Автор Гілка: GPL v3 буде випущена в п'ятницю  (Прочитано 13439 раз)

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
Re: GPL v3 буде випущена в п'ятницю
« Відповідей #15 : 2007-06-29 03:49:26 »
Тю, а я думав, тут вже GPL3 по кісточках розібрано.

00000010 українців -- 0xFF гетьманів?
Та тут циклічно - GPL3 > Firefox vs Opera > знов ліцензії, зараз на G vs K перейдемо ;D
І де ви тут FF бачите? Всього 11 на всю тему!
« Змінено: 2007-06-29 03:51:49 від Cthulhu »

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #16 : 2007-06-29 11:42:32 »
Цитата
Я, власне, про те, що софт і мультимедія - це по суті своїй різні речі. Тоді як цінність софта - це код і конфіги, які теж код, і вартість розповсюдження якого прямує до нуля, то з мультимедією трохи складніше. Розповсюджувати, скажімо, музику можна на вінілових платівках, на дисках, в недеструктивних форматах (типу flac) - а можна й в бидлоемпетри. Якість всюди отримуємо різну. І все є об'єкт авторського права, тут законодавство часто дуже тупе. З фільмами приблизно та ж ситуація.
Тут є кілька моментів, на котрих я б хотів наголосити.
По-перше, зтягуючи з осла чи торента яку-небудь медіа-продукцію ми, як правило, порушуємо чиїсь права.
По-друге, ці "чиїсь", як правило - звукозаписуючі компанії, котрі самі рідко є взірцем чеснот, що, безумовно, не оправдовує нас в очах закону, але оправдовує в очах власних: обкрадати знахабнілих буржуїнів морально легше, аніж якийсь взірець чесноти.
По-третє, власне відтворення мультимедії - коли вона на дисках (котрі офіційні і захищені від копіювання), це - незручно. Потрібно знайти у купі дисків той, що потрібно, вставити його у привід, заблокувавши цим самим привід для іншого вжитку. Я вже не кажу про те, що при відтворенні музики чи відео з диску інтенсивно зношується і диск і привід.
По-четверте, особисто мені не подобається ідея ДВД дробити один фільм на купу файлів незрозуміло як зв'язаних між собою. Один файл - один фільм - це зрозуміло. Один файл - звукова доріжка, другий - відео, третій - титри - це також зрозуміло. А ось те, що бачимо на сучасних ДВД - не зрозуміло.
По-п'яте, для мене досі залишається величезною загадкою - для чого взагалі відверто роздувати об'єм файлів на ДВД. Ні, сама по собі ідея, безумовно, благородна - краща якість і все таке. Але де мені помилуватись якістю 90-хвилинного фільму, роздутого до розмірів ДВД-9? Перековертований у mpg4 і стиснутий у 6 разів він для мене виглядає і звучить так само. Так, якщо б я придбав якусь Hi-End систему за кілька сотень (тисяч?) вічнозелених, та виділив окрему кімнату для того діла, та запросив спеціаліста, котрий би розставив мені там колонки так, як вони мають бути розставлені - тоді можливо я б зауважив різницю. Але - для чого? Мене, чесно кажучи, і 17" монітор з двома колонками й підсилювачем "не тисне". А відверто вартісні речі ходжу дивитись у місцевий кінотеатр або їжджу у львівський/чернівецький.

Цитата
00000010 українців -- 0xFF гетьманів?
s/гетьманів/повідомлень/ :)

Цитата
зараз на G vs K перейдемо
К симпатичніший  :P
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #17 : 2007-06-29 12:16:03 »
По-перше, зтягуючи з осла чи торента яку-небудь медіа-продукцію ми, як правило, порушуємо чиїсь права.
По-друге, ці "чиїсь", як правило - звукозаписуючі компанії
Ну, це мене мало турбує. Не осилили довезти диски в Україну - самі винні)) Тим більше, що піринги ніде є незаконними (не будем тицяти пальцем в Universal, але деякі умільці від медіакомпаній в цьому напрямку докладають зусилля), а контент, що я звідти викачаю, поки-що ніхто не має права перевіряти. От з якими-небудь публічними ftp з медіа-контентом куди як цікавіше, їх, теоретично, можна навіть у нас загребти (imo).

Звідси ще одне цікаве питання - а чи можна вважати mp3-ріп копією даної продукції? Технічно - ні в якому разі, а от юридично?

По-третє, власне відтворення мультимедії - коли вона на дисках (котрі офіційні і захищені від копіювання), це - незручно.
Свої диски я ріпаю в flac. Якість порівнювана, і диск тягати щоразу не потрібно. І це теж не є заборонено, поки я не починаю їх розповсюджувати (один альбомчик у flac 500М важить, нарозповсюджуєш тут=). Тим більше резервне копіювання медіакомпанії на повному серйозі збираються дозволити, якщо вже не дозволили.

По-четверте, особисто мені не подобається ідея ДВД дробити один фільм на купу файлів незрозуміло як зв'язаних між собою.
підписуюсь під кожним словом, за одним виключенням. Ви дивились коли-небудь HDTV-ріпи, коли один файлик >4G? За якістю будь-який DVD, не кажучи вже про всякі ріпи нервово курить збоку.

Цитата
Писати на ньому часом простіше, за симпатичністю ж K програє за всіма статтями через дерев'яний theme engine. Не спроста ж gtk-qt-engine існує, а qt-gtk так і не написали. Там його особливо не похачиш))

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #18 : 2007-06-29 13:03:18 »
По-друге, ці "чиїсь", як правило - звукозаписуючі компанії
Ну, це мене мало турбує. Не осилили довезти диски в Україну - самі винні)) Тим більше, що піринги ніде є незаконними
Направду? Ото вже чого не знав, того не знав. Хоча, сама ідея пір-2-пір, безумовно, незаконною бути не може за означенням. А от поширення по пірингових мережах медіаконтенту... правильно, не можна відслідкувати, не порушуючи закону. Ось про це я вже й говорив - у нас надто багато всяких законів, ліцензій і тому подібної Біллі-берди: скоро в туалет не можна буде сходити не порушивши чиїхось прав  >:(
Звідси ще одне цікаве питання - а чи можна вважати mp3-ріп копією даної продукції? Технічно - ні в якому разі, а от юридично?
А біс його знає... Вад Машков aka Adiel, можливо, міг би щось сказати, але щось його немає :(

По-четверте, особисто мені не подобається ідея ДВД дробити один фільм на купу файлів незрозуміло як зв'язаних між собою.
підписуюсь під кожним словом, за одним виключенням. Ви дивились коли-небудь HDTV-ріпи, коли один файлик >4G? За якістю будь-який DVD, не кажучи вже про всякі ріпи нервово курить збоку.
Не доводилось. А ви певні того, що на звичайному моніторі і звичайних колонках я побачу/почую різницю?
Цитата
Писати на ньому часом простіше, за симпатичністю ж K програє за всіма статтями через дерев'яний theme engine. Не спроста ж gtk-qt-engine існує, а qt-gtk так і не написали. Там його особливо не похачиш))
Я мав на увазі що візуально він мені приємніший. Писати ж ні на тому ні на тому не доводилось. Тра' десь буде наверстати...

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • дописів: 139
  • Працюю там, де цікаво
« Відповідей #19 : 2007-06-29 13:21:47 »
Вибачайте, що вклинююся в цікаву тему, але Мішо, різниця між HDTV-системою  і 17" екраном з двома колонками таки є. Безумовно, для того треба хоча б 1м діагональ і хорошу акустику. Сам бачив таку річ у оцих хлопців Річ вражає. Правда коштує досить недешево :-(
Без уст я іронічний жах,
Що упирем ікластим став би
З очима ніжними кульбаби,
Якби не очі в дзеркалах.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #20 : 2007-06-29 13:57:46 »
Ось про це я вже й говорив - у нас надто багато всяких законів, ліцензій і тому подібної Біллі-берди: скоро в туалет не можна буде сходити не порушивши чиїхось прав  >:(
Угу, туалетний папір - пряме порушення прав дерев і грінпісовців)))

Не доводилось. А ви певні того, що на звичайному моніторі і звичайних колонках я побачу/почую різницю?
Більш ніж певний. Правда, я його на персоналці дивився - відеокарту воно вантажить мегапотужно, та ледве в екран вписується. З нормальним підходом, про який AndyBorovy каже, це буде ще більш вражаюче.

Я мав на увазі що візуально він мені приємніший. Писати ж ні на тому ні на тому не доводилось. Тра' десь буде наверстати...
Ну, писати найприємніше на мотіфі, але виглядає він трохи гидко ;D ;D Я про візуально і казав, теми в кедах особливо не наконфігуриш. Всі скріни з кедами приблизно однакові...

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #21 : 2007-06-29 14:29:51 »
Цитата
Вибачайте, що вклинююся в цікаву тему
Та що ви, ласкаво просимо у флудофлейм модераторів :)
Цитата
різниця між HDTV-системою  і 17" екраном з двома колонками таки є
Та звісно що є, в тому ніхто й не сумнівається.
Але.
Чи є різниця у якості перегляду фільму у mpg4 з щільністю потоку даних 1200-1400 кбпс (це приблизно 700-1000 мегабайт на годину фільму) та DVD-9 чи HDTV на персональному компутері - це раз.
І я не маю грошей (та й бажання) на придбання Hi-End системи та виділення для неї окремої кімнати із спеціальним умеблюванням (а інакше навіщо її купувати - тоту хай-енд?) - це два.
Ось ці два моменти для мене є доволі суттєвими і саме з огляду на них я й плююсь на звичку піратів та/або мультимедійних компаній писати фільми на ДВД-9.

Цитата
відеокарту воно вантажить мегапотужно, та ледве в екран вписується
Не зрозумів. Фільми я дивлюся у повноекранному режимі і якраз у екран вони не ледве вписуються, а якраз-таки примусово й вписуються. При роздійльній здатності монітора 1024х768 і фільму, до прикладу, 576х720 (конкретно - мультик "Chronicles of Riddick: Dark Fury, The") воно якраз у екран приблизно й влізає. І якщо якість картинки підняти, до прикладу, в чотири рази, тоді все рівно ті мегапікселі будуть урізатись і відкидатись, щоб втиснутись у роздільну здатність монітора. Та й відеокарта при тому все що робить - це показує кіно. Хай навіть вона буде завантажена на 100% - тільки б фільм не глючив.

Повторюсь - безумовно, що "чесний" ДВД-9/HDТV якісніший за mpg4@1400kbps, але де тою якістю насолоджуватись?

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #22 : 2007-06-29 14:36:15 »
Повторюсь - безумовно, що "чесний" ДВД-9/HDТV якісніший за mpg4@1400kbps, але де тою якістю насолоджуватись?
Тут на рівні відчуттів, це треба побачити. По собі знаю, потім від такого довго відвикаєш.

Та й відеокарта при тому все що робить - це показує кіно. Хай навіть вона буде завантажена на 100% - тільки б фільм не глючив.
Я про GL-рендеринг, так красивше, але дуже ресурсоємко)))

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #23 : 2007-06-29 15:03:06 »
за одним виключенням. Ви дивились коли-небудь HDTV-ріпи, коли один файлик >4G? За якістю будь-який DVD, не кажучи вже про всякі ріпи нервово курить збоку.
хочу додати, бо маю деякий досвід: HD телевізор з програвачем звичайних DVD, який робить "upscale", тобто не ганяє все через аналоговий сигнал - цифра з носія йде просто на LCD телевізор, так от якість зображення практично невідрізнити від HD-DVD, а цей програвач коштує разів в 10 дешевше (десь $70 + грає всякі mpeg-и) і вибір кіно (поки що) набагато більше
такі самі відгуки я й читав у всіляких оглядах
можливо на супер-великих телевізорах, від 52" різниця й буде але на менших діагоналях, я не впевнений, що воно того варто
окрім того, як на мене, є не так вже багато кіно, яке дійсно варто дивитися на великих екранах, з гарним звуком (startwars, lotr, hero), але для них можна пару разів на рік сходити в кінотеатр, більшість ж фільмів досить непогано вміщуються в звичайний тв або монік...
Fedora 35 (x86-64)

Praporshic

• Гість
« Відповідей #24 : 2007-06-29 15:10:30 »
Щось я не дуже розумію, зв'язок між якістю зображення та ліцензією на ПЗ.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #25 : 2007-06-29 15:33:33 »
Щось я не дуже розумію, зв'язок між якістю зображення та ліцензією на ПЗ.
ну наприклад, чи варто через якість зображення купувати ліцензійне кіно чи можна обійтися стягнутими mpeg-ами ;-)
але на місці адмінів я б цю гілку пересунув в балачки і відновив перше повідомлення в новинах, тим більше сьогодні анонс!
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #26 : 2007-06-29 16:38:37 »
на місці адмінів я б цю гілку пересунув в балачки і відновив перше повідомлення в новинах, тим більше сьогодні анонс!
Не бачу необхідності, новини - це розділ з розмитою тематикою, майже як балачки. Тільки в балачках обговорюються в основному баяни. На відміну від.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст
« Відповідей #27 : 2007-06-29 18:45:41 »
Щось я відстав від життя...
 Які проекти першими перейдуть на третю версію?
Хто знає щось - поділіться, будь ласка.

GNU sed, GNU lightning:

Цитата
As part of the releasing of version 3 of the GNU General Public License, GNU sed has been upgraded to the new license.

As part of the releasing of version 3 of the GNU General Public License and Lesser General Public License, GNU lightning has been upgraded to the new license.
« Змінено: 2007-06-29 18:46:22 від lvm »
[Fedora Linux]

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #28 : 2007-06-29 18:52:01 »
А також все, що ліцензовано як "GPL v2 or higher". Автоматично, а такого дуже багато.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #29 : 2007-06-29 20:13:52 »
Цікавий казус намітився - "GPL v 2 or higher" з ходу означає тепер подвійне ліцензування. В принципі, в самому подвійному ліцензуванні нічого поганого немає - купа проектів йде більше ніж під однією ліцензією. Але ті проекти свою поведінку ліцензування обирали свідомо, а тут ми маємо неприємну ймовірність того, що деякі розробники, не поділивши ліцензію, можуть йти з проектів чи форкати їх  :-/