Автор Гілка: рекомендації щодо організації розділів на диску  (Прочитано 8934 раз)

Відсутній kosmos

• Дописувач
  • **
  • дописів: 55
Попереджаю зразу у пошуку шукав не знайшов
тому і питаю вас
Є велика можливість показати віндузятнику світ лінукс
Іє проблема
в нього 2 вінчестера
на другий він ставить DEBIAN Lenny
а тут прикол
де сиавити завантажувач
я сказав йому встановити на головний диск в MBR
а воно матюгається і нехоче нічого завантажувати ні він ні лін
будьте ласкаві поможіть

Відсутній Ayello

• Кореспондент
  • дописів: 108
Яку помилку видає завантажувач (в мене була помилка 21 та 17)?
Я встановлюю завантажувач в hd0 (де "Віндовс" встановлено), "Лінукс" встановлено на другому вінті.

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
а тут прикол
де сиавити завантажувач
Якщо поставити завантажувач на обидва диски, то нічого не попсуєте. З я когось із них та й завантажиться.

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
Якщо закінчується пам’ять, то система не висне - ядро починає полювання та відстріл процесів з діагностикою "Out of Memory kill"

Тобто є надія, що він врешті решт за пів дня все ж таки вб’є той процес через який йде втеча пам’яті?

P.S. Навмистно чекав 40 хв, покі воно винтом перешуршить... й дась мишу ворухнути в потрібному напрямку... але марно, Ctrl+Alt+BS виявилося надійнішим способом й притому ще й швидшим... :-[
Linux. The future is open.

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • Linux 4ever!
Так шо мені своп не потрібен.

Можна погодитися. А якого виграшу ви при цьому досягаєте?

Чим більший своп, тим більше він використовує оперативної пам’яті, тим повільніше буде працювати система...

romi

• Гість
Чим більший своп, тим більше він використовує оперативної пам’яті, тим повільніше буде працювати система...
Неправда.

Відсутній red@cat

• Дописувач
  • **
  • дописів: 61
В мене аналогічно. Лише 8Гб під Мандрівою, а я не знаю як збільшити розмір кореня, не збивши при цьому систему, бо я її вже місяць напильником потроху налаштовую і оновлень багато раз уже скачував, так шо заново ставити зовсім не бажаю
Розмір змонтованого розділу (у вашому випадку - кореня) змінити не вийде. Тому краще скористатися live-CD | live-USB з Лінуксом. Тоді кореневий розділ Вашої системи буде доступним для будь яких змін, в тому числі і зміни розміру.
Із усього мені відомого без втрати даних може працювати лише Partition Magic, але його застосовувати до Linux-розділів вкрай не рекомендую. Краще знайдіть тимчасове сховище для вашої інформації.
Все в цьому світі відносно. Я поки що не маю претензій до GParted, хоча використовую її не так вже й рідко. А от якось під час роботи з Partition Magic в електромережі напруга стрибнула...  :'(
Тому порада щодо тимчасового сховища для інформації - дуже слушна.
« Змінено: 2009-06-08 16:43:53 від red@cat »

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • Linux 4ever!
Неправда.

Я не знаю, де я читав цю інфу, але http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1188935198/11#11 підтверджене екпериментально. Доречі, колись грався зі встановленням системи на якійсь пеньок другий, так була помітна різниця в швидкості, коли ставив одну й ту саму ОС з різними розмірами роздулу swap.

gremlin

• Гість
Розділ змонтованого розділу (у вашому випадку - кореня) змінити не вийде. Тому краще скористатися live-CD live-USB з Лінуксом. Тоді кореневий розділ Вашої системи буде доступним для будь яких змін, в тому числі і зміни розміру.
Бажаєте зменшувати розмір розділів без демонтування? Користуйтесь ReiserFS. Там таке є. А збільшувати розмір розділу без демонтування не можна хіба що лише для JFS.

Відсутній red@cat

• Дописувач
  • **
...збільшувати розмір розділу без демонтування не можна хіба що лише для JFS.
Тоді спробуйте, будь ласка, змінити розміри задіяних системних розділів за допомогою GParted - і що воно Вам скаже?

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
...збільшувати розмір розділу без демонтування не можна хіба що лише для JFS.
Тоді спробуйте, будь ласка, змінити розміри задіяних системних розділів за допомогою GParted - і що воно Вам скаже?
Не GParted'ом єдиним ...
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x

Відсутній red@cat

• Дописувач
  • **
Не GParted'ом єдиним ...
Якщо я все вірно розумію, то resize2fs може міняти розмір в примонтованому стані лише файлової системи ext3, а з ext2 цей фокус не проходить. Щодо resize_reiserfs, то man повідомляє, що цей інструмент призначений для зміни розміру відмонтованої файлової системи reiserfs.
Або я чогось не знаю, або man помиляється.  ::)

gremlin

• Гість
Не GParted'ом єдиним ...
Якщо я все вірно розумію, то resize2fs може міняти розмір в примонтованому стані лише файлової системи ext3, а з ext2 цей фокус не проходить. Щодо resize_reiserfs, то man повідомляє, що цей інструмент призначений для зміни розміру відмонтованої файлової системи reiserfs.
Або я чогось не знаю, або man помиляється.  ::)
І звідкіля в мене на сервері візьметься GParted? Так само, як і ext2 (що за некрофілія????). З reiserfs бавився давно, ще за часів SuSE 9.2, але тоді цей номер через YaST робився залюбки (ставив тоді ReiserFS саме для забавок з цією можливістю).

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
Для мене найзручнішою є організація root і Home на одному розділі.
А всю особисту інформацію (документи, торенти з торентфайлами, завантаження) тримати на окремому. Таким чином можна відновлювати розділ, перевстановлювати ОС, або додавати инші без втрати чи копіювання особистих данних.
За рахунок ярликів робочий стіл з доступом до особистих файлів буде однаково зручним з різних систем, навіть з кватирок.
« Змінено: 2009-06-19 23:10:20 від vitre »

Praporshic

• Гість
Для мене найзручнішою є організація root і Home на одному розділі.
А всю особисту інформацію (документи, торенти з торентфайлами, завантаження) тримати на окремому. Таким чином можна відновлювати розділ, перевстановлювати ОС, або додавати инші без втрати чи копіювання особистих данних.
[smiley=suicide.gif]
Ти диви, як вдало люди розмірковують про розподіл диску у *nix за методами офтопіку. А нормальні людизвичайні UNIX`оіди тримають поза межами $HOME лише файли, що призначено для загального користування, і /home роблять окремим розділом (або взагалі фізичним носієм).....