Автор Гілка: вибір дистрибутиву -- одвічне питання  (Прочитано 9159 раз)

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
  • дописів: 156
усім привіт!

новачок в linux, хоч і не "зелений" -- досвід роботи з пк років з десять, може й більше, ще з dos, тож командного рядка не цураюся. єсть asplinux 11, спробував поставити поруч з windows як десктопну ос -- пішло, сподобалося. думаю поступово мігрувати (єсть потяг до конструторів), хоча ще робиратися і розбиратися...

одвічне питання -- вибір дистрибутиву =) бо поки ще можу собі дозволити переставити все з нуля, тож хочеться зупинитися на чомусь, що влаштовуватиме мене принаймні на кілька років. але щоби вибрати, треба порівнювати -- а поки не маю іншого досвіду, окрім згаданого asplinux 11.

що чекаю від дистрибутиву?
= локалізація в комплекті -- українізація інтерфейсу, utf8/cp1251 (не приймаю koi8) і кириличні шрифти (asplinux влаштовує в цім плані, а з документацією англійською в мене жодних проблем)
= графічна інсталяція (люблю комфорт, нехай відносний)
= простота встановлення/видалення софта, доступність бінарників (іноді можна і руками покрутити систему, але я вважаю, що для десктопу це має бути винятком, а не правилом)
= ядро з підтримкою wi-fi, в ідеалі -- з робочим драйвером zd1211... (нарвався в asplinux 11 на проблеми з підтримкою свого wi-fi (usb) донгла, хочеться все ж мінімізувати стартові проблеми)
= популярність в україні/росії (тобто доступність інформації по налаштуванню, особливо зі спеціфічних для локалізованого софта питань)

поділіться вподобаннями -- чи є на вкраїнських теренах щось більш зріле, ніж asplinux 11 з точки зору початківця, якому потрібен мультимедійний домашній десктоп?
«it’s quite easy if you don’t know how» (c) douglas adams

Відсутній 235

• Кореспондент
  • дописів: 238
Відповідь класична - під стать одвічному питанню - такий, що стоїть у твого найближчого гуру.

Залежить від твоїх очікувань також. Товариші спробувавши юзер-френдлі дистрибутиви та розпитуючи/порівнюючи як аналогічні задачі роблю на свому дебіані та не можу їх вкурити як це зробити через віконця, за пару тижнів перепробувавши зо два-три кидали то діло, брали ключа на 32 (gogle) ставили деб й крутили як їм подобається. Може то просто такі ж як попадалися )

Прямо радити - нариватися на прикильників інших дистрів, що не є коректно )
З utf8 є проблеми локалізації стареньких програмок (зокрема на GTK1), ubuntu (debian з віконечками як на мене) ставиться(-лася) по замовчуванню в цій локалі. Вибір локалі присутній практично у всіх дистирубтивах.
« Змінено: 2006-08-20 17:42:56 від uran »
Олександр Приймак |  Google Web Toolkit

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
вдячний за коментар!

Відповідь класична - під стать одвічному питанню - такий, що стоїть у твого найближчого гуру.
гхм... в тім то й справа -- я сам собі гуру. єсть люди, що спершу питають, потім (якщо не допомогло) думають, мені ближче другий підхід: спершу подумати, як не допомогло -- запитати... найближчий гуру -- ось, приміром, на цьому форумі =) іншими словами, якраз популярність дистрибутиву у ролі саме десктопної ос вдома серед співвітчизників і була б важливим фактором. можливо, варто таке опитування запустити на форумі?

Залежить від твоїх очікувань також. Товариші спробувавши юзер-френдлі дистрибутиви та розпитуючи/порівнюючи як аналогічні задачі роблю на свому дебіані та не можу їх вкурити як це зробити через віконця, за пару тижнів перепробувавши зо два-три кидали то діло, брали ключа на 32 (gogle) ставили деб й крутили як їм подобається. Може то просто такі ж як попадалися )
ну, про вподобання я відписався вище... але в цілому позиція зрозуміла. я от спробував asplinux, і, хоч порівнювати немає з чим, але складається в мене враження, що хоч бінарна сумісність з red hat/fedora зберігається, але якщо, приміром, пакет с першого разу не став або софт потребує сборки із вихідних кодів -- під asp добитися роботи буде важче через безліч дрібних відмінностей...

Прямо радити - нариватися на прикильників інших дистрів, що не є коректно. З utf8 є проблеми локалізації стареньких програмок (зокрема на GTK1), ubuntu (debian з віконечками як на мене) ставиться(-лася) по замовчуванню в цій локалі. Вибір локалі присутній практично у всіх дистирубтивах.
тим не менш, я зрозумів натяк: debian. питаннячко (мабуть, дитяче, проте...) -- тож debian чи той же ubuntu мають в дистрибутиві українську (базові настройки, інтерфейс gnome/kde)?
« Змінено: 2006-08-21 12:48:16 від tivasyk »

Відсутній diligent

• Кореспондент
  • дописів: 201
Для початківця - Ubuntu, можете також подивитися Suse та Mandrake. Всі вони мають доволі непогану локалізацію та чудово працюють з UTF-8.
Software is like sex: it's better when it's free.  (c) Linus Torvalds

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Цитата
якраз популярність дистрибутиву у ролі саме десктопної ос вдома серед співвітчизників і була б важливим фактором. можливо, варто таке опитування запустити на форумі?

З тих форумчан, про кого знаю - у Ярослава Федевича (попередній модератор, координатор ДЛОУ), Сергія Єгорова (модератор) та у мене -дебіен; у Володимира Лісівки (адміністратор сайту) - Федора, у hse (модератор юридичної дошки, активний дописувач на ЛОУ/ДЛОУ) - Дженту.

Дебіен має українську, не згірш за інших. Але не має графічного інсталятора, тому наполегливо рекомендую, якщо таки зупинетесь на ньому, при першому встановленні обрати "Стільницю" - отримаєте Гнома, КДЕ і більш-менш життєздатне середовище. А вже далі розберетесь :о)
« Змінено: 2006-08-21 16:36:00 від Praporshic »
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
Це я так, на майбутнє.
Якщо вам дійсно подобаються конструктори, то через деякий час раджу як другу (ох, мабуть, вже третю? :)) систему збудувати LFS. Унікальні враження від складання системи з цеглин своїми руками.

Praporshic

• Гість
Цитата
якраз популярність дистрибутиву у ролі саме десктопної ос вдома серед співвітчизників і була б важливим фактором. можливо, варто таке опитування запустити на форумі?

Є ще одне питання: яка апаратна платформа? Особисто я, змінивши десь тиждень тому платформу на AMD64 починаю дивитись в сторону Gentoo - занадто нестабільно веде себе тестова гілка дебіана (testing i386 чомусь стабільніша). Зупиняє лише вартість 1-го мегабайта трафіка та відсутність нормального доступу до UA-IX.

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
справді вдячний за відгуки!

Дебіен має українську, не згірш за інших.
таки схиляюся до ідеї спробувати debian та порівняти (звісно, суб'єктивно, на рівні свого розуміння) з asplinux. також подобаються відгуки про suse.

Якщо вам дійсно подобаються конструктори, то через деякий час раджу як другу (ох, мабуть, вже третю? :)) систему збудувати LFS. Унікальні враження від складання системи з цеглин своїми руками.
хехе, збирання конструктора, як і будь-яка інша гра, має найперше приносити задоволення. іншими словами -- якщо конструктор не збирається з другої-третьої спроби -- не варто вкорочувати собі віку через нерви, а краще відкласти його на шафу до тих часів, коли шанси будуть кращі =)

Є ще одне питання: яка апаратна платформа? Особисто я, змінивши десь тиждень тому платформу на AMD64 починаю дивитись в сторону Gentoo - занадто нестабільно веде себе тестова гілка дебіана (testing i386 чомусь стабільніша).
як я розумію, i386 чи i686 (поправте, якщо схибив): athlon 1 ггц. машинка домашня -- себто, перехід на х64 можливий не раніше, ніж ця архітектура стане нормою в серменті soho.

p.s. кумедна фраза з керівництва по установці debian linux: "не бойтесь пересобирать ядро. это забавно и полезно" =)
« Змінено: 2006-08-21 17:17:05 від tivasyk »

Відсутній 235

• Кореспондент
  • дописів: 238
справді вдячний за відгуки!
таки схиляюся до ідеї спробувати debian та порівняти (звісно, суб'єктивно, на рівні свого розуміння) з asplinux. також подобаються відгуки про suse.
тоді вже ризикну порадити спробувати спочатку Ubuntu, буде гарний приклад й не побоятися переставити-спробувати для себе інші дистирибувати. Це щось посеренднє - Debian-based дистрибутив, суміність (практична) пакетів та репозиторії, але що має вдосталь віконичок й пімпочок на які дивитися й тискати. Сам сиджу на debian-testing й нікуди мені особливо не хочеться ) Є один знайомий приклад, що перейшов на нього після першого введення на базі Ubuntu. Gentoo - чудова штука, LFS - ще краща, але фізичні обмеження в часі для мене вимагають локально-оптимального вибору.

Особисто я, змінивши десь тиждень тому платформу на AMD64 починаю дивитись в сторону Gentoo - занадто нестабільно веде себе тестова гілка дебіана (testing i386 чомусь стабільніша). Зупиняє лише вартість 1-го мегабайта трафіка та відсутність нормального доступу до UA-IX.
це насправді тимчасова проблема архітектури AMD64, яку сподіваюся дуже незабаром вирішать. Вже анонсовано влючення в основну гілку остаточно й наскільки мені зраджує пам'ять очікуємо повну радість від debian на amd64 із всіма класичними йому поняттями стабільності восени
« Змінено: 2006-08-22 02:03:03 від uran »
Олександр Приймак |  Google Web Toolkit

Відсутній Led_ZX

• Новачок
  • *
  • дописів: 49
  • Що новенького?
ALTLinux однозначно і безальтернативно.

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
Re: вибір дистрибутиву -- одвічне питання
« Відповідей #10 : 2006-08-22 12:32:25 »
вибачайте, але на роботі (менеджер, шестеро підлеглих) я подібні листи навіть не читаю. якщо людина лінується аргументувати свою точку зору -- догана, якщо не здатна цього робити -- місце не в офісі, а на складі...

no offence meant (не маючи на меті образити).

в дійсності мені (та й дуже багатьом початківцям) таки цікаво було б почитати аргументацію, тож буду щиро вдячний, якщо все-таки кинете в гілку пару зважених коментарів на користь altlinux?

Praporshic

• Гість
« Відповідей #11 : 2006-08-22 14:56:38 »
це насправді тимчасова проблема архітектури AMD64, яку сподіваюся дуже незабаром вирішать. Вже анонсовано влючення в основну гілку остаточно й наскільки мені зраджує пам'ять очікуємо повну радість від debian на amd64 із всіма класичними йому поняттями стабільності восени

Вона навіть ще менш тимчасова ніж Ви кажете. Проблема в мене була пов'язана з ядром. Після оновлення до 2.6.17.9 всі проблемі кудись знікли... Швидше за все вони виникли через досить нову модель материнки. А на швидке вирішення проблем сподіваємось, але знаємо - його не буде. Бо ще дуже довго не буде Adobe Flash/Reader, Helix/RealPlayer під amd64. Sun JRE вже вийшла, але вона без втулку до вогнелиса та інших....

Відсутній Led_ZX

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #12 : 2006-08-22 15:57:02 »
вибачайте,
Ні.

але на роботі
Ви не "на роботі",  а на публічному форумі. Спитали -- відповів. У себе на роботі я подібним "начальникам", котрі вимагають пояснень поза межами своєї компетенції  або роги обламую, або йду.

(менеджер, шестеро підлеглих) я подібні листи навіть не читаю. якщо людина лінується аргументувати свою точку зору -- догана, якщо не здатна цього робити -- місце не в офісі, а на складі...
Незрозумілим залишається тільки одне: для чого Ви поставили запитання?

Звісно, ні. Просто маючи на меті продемонструвати свою домінантність. Це або погане виховання, або ознака  клінічного ідіота.
Зважаючи на кількість інформації в інеті щодо цього питання (у основних конференціях та форумах, присвячених Лінаксу, приблизно кожного тижня двічи-тричі протягомі декількох років), існування www.google.com та наявність у людини мозку -- скоріш друге.

в дійсності мені (та й дуже багатьом початківцям) таки цікаво було б почитати аргументацію, тож буду щиро вдячний, якщо все-таки кинете в гілку пару зважених коментарів на користь altlinux?
altlinux.ru,  www.google.com.ua, www.sisyphus.ru
« Змінено: 2006-08-22 16:01:52 від Led_ZX »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #13 : 2006-08-22 16:49:16 »
але на роботі
Ви не "на роботі",  а на публічному форумі. Спитали -- відповів. У себе на роботі я подібним "начальникам", котрі вимагають пояснень поза межами своєї компетенції  або роги обламую, або йду.

Ви також. Ящо вважаєте що відповіли на запитання, то я Вас розчарую.
Якщо Ви самі підете звідси, то це не буде великою втратою. Якщо і надалі будете так себе вести, то піти допоможемо.

Звісно, ні. Просто маючи на меті продемонструвати свою домінантність. Це або погане виховання, або ознака  клінічного ідіота.
Зважаючи на кількість інформації в інеті щодо цього питання (у основних конференціях та форумах, присвячених Лінаксу, приблизно кожного тижня двічи-тричі протягомі декількох років), існування www.google.com та наявність у людини мозку -- скоріш друге.

Спробую нагадати, що швидкість розвитку дистрибутивів така, що інформація двомісячної давнини, швидше за все, вже застаріла. До того ж, гугл та інші не дадуть інформації для новачка так, як її надасть місцева спільнота виходячи з місцевих реалій.
altlinux.ru,  www.google.com.ua, www.sisyphus.ru
Ну не  треба приводити гугл у якості коментаря на користь альтів. Бо це коментар на користь убунти та дебіана.
І взагалі, якщо відповісти у дусі Вашої першої відповіді то я б казав так:
Все що завгодно, але не ALTLinux. Повна несумісність з іншими дистрами. Кривий інсталятор (принаймні той, що потрапив десь рік тому мені в руки), все що потрібно треба тягнути з репозиторія, зрізи якого трапляються досить нечасто.
Ну і так далі. Holly War можна продовжувати дуже довго.

P.S. * на тиждень. За провокацію флейму та особисті образи на адресу одного з учасників форуму.
« Змінено: 2006-08-22 16:51:35 від Praporshic »

Відсутній Led_ZX

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #14 : 2006-08-22 17:20:38 »
Дякую.
Я, власне, висловив свою особисту думку, і хто ж знав що реакція буде-- замість реакції нормальної, цивілізованої людини: прийняти до уваги або мовчки відкинути геть -- розповідь про дитячі психологічні травми дрібного мєнагєра.
Можете спокійно вважати мене "червонооким", але я зараз дуже шкодую за, принаймні, двома роками, котрі міг використовувати AltLinux замість розбиратися з іншими, включно з Дебіаном. Зрозуміло, мова йде тільки про початківця.
"Холівари" я, особисто, не збираюсь влаштовувати, так само, як і доводити будь-що у цій ситуації. Є набагато приємніші речі у житті, я вже почав мігрувати до BSD-систем і відчуваю, що там і залишусь, так само, як і до англомовних форумів -- треба звикати до майбутнього місця мешкання. Не вважаю прийнятним і потрібним  знаходитись на цьому форумі, тож прощавайте.