Автор Гілка: дуже гарна стаття про опенсорс на укр.правді  (Прочитано 12217 раз)

Відсутній MoD

• Кореспондент
  • дописів: 161
Щодо молоді. Воно-то так, більше, але переважна більшісті все-таки використовують віконця і мушу констатувати, навіть не знають, що  воно таке - той Лінукс. Навіть тісно пов'язані з ІТ. Наприклад, моя університеться група (Факультет Інформаційно-Обчислювальної Техніки, КПІ): більшість знає, що таке Лінукс, деякі навіть пробували його встановлювати, але працювати в ньому постійно не можуть і навіть не з власного такого бажання, а тому, що на парах доводиться працювати з мастдаєм (хоча теоретично можно і з Лінухом - це якщо адмінів уламати). Лаби по С++ - в середовищі MS VC, багато спеціалізованих програм (CASE, OLAP) - також під вікна. Я, наприклад, користуюся переважно Лінухом, але ті ж лаби по С доводиться переводити в формат VC (вотер-клозету). Можна було б використовувати і щось інше (знов теоретично), але дійсний викладач не збирається ворушитись з цього приводу і приймати роботи на інших системах - буцімто і так справ багато. Просто не має зараз умов в університетах і інших навчальних закладах, які б дозволяли студенту (учню) самостійно робити вибір. Може просто не хочуть давати нам такий вибір і підсаджують на продукти МС. Хоча курс по Unix і його нутрощах у нас буде. А в школах ситуація ще гірша.

Відсутній Obi-Wan

• Новачок
  • *
  • дописів: 10
  • Use the source!
Похідні, як на мене, поняття простоти і непомітності інструменту в роботі також залежать від звичок та уподобань користувача. І тому казати, що лінукс є поганою системою для десктопу на основі того, що він незручний для ваших користувачів, на мою думку, є категоричним та потішним.

Я б так не хвилювався, якщо б ішлося лише про "моїх" користувачів.

Приведу приклад з особистого життя.
Близько року назад мені довелось півроку працювати у голій BSD-шній консолі. В цей самий час вдома стояв тільки лінукс, але "робота" в ньому зводилась до перегляду фільмів та прослуховування музики. Потім мені знадобилась дельфі, для чого вдома потрібно було поставити віндовз. Хочете вірте, хочете - ні, але вінду я ставив днів 5 і ще стільки до неї звикав. Це при тому, що я також не останній користувач, в тому числі й віконних систем.

Не розумію, чому треба звикати до системи, яку добре знаєш. Але не будемо відволікатися від нашого пересічного користувача.

Чи свідчить це про те, що вікна погані а гола консоль хороша в плані зручності використання? Не обовязково "так", але не обовязково й "ні".

З точки зору пересічного користувача - обов'язково ні. Не вірите - зробіть опитування (або хоч простеньку фокус-групу).

Щодо категоричних заяв. Знаєте, ви, звісно, маєте право на свою думку, як і будь-хто інший. Так ось, моя думка полягає в тому, що категоричні заяви є ознакою запальності, тобто молодості й недосвідченості. Якщо прирівнювати це до нашої ситуації (lin vs win в плані юзабіліті, надійності й функціональності) - обидві системи володіють в достатній мірі вищепереліченими якостями і все залежить хіба що від кінцевого користувача та від його адміністратора. Але одна з цих систем вимагає значної оплати та веде, на мою думку, нечесну конкурентну боротьбу по витісненню іншої.

Я ж не репетую на весь форум "linux sux!", просто є певні проблеми, які прихильники open source чомусь вперто не хочуть помічати. Звичайно ж, я не можу претендувати на істину в останній інстанції, але якщо все так добре, то де результати?

Щодо вартості, то за все треба платити, у тому числі, і за безкоштовний Лінукс. У користувачів є задачі. Є вимоги. Є треміни виконання цих задач. Від Вас вони вимагають готові рішення - швидко, точно і ефективно. Крапка. Їм не потрібен безкоштовний конструктор.

Щодо лінукса для дурних та проблем бінарної сумісності.
Ви пробували останнім часом ставити лінукс на десктоп? З дистрибутива у котрому є десяток дисків? Для кінцевого користувача у цьому випадку немає проблеми бінарної сумісності. А установка його простіша за віндову ХР (пригадуєте мій приклад на початку повідомлення?).

Щодо встановлення лінуксу на десктопі. Не можу сказати, що встановлення якоїсь з цих операційок проходить простіше за встановлення іншої. Якихось особливих проблем з жодною ОС не пригадую (ставив Mandrake і, здається, альтів). А от коли доходить до сумісності з обладнанням, тоді користувачу з лінуксом не позаздриш. І дайте йому хоч двадцять дисків - що з того? Це ж юзер! Він ці диски буде до ранку вставляти, бо руки тремтітимуть. А мануали на сотні сторінок - хіба це вирішення проблеми? Йому працювати потрібно, а Ви кажете про десяток дисків. Невже Ви думаєте, що настільна система такою і має бути?

Уявіть собі, що Вам терміново потрібно у туалет. Ви мерщій до дверей, а там електронний замок і інструкція на кілька сторінок. Ледве впоравшись із замком Ви підбігаєте до кабінки, а, вибачте, унітаз треба встановлювати самому. Оп-па... :o А бабуся у віконечку каже, що в принипі є вже зібраний, тільки його треба тримати руками, щоб не впав. Ви їй "та як же так!", а вона "вам, юзерам, не догодиш!". :) Звичайно, якщо "є час та натхнення", то можна колупатися скільки завгодно, але у реальності все зовсім по-іншому.

Ні, власний приклад тут не допоможе. От посадіть за цю роботу пересічного дурня і тоді будете бачити реальну картину. І не спішіть зганяти його з компа, дочекавшись першого завантаження системи. Упевніться, що в нього немає проблем з друком кирилиці, модемом, звуком, периферією, RAID-контролером (якщо є) тощо. Нехай він спробує сам шукати способи усунення проблем.

Щодо навязування.
Пригадайте, будьласка, хто й що навязує нам на протязі останніх кількох років? Може, міносвіти заставило всіх наповал лінукси поставити? Чи може у школах тільки лінуксова програма викладається і під вінду неможливо знайти літератури та офіційних навчальних програм ? Чи може у органах державної влади вимагають здачі звітності у форматі sxw?

Маєте рацію. Але подивіться на те, як дрібнософт завойував своїх користувачів. Він спокусив їх, і ті самі прийшли до нього, а коли отямилися, то були з'вязані з їх платформою по руках і ногах, а більшість і досі цього не помічає: "ой, а чіво у вас віндавс какой-то другой?". З іншого боку ми маємо купу опенсорс-ентузіастів (звичайно, я не кажу про всіх), що хочуть завойувати користувачів за допомогою ґвалтування. Результат можете собі уявити.

З.І. При бажанні можна засудити людей/організацію, котрі вимагають 100% сумісності з МС Офісом в тому випадку, якщо це не комерційні чи корпоративні стандарти і якщо всі учасники вашої діяльності є недержавними структурами.

І як Ви собі це уявляєте? Це все одно, що пилити гілку, на якій сидиш. На жаль, поки що не існує опенсорс-рішення, яке б дозволило нам обійтися без втрати клієнтів або прибутку. Тим більше, що всі клієнти за кордоном. Але й це не єдині проблеми переходу на опенсорс. Просто він ще не повністю еволюціонував до рівня користувача. Рано казати про якісь результати, ой рано.
З повагою,&&Obi-Wan

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin

Цитата
Чи свідчить це про те, що вікна погані а гола консоль хороша в плані зручності використання? Не обовязково "так", але не обовязково й "ні".

З точки зору пересічного користувача - обов'язково ні. Не вірите - зробіть опитування (або хоч простеньку фокус-групу).

Хочете хохму? Чи Ви знаєте, який iнтерфейс зазвичай використовується у банках?
Текстовий. Не гола командна строка, звичайно, але текстовий. Бо з'ясувалося, що графiчний набагато уповiльнює роботу оператора.

Цитата
Щодо вартості, то за все треба платити, у тому числі, і за безкоштовний Лінукс. У користувачів є задачі. Є вимоги. Є треміни виконання цих задач. Від Вас вони вимагають готові рішення - швидко, точно і ефективно. Крапка. Їм не потрібен безкоштовний конструктор.

О! Золотi слова. Тому й треба помiч з боку держави (про це трохи нижче)

Цитата
А от коли доходить до сумісності з обладнанням, тоді користувачу з лінуксом не позаздриш. І дайте йому хоч двадцять дисків - що з того? Це ж юзер! Він ці диски буде до ранку вставляти, бо руки тремтітимуть. А мануали на сотні сторінок - хіба це вирішення проблеми? Йому працювати потрібно, а Ви кажете про десяток дисків. Невже Ви думаєте, що настільна система такою і має бути?

Ви здивуєтесь, але з нормальним обладнанням нiяких проблем нема. Ну нема, й годi.
є проблеми з обладнанням, "заточеним" пiд вiдому операцiйну систему й лише пiд неi.

Тобто winmodem, winprinter - так, є проблеми (до речi, частково вже вирiшенi)
Але це ж проблема iншого порядку. Ви, купуючи китайський мiксер (подешевше), не дуже здивуєтесь, що з ним будуть тi чи iншi проблеми, так?

Далi - у випадку быльш-меньш значноi проблеми (а часто й незначноi) - користувач усе одно кличе спецiалiста. Однаково, що за ОС там втановлена. Я це знаю точно, бо в мене лише на основнiй роботi за 300 користувачiв

Ще добавлю - з деяким обладнанням у win також дуже багато проблем. Наприклад, застарiле (Zyxel U-1440, наприклад у WinXP) чи деякi TV-tuners. А навiщо менi купляти нове, якщо мене й старе задовiльняє?

Щодо мануалiв. За що я не люблю M$ - це за те, що ця компанiя насаджує думку, що для роботи на комп'ютеры не треба вчитися. Це брехня! Щоб розiбратися з Win, насправдi треба мати набагато вищу квалiфiкацiю, нiж з unix. Я не вважаю за вмiння працювати з компьютером вмiння тиснути OK чи Далi

Цитата
Ні, власний приклад тут не допоможе. От посадіть за цю роботу пересічного дурня і тоді будете бачити реальну картину. І не спішіть зганяти його з компа, дочекавшись першого завантаження системи. Упевніться, що в нього немає проблем з друком кирилиці, модемом, звуком, периферією, RAID-контролером (якщо є) тощо. Нехай він спробує сам шукати способи усунення проблем.

Ви, мабуть, здивуєтесь, але у сучасних дистрибутивах цих проблем майже нема (якщо не дуже економити на обладнаннi). Тобто на "стандартному" компьютерi з вказаним проблем не буде

Цитата
І як Ви собі це уявляєте? Це все одно, що пилити гілку, на якій сидиш. На жаль, поки що не існує опенсорс-рішення, яке б дозволило нам обійтися без втрати клієнтів або прибутку. Тим більше, що всі клієнти за кордоном. Але й це не єдині проблеми переходу на опенсорс. Просто він ще не повністю еволюціонував до рівня користувача. Рано казати про якісь результати, ой рано.

Так, а тепер як держава має допомогти. Уявимо собi ситуацiю:
1) пiдприємець приносить документи до податковоi на диску у форматах MS Word та Excel. А йому вiдповiдають: Вибачте, але ми приймаємо лише у форматi OpenOffice.

Скажете "гвалтування хлопцями з open source"? Тепер помiняйте мicцями OO та MS Word/Excel. Маємо нинишню ситуацiю. Хiба не так? Так як це назвати тодi?

2) Нацбанк починає рoзсилати листи у форматi OO. Банки починають кричати - iм рекомендують скористатися OO. До речi, абсолютно безкоштовно.

Тобто, як тiльки у держструктурах перейдуть на вiдкритi формати/продукти, iншi повиннi будуть встановити собi iх також. А наступним етапом - починаємо давити (й серьозно, не зважаючи на ранги) за використання нелiцензiйного ПЗ.

Тож люди почнуть думати - "нащо менi оте ПЗ, коли все одно треба "перегоняти" у iншi формати, та ще й ганяють, штафують та судять. " Й попереходять, наприклад, з того ж офiсу на OO.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
На частину запитань відповів PAL, я ж спробую додати ще дещо від себе.

Цитата
Не розумію, чому треба звикати до системи, яку добре знаєш.
Тому що, виявляється, вже встиг звикнути до текстової консолі; в тебе вже в підсвідомості сидить, що для того, щоб проглянути пошту, послухати музику, помандрувати тенетами достатьно набрати команду в консолі; ти вже звик до того, що Р-133 працює як реактивний і дивуєшся та злишся, чому це тисячний дюрон так "довго думає"; ти вже звик до того, що все, що тобі потрібно є в дистрибутиві а сам дистрибутив може практично все і тому лише безсило лаєшся, якщо вінда раз за разом вимагає нових програм та додатків "на кожне 'а-пчхи'", кожна з яких хоче безкоштовну реєстрацію (крек, введення серійного номера - вибрати за вподобаннями). Бо від цього встиг відвикнути.

Цитата
Я ж не репетую на весь форум "linux sux!", просто є певні проблеми, які прихильники open source чомусь вперто не хочуть помічати.
Цікаво, чому, якщо я кажу про проблеми з віндовзом, мені рекомендують виправити руки, а от про проблеми з лінуксом можна і треба говорити, та ще й у тому ключі, що вони є, їх багато і їх не подолати ;) ???

Цитата
У користувачів є задачі. Є вимоги. Є треміни виконання цих задач. Від Вас вони вимагають готові рішення - швидко, точно і ефективно. Крапка. Їм не потрібен безкоштовний конструктор.
Повністю згоден. Можу хіба додати, що дорога купа... коду їм також не потрібна.

Цитата
А от коли доходить до сумісності з обладнанням, тоді користувачу з лінуксом не позаздриш.
Якщо обладнання не ставиться відразу, тоді недосвідченому користувачу будь-якої системи не позаздриш. Від того, який там логотип користувачу легше не стає.
Цитата
А мануали на сотні сторінок - хіба це вирішення проблеми? Йому працювати потрібно, а Ви кажете про десяток дисків. Невже Ви думаєте, що настільна система такою і має бути?
Я вважаю, що настільна система має бути простою у використанні; що її достатньо настроїти один раз і забути про настройку як таку (зміну теми чи фонового малюнка я настройкою не вважаю); що вона має давати користувачеві можливість легко і просто працювати в інтернеті, дивитись фільми, слухати музику, набирати тексти та роздруковувати фотки; що вона не має тягти з користувача час, нерви, гроші чи інші ресурси на її відновлення після вірусу, що випадково був запущений з поштового листа; вважаю, що домашній користувач, маючи таке бажання, має могти змінити свою систему рівно настільки, щоб вона його задовільняла - від зміни фонового малюнку до переписування з нуля ядра.
Що з цього всього є неправильним, незаконним чи незрозумілим?

Цитата
Уявіть собі, що Вам терміново потрібно у туалет.  Ви мерщій до дверей, а там електронний замок і
...вимога ввести 25-значний код. Після його введення вас перепитують "А ви точно хочете сюди? А ви знаєте, що якщо ви завітаєте в наш туалет за рогом, то тримаєте можливість послухати музику під час... випорожнювання? Ви все ще не хочете зайти в туалет за рогом?"
Цитата
Ледве впоравшись із замком Ви підбігаєте до кабінки, а, вибачте, унітаз
"виконав недопустиму операцію і зараз закритий"  ;D
Цитата
А бабуся у віконечку каже, що
це я щось неправильно зробив, бо її унітаз чудово відкривається.
І навіть якщо є час та натхнення, вам ніхто не дозволить подивитись, що за біда сталась з тим бісовим унітазом. :-/

Щодо гвалтування - читайте вище.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній vasia

• Дописувач
  • **
  • дописів: 50
  • Що новенького?
... Я, наприклад, користуюся переважно Лінухом, але ті ж лаби по С доводиться переводити в формат VC (вотер-клозету)
зовсім незрозумілий наїзд на візуал студію
той "вотер-клозет" до відома деяких студіков - найкраще середовище для с++ девелопера, і міг би сказати "дякую" преподам, через яких ти навчишся їм користуватися, бо коли попадеш на роботу воно дуже згодится(якщо візьмуть на с++ девелопера)
і ще до твого відома, программити під різні юникси можно і в VC++ а потім компілити і дебажити то все на серваку. Бо VC++ & VisualAsssit створюють настільки зручне середовище, що після нього від того що є під лінуксом блювати хочется.
Do not adjust your mind, there is a fault in reality.

Відсутній Іван Тегза

• Новачок
  • *
  • дописів: 16
  • Що новенького?
Цікаві речі тут дехто розповідає, тому вставлю свої 5 копійок. Я не є великм знавцем linux, працюю в ньому десь рік, на роботі  змушений користуватись
Windows, але вдома користуємось практично тільки Linux, і я і жінка і малий син. Всі ці  заяви, що Linux не повноцінна система виглядають просто смішно. Жодних проблем при встановленні Linux у мене не було (ставив MandrakeLinux  десь на 15 машинах). Навпаки, крім драйвера відеокарти ЖОДНОГО іншого додаткового драйверу, ЖОДНОГО додаткового диску, жодного кодеку для перегляду фільмів мені не знадобилось. Все чудово працює, слухаю музику, дивлюсь фільми, пробую писати програми, набираю тексти в Latex. До речі,  стандартний  дистрибутив      містить ДВА офісних пакети, крім того не потрібно тягнути з мережі 150 Мб дистрибутив MikTeX, TeTeX міститься в будь-якому дистрибутиві Linux, також маса дуже зручних текстових  редакторів, в яких наприклад переконвертація з однієї кодової сторінки в іншу робиться за 2 секунди, а скажіть мені, чи багато вміє стандартний віндосовий Notepad чи Writepad? Я вже не говорю про те, що купуючи Віндовс, ви купуєте голу ОС, все прикладне ПЗ вам потрібно або купувати, або шукати ДЕСЬ безплатне.  Це смішно виглядає, але на роботі у Віндовс я користуюся майже виключно безкоштовними програмами, окрім офісу, але я в ньому практично і не працюю, хіба що якомусь користувачу щось потрібно допомогти.
Щодо зручності і сили звички. Молодій людині, яка тільки починає знайомитись з компютером АБСОЛЮТНО БАЙДУЖЕ яку систему вивчати. З якої вона почне, до такої і звикне, і буде спокійно працювати. Племінниця після 8 класу приїхала на 2 тижні. За цей час вона трохи ознайомилась з компютером, і зараз їй ОДНАКОВО, де працювати,
у Віндовс, чи в Лінукс. Син, якому 3,5 років  САМ
включає компютер, САМ вибирає в Lilo, яку систему завантажити, віндовс чи Лінукс, сам вводить логін і пароль, єдине, що не завжди йому вдається - це набрати команду startx, оскільки ще не впізнає латинські символи. Сам запускає в KDE наприклад гру Rock&Diamants, сам вибирає собі рівень, повністю володіє мишею і клавішами. Сам запускає Kaffine, вибирає собі  фільм, запускає його, прокручує собі взад-вперед, шукаючи потрібний епізод. Сам запускає OOWriter і набирає свої перші слова. Сам повністю коректно виключає компютер.
І псля цього СПРОБУЙТЕ МЕНІ ДОВЕСТИ, що Linux не є повноцінною опереційною системою  ;D
Це ж якого рівня має бути користувач, щоб йому було складно працювати в KDE   :-/
"Якщо ти народився баобабом, то будеш баобабом 1000 років, поки не помреш". Для таких користувачів однаково проблематично працювати як у Лінукс, так у Віндовс, просто таким працівникам треба рекомендувати деревяну рахівницю, олівець та товстий зошит, може тоді їм юзати буде легше ;)
Реально  існує проблема відсутності деяких "масових" офісних програм під Linux, це в першу чергу бухгалтерська програма, розпізнавач текстів (FineReader) і перекладачі. Все інше в Лінуксі вже є,
і більшість працює краще, ніж аналоги у Віндовс, якщо такі  взагалі є. Ну і поки що МС Офіс дещо переважає Відкритий Офіс, в першу чергу це електронні таблиці (доступ до баз даних, сводные таблицы - не знаю як це перекласти на українську). Але це все ПОКИ ЩО. Мине рік-два і Відкритий Офіс
буде більш функціональний, ніж МС Офіс, можна не сумніватись. А те що в банках переважно працюють в текстовому режимі, це дійсно так, і друкують на матричних принтерах, БО ЦЕ СПРАВДІ ШВИДКО, а швидкість обслуговування клієнта далеко не остання вимога.
Якщо перейдуть державні установи, і в першу чергу вузи, то за рік-два почнеться масовий перехід на відкриті системи. Вже зараз багато хто з розумних клієнтів ставить Відкритий Офіс на Віндовс, навіщо їм платити лишні гроші чи мати потім проблеми з неліцензійним ПО? А які такі складні тексти більшість  користувачів набирають у МС Ворд? Чи багато користувачів проводять складні обчислення в Еxcel з підключенням до баз даних? Відповідь - НІ.  Тому все це справа звички, не більше, а ще в декого абсолютна лінь, а саме головне те, що державні установи вимагають документи у форматах Microsoft. А державні установи поїдають бюджетні кошти, яких завжди не вистачає на зарплати вчителям, викладачам, медикам, але завжди є на такі незрозумілі, непотрібні і абсолютно безглузді витрати. В принципі, Міністерство освіти можна подати до суду за таке розбазарювання бюджетних коштів. Я думаю, це питання не можна залишати без публічної відповіді міністерства. Ми повинні вимагати від чиновників повноцінно виконувати свої обовязки і працювати на державу, а не  на свою кишеню.
Люби, учись, мовчи, прощай і шлях продовжуй.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
той "вотер-клозет" до відома деяких студіков - найкраще середовище для с++ девелопера, і міг би сказати "дякую" преподам, через яких ти навчишся їм користуватися, бо коли попадеш на роботу воно дуже згодится(якщо візьмуть на с++ девелопера)
Залишилось уточнити, що для того, щоб вирішити домашнє завдання потрібно купити те саме найкраще девелоперське середовище. Чи може ти мені його подаруєш? Разом із ОС, на котрій воно повинно запускатись?

і ще до твого відома, программити під різні юникси можно і в VC++ а потім компілити і дебажити то все на серваку. Бо VC++ & VisualAsssit створюють настільки зручне середовище, що після нього від того що є під лінуксом блювати хочется.
Питання зручності тут вже обговорювалось.
Щодо питання блювання - туалети тут також вже обговорювались.

З.І.
Ярославе, ти казав, що хотів би тем на кшталт "російських фізиків" на ЛОУ. Здається, щось починає прокльовуватись ;D
Читайте документацію - вона кермує.

Praporshic

• Гість
Справа не в тім, що вона повинна вміти робити, а в тім, наскільки просто з нею працювати, наскільки в неї інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, сумісність нарешті.
Простий, інтуїтивний інтерфейс - жіночі груди для немовляти (нажаль не знаю автора хоча почув це в "офф-лайні" від PAL`a).
Взагалі, користувач має користуватися компом, і йому має бути все одно, що під тим гуєм що на екрані, то вже справа адміністратора. Окрім того, кристувач не повинен встановлювати ПЗ (бо тоді він вже адмін). І найголовніше. Яка йому різниця у якому форматі ті документи. Доки людей комп асоціюється лише з дрібном'якими ми нічого не поробимо. Згадайте, як часто Ви чуєти у відповідь на запитання "Який у Вас комп'ютер?" "віндовз".

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
miwa, в фортунки!

Решта: класна в нас дискусія! Дайош формати мікрософт? ;)

Відсутній Obi-Wan

• Новачок
  • *
  • Use the source!
Хочете хохму? Чи Ви знаєте, який iнтерфейс зазвичай використовується у банках?
Текстовий. Не гола командна строка, звичайно, але текстовий. Бо з'ясувалося, що графiчний набагато уповiльнює роботу оператора.

Звичайно, бо це повязано зі специфікою роботи оператора. Ви ж не хочете сказати, що готові редагувати відео і верстати журнал у текстовому інтерфейсі?

Далi - у випадку быльш-меньш значноi проблеми (а часто й незначноi) - користувач усе одно кличе спецiалiста. Однаково, що за ОС там втановлена. Я це знаю точно, бо в мене лише на основнiй роботi за 300 користувачiв

Є таке. Тому програма має сама якомога більше спрямовувати дії користувача і мати інтерфейс, завдяки якому він міг би працювати інтуїтивно. Тоді і користувач буде задоволений, і адмін у здоровому глузді ;)

Щоб розiбратися з Win, насправдi треба мати набагато вищу квалiфiкацiю, нiж з unix.

Або це речення просто не відповідає дійсності, або ми з Вами живемо у різних світах. Поясніть, будь ласка.

Ви, мабуть, здивуєтесь, але у сучасних дистрибутивах цих проблем майже нема (якщо не дуже економити на обладнаннi). Тобто на "стандартному" компьютерi з вказаним проблем не буде

Цю фразу часто використовують у захист будь-якої програми :) Все, що зараз робиться, робиться під "нормальне" залізо.

Тобто, як тiльки у держструктурах перейдуть на вiдкритi формати/продукти, iншi повиннi будуть встановити собi iх також. А наступним етапом - починаємо давити (й серьозно, не зважаючи на ранги) за використання нелiцензiйного ПЗ.

Це все дуже класно, але про це розмова йде вже кілька років, "а воз и ныне там".

Де об'єднання зусиль спільноти opensource щодо впливу на держструктури? Може, ведеться якась робота у напрямку адаптації opensource-продуктів під вимоги українських держустанов? Якісь переговори ведуться? Мені взагалі здається, що в нашої opensource-спільноти немає жодного чіткого плану реалізації того, про що вона так довго мріє.
З повагою,&&Obi-Wan

• Літератор
Цитата
Є таке. Тому програма має сама якомога більше спрямовувати дії користувача і мати інтерфейс, завдяки якому він міг би працювати інтуїтивно. Тоді і користувач буде задоволений, і адмін у здоровому глузді Wink

А от давайте не закручувати стару поламану катеринку на тему сферичних десктопових юзерів у вакуумі й міфічних інтуїтивних інтерфейсів. Як розминку для мозку, пропоную дати несуперечливе й однозначне означення "інтуїтивного". І тільки опісля -- говорити про "інтуїтивність" інтерфейсу. До того часу такі балачки всерйоз сприймати не можна.

З.І. Я загубив шуфлю, котрою вигрібав після гуманітаріїв...

• Літератор
Цитата
Мені взагалі здається, що в нашої opensource-спільноти немає жодного чіткого плану реалізації того, про що вона так довго мріє.
А "спільнота" як щось, що хоче собі чогось там досягнути взагалі -- існує? Кожен взятий окремо член спільноти має свої особисті цілі. Хтось хоче автоматизувати свою працю. Хтось хоче писати оповідання. Хтось хоче знайти Ідеал Програмування. Хтось -- зробити цілком конкретне коло людей менш нещасним, допомігши їм розгребти завали рутинної роботи. Хтось -- збудувати будинок. Посадити дерево. Сина виховати. Керівної руки партії в цьому немає -- нікому не заборониш брати від життя саме той fun, котрого хочеш ти, а не той, котрий вже не лізе, а тобі тикають: на! І якщо не йдеться про фірми, котрі щось там штампують і котрим реально щось організовувати, то такий план нікому з ґіків непотрібний.

Наприклад, особисто мені в гепі ідеальний для десктопового дебіла лінукс. Той, який є вже -- для мене цілком задовільний і вже перевершує інші платформи рядом параметрів, котрі мають значення для мене. Після цього враження сусіда мене не хвилюють, бо це я працюю з системою, а не він.

І хтось хоче, щоб такі, як-от я, наприклад, мали якийсь п'ятирічний план? Облиште. А ще в мене є (точніше, з отою нестачею часу я бажав би мати) особисте життя. А в ньому мені ще більший fun... Як і всілякій нормальній людині.

Відсутній Obi-Wan

• Новачок
  • *
  • Use the source!
...вимога ввести 25-значний код. Після його введення вас перепитують "А ви точно хочете сюди? А ви знаєте, що якщо ви завітаєте в наш туалет за рогом, то тримаєте можливість послухати музику під час... випорожнювання? Ви все ще не хочете зайти в туалет за рогом?"
"виконав недопустиму операцію і зараз закритий"  ;D

це я щось неправильно зробив, бо її унітаз чудово відкривається.
І навіть якщо є час та натхнення, вам ніхто не дозволить подивитись, що за біда сталась з тим бісовим унітазом. :-/

Щодо гвалтування - читайте вище.

Ви мене чомусь провокуєте захищати Microsoft, а цього мені робити щось не дуже хочеться - з ними наче всім усе зрозуміло. Тут мова йде про Лінукс і open source взагалі. Різниця у тому, що на Microsoft впливати можна тільки через суди, а open source - це широкі можливісті, які ще треба використати.
З повагою,&&Obi-Wan

Відсутній MoD

• Кореспондент
  • дописів: 161
І чого тут незрозумілого? Якщо чесно, то ніякого дискомфорту від девелопінга під Лінуксом не відчуваю. Все, що мені потрібно я можу використовувати у Eclipse або KDevelop+Qt Designer (коли потрібен GUI). VC - надлишково роздутий (як і все МСівське). Хоча це моя суб'єктивна думка і з цього приводу підтримую miwa. І дійсно, невже ти думаєш, що студенти отримують просто невимірні степендії, або нам, може, софт дарують (якби хоч методматеріали дарували:))... Знати більше - це правильний шлях і я ні в якому разі не проти вивчення засобів Мікрософт, але, якщо я вивчаю курс об'єктно-орієнтованого програмування, то це не означає, що я мушу виконувати роботу обов'язково за допомогою програмних засобів вищезгаданої корпорації. Головне - це вибір, і його повинні надавати.

• Літератор

Ви мене чомусь провокуєте захищати Microsoft, а цього мені робити щось не дуже хочеться - з ними наче всім усе зрозуміло. Тут мова йде про Лінукс і open source взагалі. Різниця у тому, що на Microsoft впливати можна тільки через суди, а open source - це широкі можливісті, які ще треба використати.
Йой, ніхто нікого не провокує ні до чого! (Цікаво, правда, якби форум не такий гальмонутий був -- нафлеймились би?) Просто всі закидони в сторону опенсорса неявно припускають вищість і кращість мікрософту. А це не так. Системи надаються на десктоп рівнесенькою мірою. Однаковісінькою (за рівних умов -- скажімо, я візьмусь провести експеримент для чайника з незіпсутим розумом, що вийде -- оповім у свій час). Цю мантру раджу до повного просвітлення повторювати. Чому? Бо в жоден з описаних клозетів я не піду, мені краще милий серцю споконвічно наявний кущик, та ще й безоплатно. І "інтуїтивно"... ;) (Хм... слака? мс-дос?)

То якби там з маками порівнювали,  ще був би ґрунт... А так? Проте в опенсурсі колючку, котра мені заважає, я ще й можу виправити, й мене за це не засудять, і латку викласти шановному товариству, й за це теж не посадять. І ніяка с...на пика не домахуватиметься до мене на предмет усіх підписаних та попечатаних дозволів та сертифікатів про благонадійність.