Автор Гілка: Сайт здох  (Прочитано 19671 раз)

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 322
Re: Сайт здох
« Відповідей #30 : 2025-12-15 18:58:24 »
Цитата
буде лінукса на десктопі, я таке чую з 2008 року
у мене лінукс на десктопі (включно з тач-ноутом) - а шо в цьому такого?

res2500

• Гість
« Відповідей #31 : 2026-01-05 20:48:58 »
Доброго дня, я от хочу сказати свою думку, ще 2009 року я тут на форумі був зареєструвався, це були мої початки в інтернеті, я вже тоді цікавився лінукс, саме перше, це за ПК який на той час був Pentium - III 1 GHz, 128 MB SDRAM, 32 MB video card. Вже тоді розумів, зо ресурсів ХР не вистачить дальше, та і ставити такі проекти msys якось не виходило з ним в мене, по дефолту все працює, а як добавити своє, то нічого хорошого тільки купа помилок, я прочитав про лінукс, здавалось, бери і качай. став і роби, програм тоді було мало, хоч і деякі розвивались. І так, перший лінукс який поставив на ПК це був puppyrus, скажу вам чесно, все добре що зразу на флешку поміщалось, а як тільки починаєш ставити пакети, то з 400 МВ твоя флешка починає важити 1,2 Гіга і так дальше, не підійшло, бо все врізано, в інтернет не зміг зайти, дальше всі дистрибутиви лінукс і які радили для слабких ПК slax ... На запитання, навіщо тобі лінукс, я теж говорив вільна ОС, безкоштовна, на старому ПК працювати має, завжди наводив приклад, яких ресурсів треба для avr-gcc, чи gcc i ніяких обмежень в ліцензії по часу, чи мб коду. Але ж ні, треба качати студії IDE, шукати кряки, це заборонено, але користувались, пройшло трохи часу, я зрозумів, ми нація де все навпаки, ми говоримо, є вільна ОС, качай, став, наяких ключів при встановлені і платній ліцензії, нам треба говорити, щоб заборонити вільне ПЗ і ОС, тоді і інтересу буде більше, ставити будуть більше. І так, з 2009 року, я чув, от, рік лінуксу на десктопі, так і не настав, по новинам він завжди коливався від двох до пяти процентів, то він зростав, то він падав знову до двох процентів.
 Це зараз від повномаштабної всі такими украми стали, а тоді ще я говорив, що нам багато яких проектів потрібно було робити українською, але найбільша відмова, кому вона треба, а якщо російською то охоплюєш більшу аудиторію, люди робили, свої хакерські сайти, соц. мережі ... не тільки для себе, для досвіду, от скажімо, наведіть мені сайт інженерів, чи ЧПУ українською, от так, якщо є то проект має мало користувачів.
 Зараз сайт з доменом мало що вирішує, для зручності всі викладають шпаргалки команд лінукс, по різним соц мережам, ютуб обзори лінукс, робота в ньому з ПЗ та програмуванням devops ...
 не для холівару, скажіть свою думку

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
  • дописів: 245
« Відповідей #32 : 2026-01-05 23:57:37 »
не для холівару, скажіть свою думку
ок, думка (особиста), цитата нижче то є гонєво :)

... ми нація де все навпаки, ми говоримо, є вільна ОС, качай, став, наяких ключів при встановлені і платній ліцензії, нам треба говорити, щоб заборонити вільне ПЗ і ОС, тоді і інтересу буде більше, ставити будуть більше. ...
Вже було таке (перевіряли ліцензії вільного ПЗ (паперові!!! яких не було!) і засуджували). Тож ні до чого. Які ваші приклади? Чи більше у використанні тих дистрів Лінукс які корпоративні та за гроші? Чи всяких Юніксів що за гроші? (комерційних, не вільних, не ГНУ) Багато знаєте такого?
На початку (при союзі) ви на мали можливості "купити" будь що. Не було механізму. Тому "ліцензія" не прижилася як факт. Потім не було грошей. Потім не було "дисків" офіційних. Тільки на ринку "копії" зате з перекладами. І качати мали можливість (з модемом) майже ніхто. Потім сама по собі "ліцензія" (на будь що) не стала чимось "фізичним" що існує та має цінність (до сих пір). Ви хоч раз перепродали іншій людині "стару непотрібну вам ліцензію"? А фізичний предмет?
Тому "гонєво!" :)

І так, з 2009 року, я чув, от, рік лінуксу на десктопі, так і не настав, по новинам він завжди коливався від двох до пяти процентів, то він зростав, то він падав знову до двох процентів.
Лінуксу чи ГНУ?
Андроїд є Лінукс. І він більш популярний у світі ніж десктопні ос. Мільярди інсталів.
Не популярним є "інтерфейс де можна все". Замість того обрали "простіше" (де все не можна).
Що саме ви хочете на десктопі? Який з "результатів"? Бо Лінукс то "коробка з інструментами".
Та й навіщо вам взагалі "кількість"? :)
Україна не про "кількість". Це сусіди давлять "кількістю". Україна, то про людину. Навіть одну. Чи декілька. Зате ту, що "не така як інші" (не масовка для статистики кількості).
імхо

res2500

• Гість
« Відповідей #33 : 2026-01-06 11:30:07 »
Цитата
Вже було таке (перевіряли ліцензії вільного ПЗ (паперові!!! яких не було!) і засуджували).
ну да ходили колись дяді і пеервірку на ліцензію робили, але GNU забороняє переклад ліцензії, але юристи з досвідом знайшли як обійти цей шлях, тому в 2026 році, цей холівар не доречний, все завіряли юричино ліцензію, на GNU linux, якщо проходила превірка.
Цитата
Андроїд є Лінукс.
там те ядро на рівні дрійверів, чогось в адроїді я не іду в папки /usr, /etc ..., не програмую в glibc, а там bionic, від того що я запорожцю причеплю кузов від MANa, це його не зробить MANom.
 З таким успіхом ще порахуємо скільки процентів FreeBSD, бо macOS, iOS, iPadOS, watchOS, tvOS, visionOS, ядро DARWIN використовує код freebsd,Sony PlayStation 3/4/Vita, Nintendo Wii теж є код FreeBSD

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #34 : 2026-01-06 15:11:06 »
Цитата
Цитата
Андроїд
там те ядро на рівні дрійверів, чогось в адроїді я не іду в папки /usr, /etc ..., не програмую в glibc, а там bionic, від того що я запорожцю причеплю кузов від MANa, це його не зробить MANom.
 З таким успіхом ще порахуємо скільки процентів FreeBSD, бо macOS, iOS, iPadOS, watchOS, tvOS, visionOS, ядро DARWIN використовує код freebsd,Sony PlayStation 3/4/Vita, Nintendo Wii теж є код FreeBSD
Можна сказати так - в android від linux суттєво більше всього, ніж в mac/iOS від bsd. Але то так по ходу,

цікавіше розглянути linux в ракурсі десктопності яке підіймалося трохи вище. Зараз йде інтенсивна розробка принаймні декількох дистро як immutable os, тобто з їх розповсюдженням думаю офісне використання значно зросте, бо там якраз target аудіторія явно офісна чи загальна, тобто дистро точно не для мережевих адмінів чи програмерів. Тобто базова система immutable з atomic updates, юзер софт йде зі store (flatpak нп), зачасту A/B схема як в мобілках, і т.д. Які вже можна покрутити з них самому - GnomeOS, у Opensuse є своя immutable дистро, у Fedora також, нещодавно ще десь бачив анонси immutable KDE-OS якщо не помиляюсь. Тут цікава тенденція що - проекти з DE вже самі націлились на OS дистрибуцію заточену під свої desktop-environment (нп gnome, kde).
« Змінено: 2026-01-06 15:31:09 від yvs115 »

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #35 : 2026-01-07 10:31:13 »
Цитата
Андроїд є Лінукс.
чогось в адроїді я не іду в папки /usr, /etc ..., не програмую в glibc
Чому? Хто вам заборонив? :)
Ніколи "адб шелл" не запускали щоб отримати юніксовий шелл? І подивитися ліби які там є? І запустити ті мови програмування що хочете без джава? :)
Ви хоч у ..../бін/ заглядали андроїда? (особливо тих що більш вільні його версії, альтернативні)

Тобі треба рахувати "скільки там Юніксу", а не Лінуксу. Бо Юнікс то набір стандартів :)))

res2500

• Гість
« Відповідей #36 : 2026-01-07 11:38:47 »
Цитата
Ніколи "адб шелл" не запускали щоб отримати юніксовий шелл?
Ні, це ж "вільна операційна система", розділяй і господарюй, від того що в андроїді є деякі схожі папки dev, mnt, sys лінукса це його не робить, гляньте архітектуру андроїду
https://developer.android.com/static/guide/platform/images/android-stack_2x.png
І гляньте gnu Linux
https://www.researchgate.net/profile/Urko-Zurutuza/publication/245022829/figure/fig1/AS:298303410458625@1448132483777/Linux-User-and-Kernel-space.png
Gnu Linux не запускає віртуальну машину, яка вже запускає андроїд і не заблокувала root, який в андроїді врізаний, Linux має
- Планувальник процесів
- Блок керування пам'яттю (MMU)
- Віртуальна файлова система (VFS)
- Відділ мережевого розвитку
- Блок міжпроцесної комунікації
І де це в ядрі лінукс на андроїді ? Правильно, якщо глянути там просто драйвера wi-fi, bt ...

Цитата
Тобі треба рахувати "скільки там Юніксу", а не Лінуксу. Бо Юнікс то набір стандартів :)))
Unix перестали слово вживати ще в 1990, бо вільні ОС перемогли, unix це торгова марка яка вимагала сертифікацію, правильно говорити і писати unix-like, або з нашим перекладом юнікс-подібні.
 Шановні, тут на сайті ще в 2016 році мені розповідали що скоро лінукс на десктопах, введіть команду в терміналі cal і порахуйте скільки років пройшло і віз і нині там, з піратами ще в 2011-2012 році говорили, які мало в груди себе не били і кричали що от Рейд випустив стім для лінукса і всі стануть переходити на лінукс і навіть глобального переходу не було, а так зробили proton, який базується на 🍷 wine

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 4072
  • Програміст
« Відповідей #37 : 2026-01-10 15:05:40 »
Шановні, тут на сайті ще в 2016 році мені розповідали що скоро лінукс на десктопах, введіть команду в терміналі cal і порахуйте скільки років пройшло і віз і нині там, з піратами ще в 2011-2012 році говорили, які мало в груди себе не били і кричали що от Рейд випустив стім для лінукса і всі стануть переходити на лінукс і навіть глобального переходу не було, а так зробили proton, який базується на 🍷 wine

На сьогоднішній день, орієнтовно 3,6 мільярда користувачів використовують Андроїд, який побудований на Лінуксі. Для багатьох це і робоче місце, де вони вчаться, програмують, чи роблять документи. Так, прогнозисти помилилися — це не Linux/GNU, але більшість користувачів все таки використовують Linux/Android, а не Windows, iOS, чи Symbian.

Користувачів Linux/GNU у 2025-му 3,86% + Linux/ChromeOS — 1,23% — тобто десь 5% у сумі. Linux зараз навіть офіційно доступний у Windows. SteamOS теж поширюється у світі приставок. Це ще не перемога, але й поразкою це назвати важко.

PS.

До речі, цей фліп-флоп між Windows та Android відбувся саме в кінці 2016-го: https://gs.statcounter.com/os-market-share/all/worldwide/2016 .
« Змінено: 2026-01-10 19:53:08 від Володимир Лісівка »
[Fedora Linux]

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #38 : 2026-01-10 16:05:19 »
SteamOS теж поширюється у світі приставок.
А ви спробували її на десктопі?
Там останніми місяцями багато оптимізації десктоп режиму в тій ос під новий девайс (не "консоль" виду).

Це ще не перемога, але й поразкою це назвати важко.
А навіщо будь кому взагалі думати про те у термінах "перемога чи ні"?
Чому замість того не використати "особисто для мене в тих ОС більше інструментів які саме моє життя зробили кращим"? :)
(наприклад, більше функцій, менше втрати часу, більше знань (що призводить до ще меншої втрати часу) та ін)

res2500

• Гість
« Відповідей #39 : 2026-01-10 16:15:50 »
Цитата
орієнтовно 3,6 мільярда користувачів використовують Андроїд, який побудований на Лінуксі. Для багатьох це і робоче місце, де вони вчаться, програмують, чи роблять документи.
я пробував не зручно, при тому що blackview 12 pro, половину клавіатури закриває вікно, як на мене щось писати чи робити не дуже зручно, крім того саме мало в мене програм встановлено через нав'язливу рекламу і через те що навіть microsoft в нових версіях перевело свої документи в хмарне сховище, саме тому часто програми без інтернету, з неактивними вікнами. Військовим заборонено використовувати такі програми, саме тому часто у всіх нетбуки якщо щось на ходу потрібно глянути, а в мессенджерах лише фотки документів, нічого особливого, особливо для роботи.ну а так да, Верба, ТоПо. Так є програми які я купував, перше доступна ціна, друге функціонал і підтримка, а не реклама. на рекламі. Єдине що мене рятує як лінукс в андроїді, так це termux який навіть видалили з плай маркета. Більше функцій  і ближче до лінукса. Ще є ряд програм які просто в андроїді не повний функціонал  за обмеженого root, такі як SDR hackrf one, він є, але деешфрувати звук чи відео я не можу, тому використовую ноутбук

Цитата
SteamOS теж поширюється у світі приставок. Це ще не перемога, але й поразкою це назвати важко.
процитую з офіційного сайту, жирним виділю
https://store.steampowered.com/sale/steamoslandingpage?l=ukrainian
Цитата
Сумісність ігор зі SteamOS
SteamOS створена на основі Linux, і переважна більшість ігор у Steam працює на ній завдяки шару сумісності Proton від Valve (це понад 18 000 ігор, коли ми перевіряли востаннє). Він дає розробникам змогу випускати ігри для Windows без потреби портувати їх на Linux — вони без проблем працюватимуть на SteamOS.
Так що це більше не перемога, а крок назад. Як бачимо ігр для лінуксу так і не має, є прослойка форку Wine, яку назвали протон

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #40 : 2026-01-10 21:07:30 »
Цитата
І де це в ядрі лінукс на андроїді?
В андроїд можна подивитися версію лінукс у налаштуваннях і відповідно тієї версії ядра можна говорити відносно складових. В ос від apple - важко сказати відносно ядра принаймні тому що недостатньо відповідної інформації. Хоча і там і там можна знайти звичайні тулзи характерні для відповідної ос (нп iputils-ping та bsd-ping відповідно). Саме ця складова відносно ядра може сказати що в андроід лінукса суттєво більше ніж бсд в мак/ios.

Цитата
Єдине що мене рятує як лінукс в андроїді, так це termux який навіть видалили з плай маркета
Доречі в останньому андроїд додали вбудований terminal, наскільки я то зрозумів з його опису - приблизно такого самого рівня контейнерізація та можливості. І я би додав що новий тренд з immutable oses з target на загальне використання не-програмерами та не-адмінами - надасть також приблизно такі самі можливості (і мабуть трохи зручніші) встановивши нп ptyxis на gnomeos зі store з flatpak контейнеризацією.

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #41 : 2026-01-11 09:07:47 »
я пробував не зручно, при тому що blackview 12 pro, половину клавіатури закриває вікно
А чому підключити зовнішню клавіатуру та мишку чи трекпад до компа чи ноута то для вас ок, а от до смартфона не ок?
Те обмежено лише вашим бажанням.

в андроїді, так це termux який навіть видалили з плай маркета. Більше функцій  і ближче до лінукса. Ще є ряд програм які просто в андроїді не повний функціонал  за обмеженого root
То ж є Лінукс, чому ви обмежили себе лише софтом з маркету, та лише Джава софтом?
Ви можете консольний софт інсталювати від юід користувача так само як в інших Лінукс, без рут. Доступ до консолі з аналогів Тмукс.
Також є Ф-дроїд. Та самому можна шел скрипти, пайтон та інші писати під консоль та мережу без Джава. (можна веб інтерфейс локально, наприклад, робити).

Так що це більше не перемога, а крок назад. Як бачимо ігр для лінуксу так і не має, є прослойка форку Wine, яку назвали протон
А чому ви з відсутності (а чи так це?) в маркеті за гроші робите висновок щодо відсутності безкоштовних ігор в пакетах ОС? :)
Там їх дофіга... І ще й з легкими засобами самому їх дописувати :)

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #42 : 2026-01-11 09:14:09 »
Фраза про "перемогу на десктопі" народилася тоді, коли було порівняння "на сервері" з "на десктопі" (бо на сервері Лінукса було вже тоді багато). Але що мали на увазі, то не "десктоп", а "пристрій, з яким безпосередньо взаємодіє людина". І таких пристроїв вже значно більше ніж "десктоп". Це і смартфони, і планшети, і СмартТВ, і роутери, і роботи, і Ардуїни і багато іншого.

Але крім "перемога" чи "поразка" та "обидві поразки", "обидві перемогли", "складно виміряти" (бо в межах похибки чи немає статистики точної, ...) є ще варіант ... "втратило сенс думати та говорите про перемогу та поразку взагалі" :)
Бо раніше "все ваше" (дані, файли, робота, виконання дій) були на локальному пристрої, а тепер для багатьох воно у хмарах. І ви можете замінити пристрій і робити "все те саме" що й до того. Тобто сенсу думати про "перемогу" стало нуль :)  (хоч фізично дії які були такі і продовжуться)

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #43 : 2026-01-11 12:48:03 »
Так що це більше не перемога, а крок назад.
...є прослойка форку Wine, яку назвали протон
Ви згадали про протон, але не написали про лептон :)  (це "прослойка", шар, що реалізує в Лінуксі (що більше схожий на дистри Лінуксів) можливість запуску Андроїд-застосунків та встановлення апк пакунків та розробку з адб, логами та ін).
Тобто вже реально (в СтімОС) запускати багато видів програм.
І це, навпаки, дуже добре :)
Розробник може написати де хоче, а користувач запустити де хоче :)
Таке хотіли зробити з Джава. Але тепер вже можна й на Пайтоні чи ДжаваСкрипті та ін.
А ще Ігрові системи (двигуни). Теж з можливістю того самого в різних середовищах.

І що тоді є означенням "ОС"? :)
Це вже не "заборона запуску будь де" як було раніше. А тому сенс у "виграші"? :)

res2500

• Гість
« Відповідей #44 : 2026-01-11 12:55:25 »
Цитата
А чому підключити зовнішню клавіатуру та мишку чи трекпад до компа чи ноута то для вас ок, а от до смартфона не ок?
Те обмежено лише вашим бажанням.
вже дві клавіатури бездротові лежать, підставка іноді падає, вже скручена, підкрутка не надовго діє, як такого стола для роботи немає, клавіатура на ноуті хоч разом тримається і в ліжку набираєш текст чи щось робиш, я вже думаю планшет взяти під кропиву і не вимахуватись, або чехол купити, що навряд допоможе
Цитата
То ж є Лінукс, чому ви обмежили себе лише софтом з маркету, та лише Джава софтом?
https://termux.dev/en/
Цитата
Termux is an Android terminal emulator and Linux environment app that works directly with no rooting or setup required. A minimal base system is installed automatically - additional packages are available using the APT package manager.
То емулятор терміналу більше, який зроблений під андроїд, але виглядати як лінукс, мало хто зараз робить програм під bionic щоб на андроїді запускались, glibc використовує linux
Цитата
А чому ви з відсутності (а чи так це?) в маркеті за гроші робите висновок щодо відсутності безкоштовних ігор в пакетах ОС?
а їх хтось підтримує ? Коли Гейб посварився з майкрософт, він сказав за лінукс, фанатики зразу ж почали бігати і радіти, але вільним іграм такі як AssaultCUBE, supertux ... Напишіть хто і коли хоч задонатив вільним іграм ? Я вже не беру до списку вільні ОС, чи програми
 Користувачі лінукс кричать про вільне ПО, а самі підтримують корпорастів, успіху від вільного ПЗ як товариства я не бачу
 Android - Google
 Fedora - red hut, всі ми знаємо що вона зробила з CentOS
 Ubuntu - Canonical
 Ми пишемо про свободу, а самі користуємось піратським форматом mp3, але є вільний формат ogg, так, про вільні технології ми мовчимо, а от коли корпорасти щось зроблять, треба бігом кричати.

Цитата
Тобто сенсу думати про "перемогу" стало нуль
є сенс думати про інтернет і щоб файл був  тебе, хмарні технології це добре, але вже були випадки, коли в поліклініці зробили спецалісти на лінуксі віддалений доступ до ОС віндовс, а не стало інтернету, а пацієнти записані, а система не працює, бо інтернету немає.

Цитата
Це і смартфони, і планшети, і СмартТВ, і роутери, і роботи, і Ардуїни і багато іншого.
в більшості це як іграшки, подивитись фільм чи звонілка, користувачам на роутер взагалі все одно, особливо яка там ОС, їм цікава швидкість інтернету і щоб він там був і все. Ардуїно це так іграшка, для мене то просто тест на платі, або щоб швидко щось зробити. А щоб щось уже зробити то потрібен ПК чи ноутбук, я вже це перевірив на собі, ви хоч бачили що betaflight в вкладці порти пише іноді всюди протокол відеосигналу всюди, а на смартфон взаглі листати треба.
Цитата
Фраза про "перемогу на десктопі" народилася тоді, коли було порівняння "на сервері" з "на десктопі" (бо на сервері Лінукса було вже тоді багато).
а віз і нині там, покрутили в композіті кубіком, набридло і повернулись назад, знаєм такі історії з життя