний підтримувати велику кількість середовищ, а ось прийняти лабу зобовьязаний. І студік має підстроюватися під його вимоги, а не навпаки. І не думаю що лінукс там скоро з"явится як основна система. Бо для M$ буде вигідніше поставити свій софт в НЗ за символічною ціною і виростити покоління яке на ньому працює (як це колись зробила Apple з американськими школами)

ЗІ: можє поясниш шо в VC++ є занадто роздутим? Я програмлю в ній з 5 версії і такого там досі не помітив.

• Літератор
Сергію, може, у вас трохи вузьке розуміння "обговорення новини", але поки що -- статтю я читав досить уважно -- ми ще не зійшли з обговорення проблем, описаних у статті. Повірте, не хотілося б, щоб усе обмежувалось тільки там обговоренням стилю написаного, автора й граматичних помилок.

Ну як нафлеймимо 256-й коментар, може, перенесу :)

• Літератор
А, іще одне, пані й панове, давайте так більш у глобальному ключі поговоримо, а конкретику там -- у кого як екліпс гальмує -- лишимо трохи на потім. ;)

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
залишилось учнити, що для наших студентів софт коштує стільки, скільки коштує болванка на яку він записаний(давайте будемо реалістами, і не будемо розводити дискусію про якісь принципи).

Ото ж, давайте будемо реалістами й сприймемо те, що не всі хочуть відчувати себе порушниками. Є звісно й інший вихід: вбити в собі це почуття, тільки ось до чого це приводить...
Linux. The future is open.

Відсутній MoD

• Кореспондент
  • дописів: 161
Щодо ide - тему дійсно можна відкласти, або, якщо потрібно, відкрити для цього топік. А от щодо принципів... Коли препод каже щось типу: "Якщо ви читали ліцензійний договір... а, я забула, ви ж ліцензійним ПЗ не користуєтесь." - то тут вже ніяких принципів ні в кого немає. Тільки приучування цього самого молодого покоління до старого-доброго радянського принципу: "Що не дісталось на шару - можна вкрасти." Здається пора вже вирости з цього. І виходить, що я мушу використовувати піратське ПЗ (оскільки грошей на ліцензійне не маю), для того, щоб здати ті нещасні роботи (формат все-одно потрібен VCшний, хоч би де я розробляв сам код). А для того, щоб здати наприклад звіти (реферати, ТЗ і т.п.) в цифровому вигляді, я теж повинен використовувати закритий M$івський формат, для якого мені потрібен платний МСівський Офіс (можна і ОпенОфісом в doc експортнути, але деякі дані, формули наприклад, можуть бути втрачені). Тож для того, щоб успішно здати роботи, я мушу порушити закон декілька разів. Весела перспектива... і дійсність також.

Відсутній Morion

• Новачок
  • *
  • дописів: 1
  • Слава Україні
Не все так принципово. ніхто тебе не примушуэ красти та порушувати закон. Ти ж не використовуєш, той нещасний Віндовс для власного збагачення, чи якихось потаємних комерційних цілей. Ти ж просто виконуєш хзавдання того чи іншого вчителя.
До того ж цікаво було б подивитися, як дядько Біллі, з за океану до тебе дотягнеться. Руки короткі  ;D

• Літератор
Дядько Біллі має тут представництво. Так що...

Відсутній vasia

• Дописувач
  • **
  • Що новенького?
Дядько Біллі має тут представництво. Так що...

ну і що?
цікаво на яких підставах можно прийти до когось до дому, і перевірити софт на домашньому компі? Особливо враховуючи що зайти без ордера перевіряючи не мають права ;)
ті перевірки актуальні для юридичних осіб і різних підприємців..
тому рвати на собі рубашку і заявляти, що я є прихильником ліцензійного ПЗ - ставлю лінукс(бо як за софт не платив, так і далі не збираюсь платити. Фактично такі люди як автор того месаджа, не сприймають софт як щось, що коштує грошей, і шукають можливостей залишится "чистенькими" і при цьому не платити) щоб бути чесним - це ліцемірством, адже це не завадило здати лаби зроблені в VS  ;D (а могли боротися, писати відкрити лист декану і ректору, і т.д.  ;D)

Відсутній vovik

• Новачок
  • *
  • дописів: 30
  • IMHO
От вже цим відвідувачам форумів аби пофлеймити. Мова не йде про те що краще працює, а про те, що треба привчити чиновників думати про державу, а не про кишеню.

btw, чому держстат приймає звіти в друкованому вигляді? чому пенсійний фонд випускає дурні програмулінку? чому податкова проштовхує ту програмуліну та закритий (начебто захищенний) формат?

(Відповідь на запитання: хабарі)

Відсутній vovik

• Новачок
  • *
  • дописів: 30
  • IMHO
Щось мені захотілося додати флейму.  ;)

Я ненавиджу поняття "інтуїтивнозрозумілого інтерфейсу". Треба вчитися. Чи ви скажете, що автомобілем можна керувати зразу як сів? або літаком? або податкову декларацію можна заповнити без навчання як? Навідь до пральної машини треба прочитати інструкцію.

Це як автомобілі з автоматичною коробкою. Я можу 100 років розказувати, що ручна коробка краще, що автомобіль швидше їде та споживає менше пального, та умовити дружину купити авто з ручною коробкою не зможу.

Зінченко Андрій

• Гість
http://pravda.com.ua/archive/2005/june/23/1.shtml

багато аргументів повторюють letter.org.ua

Дякую, що добре оцінили статтю. Я тут ще одну кинув - тільки вже для наших закордонних колег :)

гляньте, якщо буде час:
http://business.newsforge.com/business/05/06/20/2057245.shtml?tid=110&tid=132#discuss