Автор Гілка: Сайт здох  (Прочитано 19674 раз)

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 322
Re: Сайт здох
« Відповідей #60 : 2026-01-13 13:16:12 »
Цитата
Цитата
Цитата
ПОСІКС (стандарти мобільної ОС, що описують
ШІ галюцінації м̶о̶б̶і̶л̶о̶к̶ портатілок майка?)))

p.s. відносно unix - то posix (позикс у вимові) та sus, а portable в контексті то не mobile
І у чому різниця? :)
для ШІ ні в чому, а humans портатілки не сприймають таксамо
« Змінено: 2026-01-13 13:53:26 від yvs115 »

res2500

• Гість
« Відповідей #61 : 2026-01-13 13:27:31 »
Цитата
І який висновок ви з того робите?
я вже писав, ВІЛЬНЕ ПЗ це не безкоштовне ПЗ, відкрите ПЗ мало б більший успіх, якби були разом, а так, вигорання, не підтримує всього функціоналу в даному протоколі, іноді правду кажуть, девіз ВПЗ "Зате безкоштовно", погано чути коли про ВПЗ говорять "вільне програмне забезпечення краде ваш вільний час". Коли прошарений користувач знає чим користується. Він допомагає, переклади робить, а користувачу не цікаво що там, хто там написав цю утиліту.
 В тому що зараз відбувається, винні ми самі
Цитата
Чим відрізняються?
MCU - мікроконтролери, слабші за MPU - мікропроцесори, де може бути і менеджер пам'яті, який не потрібно програмувати, щоб працювати з FLASH, оперативною та фізичною пам'ятю, більше часових лічильників ... System-on-Chip (SoC) - власне виробництво, наприклад ARM продає ліцензію на ядро, а виробник ще добавляє власну периферію чи шину і як вона буде взаємодіяти з ядром. особливо цікаво позначають чіпи ARM, A - application - дуже потужні чіпи, як часто пишуть cortex A-53, R - real-time - для, програмування в режимі реального часу, M - microcontroler - типу cortex-m0 ... Про різницю можна

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
  • дописів: 245
« Відповідей #62 : 2026-01-13 14:40:47 »
Відкрийте ще раз картинку...
Тобто ви хочете сказати, що в Андроїд повинні бути всі частини, що є на малюнку?
Яку з частин не можна вилучити, щоб система все ще була "Андроїд"?
От, наприклад, Андроїд 1.0 (де немає деяких з тих частин) то Андроїд чи ні? :)
А ОС на телевізорі і планшеті (без телефонії) то Андроїд чи ні?

А що треба вилучити з Лінукс (окрім кернела :) ) щоб то перестало бути Лінуксом? Програму "логін"?

А чому "Хром ОС" то не є "Андроїд ОС"? Хоча там багато чого спільного?

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #63 : 2026-01-13 14:41:50 »
для ШІ ні в чому, а humans портатілки не сприймають таксамо
А як вони сприймають?

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #64 : 2026-01-13 14:55:37 »
ВІЛЬНЕ ПЗ це не безкоштовне ПЗ,
Так це з ліцензії зрозуміло. Ліцензія дає свободу (4 види дії), а не безкоштовність (тому "лібре", а не "фрі" щоб не плутали).

відкрите ПЗ мало б більший успіх,
А от "відкрите" це не обов'язково "вільне". Це те, де "можна дивитися у сорці" бо вони "відкриті", а не "приховані". Але ліцензія при тому може "заборонити все" чи "тільки для навчання" дозволити.

якби були разом,
Хто з ким разом?

а так, вигорання,
Чому?
Перший автор сам вирішує чи робити зміни чи ні. Коли він не хоче, то інші можуть замість нього.
Поки автору "треба особисто для себе" він робить. Коли ні, то перестає. Все ок :)

не підтримує всього функціоналу в даному протоколі,
Якому саме? І чому ви очікуєте "весь функціонал"? Ви вільні самі додати все що вам особисто треба (на відміну від закритого чи забороненого хоч і відкритого).

іноді правду кажуть, девіз ВПЗ "Зате безкоштовно",
Хто таке каже? То не є правда. Скачати то теж "оплата" за інет.

погано чути коли про ВПЗ говорять "вільне програмне забезпечення краде ваш вільний час".
Всі люди помиляються. В різному. В інеті багато чого кажуть. І що з того? :)

Коли прошарений користувач знає чим користується. Він допомагає, переклади робить, а користувачу не цікаво що там, хто там написав цю утиліту.
Чому ви слово "користувач" визначили саме так? Є й інші. Що модифікують код самі. Я з такими спілкувався.

В тому що зараз відбувається, винні ми самі
Що саме?
Дуже багато відбувається, до чого тут "винні"? :)

res2500

• Гість
« Відповідей #65 : 2026-01-13 16:04:48 »
Цитата
Це те, де "можна дивитися у сорці" бо вони "відкриті", а не "приховані".
згадую конфлікт GNU i WMvare, і як Debian порівняла свої дистрибутиви бінарні, з іншими дебіан подібними, де казали, чому не ділитесь патчами, навіть цим не хотіли ділитись, програмісти часто не читають ліцензію, або якщо там купа тексту, то вони мамі не розуміють що можна, а що ні.
Цитата
Хто з ким разом?
фонди опенсорс і різні вільні проекти
Цитата
Поки автору "треба особисто для себе" він робить. Коли ні, то перестає. Все ок
це не ОК, це мінус програміст в опенсорсі
Цитата
Якому саме? І чому ви очікуєте "весь функціонал"? Ви вільні самі додати все що вам особисто треба (на відміну від закритого чи забороненого хоч і відкритого).
у вас так просто, взяв і добавив функціонал, ви хоч добавляли раз в FreeCAD формат DWG ? Чи думаєте так просто добавити протокол, навіть якщо код є вільний
Цитата
Всі люди помиляються. В різному. В інеті багато чого кажуть. І що з того?
а ви працювали на роботі, де на запитання, чому шукати фотошоп, є ж GIMP, на що мені сказали, а Gimp вміє переводити з шару картинки в формат G-code ? А коли просиш добавити в розробників функціонал, чуєш тишу. а конвертування. через конвертування, це ще більші втрати якості, перевірено.

Цитата
Чому ви слово "користувач" визначили саме так? Є й інші. Що модифікують код самі. Я з такими спілкувався.
і скільком спілкувались ? скільки у вас на програміста, який сам модифікує код є коричтувачі які можуть адмініструвати операційну систему, а хто "спацалист околовсяческих дистрибутівів", знає лиш фразу "лінукс", який кричить що це відкритий код, в якому сам не розбирається, щей не дивився туди, сам навряд чи туди добавить, о я не думаю що тут на форумі є людина яка знає проколи чи стандарти ACPI, UEFI, як побудована VFS ...
Цитата
Дуже багато відбувається, до чого тут "винні"?
в тому, якому стані маємо вільне програмне забезпечення зараз.

Замість холівару, краще давайте зробимо рубрику проекти, наприклад виберемо з кросплатформених pkgsrc, NiX, Ravenports пакетну базу, зробимо репозиторій, та підтримувати та добавляти пакети, тестувати і таке інше.
 Зробити легкий репозиторій, на базі fossil, він легкий і хоч повільний, для зберігання коду підійде, як запасний варіант
 Так що давайте зробимо щось корисне, зараз просто сайт, нікому не потрібно. Пишіть про свої проекти що хочете

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #66 : 2026-01-13 16:37:50 »
навіть цим не хотіли ділитись,
А чому вони повинні?
Ліцензія тільки про публікацію сорців (всіх), а не окремо "патчів".
Тобто ви нікого не просите "ділитися", то вони самі "викладають", а хто хоче бере звідти.

програмісти часто не читають ліцензію, або якщо там купа тексту, то вони мамі не розуміють що можна, а що ні.
То не їх професія і не для них написано.

фонди опенсорс і різні вільні проекти
Фонди то частина економіки і не мають жодного стосунку до самих сорців.
Немає жодного сенсу від фонду щось хотіти.

це не ОК, це мінус програміст в опенсорсі
Це ОК, бо це і є "вільне" :)
Чомусь ви хочете когось зробити рабом ваших ідей тільки через те, що вигадали якусь сутність (яка не існує) під назвою "опенсорс". Немає такої. Кожен сам вільний що хоче робити :)

у вас так просто, взяв і добавив функціонал,
Так :)
Який хочу.

ви хоч добавляли раз в FreeCAD формат DWG ?
Я не хотів :)

а ви працювали на роботі, де на запитання, чому шукати фотошоп, є ж GIMP, на що мені сказали, а Gimp вміє переводити з шару картинки в формат G-code ?
А навіщо ви таке запитували? Кожна робота потребує свого інструменту. Мені Гімпа вистачало :)

А коли просиш добавити в розробників функціонал, чуєш тишу.
"Вільне ПЗ" то не про "просити", то про "самому додати" чи "заплатити тому хто додасть".

і скільком спілкувались ?
А навіщо вам запитання про кількість.
Навіть коли 1 то цілком досить.
Людей мільярди, з комп'ютерами працює меншість.
Для чого вам ті циферки? Ви є меншістю. І будь хто. Не значною :)

в тому, якому стані маємо вільне програмне забезпечення зараз.
Не існує "стану" бо не існує сутності "вільне програмне забезпечення".
:)

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #67 : 2026-01-13 16:46:06 »
Гарна думка
Замість холівару, краще давайте зробимо рубрику проекти, наприклад виберемо з кросплатформених pkgsrc, NiX, Ravenports пакетну базу, зробимо репозиторій, та підтримувати та добавляти пакети, тестувати і таке інше.
 Зробити легкий репозиторій, на базі fossil, він легкий і хоч повільний, для зберігання коду підійде, як запасний варіант
 Так що давайте зробимо щось корисне, зараз просто сайт, нікому не потрібно. Пишіть про свої проекти що хочете
Але яка мета?
"Корисне" не є змістовною метою. Воно не означає нічого точного.

От якби це було "зробити те, що не існувало до того" (навіть коли це тільки комбінація того що існувало, чи (як дехто) зміна кольорів десктопу та форми меню задля швидкості роботи).
Це може бути "за замовчуванням у фаєрфоксі букмарки з українськими сайтами" або "для дітей" або "лайв інстал на юсб-флешку" (з українською мовою одразу після запуску) чи "додати пакет якого немає в інших з софтом важливим для країни".

res2500

• Гість
« Відповідей #68 : 2026-01-13 17:02:37 »
Цитата
Але яка мета?
"Корисне" не є змістовною метою. Воно не означає нічого точного.

От якби це було "зробити те, що не існувало до того" (навіть коли це тільки комбінація того що існувало, чи (як дехто) зміна кольорів десктопу та форми меню задля швидкості роботи).
Це може бути "за замовчуванням у фаєрфоксі букмарки з українськими сайтами" або "для дітей" або "лайв інстал на юсб-флешку" (з українською мовою одразу після запуску) чи "додати пакет якого немає в інших з софтом важливим для країни".
навіщо ще один дистрибутив лінукс з несумними обоями ?
дистриубутив на флешці, це не зручно, повірте, пробував, так в FreeBSD є папка з портами ukranian де наприклад Libre-Office зібраний за замовчуваннням українською мовою. Якщо хтось хоче робити власний дистрибутив, я не проти, але участь в проекті вільне має бути.
 Моя думка, користувачу потрібні програми, якщо щось стандартні менеджери не можуть зробити, то може вийти у запасному варіанті, я пропоную вибирати кросплатформенні варіанти

res2500

• Гість
« Відповідей #69 : 2026-01-13 17:11:26 »
Цитата
Так :)
Який хочу.
  :laugh: :laugh: ;D ;D
Цитата
Я не хотів
:laugh: :laugh: :laugh: ;D ;D ;D
Цитата
"Вільне ПЗ" то не про "просити", то про "самому додати" чи "заплатити тому хто додасть".
да, коли пишуть код програмісти з закритим кодом, вони прислуховуються до своїх клієнтів, бо конкуренція і це їх хліб
опенсорс, бери що є, хоч проект фінансується
Цитата
Фонди то частина економіки і не мають жодного стосунку до самих сорців.
Немає жодного сенсу від фонду щось хотіти.
/
якщо так, тоді з всіх фондів толку, а саме вони повинні заохочувати програмістів працювати, удосконалювати, якщо так, тоді з Linux found. немає ніякого толку

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #70 : 2026-01-14 10:01:27 »
навіщо ще один дистрибутив лінукс з несумними обоями ?
Бо тим людям (Амахі на базі Арч) важливе естетичне сприйняття і вони хочуть витрачати на створення свій час. Бо вільне.

дистриубутив на флешці, це не зручно, повірте, пробував
Не вірю :) Бо пробував. Різні.
От те що особисто вам не зручно... вірю :)
Також відслідковував розвиток технологій Лів дистрів на флешеках. 10 років тому було не зручно. А зараз є нові файлові системи (юніон фс, об'єднання багатьох, частина з них рід онлі) завантаження у пам'ять всього та інше. Вже стало зручно.

, так в FreeBSD є папка з портами ukranian де наприклад Libre-Office зібраний за замовчуваннням українською мовою.
і?

Якщо хтось хоче робити власний дистрибутив, я не проти, але участь в проекті вільне має бути.
Тобто ви не хочете казати прямими словами що "ви проти"? :)

Моя думка, користувачу потрібні програми, якщо щось стандартні менеджери не можуть зробити, то може вийти у запасному варіанті, я пропоную вибирати кросплатформенні варіанти
Не згоден з думкою, бо це ... рабство розробників (вже було таке). Це і так вже є у середовищі комерційної розробки. І для балансування попиту (користувача) та пропозиції (рабовласників над розробниками) існує економіка з конкурентним вибором і відмиранням поганих рабовласників (які свої думки та накази ставлять вище за користувачів про яких говорять за них самих).

res2500

• Гість
« Відповідей #71 : 2026-01-14 10:42:53 »
Цитата
і?
можна збирати пакети з власними шрифтами і параметрами
згадаємо недавню тему з VScode
Цитата
Тобто ви не хочете казати прямими словами що "ви проти"?
ви ж не хотіли добавити dwg формат в лібрекад, якщо комусь буде цікаво, хай робить, але швидше за все, дистрибутив зробиться, а потім йому скажуть що це збірка на основі убунти і він візьме і вийде помалу з проекту. Мені наприклад
ще один дистрибутив лінукса не цікаво, людям цікаво, хай збирають
Цитата
Не згоден з думкою, бо це ... рабство розробників (вже було таке).
де саме ? коли роблять дистрибутив лінукса, дистрибутива лінукса, бо там щось не завелось автоматично з драйверами ?

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #72 : 2026-01-15 08:47:32 »
можна збирати пакети з власними шрифтами і параметрами
А до чого тут вільне ПЗ, оскільки "пакет" то лише "частина дистрибутиву" (засіб дистрибуції), а ви не хочете свій дистр. Тому про пакети мови немає.
До того ж шрифти то не ПЗ :) То "дані". З іншою ліцензією.

а потім йому скажуть що це збірка на основі убунти і він візьме і вийде помалу з проекту.
А чому вам важливо що скажуть і скажуть саме це? :)
Бо все нове виглядає чимось як старе. Коли нове не виглядає як старе, то скажу "це херня якась яка ні на що не схожа з того що я знаю"! :)))

Мені наприклад ще один дистрибутив лінукса не цікаво,
Ок. Прийнято.
А що тоді цікаво?
Хардвер? Софтвер? Стандарт? Вирішити якусь точну проблему (окрім формата для КіКад)? :)

де саме ? коли роблять дистрибутив лінукса, дистрибутива лінукса, бо там щось не завелось автоматично з драйверами ?
Не згоден з іншою частиною про "користувачу потрібні програми" :)
На поверхні здається що "так", але та фраза побудована з ідеї що "розробник" не є "користувач свого ПЗ", а це помилкове твердження (на мою думку) щодо вільного ПЗ.
А отже маємо чітко висвітлену (у вигляді коду програми) думку одного точного (з фамілією, ніком, мейлом) користувача чого саме він хоче :) А ви чомусь цю думку вважаєте "не важливою" і кажете про інших користувачів не вказуючи їх ніків та фамілій :)

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #73 : 2026-01-15 08:51:10 »
Як наслідок дискусії я вже створив. Корисне для себе, пов'язане з вільним ПЗ.
А ви? :)

res2500

• Гість
« Відповідей #74 : 2026-01-15 12:40:11 »
Цитата
А до чого тут вільне ПЗ, оскільки "пакет" то лише "частина дистрибутиву" (засіб дистрибуції), а ви не хочете свій дистр. Тому про пакети мови немає.
До того ж шрифти то не ПЗ :) То "дані". З іншою ліцензією.
пакет то не частина дистрибутива, а те що в лінукс вже зібрано і подають цілий список за замовчуванням, то вже друга історія таких дистрибутивів, і до лінуксу вони не мають ніякого відношення, від цього треба відходити, пакети то частина будь-якої ОС, той же GIMP, libreoffice, він портований на різні ОС, NetBSD, FreeBSD, Windows, людина коли поставила ОС, її потрібно програми для роботи, а не ядро, проблеми які виникають в користувачів, це за пакетів, перегляньте, VScode, вийшов Verilog ... І скільки тут за існування форуму скинули core ядра ?
 Ви пробували користуватись pkgsrc на Linux, FreeBSD, WSL2 ? Спробуйте і побачите, це не залежить від дистрибутиву
Цитата
А чому вам важливо що скажуть і скажуть саме це?
я ще застав коли тільки лінукс став тренд, знаю що говорять, бачив різних людей і чув що вони говорять з 2009 року, це люди які покрутили місяць Composit, кубік набрид і перейшли на віндовс, один протримався рік, але через кожні три місяці шукав дистрибутив, поки не набридло. Тому я знаю думку всіх користувачів які колись були на linux, згадую прикол коли на лорі був скандал, що 60-70 процентів відвідують сайт з ос віндовс, а все інше лінукс, і це зареєстрованих користувачів.

Цитата
Ок. Прийнято.
А що тоді цікаво?
створити репозиторій пакетів кроссплатформенний, ядрі лінукс немає avr-gcc, kicad, все що потрібно користувачу, він потім ставить, або збирає
Цитата
Не згоден з іншою частиною про "користувачу потрібні програми"
а що по вашому ? поставити лінукс і милуватись консолью ? засікати за скільки занрузиться дистрибутив і вимкнеться ?