Автор Гілка: GPL v3 буде випущена в п'ятницю  (Прочитано 13440 раз)

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • дописів: 105
  • IT philosopher
Re: GPL v3 буде випущена в п'ятницю
« Відповідей #30 : 2007-06-29 21:16:17 »
Тут є кілька моментів, на котрих я б хотів наголосити.
По-перше, зтягуючи з осла чи торента яку-небудь медіа-продукцію ми, як правило, порушуємо чиїсь права.
По-друге, ці "чиїсь", як правило - звукозаписуючі компанії
Ну, це мене мало турбує. Не осилили довезти диски в Україну - самі винні)) Тим більше, що піринги ніде є незаконними (не будем тицяти пальцем в Universal, але деякі умільці від медіакомпаній в цьому напрямку докладають зусилля), а контент, що я звідти викачаю, поки-що ніхто не має права перевіряти. От з якими-небудь публічними ftp з медіа-контентом куди як цікавіше, їх, теоретично, можна навіть у нас загребти (imo).

Звідси ще одне цікаве питання - а чи можна вважати mp3-ріп копією даної продукції? Технічно - ні в якому разі, а от юридично?

Еее... тут потрібна філософія :)

Стисло можна сказати так:
  •  оте ліцензування медіаконтенту починалось як спроба захистити права автора твору.

кому цікаво -- почитайте "моряк в седле". Зокрема там описано, як Джек Лондон сто років тому  робив спроби захисту прав на власний твір "Морський Волк" від кінокомпаній та журналів, яки видавали твори але "забували" платити авторам.
  • Сучасне міжнародне законодавство намагається імітувати захист авторів. Що то лише імітація можна подивитись так: "чим допоможе підвищення строку захисту прав на Мікі Мауса автору -- Уолту Діснею?".
тобто можна говорити лише про спробу мегакорпорацій вичавити з споживача побільше грошей за будь-що. Нічоге не змінилось.
  • З цих міркувань створення копій з погіршеною якістю вважаеться порушенням прав (не авторів, а правовласників)! Точніше, закон _не_ _розділяє_ копії якісні і копії неякісні.

Навіть створення творів, _дещо_ _подібних_ вважається Страшним Злочином і може бути приводом побігти у суд.
[/list]

Отже, використовуючи твір без виплати гонорару правовласникам -- незаконно.
Доречі, ті хто слухає класику (суспільне надбання) теж винні грошей (ст 30 ЗАКОНУ "Про авторське право і суміжні права").
Тобто слухаючи Баха Ви маєте дети грошей Білоножкам :(

PS: Звичайно, є багато міркувань.
Я вважаю так: купуючи піратський диск я підтримую "тіньову" економіку. Тому я не купляю варезу, ані Віндовс ані фільмів чи музики.
(Тільки не подумайте, що я такий пуританин :-) -- просто у мене трошки інші гріхи)
Wad Mashckoff, IT philosopher
ICQ 201205466  E-mail: adiel@nospam.kiev.ua  
Linux.kiev.ua * OpenOffice.org * Migration.OSDN.org.ua

East or West, Lviv is Best!

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • IT philosopher
« Відповідей #31 : 2007-06-29 21:28:29 »
Опублікування фінальних версій цікаво, але...
Десь півроку люди будуть вивчати сабж і думати -- залишитись на GPL2 чи перейти на 3...

Зрозуміло, що Версія 2 не відповідає сучасності -- багато нових технологій, зокрема то й ДРМ (тобто тут невеликий оффтопік :)
Але мені здається, що декларативність GPL3 нагадує декларативність нашої конституції -- хто як хоче, так і крутить.

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #32 : 2007-06-30 00:28:42 »
Ой, вона таки повертається :-)  Тобто тема.

Ну що, вийшла.

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • дописів: 139
  • Працюю там, де цікаво
« Відповідей #33 : 2007-06-30 09:41:14 »
ну наприклад, чи варто через якість зображення купувати ліцензійне кіно чи можна обійтися стягнутими mpeg-ами ;-)

Знаєте, це так само, як купувати дівчині (дружині, коханці) сумочку від Гуччі за 200 долларів у фірмовому магазині та за 20 долларів у китайців. (приклад взято з Ню-Йорку) Різниці жодної, питання у (само)повазі.
Моя думка - так. Якщо є хороший фільм (фільм, який мені подобається) з хорошою якістю - я його куплю (якщо дозволяють фінанси), а якщо ні - то й ні.
Без уст я іронічний жах,
Що упирем ікластим став би
З очима ніжними кульбаби,
Якби не очі в дзеркалах.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #34 : 2007-06-30 11:34:54 »
ну наприклад, чи варто через якість зображення купувати ліцензійне кіно чи можна обійтися стягнутими mpeg-ами ;-)

Знаєте, це так само, як купувати дівчині (дружині, коханці) сумочку від Гуччі за 200 долларів у фірмовому магазині та за 20 долларів у китайців. (приклад взято з Ню-Йорку) Різниці жодної, питання у (само)повазі.
Моя думка - так. Якщо є хороший фільм (фільм, який мені подобається) з хорошою якістю - я його куплю (якщо дозволяють фінанси), а якщо ні - то й ні.
Хм. Тут все не так однозначно. Сумочка від Гуччі є значно якіснішою за китайський "аналог" - і, відповідно, ви або платите гроші за якість і лейбу, або ж просто купуєте непотріб. З ДВД - тут трохи інакше. Питання номер раз в тому, чи варто із-за тої якості шукати власне ліцензійне кіно. Іншими словами, вас цілком влаштовує китайська сумочка - чи варто купувати Гуччі в такому випадку. Питання номер два - у легкості доступу до продукції. Я оно вчора звантажив собі фільм "Серце дракона", котрий не так вже й просто знайти поза інтернетом, оскільки він випущений більше 10 років назад. А в р2р - будь ласка. Питання номер три - дуже часто ліцензійні фільми у нас гірші за піратські аналоги і дорожчі - ось кілька лінків по темі (всі російською).
І там же, до речі, можна почитати й про морально-етичний бік справи, і про фінансовий і ще багато про що.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • дописів: 139
  • Працюю там, де цікаво
« Відповідей #35 : 2007-06-30 11:59:18 »
Хм. Тут все не так однозначно. Сумочка від Гуччі є значно якіснішою за китайський "аналог" - і, відповідно, ви або платите гроші за якість і лейбу, або ж просто купуєте непотріб. З ДВД - тут трохи інакше. Питання номер раз в тому, чи варто із-за тої якості шукати власне ліцензійне кіно. Іншими словами, вас цілком влаштовує китайська сумочка - чи варто купувати Гуччі в такому випадку.
Ну якщо не шкода підтримати виробника і є можливість - то варто. Якщо ж шкода (або нема можливості) то не варто.
Цитата
Питання номер два - у легкості доступу до продукції. Я оно вчора звантажив собі фільм "Серце дракона", котрий не так вже й просто знайти поза інтернетом, оскільки він випущений більше 10 років назад. А в р2р - будь ласка.
Ну це не значить, що ви повинні стрімголов кидатися шукати ліцензійну копію. Якщо такої нема - то думаю скористатися аналогом - цілком можна.
Цитата
Питання номер три - дуже часто ліцензійні фільми у нас гірші за піратські аналоги і дорожчі - ось кілька лінків по темі (всі російською).
І там же, до речі, можна почитати й про морально-етичний бік справи, і про фінансовий і ще багато про що.

Ну в такому випадку вони не ліцензійні. Якщо ви хочете подивитися фільм якісно (зручно, відповідний звуковий супровід, настрій тощо) - то варіанти 2 або кінотеатр, або HDTV. (Знову ж таки це моя думка, яка не є істинною :-) ) Я цілком згоден, що наші лецензії - це кака. Саме тому принципово не підтримую і не купую фільми, на яких російська обкладинка (за винятком російських фільмів я їх не розумію, (мабуть не бачив хороших), а тому і не купую :-) ). Коли буде українська обкладинка - тоді буду купувати :-)
Без уст я іронічний жах,
Що упирем ікластим став би
З очима ніжними кульбаби,
Якби не очі в дзеркалах.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #36 : 2007-06-30 13:01:43 »
Цитата
Питання номер три - дуже часто ліцензійні фільми у нас гірші за піратські аналоги і дорожчі - ось кілька лінків по темі (всі російською).

Ну в такому випадку вони не ліцензійні. Якщо ви хочете подивитися фільм якісно (зручно, відповідний звуковий супровід, настрій тощо) - то варіанти 2 або кінотеатр, або HDTV. (Знову ж таки це моя думка, яка не є істинною :-) ) Я цілком згоден, що наші лецензії - це кака. Саме тому принципово не підтримую і не купую фільми, на яких російська обкладинка (за винятком російських фільмів я їх не розумію, (мабуть не бачив хороших), а тому і не купую :-) ). Коли буде українська обкладинка - тоді буду купувати :-)
Ну, бачите, згідно закону вони - ліцензійні. В тому сенсі, що випущені офіційним правотримачем і з них (теоретично) платяться відрахування у бюджет країни, авторам фільму і т.д. Але в гробу я бачив такі ліцензії, якщо чесно.

Так що з приводу двох варіантів ви маєте рацію (за винятком того, що я живого HDTV не бачив). А решту фільмів (офіційно неліцензійних) я спокійно подивлюся вдома і навіть не буду потім прокидатись у холодному поту від такого дикого злочину.

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • IT philosopher
« Відповідей #37 : 2007-06-30 13:39:15 »

Хех... якось... некогерентно... Тобто перша половина посту з другою не співпадають.

Нагадує старий анекдот, коли на Хрещатики два "нових українця" зустрілися, обидва у малинових піджаках та гидотно-зелених краватках...
Один другому: - А твоя краватка скільки коштує?
2й: двісті баксів \m/
1й: от лоханувся ти! Он у Пасажі вона 400 коштує!

Тобто, я не розумію цього прикладу: чим китайський Гуччі за 200 долларів відрізняється від китайського _негуччі_?
Власне, у мене сумка для ноута Делл (китайська за 100 у е) помирає, а така ж сама, якийсь нонейм вдвічі дешевша -- живе. А хожу з рюкзаком еее.. мабуть 15 доларів коштує...
Федевич не дасть збрехати: рюкзак з приклеєними процесором та ДІМами виглядає просто класс :)

Чому це я причепився до Вас?
Тому що купляючи сумку ви її можете _подивитись_, _помацати_ і зробити висновок.
З фільмом, музикою того не буде. Тобто спочатку я маю заплатити гроші і лише потім я маю право _помацати_ це.

Ще момент: згідно світового законодавства я маю [юридичне] право скопіювати собі контент, в якості архівної копії. Але технічно я того не зможу зробити.

Справа в тому, що не можна переносити (сліпо копіювати) захист прав на матеріальні предмети (права на хату) та права на нематеріальне (ідеї, твори тощо). Столман робить свій варіант, не більше.
Власне, у ГПЛ 3 я бачу, серед іншого, спробу заборонити той жах, який він описав у "право читати".

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
FSF оголосила про вихід GPL v3
« Відповідей #38 : 2007-06-30 19:59:11 »
Всю спільноту GNU вітаю з виходом нової версії нашої ліцензії!

Добра ліцензія, M$ принаймі вже не зможе так легко фірми, що GNU/Linux поширюють, раком ставити. Я свої проги переліцензую під GPL-3 і закликаю всіх зробити теж...

Може перекладемо [GPL-3.UK ?!
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #39 : 2007-06-30 21:58:06 »
Хм, а що, МС котрісь із фірм раком ставила? Щось я такого не пригадую. Пригадую фірми, котрі самі віддались МС з тих чи інших причин, але щоб МС когось поставила... Це ви, як завше, погарячкували  :D

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
FSF оголосила вихід GPL v3
« Відповідей #40 : 2007-07-01 03:06:09 »
Хм, а що, МС котрісь із фірм раком ставила? Щось я такого не пригадую. Пригадую фірми, котрі самі віддались МС з тих чи інших причин, але щоб МС когось поставила... Це ви, як завше, погарячкували  :D
Ну як би вам по простіше і по корочше пояснити. Є фірми в яких керівництво має свою філософію та займає відповідну їй позицію і ні за яких обставин від неї не відступить, а є аморфні фірми без грунтовної філософії які приклавши зусилля можна поставити в потрібну позу... Так M$, тактикою дрібного фолу, поширював міф про порушення Linux-ом її патентів та про можливі позови проти кліентів (користувачів Лінукса), відбивав крупні компанії від заключення вигідних угод і таким чином їм вдалось нагнути деякі фірми в потрібну M$ позу... Дана ліцензія захищає фірми від тиску M$ для заключення угод "про взаємні патентні непритензії", роблячи їх безкорисними. Але як на мене то це все збочення штатівського капіталізму: одні шукають дирку щоби залісти і нашкодити, а другі як би її залатати і вберегтися.
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
Re: FSF оголосила вихід GPL v3
« Відповідей #41 : 2007-07-01 07:34:41 »
Ну як би вам по простіше і по корочше пояснити. Є фірми в яких керівництво має свою філософію та займає відповідну їй позицію і ні за яких обставин від неї не відступить, а є аморфні фірми без грунтовної філософії які приклавши зусилля можна поставити в потрібну позу...
Сам вираз "фірма з філософією" вам не видається оксюмороном? Бізнесмени заробляють гроші, і матінки Терези в бізнесі довго не живуть. Вільне програмне забезпечення є тим, чим воно є зараз лише завдяки певним корпораціям (як то Sun, IBM, Oracle etc - наших героїв усі знають=) - тому що може приносити конкретну вигоду. Якби це було не так, Столман був би не де факто лідером всього нашого руху, а забутим усіми маразматиком з купкою маніакальних ідей. І питання, чи буде мати успіх сабж, чи ні - це питання саме до корпорацій.

Так M$, тактикою дрібного фолу, поширював міф про порушення Linux-ом її патентів та про можливі позови проти кліентів (користувачів Лінукса), відбивав крупні компанії від заключення вигідних угод і таким чином їм вдалось нагнути деякі фірми в потрібну M$ позу...
Ну списочок тих нещасних фірм пред'явіть, я над ними поплачу :'(

Дана ліцензія захищає фірми від тиску M$ для заключення угод "про взаємні патентні непритензії", роблячи їх безкорисними. Але як на мене то це все збочення штатівського капіталізму: одні шукають дирку щоби залісти і нашкодити, а другі як би її залатати і вберегтися.
s/штатівського капіталізму/капіталізму , а так в цілому вірно.

До речі, хто може осилити перекласти GPL 3? Це явно не до мене. Юриста якого тра...
« Змінено: 2007-07-01 07:36:58 від Cthulhu »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #42 : 2007-07-01 13:25:17 »
Цитата
Чому це я причепився до Вас?
Тому що купляючи сумку ви її можете _подивитись_, _помацати_ і зробити висновок.
З фільмом, музикою того не буде. Тобто спочатку я маю заплатити гроші і лише потім я маю право _помацати_ це.
тут ви неправi, навіть в Україні диск можна повернути протягом десяти днів (де-юре), не кажучи про більш правові держави. Тож можливість "помацати" в сумі є. А в одному польському супермаркеті (не музичному, але з відділом музики/фільмів) бачив плеєри для попереднього прослуховування музики - слухай скільки влізе до купівлі.

однак філософію GPL можна перенести й на музику:
ВПЗ - виробник заробляє гроші від спонсорів/техпідтримки, ПЗ - безкоштовне
Вільна музика - автор заробляє гроші від концертів, а самі диски - за символічну ціну+доступні в неті

Я не впевнений, але більшість доходу музикантів - від концертів, саме там вони працюють. Тільки їх спонсори - звукозаписувальні компанії - не погодяться на таку схему.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #43 : 2007-07-01 14:15:48 »
А в одному польському супермаркеті (не музичному, але з відділом музики/фільмів) бачив плеєри для попереднього прослуховування музики - слухай скільки влізе до купівлі.
Та й в Україні багато де можна. З вибором у нас трохи фігово...

однак філософію GPL можна перенести й на музику:
ВПЗ - виробник заробляє гроші від спонсорів/техпідтримки, ПЗ - безкоштовне
Вільна музика - автор заробляє гроші від концертів, а самі диски - за символічну ціну+доступні в неті

Я не впевнений, але більшість доходу музикантів - від концертів, саме там вони працюють. Тільки їх спонсори - звукозаписувальні компанії - не погодяться на таку схему.
Це було б дуже мило, але в даний момент ситуація є з точністю до навпаки. Концерти потрібні виключно для реклами, і прибуток дають мізерний (відносно дисків). А от диски - це велетенські гроші, тільки самі музиканти отримають від їх продажу не так і багато. Pet Shop Boys свого часу взагалі концертів не давали, і нічого - були таки добряче популярними. І що тоді буде з "групами" типу Burzum і Kroda? При такій схемі їм кирдик, бо їх концерти є неможливими принципово.

Філософію ВПЗ на музику так переносити не варто. Не бажайте нікому добра, а то одного дня його можуть і вам побажати)))
« Змінено: 2007-07-01 14:17:03 від Cthulhu »

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
давно не про GPL3, але про ліцензії та відмазки
« Відповідей #44 : 2007-07-01 14:31:17 »
Хех... якось... некогерентно... Тобто перша половина посту з другою не співпадають.
Ну там в пана й далі трохи дивно, але пригадуючи отой флейм в linux@ роки чотири тому -- промовчу вже, краще щось зробити.

Федевич не дасть збрехати: рюкзак з приклеєними процесором та ДІМами виглядає просто класс :)
Я, я не дам тобі знову збрехати!

В тебе ж там короткий СІМ! :]

Справа в тому, що не можна переносити (сліпо копіювати) захист прав на матеріальні предмети (права на хату) та права на нематеріальне (ідеї, твори тощо).
Так отож.

Взагалі пірати історично бували тоді, коли ціни на щось штучно задиралися.  Й грабували вони кораблі з, скажімо, прянощами.  Хто останній раз бачив піратський перець ну втричі дешевше супермаркетового?

PS: див. також отута, хто саме заслуговує на назву "пірати" -- лейбли чи ті, хто їх підрізає.

PPS: щодо посилання на вже китайський Gucci -- ну, Prada comes before a fall.  Останні зі своєю єврорекламою вже в печінці.  Такими темпами "євро-" буде вірусом на кшталт луговського "бидло-"...
« Змінено: 2007-07-01 14:53:57 від gvy »