Похідні, як на мене, поняття простоти і непомітності інструменту в роботі також залежать від звичок та уподобань користувача. І тому казати, що лінукс є поганою системою для десктопу на основі того, що він незручний для ваших користувачів, на мою думку, є категоричним та потішним.
Приведу приклад з особистого життя.Близько року назад мені довелось півроку працювати у голій BSD-шній консолі. В цей самий час вдома стояв тільки лінукс, але "робота" в ньому зводилась до перегляду фільмів та прослуховування музики. Потім мені знадобилась дельфі, для чого вдома потрібно було поставити віндовз. Хочете вірте, хочете - ні, але вінду я ставив днів 5 і ще стільки до неї звикав. Це при тому, що я також не останній користувач, в тому числі й віконних систем.
Чи свідчить це про те, що вікна погані а гола консоль хороша в плані зручності використання? Не обовязково "так", але не обовязково й "ні".
Щодо категоричних заяв. Знаєте, ви, звісно, маєте право на свою думку, як і будь-хто інший. Так ось, моя думка полягає в тому, що категоричні заяви є ознакою запальності, тобто молодості й недосвідченості. Якщо прирівнювати це до нашої ситуації (lin vs win в плані юзабіліті, надійності й функціональності) - обидві системи володіють в достатній мірі вищепереліченими якостями і все залежить хіба що від кінцевого користувача та від його адміністратора. Але одна з цих систем вимагає значної оплати та веде, на мою думку, нечесну конкурентну боротьбу по витісненню іншої.
Щодо лінукса для дурних та проблем бінарної сумісності.Ви пробували останнім часом ставити лінукс на десктоп? З дистрибутива у котрому є десяток дисків? Для кінцевого користувача у цьому випадку немає проблеми бінарної сумісності. А установка його простіша за віндову ХР (пригадуєте мій приклад на початку повідомлення?).
Щодо навязування.Пригадайте, будьласка, хто й що навязує нам на протязі останніх кількох років? Може, міносвіти заставило всіх наповал лінукси поставити? Чи може у школах тільки лінуксова програма викладається і під вінду неможливо знайти літератури та офіційних навчальних програм ? Чи може у органах державної влади вимагають здачі звітності у форматі sxw?
З.І. При бажанні можна засудити людей/організацію, котрі вимагають 100% сумісності з МС Офісом в тому випадку, якщо це не комерційні чи корпоративні стандарти і якщо всі учасники вашої діяльності є недержавними структурами.
ЦитатаЧи свідчить це про те, що вікна погані а гола консоль хороша в плані зручності використання? Не обовязково "так", але не обовязково й "ні".З точки зору пересічного користувача - обов'язково ні. Не вірите - зробіть опитування (або хоч простеньку фокус-групу).
Щодо вартості, то за все треба платити, у тому числі, і за безкоштовний Лінукс. У користувачів є задачі. Є вимоги. Є треміни виконання цих задач. Від Вас вони вимагають готові рішення - швидко, точно і ефективно. Крапка. Їм не потрібен безкоштовний конструктор.
А от коли доходить до сумісності з обладнанням, тоді користувачу з лінуксом не позаздриш. І дайте йому хоч двадцять дисків - що з того? Це ж юзер! Він ці диски буде до ранку вставляти, бо руки тремтітимуть. А мануали на сотні сторінок - хіба це вирішення проблеми? Йому працювати потрібно, а Ви кажете про десяток дисків. Невже Ви думаєте, що настільна система такою і має бути?
Ні, власний приклад тут не допоможе. От посадіть за цю роботу пересічного дурня і тоді будете бачити реальну картину. І не спішіть зганяти його з компа, дочекавшись першого завантаження системи. Упевніться, що в нього немає проблем з друком кирилиці, модемом, звуком, периферією, RAID-контролером (якщо є) тощо. Нехай він спробує сам шукати способи усунення проблем.
І як Ви собі це уявляєте? Це все одно, що пилити гілку, на якій сидиш. На жаль, поки що не існує опенсорс-рішення, яке б дозволило нам обійтися без втрати клієнтів або прибутку. Тим більше, що всі клієнти за кордоном. Але й це не єдині проблеми переходу на опенсорс. Просто він ще не повністю еволюціонував до рівня користувача. Рано казати про якісь результати, ой рано.
Не розумію, чому треба звикати до системи, яку добре знаєш.
Я ж не репетую на весь форум "linux sux!", просто є певні проблеми, які прихильники open source чомусь вперто не хочуть помічати.
У користувачів є задачі. Є вимоги. Є треміни виконання цих задач. Від Вас вони вимагають готові рішення - швидко, точно і ефективно. Крапка. Їм не потрібен безкоштовний конструктор.
А от коли доходить до сумісності з обладнанням, тоді користувачу з лінуксом не позаздриш.
А мануали на сотні сторінок - хіба це вирішення проблеми? Йому працювати потрібно, а Ви кажете про десяток дисків. Невже Ви думаєте, що настільна система такою і має бути?
Уявіть собі, що Вам терміново потрібно у туалет. Ви мерщій до дверей, а там електронний замок і
Ледве впоравшись із замком Ви підбігаєте до кабінки, а, вибачте, унітаз
А бабуся у віконечку каже, що
... Я, наприклад, користуюся переважно Лінухом, але ті ж лаби по С доводиться переводити в формат VC (вотер-клозету)
зовсім незрозумілий наїзд на візуал студіютой "вотер-клозет" до відома деяких студіков - найкраще середовище для с++ девелопера, і міг би сказати "дякую" преподам, через яких ти навчишся їм користуватися, бо коли попадеш на роботу воно дуже згодится(якщо візьмуть на с++ девелопера)
і ще до твого відома, программити під різні юникси можно і в VC++ а потім компілити і дебажити то все на серваку. Бо VC++ & VisualAsssit створюють настільки зручне середовище, що після нього від того що є під лінуксом блювати хочется.
Справа не в тім, що вона повинна вміти робити, а в тім, наскільки просто з нею працювати, наскільки в неї інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, сумісність нарешті.
Хочете хохму? Чи Ви знаєте, який iнтерфейс зазвичай використовується у банках? Текстовий. Не гола командна строка, звичайно, але текстовий. Бо з'ясувалося, що графiчний набагато уповiльнює роботу оператора.
Далi - у випадку быльш-меньш значноi проблеми (а часто й незначноi) - користувач усе одно кличе спецiалiста. Однаково, що за ОС там втановлена. Я це знаю точно, бо в мене лише на основнiй роботi за 300 користувачiв
Щоб розiбратися з Win, насправдi треба мати набагато вищу квалiфiкацiю, нiж з unix.
Ви, мабуть, здивуєтесь, але у сучасних дистрибутивах цих проблем майже нема (якщо не дуже економити на обладнаннi). Тобто на "стандартному" компьютерi з вказаним проблем не буде
Тобто, як тiльки у держструктурах перейдуть на вiдкритi формати/продукти, iншi повиннi будуть встановити собi iх також. А наступним етапом - починаємо давити (й серьозно, не зважаючи на ранги) за використання нелiцензiйного ПЗ.
Є таке. Тому програма має сама якомога більше спрямовувати дії користувача і мати інтерфейс, завдяки якому він міг би працювати інтуїтивно. Тоді і користувач буде задоволений, і адмін у здоровому глузді Wink
Мені взагалі здається, що в нашої opensource-спільноти немає жодного чіткого плану реалізації того, про що вона так довго мріє.
...вимога ввести 25-значний код. Після його введення вас перепитують "А ви точно хочете сюди? А ви знаєте, що якщо ви завітаєте в наш туалет за рогом, то тримаєте можливість послухати музику під час... випорожнювання? Ви все ще не хочете зайти в туалет за рогом?""виконав недопустиму операцію і зараз закритий" це я щось неправильно зробив, бо її унітаз чудово відкривається.І навіть якщо є час та натхнення, вам ніхто не дозволить подивитись, що за біда сталась з тим бісовим унітазом. :-/Щодо гвалтування - читайте вище.
зовсім незрозумілий наїзд на візуал студію
Ви мене чомусь провокуєте захищати Microsoft, а цього мені робити щось не дуже хочеться - з ними наче всім усе зрозуміло. Тут мова йде про Лінукс і open source взагалі. Різниця у тому, що на Microsoft впливати можна тільки через суди, а open source - це широкі можливісті, які ще треба використати.