Автор Гілка: GPL v3 буде випущена в п'ятницю  (Прочитано 13443 раз)

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
раком
« Відповідей #45 : 2007-07-01 14:38:06 »
Хм, а що, МС котрісь із фірм раком ставила? Щось я такого не пригадую. Пригадую фірми, котрі самі віддались МС з тих чи інших причин, але щоб МС когось поставила... Це ви, як завше, погарячкували  :D
Який ти наївний.  Ну пошукай історію IntelliMouse.  Ту швейцарську фірмочку, яка оригінально ото винайшла, навіть не раком поставили, а просто-таки в бетон вкопали.  Й такого було дофіга, м'яко кажучі -- вивчав декілька років тому питаннячко.
« Змінено: 2007-07-01 14:38:23 від gvy »

Відсутній gvy

• Письменник
Re: FSF оголосила вихід GPL v3
« Відповідей #46 : 2007-07-01 14:47:32 »
Сам вираз "фірма з філософією" вам не видається оксюмороном? Бізнесмени заробляють гроші, і матінки Терези в бізнесі довго не живуть. Вільне програмне забезпечення є тим, чим воно є зараз лише завдяки певним корпораціям (як то Sun, IBM, Oracle etc - наших героїв усі знають=)
З цих трьох щось на кшталт філософії, чи принаймні послідовність у питанні, є тільки в IBM.  В Sun та Oracle, так само як й в MS -- "права п'ята не знає, що робить ліве вухо".  Тобто одна частина діяльності спрямована на підтримку GPL/Linux/*, інша -- на встромляння якщо не якомога більших, то принаймні чутливих та безглуздих перепонів (особливо на фоні першої половини поведінки).

Sun носиться со своєю дурною CDDL, Oracle -- з загрозливими рухами щодо MySQL та Red Hat, MS -- зі своїм FUD та мішком грошей на засудження.

Як хтось сказав -- ці фірми діють зі страху, а не з того, що можна й треба робити корисне.  А, та то ж Лінус (Just For Fun -- хоч й теж досить протиречна штука, але багато правди там є).  Наприклад, тута [ru].

До речі, хто може осилити перекласти GPL 3? Це явно не до мене. Юриста якого тра...
Юрист -- не перекладач, з ним треба сидіти вже над чернеткою.

Praporshic

• Гість
Re: FSF оголосила вихід GPL v3
« Відповідей #47 : 2007-07-01 15:45:37 »
s/штатівського капіталізму/капіталізму , а так в цілому вірно.
Не вірно - закриваючий "/" забули  ::)
До речі, хто може осилити перекласти GPL 3? Це явно не до мене. Юриста якого тра...
Власне, є перекладач, є нотаріус та адвокат. Цього має бути цілком досить. Але у перекладача немає "часу та натхнення"...

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • дописів: 105
  • IT philosopher
Re: GPL v3 буде випущена в п'ятницю
« Відповідей #48 : 2007-07-01 17:59:25 »
Сам вираз "фірма з філософією" вам не видається оксюмороном? Бізнесмени заробляють гроші, і матінки Терези в бізнесі довго не живуть.
Філософські основи є у будь-якого бізнесу. Прочитайте будь-яку _нормальну_ книгу з маркетингу.

Перший приклад: І RedHat і M$ заробляють на операційних системах. Але РедХат коди не закриває (на основі цих кодів є навіть конкурент -- ЦентОс).

Вільне програмне забезпечення є тим, чим воно є зараз лише завдяки певним корпораціям (як то Sun, IBM, Oracle etc - наших героїв усі знають=) - тому що може приносити конкретну вигоду. Якби це було не так, Столман був би не де факто лідером всього нашого руху, а забутим усіми маразматиком з купкою маніакальних ідей. І питання, чи буде мати успіх сабж, чи ні - це питання саме до корпорацій.
Та ну?
Поперше, треба розрізняти "вільне в термінах Open Source Initiative" і "вільне в термінах Столмана.
"Делім по правдє ілі по справєдливості?" (с) старий фільм
Якщо Ви "за" ГПЛ -- я покажу теоретичні переваги БСД, але якщо Ви за БСД.... :)

Мабуть, тоді краще сказати так: "продукти під ліцензією ГПЛ 2 _тепер_ підтримуються великими корпораціями тому, що мають непогану якість (відкритий код) та пропонують альтернативу домінуванню корпорації Майкрософт)."
Це я по мотивах матеріалів суду Айови :)

Саме тому ті деякі корпорації роблять вигляд, що вони _завжди_ підтримували програми під ГПЛ, зокрема -- Лінукс.
Тобто, вільне ПЗ є тим, що є не через Сан, ІБМ чи Оракл. Вони його стали підтримувати лише тоді, коли Лінукс вже можна було давати навіть "дітям природи" (лінивим віндузятникам).
Гроші вкладав Столман (спонсорував _деякі_ проекти), але більшість роботи в ядрі Лінукс зроблено хакерами (в оригінальному значенні).
І вибирали ті хакери ГПЛ лише з тієї причини, що ГПЛ юридично їх захищало (нагадую про історію TCP/IP в Віндовс; Crossover... тощо).

Я не буду багато писати про приклади, як МС травить патентами конкурентів. Нагадаю останні
  • по словам юриста Brad Smith ядро Лінукс порушує 42 патенти, інтерфейс користувача -- 65... ОпенОфіс і СтарОфіс -- понад 40. cnn.com
  • Microsoft допомогала SCO у спробі юридично "задавити" Лінукс, 2003-2004 роки, див cNet news
Підсумок 1: бізнес-моделі можна розділити за філософією.
Підсумок 2: компанії захищаються та нападають на конкурентів за допомогою патентів.

Треба зауважити, що зазвичай патентні війни _дуже_ _вібиркові_. Тобто ядро Лінукс порушує патенти, але ядро Лінукс від Новелл їх не порушує.
[OFFTOP:]Власне, тут немає нічого дивного для нас усіх: якщо я вкраду мобільник в магазині -- я злодій, але якщо я вкраду залізницю у держави -- я бізнесмен.[/OFFTOP]

У ГПЛ 3 є спробі захистити розробників і користувачів від подібних "наїздів".

Потенційно, цікаво прочитати GPL3. Алеж, у державі ця ліцензія не легалізована.
Тому треба підтримувати Закон Олійника.
Wad Mashckoff, IT philosopher
ICQ 201205466  E-mail: adiel@nospam.kiev.ua  
Linux.kiev.ua * OpenOffice.org * Migration.OSDN.org.ua

East or West, Lviv is Best!

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
Re: FSF оголосила про вихід GPL v3
« Відповідей #49 : 2007-07-01 18:24:49 »
Сам вираз "фірма з філософією" вам не видається оксюмороном? Бізнесмени заробляють гроші, і матінки Терези в бізнесі довго не живуть. Вільне програмне забезпечення є тим, чим воно є зараз лише завдяки певним корпораціям (як то Sun, IBM, Oracle etc - наших героїв усі знають=) - тому що може приносити конкретну вигоду. Якби це було не так, Столман був би не де факто лідером всього нашого руху, а забутим усіми маразматиком з купкою маніакальних ідей. І питання, чи буде мати успіх сабж, чи ні - це питання саме до корпорацій.
Тут є в мене декілька зауважень. Стосовно фірм з "філософією" в капіталістичному суспільстві, то є такий фактор, що існують люди професіонали дуже високого рівня, які МАЮТЬ свою філософію і просто за гроші не працюватимуть. Тому і появляються Red Hat у США, Mandriva в Франції... які об'єднюють таких людей і як показує практика є досить живучими і успішними в ринкових умовах. Далі не зовсім згідний з наслідком і причиною. В ІДЕАЛЬНОМУ СУСПІЛЬСТВІ СТОЛМАНА НЕ БУЛО Б ВЗАГАЛІ І НЕ ПОТРІБНА БУЛА Б ЙОГО GPL ТАКОЖ! Там де нема патентів на алгоритми не ма і руху проти них! Саме як спротив штатівському дикому капіталізму та пропрієтарщині і виникла філософія GPL, а з нею і проект ОС GNU далі вже люди кожен згідно своєї філософії вибирає на чий бік стати..., а Столман просто був один з перших кого це дістало ще в далекому 1983. От і бореться з цим послідовно постійно і головне успішно! Іншими словами коли немає посягань на свободу то не треба її і захищати, а GPL це ліцензія яка всьго навсього захищає свободу написання, використання та розповсюдження програмного забезпечення В ТИХ ДЕРЖАВАХ ДЕ Є ПОСЯГАННЯ НА СВОБОДУ НАПИСАННЯ, ВИКОРИСТАННЯ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ.

Ну списочок тих нещасних фірм пред'явіть, я над ними поплачу :'(
Я в першу чергу мав на увазі Novell, і сказане стосувалось саме його. Ну ще 2 якісь маловідомі фірми одна з них Канадська теж вирішили за краще для себе не займати позицію, а стати в позу...

s/штатівського капіталізму/капіталізму , а так в цілому вірно.
Та ні був за Леоніда Макаровича вислів "капіталізм з людським обличчям" на жаль не вдальсь/недали. В загальному в суспільстві де діють правові норми та державні інституції контролю за їх дотриманням такої дикої поведінки як сьогодні в Україні не буде, а де суспільство має добре правове поле та певний моральний рівень при відсутності зовнішніх агресивних впливів взагалі різниця між капіталізмом та соціалізмом зникає і десь той ідеальний лад з людським обличчям появляється (приклад Швеція).
Штатівський капіталізм це агресивний капіталізм суспільства з повною відсутністю моральніх норм та совісті. Штати самі це признають та боряться (може не всі, а тільки ті, що усвідомлюють), більше того при дослідженні який лад найгірший для розвитку держави і населення було визнано, що суспільство з низьким рівнем технологій, освіти і моралі є найгіршим для людей...

Власне, є перекладач, є нотаріус та адвокат. Цього має бути цілком досить. Але у перекладача немає "часу та натхнення"...
І за одно вже LGPL v3 треба також перекласти!
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • IT philosopher
« Відповідей #50 : 2007-07-01 21:09:15 »
Сам вираз "фірма з філософією" вам не видається оксюмороном? Бізнесмени заробляють гроші, і матінки Терези в бізнесі довго не живуть. Вільне програмне забезпечення є тим, чим воно є зараз лише завдяки певним корпораціям (як то Sun, IBM, Oracle etc - наших героїв усі знають=) - тому що може приносити конкретну вигоду. Якби це було не так, Столман був би не де факто лідером всього нашого руху, а забутим усіми маразматиком з купкою маніакальних ідей. І питання, чи буде мати успіх сабж, чи ні - це питання саме до корпорацій.
Тут є в мене декілька зауважень. Стосовно фірм з "філософією" в капіталістичному суспільстві, то є такий фактор, що існують люди професіонали дуже високого рівня, які МАЮТЬ свою філософію і просто за гроші не працюватимуть. Тому і появляються Red Hat у США, Mandriva в Франції... які об'єднюють таких людей і як показує практика є досить живучими і успішними в ринкових умовах. Далі не зовсім згідний з наслідком і причиною. В ІДЕАЛЬНОМУ СУСПІЛЬСТВІ СТОЛМАНА НЕ БУЛО Б ВЗАГАЛІ І НЕ ПОТРІБНА БУЛА Б ЙОГО GPL ТАКОЖ! Там де нема патентів на алгоритми не ма і руху проти них! Саме як спротив штатівському дикому капіталізму та пропрієтарщині і виникла філософія GPL, а з нею і проект ОС GNU далі вже люди кожен згідно своєї філософії вибирає на чий бік стати..., а Столман просто був один з перших кого це дістало ще в далекому 1983. От і бореться з цим послідовно постійно і головне успішно! Іншими словами коли немає посягань на свободу то не треба її і захищати, а GPL це ліцензія яка всьго навсього захищає свободу написання, використання та розповсюдження програмного забезпечення В ТИХ ДЕРЖАВАХ ДЕ Є ПОСЯГАННЯ НА СВОБОДУ НАПИСАННЯ, ВИКОРИСТАННЯ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ.
Уй, ідеальне суспільство... мабуть у книжках -- Івана Єфремова, наполовину ідеальне -- у Стругацьких.
Тобто посягання є всюди.

Власне, я можу об'явити свої програми суспільним надбанням і будь-хто може вільно використовувати та розповсюджувати.

Головна ідея Столмана, як на мене -- унеможливити ситуацію, коли хтось лише бере і нічого не віддає.

Головна ідея GPL 3, як на мене -- додатково унеможливити подавання патентних скарг на користувачів програм (це я випадково відповів на питання miwa, яке було у першому ж повідомленні :)

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #51 : 2007-07-01 23:20:52 »
Головна ідея Столмана, як на мене -- унеможливити ситуацію, коли хтось лише бере і нічого не віддає.

Головна ідея GPL 3, як на мене -- додатково унеможливити подавання патентних скарг на користувачів програм (це я випадково відповів на питання miwa, яке було у першому ж повідомленні :)
Спасибі, а то я вже втратив надію і лише перечитував філософсько-теоретичні дописи в пошуках можливості щось "вмодерувати" та потихеньку сивів :)

А взагалі така розмова мабуть не гірша, аніж наші з Chtulchu i AndyBorovy перемовини про різницю між різними типами кінопродукції  ;)
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #52 : 2007-07-02 05:18:30 »
LGPL v3 не буде - будуть додаткові положення до GPL v3...
а от пєчнік у Лєніна переклад GPL v3 буде, в понеділок увечері спробую викласти перший варіант на обговорення...
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • IT philosopher
« Відповідей #53 : 2007-07-02 11:45:10 »

Спасибі, а то я вже втратив надію і лише перечитував філософсько-теоретичні дописи в пошуках можливості щось "вмодерувати" та потихеньку сивів :)

А взагалі така розмова мабуть не гірша, аніж наші з Chtulchu i AndyBorovy перемовини про різницю між різними типами кінопродукції  ;)
Це ж і добре, що спілкування йде не лише за головною  темою, але й невеликий оффтопік (на відміну від "балачок" тут не бояни, як підказав Cthulhu).

І важливо, що з повагою до співрозмовників.

LGPL v3 не буде - будуть додаткові положення до GPL v3...
а от пєчнік у Лєніна переклад GPL v3 буде, в понеділок увечері спробую викласти перший варіант на обговорення...
+1  покритикувати ми будемо :)

І я теж вважаю, що дуже швидко (за півроку) буде щось на кшалт GPL 3.1.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #54 : 2007-07-02 12:20:06 »
А взагалі така розмова мабуть не гірша, аніж наші з Chtulchu
miwa, коли я буду їсти ваш мозок і ви мене при цьому неправильно обізвете, я можу й позбавити вас цієї милості)))

І я теж вважаю, що дуже швидко (за півроку) буде щось на кшалт GPL 3.1.
Не буде. Давайте подумаємо логічно, що ми отримали з GPLv3? Це - повний бардак в стані Free Software. Одні проекти під GPLv2, інші - під GPLv2 or higher, тепер одні люди починатимуть нові проекти під GPLv2 only, інші під GPLv3 only, ще інші GPLv3 or higher etc. Ця каша, звичайно, втрясеться, але це буде досить довгий процес. Дана ліцензія є варіантом компромісним і достатньо продуманим. Мучились над нею довго, і ще півроку нічого не дадуть. Думаю, Столмен не дурень і розуміє, що апгрейд, якщо він стосуватиметься якихось принципових питань, цей бардак тільки посилить.

І  ще одне дуже важливе питання - що б ви особисто написали в GPLv3.1? Я таких доповнень, що всіх заспокоять і зроблять задоволеними життям, не бачу.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #55 : 2007-07-02 20:58:36 »
miwa, коли я буду їсти ваш мозок і ви мене при цьому неправильно обізвете, я можу й позбавити вас цієї милості)))
:-[
Я тоді вже трохи хотів спати і здається вдудлив щось з слабоалкогольного, але у великій кількості. Вас буде на ранок голова боліти, якщо ви з'їсте мій мозок у такому стані :)
І  ще одне дуже важливе питання - що б ви особисто написали в GPLv3.1? Я таких доповнень, що всіх заспокоять і зроблять задоволеними життям, не бачу.
Ото ж бо й воно - все ж стільки часу доводили v3.0, щоб задовольнити хоча б основних гравців. Звісно, що як тільки воно почне реально працювати (маю на увазі ліцензування під 3.0, а не теоретичні обговорення у вузькому колі), можливо що знайдуться недоліки, котрих досі не було видно. Але все ж основні відмінності (із-за котрих, наприклад, Лінус і РМС не дійшли згоди) - вони ж нікуди не дінуться.
« Змінено: 2007-07-02 20:59:10 від miwa »

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • IT philosopher
« Відповідей #56 : 2007-07-03 01:07:07 »
Пане  Cthulhu, ""Делім по правдє ілі по справєдливості?" (с) старий фільм "

IMHO, тут "не за" а "проти" (це -- важливо, бо зовнішній ворог об"єднує)
Важливіше щоб [користувачі] зрозуміли, як їх дурять манагери М$! Зокрема -- пан Валерій :)

Тобто, головне -- не розбіжності; головне -- уособлення!!!

PS: Поки немає версії три нуль... говорити про версії три - плюс нуль один ... :-)
PPS: Я НЕ хочу бачити питання ДРМ у гілці (дірня)

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #57 : 2007-07-03 01:14:12 »
Тшшш, 12 слака вийшла, зараз пан gvy aka пан Шигорін явиться і буде флуд ;D ;D

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #58 : 2007-07-03 09:28:05 »
PPS: Я НЕ хочу бачити питання ДРМ у гілці (дірня)
Е-е-е... Вадиме, я щось "недоперезрозумів"...  :-[

Відсутній gvy

• Письменник
« Відповідей #59 : 2007-07-03 09:33:18 »
Чтульчатай, та яка в вас, зохавувачок мозку, милість :]

[щодо 3.1 -- не знаю, не знаю]

[щодо 12.0000 -- пф, я вже сказав своє слово :]
« Змінено: 2007-07-03 09:35:02 від gvy »