Автор Гілка: Вибір дистрибутива для школи. intel core 2 duo +2gb  (Прочитано 1479 раз)

Відсутній peccator

• Новачок
  • *
  • дописів: 12
Привіт. На старих комп'ютерах (intel core 2 duo + 2Gb оперативки) потрібно організувати учнівське робоче місце:  офіс, браузер, скретч, python. Чи можна таке зробити маючи тільки 2 gb оперативки? Якщо так, то який дистрибутив використати? Чи може "не варта шкіра за виправу"?

Відсутній kostiantyn.hermash

• Новачок
  • *
  • дописів: 26
2 GB дуже мало, не можна збільшити хоча б до 4 Гб ?

В мене самого ноутбук Acer Extensa 5620 (Core2Duo T5450, 2 ядра, 3 Gb ОЗП). Використовую Debian GNU/Linux + GNOME 3 + Firefox. Загалом вистачає для більшості завдань, але сучасні веб-сайти дуже гальмують.

Якось жити можна, але пам'яті мало. Можна звичайно спробувати замінити Гном 3 на щось більш легке, типу Xfce. Але гном більш функціональний.

Загалом, для текстової роботи, для роботи в терміналі, може бути достатньо.  Для перегляду павутини мало пам'яті.

Про офіс, особисто в мене на 3 Гб Libreoffice працює відносно нормально.

Можна вчити учнів одразу LaTeXу, там багато ресурсів не потрібно)))

Відсутній yvs115

• Кореспондент
  • дописів: 101
в 2G ram вписатися системою з легким графічним десктопом думаю можна, але цього скоріш усього буде не достатньо - бо:
з вимогами "офіс, браузер" - навіть після завантаження суперлегкої ос і графіки - буде проблемне питання як офісні проги і браузер будуть ворочатися на старому зазізі з мін.ресурсами.
Cпробуйте один з дистро який під старі компи чи low-profile залізки йдуть, і напевно треба щось з легких і більш-менш юзер френдлі:
-в цьому сегменті нп bodhi недавно дивився з їх десктопом - система з графікою десь в районі 400-500M.
можна пробувати не обов'язково останню версію якогонебудь дистро, версія мінус 1 теж зазвичай не дуж стара по софту і трохи легша.

Є ще інші легкі і легші (там де ще легші - вже йде трейдоф - що звідти викинули/викинути і як довести до юзабельності).
Тобто відповідь залежить скільки зусиль готові вкласти і які мінімальні важкі проги (офісні, браузер) задовольнять вимогам.
Але спробувати можна з одним із легких дистро, в любому випадку отримати гарний експіріенс в лінуксах - гарантовано.

p.s. у мене нп був старий комп (трохи правда більш пам'яті) на якому можна було запустити більш-менш нормальний графічний десктоп
- але треба чекати 5хв щоб завантажився навіть до логін промпту, ще пару хвилин після того, і потім (після хвилин 10ти) софт робив відносно терпимо (але макс що там було з важкого - це браузер).
« Змінено: 2025-03-11 13:31:03 від yvs115 »

Відсутній peccator

• Новачок
  • *
LaTex не потрібно. Libre або Open Office. Спробував встановити Ubuntu 22.04. На інше залізо. Gnome 3 як на мене важкуватий. Раніше колись пробував Debian8+xfce. Менший функціонал але користуватись можна. Вибачте за оффтоп, але зараз задача виглядає так: потрібна ОС з підтримкою браузерів. Тому або щось з Linux (ще не знаю що пробувати але щоб максимально юзерфрендлі)  або сьомі вікна. Немає часу пробувати все підряд в надії що краще працюватиме. Потрібно щось що працюватиме ще 2-3 роки. Оновлення не обов'язково. Та й досвіду роботи в лінуксі не багато. Тим більше для учнів робота в терміналі не передбачається.
« Змінено: 2025-03-11 16:18:37 від peccator »

• Новачок
  • *
LaTex не потрібно. Libre або Open Office. Gnome 3 як на мене важкуватий. Раніше колись пробував Debian8+xfce. Менший функціонал але користуватись можна. Вибачте за оффтоп, але зараз задача виглядає так: потрібна ОС з підтримкою браузерів. Тому або щось з Linux (ще не знаю що пробувати але щоб максимально юзерфрендлі)  або сьомі вікна. Немає часу пробувати все підряд в надії що краще працюватиме. Потрібно щось що працюватиме ще 2-3 роки. Оновлення не обов'язково. Та й досвіду роботи в лінуксі не багато. Тим більше для учнів робота в терміналі не передбачається.

Став Debian + Xfce. Будь-які браузери з 2 Гб ОЗП будуть гальмувати (і на вікнах, і на Linux). Сучасні веб-сайти дуже жирні, насичені скриптами.

Хоча існують дуже легкі браузери: lynx, links, dillo, але там немає підтримки JavaScript. Лише HTML.

Хоча links здається має підтримку JavaScript, можу помилятися.
« Змінено: 2025-03-11 16:36:39 від kostiantyn.hermash »

Відсутній denkin

• Кореспондент
  • дописів: 138
Привіт. На старих комп'ютерах (intel core 2 duo + 2Gb оперативки) потрібно організувати учнівське робоче місце:  офіс, браузер, скретч, python. Чи можна таке зробити маючи тільки 2 gb оперативки? Якщо так, то який дистрибутив використати? Чи може "не варта шкіра за виправу"?

2 Гб оперативки, це критично мало. Будь який браузер в сучасному інтернеті з'ість цю пам' ять миттєво.
Для комфортного браузінга сьогодні потрібно хоча б 8 Ґб, мінімально: 4, але доведеться контролювати ресурси.

Процессор мабуть потягне.

Ще є важливий компонент: відеокарта.

Пробувати у будь якому разі доведеться. Але щоб отримати більш якісні поради - назвіть залізо більш точно.
Xubuntu 20.04.X + Xubuntu Testing

Відсутній yvs115

• Кореспондент
Цитата
Спробував встановити Ubuntu 22.04. На інше залізо. Gnome 3 як на мене важкуватий. Раніше колись пробував Debian8+xfce. Менший функціонал але користуватись можна.
ubuntu не кращий варіант в цьому випадку (там і unattended-upgrade і т.п.), якщо знайомі з debian/xfce - cпробуйте (нп debian/xfce чи debian/lxde),
якщо нормально десктоп робить - далі перебираєте браузери (не так багато їх) і офісний софт - чи достатньо того заліза для них.

Відсутній peccator

• Новачок
  • *
Зрозуміло. Спочатку проапгрейдити пам'ять. А тоді пробувати.

Відсутній yvs115

• Кореспондент
> Спочатку проапгрейдити пам'ять. А тоді пробувати.

можна спробувати і без апгрейда, система+граф.десктоп десь приблизно 500-1000 M буде, тобто памя'ть щоб запустити браузер з декількома табами має хватити.
І дивитись з 'free -h' чи '(b)top' нп з консолі - чи система в своп не уходить. Після апргейда пам'яті легше буде, але і до того загальну уяву що залізо витягує - теж отримаєте.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3855
  • Програміст
В якості стільниці краще використовувати Mate (стільниця для Gnome 2) — глюків немає, все працює.

В якості переглядача, спробуйте seamonkey (колишня Mozilla) з uBlock Origin. Там старий інтерфейс, але його можна покращити темою, чи просто натиснути F11 для повноекранного режиму.

Також раджу створити swap на швидкому ssd, якщо є, це допоможе вивільнити частину памʼяті. Можливо навіть краще zswap чи zram, які стискають памʼять.

Також раджу використовувати 32-бітну систему коли менше ніж 3 Гб памʼяті.
[Fedora Linux]

Відсутній Turboblack

• Новачок
  • *
  • дописів: 20
ставте 7 віндовс і браузер Supermium - не скажу що буде літати, але порівняно з 10ю точно буде.
по суті лагати буде лише браузер (у випадку ютюба і соцмереж), решта буде працювати нормально.

окрім того - проводив експерименти (з 2016 року по сьогодні включно) 10 вінда ревізія 1608 корпоративна (лише корпоративна. бо ті хоум і профешнл обновлюються як не в себе, а ця мала реально за весь час 2 обнови),
далі беремо твікер - обрізаємо все лишнє (кортана, слідкування, ітд, не бійтеся обрізати, не пригодиться).
в такий спосіб в мене нормально і на 2 гігах озу десятка робила. правда ютюб на ній не подивишся, надто повільно.

на скільки я розумію у вас ддр3. тобто можна спокійно за якісь 250 грн купити б.у. платку на 8 гектарів, і буде вам хороший кампуктєр.

Відсутній yvs115

• Кореспондент
Цитата
ставте віндовс ... проводив експерименти з 2016 року ... обрізаємо все лишнє
згадувався пайтон, а віндоус не самий вдалий варіант для програмування, якщо ще накласти хацкер стайл - то скоріш усього перейде в розряд невдалих

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1936
Пам'ять зараз дуже дешева, витратити кошти на більшу пам'ять зекономить купу мороки і нервів.
Танцювати з бубном, щоб впихнути невпихуєме - вкорочувати собі життя.
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній yvs115

• Кореспондент
> Пам'ять зараз дуже дешева, витратити кошти на більшу пам'ять зекономить купу мороки і нервів.

настільки старе залізо (все в сумі - диск проц відео і т.д.) може тупити так безбожно, що і вагон вільної пам'яті не допоможе,
тоді то будуть гроші на вітер (якщо не спробувати без апгрейда і по результатам вирішити апгрейдитись, чи ні)

• Новачок
  • *
на скільки я розумію у вас ддр3. тобто можна спокійно за якісь 250 грн купити б.у. платку на 8 гектарів, і буде вам хороший кампуктєр.

Треба читати документацію по материнській платі. Старі материнські плати можуть не підтримувати 8 Гб однією планкою.