створити репозиторій пакетів кроссплатформенний, ядрі лінукс немає avr-gcc, kicad, все що потрібно користувачу, він потім ставить, або збирає
kicad 9.0.6 sethh - Electronic schematic and PCB design softwareuconfig v0.4-60-g59a3e34 ppd - Datasheet pinout extractor from PDF and library Stylizer for KiCad
ЦитатаНе згоден з іншою частиною про "користувачу потрібні програми" а що по вашому ? поставити лінукс і милуватись консолью ? засікати за скільки занрузиться дистрибутив і вимкнеться ?
Не згоден з іншою частиною про "користувачу потрібні програми"
пакет то не частина дистрибутива, а те що в лінукс вже зібрано і подають цілий список за замовчуванням, то вже друга історія таких дистрибутивів, і до лінуксу вони не мають ніякого відношення, від цього треба відходити, пакети то частина будь-якої ОС,
Ви помиляєтеся."пакет" є не всюди. Це лише один і не обов'язковий механізм дистрибуції.
Можете компілювати програми чи копіювати бінарники без пакетів.
Навіть програма "пкг" не присутня у базовій інсталяції, тільки "завантажувач" який її скачає з інету після першого вводу слова "пкг".
Є імутабельні дістри, що існують без "пакетів". Там є "базова система" та "флетпак" контейнери з "файловой системою" яка монтується "як є" а не "розпаковується" з "пакетів".
Це триває вже більше року, відколи я почав гратися з Linux для робочого столу, на всіх дистрибутивах, які я пробував: Flatpak жахливо працює, аж до неможливості користуватися. RPM, APT, що завгодно… все працює, я можу встановити Krita з RPM за лічені секунди. Встановлення невеликої утиліти з Flathub може зайняти 10-20 хвилин. Вона завантажується зі швидкістю десятки КІЛОБАЙТІВ за секунду. Щоразу, коли я встановлюю нову Linux, мені хочеться кричати від люті. Я знову застряг… Роблю чисту установку F43, і я не можу встановити жодного Flatpak протягом останньої години чи близько того. Вони просто падають до одного кілобайта і зрештою зависають. Є багато подібних скарг на інших форумах, на Reddit, на Github і жодної відповіді. Чому ця система така жахлива? Чому вона досі існує, якщо не працює? Якщо Flatpak — це майбутнє Linux, то це справді погано. Я б хотів просто цього уникнути, але не можу, оскільки багато програм доступні лише у вигляді Fatpaks, що дуже прикро. Іноді він випадково підвищується, я короткочасно бачу кілька МБ на секунду. В інший час він повзає.
Автори ГІМП та інших викладають "архів з сорцами", а не "пакет".
Current Stable VersionThe current stable release of GIMP is 3.0.6 (2025-10-05).Show downloads for GNU/Linux | macOS | Microsoft Windows | All
Дані нові, 2025.
30 April 2014 EoL 8.3-RELEASE Earliest date for final removal of pkg_install
ЦитатаІноді він випадково підвищується, я короткочасно бачу кілька МБ на секунду. В інший час він повзає.отже бачимо, всюди є проблеми, flatpack їх не вирішує, контейнери теж жруть ресурси і пам'ять
Іноді він випадково підвищується, я короткочасно бачу кілька МБ на секунду. В інший час він повзає.
але більш оптимально у плані ресурсоємності якщо порівнювати з docker чи з electron рішеннями
Цитата але більш оптимально у плані ресурсоємності якщо порівнювати з docker чи з electron рішеннямиякщо по замовчуванню дивитись, docker чи інша система ніби бере більше, а з сторони flatpak/snap, це прожирає ресурси, кожна програма завантажується з всіма so i elf
завантажте Appimage і гляните
Окрема віртуалізація, не вирішує проблем, це улюблена тема сисадмінів,впало, в docker запустити
а до чогото тут appimage
Якби нічого не вирішувало - то не використовували би зовсім.
Цитатаа до чогото тут appimageце загальний формат пакунка для лінукс
ЦитатаЯкби нічого не вирішувало - то не використовували би зовсім.вже стараються менше використовувати, наприклад той же doker
якщо мова є про використання сумісно якихось частин - то appimage це кудись не туди
Докер почали використовувати (одна з головних причин) щоб отримати відповідний рантайм-оточення під то що наваяли програмери
Якщо Flatpak — це майбутнє Linux, то це справді погано.
Цитатаякщо мова є про використання сумісно якихось частин - то appimage це кудись не тудице що б глянули, наприклад, скільки в папці usr/bin, usr/lib/
ЦитатаДокер почали використовувати (одна з головних причин) щоб отримати відповідний рантайм-оточення під то що наваяли програмеричи витримає користувач, це інше питання, вище я викладав посилання на дискусію flatpack
І чи треба то порівнювати з all-in-one підхід від appimage
Це називають різноманіття - будуть дистро з доволі різними пакетизаціями-контейнерізаціями-etc під різні потреби.
ЦитатаІ чи треба то порівнювати з all-in-one підхід від appimageдля того щоб побачити скільки місця це займе
ЦитатаЦе називають різноманіття - будуть дистро з доволі різними пакетизаціями-контейнерізаціями-etc під різні потреби. прийде час, і зоопарк дистрибутивів визнають помилкою в роботі, крім сайтів і власних дистрибутивів лінукс, які робили в Україна, з 2000-х років, результат глобального переходу на лінукс не бачив, спроби людей освоїти були, але терпіння на довго не вистачало