Автор Гілка: з чого почати?(для самих новеньких)  (Прочитано 14860 раз)

TuxRoot

• Гість
От недавно так досить позбувся вінди і поставив собі Linux Fedora core 7, а тут почались певні проблеми:
по-перше: ніодин з станадртних плеєрів не читає mp3, але вирішив це питання за допомогою xmms, але уж больно він схожий на winamp. :(
по-друге: така програма як pidgin щось не викликал у мене якісь хороші асоціації..принаймі інтерфейс скупий і є проблеми зі шрифтами, ну то що він  погано працює з віндовськими шрифтами то я вже зрозумів, але коли хтось пробує писати мені щось коли мене немає в наявних, тоді я з наступним запуском читаю всякі каракулі..не зрозуміло чого
по-третє: мені не дуже подобається так як функцонує в цій ОС така прога як Опера..ну коли хотів плугін для флеш плеєра поставити то вона його не знаходила...прийшлось з вогняного лиса стянути :)(в прямому значені)
по-четверте: хотів дуже поставити собі якись нормальний тему для ksim, а найти її ніде не можу в неті чи то вона має бути разом з kde? наприклад я хотів поставити собі таку як на цій силці: http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Biglinux1.png.

ще питань є масу....хотів дуже почути від досвічених людей допомоги і я думаю, що я тут не єдиний такий

П.С. вибачте за помилки так як я лінуху юзаю лише місяць і в ній слабий, але є бажаня в подальшому її використані

Відсутній rangel

• Новачок
  • *
  • дописів: 33
  • I hate YaBB 2!
Re: з чого почати?(для самих новеньких)
« Відповідей #1 : 2007-08-28 23:42:57 »
2. У Pidgin в налаштуваннях аккаунта в advanced можна задати кодування. cp1251 лікує проблему мракозяблів замість кириліки.

....хотів дуже почути від досвічених людей допомоги і я думаю, що я тут не єдиний такий

як сказали мені недавно на одному irc каналі:
Цитата
ми не зможемо тобі допомогти, поки ти не поставиш запитання
:)
Roman Suprotkin
Читайте мануали - вони рулять!
Google's power :D

TuxRoot

• Гість
« Відповідей #2 : 2007-08-29 00:06:07 »
2. У Pidgin в налаштуваннях аккаунта в advanced можна задати кодування. cp1251 лікує проблему мракозяблів замість кириліки.

в мене воно поставлене на "windows-1251"

сама суть полягає в тому що я не знаю яким дістрібом користуватись, що був зручний(головне - інтерфейс)...прото хочу настроїти все нормально щоб потім ніде не ритись в настройках і тд.  , а як щось не виходить

Відсутній rangel

• Новачок
  • *
  • дописів: 33
  • I hate YaBB 2!
« Відповідей #3 : 2007-08-29 00:31:33 »
Що конкретно мається на увазі під зручністю дистра?

Графічне середовище?
Набір десктопів у дистрах більш-меньш стандартний. Gnome i KDE йдуть майже в кожному (за виключенням зовсім вже специфічних)

Головне запитання: чого ви хочете від Linux?
Все налаштувати можна різними способами. Можна почитати документацію (частково англійською, російською) і прописати всі налаштування у конфігураційних файлах. Можна знайти графічні утиліти для налаштування системи.  Але що саме вони роблять/прописують залишиться для вас за кадром.

Зараз є дистри на будь-який смак.
Є фундаментальний Debian, є Ubuntu (з трохи віндовою філософією - багато знає краще за користувача :))
Для початківця раніше я б рекомендував Mandriva (не бачив останніх дистрів).
Думаю, можна й Fedora нормально налаштувати  ;)

Тут головне - навчитися правильно ставити запитання. Це вже половина вирішення проблеми :)
Roman Suprotkin
Читайте мануали - вони рулять!
Google's power :D

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #4 : 2007-08-29 13:12:05 »
От недавно так досить позбувся вінди і поставив собі Linux Fedora core 7, а тут почались певні проблеми:
по-перше: ніодин з станадртних плеєрів не читає mp3, але вирішив це питання за допомогою xmms, але уж больно він схожий на winamp. :(
http://rpm.livna.org/

Цитата
по-друге: така програма як pidgin щось не викликал у мене якісь хороші асоціації..принаймі інтерфейс скупий і є проблеми зі шрифтами, ну то що він  погано працює з віндовськими шрифтами то я вже зрозумів, але коли хтось пробує писати мені щось коли мене немає в наявних, тоді я з наступним запуском читаю всякі каракулі..не зрозуміло чого

Edit Account -> Advanced->Encoding->Cp1251.

Цитата
по-третє: мені не дуже подобається так як функцонує в цій ОС така прога як Опера..ну коли хотів плугін для флеш плеєра поставити то вона його не знаходила...прийшлось з вогняного лиса стянути :)(в прямому значені)

Це комерційна програма. http://www.opera.com/support/

Цитата
по-четверте: хотів дуже поставити собі якись нормальний тему для ksim, а найти її ніде не можу в неті чи то вона має бути разом з kde? наприклад я хотів поставити собі таку як на цій силці: http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Biglinux1.png.
Не користуюсь KDE.
« Змінено: 2007-08-29 13:12:36 від lvm »
[Fedora Linux]

Відсутній Kovyar

• Кореспондент
  • дописів: 130
  • Студент
« Відповідей #5 : 2007-08-29 16:59:03 »
Друже, став Мандрiву 2007, цей дистрибутив працює стабільно, в ньому до чорта софту + ДУЖЕ гарний візуальний інтерфейс. Для новачка як я та, мабуть, ти, це буде ідеал )
[Fedora 10 Cambridge] [Debian Lenny] [GNOME user]

TuxRoot

• Гість
« Відповідей #6 : 2007-08-29 20:53:09 »
Що конкретно мається на увазі під зручністю дистра?

Графічне середовище?
Набір десктопів у дистрах більш-меньш стандартний. Gnome i KDE йдуть майже в кожному (за виключенням зовсім вже специфічних)

Головне запитання: чого ви хочете від Linux?
Все налаштувати можна різними способами. Можна почитати документацію (частково англійською, російською) і прописати всі налаштування у конфігураційних файлах. Можна знайти графічні утиліти для налаштування системи.  Але що саме вони роблять/прописують залишиться для вас за кадром.

Зараз є дистри на будь-який смак.
Є фундаментальний Debian, є Ubuntu (з трохи віндовою філософією - багато знає краще за користувача :))
Для початківця раніше я б рекомендував Mandriva (не бачив останніх дистрів).
Думаю, можна й Fedora нормально налаштувати  ;)

Тут головне - навчитися правильно ставити запитання. Це вже половина вирішення проблеми :)
от і мені ж цікаво чи є тут ті що розуміються у Федорі?

TuxRoot

• Гість
« Відповідей #7 : 2007-08-29 20:55:09 »
Не користуюсь KDE.
а мене це найбільше цікавить і ще питання як можна зробити доступ до свого принтера в мережі, якщо на другому компі вінда і як взагалі його настроїти і де я можу документацію найти по лінуксу(ну хочаб про консольку) на українській мові? Наперед дякую
« Змінено: 2007-08-29 21:18:11 від TuxRoot »

TuxRoot

• Гість
« Відповідей #8 : 2007-08-29 21:02:40 »
Друже, став Мандрiву 2007, цей дистрибутив працює стабільно, в ньому до чорта софту + ДУЖЕ гарний візуальний інтерфейс. Для новачка як я та, мабуть, ти, це буде ідеал )
та не шукаю простиг шляхів) але якщо чесно вметаки через деякий час захочеться чогось з більшими можливостями, а міняти завжди тяжко

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #9 : 2007-08-29 21:07:17 »
та не шукаю простиг шляхів) але якщо чесно вметаки через деякий час захочеться чогось з більшими можливостями, а міняти завжди тяжко
з "більшими можливостями" ніж що???  ;)
Fedora 35 (x86-64)

TuxRoot

• Гість
« Відповідей #10 : 2007-08-29 21:20:38 »
з "більшими можливостями" ніж що???  ;)

Можливо я помиляюсь, але мені здається що Федора новіша і має більш можливостей в настроюванні, але в цій ОС, якщо чесно як в бардаку...ніц розібратись не можу
« Змінено: 2007-08-29 21:21:26 від TuxRoot »

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #11 : 2007-08-29 21:40:41 »
Можливо я помиляюсь, але мені здається що Федора новіша
цей гріх скороминучий, зараз вийде Мандріва 2008, потім якась нова Убунту, потім знову Федора 8, потім ще якийсь дистр, вони всі в постійному русі і "новіший" - це вельми відносне поняття... до того ж новіший не завжди кращий або стабільніший...

і має більш можливостей в настроюванні,
це цікаве твердження, майже як "помаранч більш цитрусовий ніж лимон" :)
фактично будь-який дистрибутив при бажанні можна добряче поколупати - береш vi і вперед по конфігам...
власне цінність дистрибутивів полягає в зворотньому - наскільки прикладні задачі можна виконувати без викрутки і длюпання файлів...

але в цій ОС, якщо чесно як в бардаку...ніц розібратись не можу
ну частково можна це списати було б на те що Федора - це пісочниця для RedHat, але все ж таки курити документацію і топтати гугль має допомогти з більшістю проблем...
Fedora 35 (x86-64)

TuxRoot

• Гість
« Відповідей #12 : 2007-08-29 22:35:53 »
2 DalekiyObriy
Я маю зізнатися у своїй не компитентності, можливо я занадто дурне питання задав, але наприклад в командному рядку я взаглі майже не шарю, як це мені виправити?

Praporshic

• Гість
« Відповідей #13 : 2007-08-29 22:38:56 »
...в командному рядку я взаглі майже не шарю, як це мені виправити?

Працювати у командному рядку. Інакше - ніяк.
А взагалі, у написі під аватаром вже велика помилка - працювати під root шкідливо для здоров'я.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #14 : 2007-08-29 23:06:55 »
Цитата
от і мені ж цікаво чи є тут ті що розуміються у Федорі?
Так :)
Цитата
а мене це найбільше цікавить і ще питання як можна зробити доступ до свого принтера в мережі, якщо на другому компі вінда і як взагалі його настроїти і де я можу документацію найти по лінуксу(ну хочаб про консольку) на українській мові?
КДЕ - Центр керування - Периферійні пристрої - Принтери

docs.linux.org.ua

Цитата
наприклад в командному рядку я взаглі майже не шарю, як це мені виправити?
Прочитати оце і оце для початку (вже вибачте за саморекламу). Надалі - оце і оце (ще раз вибачте :) ).
Читайте документацію - вона кермує.