Автор Гілка: Яку ОС вибрати?  (Прочитано 38619 раз)

Відсутній resistor

• Новачок
  • *
  • дописів: 46
  • fedora 12
Яку ОС вибрати?
« : 2007-01-30 18:34:26 »
Усім відома ситуація з сьогоднішньою різноманітністю операційних систем. Звісно немає такої, яка б на 100% задовольняла кожного... Питання полягає ось у чому: хочеться системи, яка б була максимально медіа орієнтованою. Дивлячись на win - постійна загроза падіння системи, проте доступність програм типу Traktor dj, Virtual Dj, Fl Studio, з іншого боку-Linux завжди радує своєю стабільністю та перспективністю. Що можна підібрати з великого асортименту Linux призначеного для зручної роботи з аудіо. може є схожі програми написані під UNIX/Linux?

дякую

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
Re: Яку ОС вибрати?
« Відповідей #1 : 2007-01-30 19:06:34 »
Пропоную заглянути сюди шоб мати загальне уявлення про всілякі прибамбаси з допомогою яких можна не просто слухати а й "творити справжнє колбасиво".

http://linux-sound.org/

Це для початку, бо сторінка мабуть трирічної давності, але дає деяку уяву про те чого хотілось тоді...

http://linuxaudio.org - теж буде дуже корисний, бо публікує новинки і лінки.

Стосовно дистрибутиву Linux - то вже залежить лише від тебе (і від твого знайомого гуру;) )
« Змінено: 2007-01-30 19:29:02 від anatolijd »

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
  • дописів: 156
« Відповідей #2 : 2007-02-02 15:45:17 »
Дивлячись на win - постійна загроза падіння системи
гхм... не варто такого казати. маю добрих 10 років користування wndws, в основному це 95 (ох, давно), 98 (довго) і xp. вдома й на роботі. інтенсивно (інсталяція і деінсталяція всілякого) і не дуже (на робочих пк). такого, щоби прямо сидіти й тремтіти, як и ото систему не завалити, випадково чхнувши -- не пам'ятаю.

зараз вдома поставив linux, але зовсім не через те, що wndws такий вже нестабільний в якості десктопа.

p.s. ситуація як зі старим радянським кіно про велику вітчизняну війну, де німців частенько зображали як повних кретинів... але ж якби вони були такими -- то й перемога не далася б так тяжко, і не цінувалася б так високо... не тре недооцінювати опонента -- краще його ще й прихвалити, перш ніж збити з ніг =)
«it’s quite easy if you don’t know how» (c) douglas adams

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #3 : 2007-02-02 18:09:42 »
гхм... не варто такого казати. маю добрих 10 років користування wndws, в основному це 95 (ох, давно), 98 (довго) і xp. вдома й на роботі. інтенсивно (інсталяція і деінсталяція всілякого) і не дуже (на робочих пк). такого, щоби прямо сидіти й тремтіти, як и ото систему не завалити, випадково чхнувши -- не пам'ятаю.
Я оце знайшов нову стару роботу і мене на ній засадили за вінду. Так от що я маю сказати: від такого г... я вже давно відвик. Десктоп - просто неюзабелний, навіть з додатковими прибамбасами. Віконний менеджер - недороблений twm. Встроєний бровзер годиться тільки... правду кажучи і не знаю, для чого він годиться (про аутглюк я краще взагалі промовчу, а щось нормальне поставити не вийде). Шорткати нормально прикрутити не можна. Управління темами відсутнє як клас, і до того ж інтерфейс тупо гальмує. Ну а через повну відсутність інетерактивної оболонки мені болить голова.

Я за цим чудом сиджу, бо мені за це платять гроші. Але це треба повним мазохістом, щоб користуватись оцим добровільно. Пардон, наболіло.

p.s. ситуація як зі старим радянським кіно про велику вітчизняну війну, де німців частенько зображали як повних кретинів... але ж якби вони були такими -- то й перемога не далася б так тяжко, і не цінувалася б так високо... не тре недооцінювати опонента -- краще його ще й прихвалити, перш ніж збити з ніг =)
rtfm хоча б Г.К. Жуков (і книги про нього) і Генрі Пікер. Читаючи першого і про першого, зрозуміло чого перемога далася так тяжко, а другого - чому взагалі далася=) Хоча і тут не все так просто...

Відсутній resistor

• Новачок
  • *
  • дописів: 46
  • fedora 12
« Відповідей #4 : 2007-02-02 20:38:15 »
Якось уже так склалося(руки мабуть дуже криві), що омертвити систему мені давалося дуже легко+накачавши всякого мотлоху зробити це стає ще легше

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
« Відповідей #5 : 2007-02-02 23:03:44 »
Я оце знайшов нову стару роботу і мене на ній засадили за вінду. Так от що я маю сказати: від такого г... я вже давно відвик. Десктоп - просто неюзабелний, навіть з додатковими прибамбасами. Віконний менеджер - недороблений twm. Встроєний бровзер годиться тільки... правду кажучи і не знаю, для чого він годиться (про аутглюк я краще взагалі промовчу, а щось нормальне поставити не вийде). Шорткати нормально прикрутити не можна. Управління темами відсутнє як клас, і до того ж інтерфейс тупо гальмує. Ну а через повну відсутність інетерактивної оболонки мені болить голова.
навіщо заганяєте мене в ситуацію, коли мені доведеться захищати wndws? а таки доведеться. звісно, все суб'єктивно, але користуватися wndws можна, що я без проблем робив раніше і (на роботі) роблю й зараз. більша частина того, що кажете -- правда до певної міри (хоча ось саме такі слова, імхо, недоречні: неюзабельний, недороблений тощо), а щодо "інтерфейс тупо гальмує" -- думаю, дуже сильно фантазуєте: на одній і тій самій машині в мене wndws xp суб'єктивно бігав значно жвавіше за suse linux 10.1 (kde чи gnome, встиг спробувати обидва).

rtfm хоча б Г.К. Жуков (і книги про нього) і Генрі Пікер. Читаючи першого і про першого, зрозуміло чого перемога далася так тяжко, а другого - чому взагалі далася=) Хоча і тут не все так просто...
rtfm, гиги, кумедно, але аж надто недоречно, імхо. повернімося до теми: мова йшла про те, що недоліки wndws часто-густо користувачі linux зображають аж занадто гротескно. от я й намагався сказати про те, що жодної користі від такого перебільшення немає, окрім надимання власних щок: люди, що користуються ще wndws (краденим, вдома) і читають отакі "страшилки від мурзилки", а самі при тому нормально налаштовують ті самі шорткати, навряд чи сприйматимуть серйозно аргументи на користь linux від подібних активістів.

а щодо ввв... або ви не вчиталися в мій пост (?), або ж закортіло похизуватися ерудицією, бо до суті мого фрагменту про "німців, зображених за ідіотів" посилання на тексти про жукова мало стосуються... але! вдячний за ці посилання , почитаю. оце зазирнув на вікіпедію -- і вже стало цікаво.

p.s. а може, допоможете з реальною проблемою замість сперечатися через дрібниці? ось маю проблемку з завантаженням процесора на suse linux, буду вдячний за підказку.
« Змінено: 2007-02-02 23:07:03 від tivasyk »

Відсутній ussr1k

• Кореспондент
  • дописів: 100
  • [team Linux] KPI
« Відповідей #6 : 2007-02-03 11:48:23 »
щодо Дистрибутива то б не радив федору, особливо 6, не радив би АлтЛінукс... з тих що в мене стояли, найкращимим були АСП 11,2(зручно тут те, що як включаєш всякі флешки і т д то воно саме його монтує, і такі всякі дрібнички, плюс є звук "з народження", автоконфігурація, пакети рпм...) і на даний момент юзаю Слаквеа 11 зручний, красивий, але тут вже більше гемору ніж у АСП...

а проги це не  велика біда - www.google.com/linux

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #7 : 2007-02-03 13:19:54 »
навіщо заганяєте мене в ситуацію, коли мені доведеться захищати wndws? а таки доведеться. звісно, все суб'єктивно, але користуватися wndws можна, що я без проблем робив раніше і (на роботі) роблю й зараз. більша частина того, що кажете -- правда до певної міри (хоча ось саме такі слова, імхо, недоречні: неюзабельний, недороблений тощо), а щодо "інтерфейс тупо гальмує" -- думаю, дуже сильно фантазуєте: на одній і тій самій машині в мене wndws xp суб'єктивно бігав значно жвавіше за suse linux 10.1 (kde чи gnome, встиг спробувати обидва).
Окрім КДЕ і Гнома в юніксах є маса інших графічних оболонок ;о)
А Віндовз у мене особисто працює швидше лише порожній мов бубен, але біда що порожній він не дуже потрібен. А як тільки туди втулити якогось антивіруса, ввімкнути файрвол (без цього в укртелекомівський інтернет просто нема сенсу виходити - максимум за хвилину-півтори "вилітає" svhost, падає броузер (як мінімум Опера і Вогнелис) і ви повинні перевантажуватись, бо в інтернет прориваються лише icmp-пакети (результат моїх походеньок по знайомих, у котрих кілька місяців назад у всіх зараз перестав працювати інетернет).
Гарячі клавіші... Запропонуйте інструмент, котрий у віндовзі зможе надати гнучкість керування за допомогою гарячих клавіш, котра в КДЕ запропонована штатно. Про легші оболонки я вже не говорю (хоча, там, як правило, їх налаштовувати для типового користувача незручно - все ручками, все в текстових конфігах...).
А в цілому - таки так, віндовз після тривалого користування юніксами суб'єктивно незручна, незрозуміла, складна система. Справді.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
« Відповідей #8 : 2007-02-03 15:04:10 »
А в цілому - таки так, віндовз після тривалого користування юніксами суб'єктивно незручна, незрозуміла, складна система. Справді.
те саме вам скаже будь-який давній користувач wndws, пересівши на mac os або на linux. те саме скаже й користувач mac os, якого змусили пересісти на linux або windows. банальність. навіть найзручніший у світі інтерфейс вимагає звички, і навіть найгірший за наясності величезного досвіду і звички може бути ріднішим за хороший, але новий. бо єдиний дійсно інтуїтивний інтерфейс -- то є мамина цицька.

2all
поверніться до витоків теми, і не примушуйте мене захищати wndws. я не кажу, що дітище б.г. -- верх якості або юзабіліті; з іншої сторони я б не сказав, що linux -- ідеал. але не тре тицяти пальцями, не поудмавши -- в більшості випадків випади пінгвіноводів на адресу wndws віддають фанатизмом (фанатизм -- це подвоєння зусиль після втрати мети). а починалося все із закидів, що wndws страшенно нестабільний -- а це маячня, він достатньо стабільно працює на дестопі.

головна вада wndws, про яку тре в першу чергу розповідати наліво й направо -- не те, що там гарячі клавіші не налаштовуються (для цього можна знайти хороший і безкоштовний софт) тощо, а у пропрієтарності, яку відома усім корпорація все активніше використвує для обмеження свобод користувача.
« Змінено: 2007-02-03 15:09:53 від tivasyk »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #9 : 2007-02-03 17:37:53 »
І справді, не треба змушувати захищати ту чи іншу систему. Бо хтось може у відповідь дістати кулеплюсомет.

Відсутній Malyshka

• Новачок
  • *
  • дописів: 26
  • Ми втілюємо Ваші мрії!
« Відповідей #10 : 2007-02-04 12:00:41 »
Я в Лінуксі повний "0". Мене теж зацікавила це середовище.
Читаю форум на протязі останього тижня. Знайомих, що користуються Лінуксом на жаль не маю. На сьогоднішній день я не знайшов для себе відповіді на запитання: "Яку ОС з відомих на сьогоднішній день мені обрати?". Тем тут багато на рахунок цього. Я б хотів щось конкретніше. Де можна візуально порівняти ОС Лінукс? Де можна прочитати і співставити можливості однієї з другою? Купувати і експериментувати також можна, але на сьогоднішній день інформаційні технології настільки мають широкі можливості, що всетаки, де цю інформацію можна знайти?

Praporshic

• Гість
« Відповідей #11 : 2007-02-04 12:34:09 »
Перше порівняння дистрів, що спадає на думку:
http://lafox.net/docs/select_dist.php

Відсутній rangel

• Графоман
  • дописів: 281
  • Python programmer
« Відповідей #12 : 2007-02-05 00:15:31 »
Де можна візуально порівняти ОС Лінукс? Де можна прочитати і співставити можливості однієї з другою? Купувати і експериментувати також можна, але на сьогоднішній день інформаційні технології настільки мають широкі можливості, що всетаки, де цю інформацію можна знайти?

Якщо мова йде саме про візуальне порівняння, себто вигляд стільниці та користувацького інтерфейсу, то він загалом і не залежить від вибору дистрибутиву (в крайньому випадку стільницю можна й скомпілювати, якщо вона не включена в дистрибутив).  В цьому випадку варто поглянути http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=gallery.

Якщо хочеться просто поклацати мишкою в графічному режимі то для новачка я б рекомендував Ubuntu/Kubuntu чи Mandriva.
Без встановлення Linux можна помацати на Live CD/DVD того ж Ubuntu, або будь який інший (гальмуватиме це все страшенно, але чого ж очікувати від LiveCD).
Коли хочеться зрозуміти Linux трохи глибше - при наявності каналу в інтернет можна спробувати Gentoo (www.gentoo.org). Процес встановлення досить добре документований. Але для того треба мати час і натхнення.

Особисто в мене зараз маніакальна ідея винести з ноута Debian Sarge і спробувати ArchLinux стримується лише відсутністю вільного часу і потребою в робочій машині.

При порівнянні раджу звернути увагу на доступність пакетів, частоту їх оновлення та зручність менеджера пакетів.
Мені особисто сподобалися Debian apt, Gentoo emerge :) і (не бийте мене) Мandrake rpmdrake.
Загалом набору пакетів з обраного дистрибутиву теретично мало б вистачити міфічному середньостатистичному користувачеві, але, як показує практика: чим далі в ліс - тим товщі партизани  ;D
« Змінено: 2007-02-05 00:22:50 від rangel »
Roman Suprotkin

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
« Відповідей #13 : 2007-02-05 09:55:58 »
Читаю форум на протязі останього тижня. Знайомих, що користуються Лінуксом на жаль не маю. На сьогоднішній день я не знайшов для себе відповіді на запитання: "Яку ОС з відомих на сьогоднішній день мені обрати?". Тем тут багато на рахунок цього. Я б хотів щось конкретніше. Де можна візуально порівняти ОС Лінукс? Де можна прочитати і співставити можливості однієї з другою?
коротка відповідь -- google + англійська.

довга відповідь така... 4 місяці тому сам стояв перед точно таким вибором -- повний чайник і купи дистрибутивів. вчасно знайшов lafox -- там стало видно, що вибирати мені можна з двох: mandriva та suse. чому? декілька факторів:
а) орієнтовані на новачка -- графічна інсталяція, налаштування системи через одного інтегрованого графічного менеджера;
б) на lafox були диски з додатковими пакетами для цих двох дистрів;
в) популярні в світі та в україні -- тобто більше шансів отримати підтримку від пінгвіноводів.

замовив обидва (35 грн за 5 дисків з доставкою, здається), поставив спершу mandriva (не сподобалось оформлення), потім suse -- і залишив другий. для себе висновок зробив такий: немає принципового значення, який дистр вибрати, головне -- подолати перший бар'єр, примусити себе відмовитися від звички запускати wndws, коли щось не виходить в linux'і =) мені тут було простіше -- при спробі підключити ntfs-розділ умудрився побити все, що було на wndws-дисках, тож мости було спалено =)

Де можна візуально порівняти ОС Лінукс?
Якщо мова йде саме про візуальне порівняння, себто вигляд стільниці та користувацького інтерфейсу, то він загалом і не залежить від вибору дистрибутиву.
правда, але не зовсім... вигляд стільниці дійсно теоретично не залежить від дистра, але якщо мова йде про початківця, то зміна таких дрібничок, як сплеш-заставки, вигляд консолі при завантаженні, стандартна тема дистра -- зовсім не є тривіальними задачами для людини, що 5 хвилин тому поставила систему.

p.s. велосипедисти кажуть, що жінка вибирає велосипед за кольором. звісно, це може бути кумедно, але початківечь десь приблизно так і систему вибирає =)
« Змінено: 2007-02-05 10:03:59 від tivasyk »

Відсутній Malyshka

• Новачок
  • *
  • дописів: 26
  • Ми втілюємо Ваші мрії!
« Відповідей #14 : 2007-02-05 12:19:01 »
Дякую друзі за відповіді і Ваш досвід.