Автор Гілка: GPL v3 буде випущена в п'ятницю  (Прочитано 13441 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст
GNU General Public License версії 3 буде офіційно анонсовано завтра. Річард Столмен проголосить анонс нової ліцензії десь ополудні за місцевим часом (17:00 за нашим, "TZ=/usr/share/zoneinfo/EST5EDT date"), який можна буде послухати вживу на сайті FSF.org.

Домашня сторінка GPLv3: http://gplv3.fsf.org/
Анонс: http://groups.google.com.ua/group/gnu.announce/msg/7d579129bfaa5087
[Fedora Linux]

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Re: GPL v3 буде випущена в п'ятницю
« Відповідей #1 : 2007-06-28 22:54:55 »
Щось я відстав від життя...
Власне лінукс (ядро) ліцензується по другій версії і на третю не переходить, так? Здається, планувався перехід, якщо OpenSolaris проліцензується по v3, чи я щось плутаю? Які проекти першими перейдуть на третю версію?
Хто знає щось - поділіться, будь ласка.

З.І. Текст не читав, бо надто погано знаю англійську у сенсі юридичних тонкощів, але все ж пошук по "DRM" нічого не дав, а це, здається, головна відмінність другої версії від третьої?
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #2 : 2007-06-28 23:00:59 »
Перехід, вірогідно, буде, не так давно Лінус досить позитивно висловлювався про перероблену чернетку. Особливо в порівнянні з його різкою реакцією на більш ранні варіанти.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #3 : 2007-06-28 23:28:03 »
Про позитивні відгуки Лінуса я чув, але там, здається, якраз і проскакували зауваження про ОпенСоларіс.

Off-topic:
До речі, хто заодно пригадає, що треба зробити, щоб наш вартовий скрипт, котрий попереджує про недопустимість інших мов крім української і англійської, зрозумів, що в українській мові таки є м'який знак. Навіть якщо цей м'який знак набивається у Конкверорі  >:( Блін, і коли нарешті вийде Опера 9.5, котра під 64-бітними лінуксами працювати буде...

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #4 : 2007-06-28 23:56:54 »
[hollywar?]
Конкверорі

є якась причина використання саме цього браузера? Є ж фаєрфокс
[/hollywar!]
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #5 : 2007-06-29 00:12:20 »
[hollywar]
Ну, по перше не вогняна лисиця, а зовсім навіть льодяна ласка :)
Але (холівар так холівар) я не збираюсь тягнути цю криву ГТК-шну фігню, котра досі не засвоїла, що коли я тисну Ctrl+t при активній українській розкладці клавіатури, мені потрібна нова вкладка, і котра без дідьчої хмари додаткових втулок все що може - це криво малювати сторінки тенет (надзвичайно дрібними шрифтами), у КДЕ-шне середовище на 256 метрах пам'яті.

А. Пригадав, що ще воно не годно - зрозуміти, що я хочу звантажували всячину KGet'ом: коли я йому вказую відкривати файл KGet'ом, він спершу звантажує його на локальний диск, а далі вже передає KGet'y ;D
[/hollywar]
« Змінено: 2007-06-29 00:16:24 від miwa »

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #6 : 2007-06-29 00:55:09 »
Грррррм....

/me машинально побрязкує амуніцією, розповсюджуючи навколо зимово-свіжий запах перегару.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #7 : 2007-06-29 01:02:13 »
Ні, я не можу стриматись...
[/holywar]
Ви buildconfig в тій ласці давно дивились? А за таке, між іншим, треба відкручувати руки. У виправдання скажу, що в офіційному ситуація не набагато краща (ну, скажемо прямо, ще гірша). Swiftfox - наше все. Або самому збирати, але це трохи ліниво.

А конк - це файлменеджер-переросток, бровзити ним інет - це з опери про кактуси. Сама ж опера значно краща, але теж кактус, бо пропрієтарна і Qt. Про статичні білди я взагалі краще промовчу, бо тутечки муситиму себе забанити.
[/holywar]
« Змінено: 2007-06-29 01:03:01 від Cthulhu »

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #8 : 2007-06-29 01:02:51 »
/me задумався, звідки Ктулху всередині літа взяв зимову свіжість...

[/holywar]
Ні, я не можу стриматись...
Ви buildconfig в тій ласці давно дивились?
Взагалі не дивився.
А за таке, між іншим, треба відкручувати руки.
За те, що не дивлюся buildconfig кожної вживаної програми?!?!?
А конк - це файлменеджер-переросток, бровзити ним інет - це з опери про кактуси.
Там де їжачки плакали і кололись?  ;D
Знаєте, на фоксі - чи то пак на вісселі - я коловся значно частіше. І неприємніше.
Сама ж опера значно краща, але теж кактус, бо пропрієтарна і Qt.
Я до релігії в ІТ ставлюсь атеїстично. Цебто використовую програму, якщо вона для мене зручна і не вимагає необґрунтованої оплати. Я ж не винен, що Опера (НМД!!!) є кращим на сьогоднішній день браузером з тих, що мені відомі.
Про статичні білди я взагалі краще промовчу, бо тутечки муситиму себе забанити.
Ваша правда: статичні білди - зло. Тут вже Опера накладає обмеження, але наразі вони для мене не критичні.
[/holywar]
« Змінено: 2007-06-29 01:13:56 від miwa »

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #9 : 2007-06-29 01:30:26 »
За те, що не дивлюся buildconfig кожної вживаної програми?!?!?
Ні, просто фокс можна дуже по-різному зібрати. Debian його збирає погано, і їхні патчі, через які вони з MoFo посварились, їх нітрохи не рятують.

Там де їжачки плакали і кололись?  ;D
Знаєте, на фоксі - чи то пак на вісселі - я коловся значно частіше. І неприємніше.
Будь який фокс з коробки призначений для масового користувача (не буду казати... е-е-е... ладно), і є неюзабельним. Всі проблеми, з якими я стикався в фоксі в тій чи іншій мірі виправляються. А щодо плюсів... Ви мені можете запропонувати бровзер з такими речами, як грізманкі, NoScript, Showcase, Stylish, Track Me Not, AdBlock, FlashBlock etc - причому не все з однієї коробки - а там хоч удавись, якщо функціональність не потрібна - а за вибором (і це дуже принципово!)?

Я до релігії в ІТ ставлюсь атеїстично. Цебто використовую програму, якщо вона для мене зручна і не вимагає необґрунтованої оплати. Я ж не винен, що Опера (НМД!!!) є кращим на сьогоднішній день браузером з тих, що мені відомі.
Особисто я різко негативно ставлюсь до всякої халяви, тому що автор може впихнути туди все, що заманеться, і не несе за те жодної відповідальності. Або софт пропрієтарний, я плачу за нього грубі гроші, і потім маю право капати на мізки виробнику - і це є нормально. Або - вільний, і я маю ті ж самі права щодо софту, що і виробник. Все, що лежить посередині (всякі фрівари, шаровари etc) - має вмерти.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #10 : 2007-06-29 02:16:59 »
Будь який фокс з коробки призначений для масового користувача (не буду казати... е-е-е... ладно), і є неюзабельним. Всі проблеми, з якими я стикався в фоксі в тій чи іншій мірі виправляються. А щодо плюсів... Ви мені можете запропонувати бровзер з такими речами, як грізманкі, NoScript, Showcase, Stylish, Track Me Not, AdBlock, FlashBlock etc - причому не все з однієї коробки - а там хоч удавись, якщо функціональність не потрібна - а за вибором (і це дуже принципово!)?
Без уявлення, що роблять описані вами втулки. Якщо поясните - зможемо продовжувати оффтопити далі. Хоча останні дві, я так розумію, займаються наверстанням вкрай необхідних сучасним браузерам можливостей блокування всякого барахла, котре (блокування) відсутнє у базовій поставці.
Особисто я різко негативно ставлюсь до всякої халяви, тому що автор може впихнути туди все, що заманеться, і не несе за те жодної відповідальності. Або софт пропрієтарний, я плачу за нього грубі гроші, і потім маю право капати на мізки виробнику - і це є нормально. Або - вільний, і я маю ті ж самі права щодо софту, що і виробник. Все, що лежить посередині (всякі фрівари, шаровари etc) - має вмерти.
Я сам не є проповідником халяви, проте користуюсь тими речами, котрі для мене є зручними. Скажімо так, я приймаю умови, котрі пропонують розробники Опери: хочеш - користуйся, не хочеш - йди собі.

В цьому місці ми плавно повертаємось до теми розмови - про ліцензування, патентування і т.д. (це щоб не закидали нам потім, що самі модератори грубо порушують правила ;) ).
Так ось. Варто, звісно, і знати, чим ти користуєшся, і мати можливість на когось нагримати, образно кажучи, у разі якщо броузері, наприклад, раптом знайдеться якесь spyware. І жити по совісті також варто.
Але направду все не так просто. Це безподобно описав російський автор Юрій Бригадир у другій частині "Записок тестировщика" (на lib.aldebaran.ru є якщо цікаво) - жити чесно дуже важко. Навіть якщо дуже хотіти. Хоча б тому, що, наприклад, купуючи ліцензійний ДВД, ви можете отримати значно гіршу якість фільму, аніж на піратській версії (на exler.ru свого часу тема проскакувала). Тому у моїй домашній - немаленькій, мушу визнати - колекції відео - 100% незаконного контенту. І я з одного боку більш-менш чесно пробую користуватись різними програмами, але з іншого - просто не маю часу і бажання вникати у КОЖНУ їх різновидність, версію ліцензії та інші нюанси.

Точно так само, як не задумуюсь над тим, скільки ліцензій я порушив чи підтримав, купивши вживаний імпортний велосипед (котрий можливо і крадений і незаконно через кордон перевезений, а може якраз навпаки - чесно куплений і перепроданий) і чи маю я право обганяти на цьому велосипеді грузовий автомобіль справа по троуару, коли їду по справах, а воно смердить вихлопом прямо в пику і не обженеш його зліва, бо на тебе на велосипеді зустрічний потік транспорту просто не зважає і в разі чого задавить і не зауважить.

Це все я до того, що теоретичні роздуми про ліцензування - вони безумовно кльові, але на практиці, думаю, кожен користувач форуму і в піратській вінді розбирається не згірш за лінукс (а більшість, думаю, що й ліпше) і програми використовує котрі зручно, а не котрі ліцензійно чистіші.

І так склалось історично, що мені значно зручніше читати фантастику в ліцензійно неправильній опері, аніж шукати в інтернеті чергову супер-втулку до ліцензійно правильного фокса...

/me задумався - "а чи не забагато я сьогодні говорю?"

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #11 : 2007-06-29 02:48:03 »
Без уявлення, що роблять описані вами втулки. Якщо поясните - зможемо продовжувати оффтопити далі. Хоча останні дві, я так розумію, займаються наверстанням вкрай необхідних сучасним браузерам можливостей блокування всякого барахла, котре (блокування) відсутнє у базовій поставці.
Пан Касянюк переклав це як "доповнення" (в мене ніби було "розширення"), краще цього й триматись. Щоб певною мірою фіналізувати флейм fox vs opera - я можу погодитись, що шукати доповнення не завжди зручно. Але їх завжди є один набір і ніхто не заважає десь засторити маленький тарбольчик з конфігом фоксу, і вже його всюди використовувати. З моєї точки зору, це краще, ніж використовувати монстрика з купою всяких фіч, про які не знаєш. У кожного свій сорт кактусів.

/me задумався - "а чи не забагато я сьогодні говорю?"
Є такий ефект)) З приводу ваших висловлювань щодо софтверних ліцензій можу сказати наступне - читати купу EUL дійсно задовбує, поки за них не платиш свої кровні, але й тоді через їх різношерстість дуже важко пам'ятати які ти права маєш щодо кожної програми. Тому краще використовувати систему, де майже всі вони однакові та сприятливі для всіх програм - з однаковим ризиком. GPL rulez.

Щодо мультимедійних ліцензій - тут ви трошки не в тему втулили, з ними ситуація дещо складніша і одночасно дещо простіша.

До речі, я в OS/2 розбираюсь таки краще ніж в сучасній вінді)))

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #12 : 2007-06-29 02:58:56 »
З приводу ваших висловлювань щодо софтверних ліцензій можу сказати наступне - читати купу EUL дійсно задовбує, поки за них не платиш свої кровні, але й тоді через їх різношерстість дуже важко пам'ятати які ти права маєш щодо кожної програми. Тому краще використовувати систему, де майже всі вони однакові та сприятливі для всіх програм - з однаковим ризиком. GPL rulez.
Ваша правда - якщо набір програмного забезпечення використовується у бізнесі, тоді ліцензії вивчаються значно детальніше й прискіпливіше. І якщо тих ліцензій - одна, і та - GPL, то взагалі чудово :) Приблизно так само, якби пересідати з мого вживаного Bulls'a на якогось чотириколісного скакуна з двигуном: тут вже по тротуару справа не пообганяєш :)
Щодо мультимедійних ліцензій - тут ви трошки не в тему втулили, з ними ситуація дещо складніша і одночасно дещо простіша.
Е-е-е... А можна детальніше?
А взагалі, мультимедійні ліцензії - вони йшли поруч з програмними та з велосипедом: як перелік того набору ліцензій і чеснот, з котрим ми щоденно стикаємось і котрі так чи інакше старанно порушуємо навіть не задумуючись про то.
Я в сучасній вінді все що вмію - це позапускати всяко-різні програми і налаштувати мережу й друк :) Напівосі, правда, в житті не бачив.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #13 : 2007-06-29 03:20:01 »
Е-е-е... А можна детальніше?
Я, власне, про те, що софт і мультимедія - це по суті своїй різні речі. Тоді як цінність софта - це код і конфіги, які теж код, і вартість розповсюдження якого прямує до нуля, то з мультимедією трохи складніше. Розповсюджувати, скажімо, музику можна на вінілових платівках, на дисках, в недеструктивних форматах (типу flac) - а можна й в бидлоемпетри. Якість всюди отримуємо різну. І все є об'єкт авторського права, тут законодавство часто дуже тупе. З фільмами приблизно та ж ситуація.

Особисто я стараюсь купляти диски, і тут ціна не грає особливої ролі, я он недавно в Амстердамі прикупив диск My Dying Bride за 20 євро. Чудова річ і грошей я нітрохи не шкодую, бо в нас подібне фіг де знайдеш (правда, ліцензійні диски рідко коштують більше 40 гривень). Але ж так само продають і mp3! І при цьому отримувану якість просто не можна порівнювати. І от питання - навіщо я буду купувати цей самий бидлоемпетри, якщо я можу ту ж якість спокійно злити з ішака? Якби у нас можна було дістати всі диски, які я хочу мати, я б із задоволенням платив. Тут ще є момент, що з того диску більша частина прибутку йде звукозаписуючим компаніям, але це ще одна тема для розмови...

Я в сучасній вінді все що вмію - це позапускати всяко-різні програми і налаштувати мережу й друк :) Напівосі, правда, в житті не бачив.
З віндою я таки трохи знайомий, недавно довелось реально працювати.
« Змінено: 2007-06-29 03:22:11 від Cthulhu »

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #14 : 2007-06-29 03:39:44 »
Тю, а я думав, тут вже GPL3 по кісточках розібрано.

00000010 українців -- 0xFF гетьманів?