Автор Гілка: Завісає курсор після обнови Fedora 44 (GNOME)  (Прочитано 1493 раз)

Відсутній BeSiDa

• Письменник
  • дописів: 562
Тут теж так роблять, нічого страшного, є там і питання, хто що робить, наприклад Adobe з 2008 року в фонді, а фотошопу так і немає і їх інструментів у лінукс, є також питання що мембери роблять, якщо вони не займаються лінуксом ?
А шрифти? Тільки через те що вам то не цікаво тема шрифтів не стає менш важливою (і показати, і друкувати).
Ще є ПДФ та Флеш. Ще є принтери (друкування документів створених у продуктах Адобе та ін).
До того ж мембери можуть бути мемберами для самих себе (локальної мережі та своїх серверів), а не "для всіх" (займатися, але не віддавати іншим).

Відсутній BeSiDa

• Письменник
щось типу gimp?
А до чого тут гімп? Це ж вільне ПЗ, а не тільки-Лінукс-ПЗ. Він може і під він і під інші ОС.
Чому ви взагалі вільний софт вважаєте саме перевагою та нагородою для Лінукс? Лише через те, що його додали у репозиторій пакетів? Ну от вім додали до пакетів Андроїд і?
Коли ми вже про вільне ПЗ, то і Лінукс, і БСД то єдине середовище свободи :) Без суперечок "хто краще".

а я це чую лиш від вас - що всі перейдуть нп на лінукс, правда не ясно як від користувача якої системи
А звідки тоді ідея про "перейдуть" взагалі? Ви не можете одночасно бути й на цпу і на гпу? Так само не можете одночасно бути і на він, і на юніксі? (коли клієнт на він, а сервер що ваші задачі обробляє на юнікс чи навпаки, Х сервер на він, а Х клієнти на юнікс)

Відсутній BeSiDa

• Письменник
https://www.reddit.com/r/linux4noobs/comments/1kcxk29/pewdiepie_convinced_me_to_switch_to_linux_help_me
А ви не думали, що то може бути привід для атак Лінукса у соціальному середовищі? Ви ж побачили "фразу захисту" у вигляді "такий-то впевнив мене"? Бо саме ті хто нападає дуже переймаються частиною "не винувата я, то хтось інший зробив зі мною". За 4 роки та більше ви ще не навчилися розпізнавати напад під виглядом звичної "сємки є?" з наступним "так то не є, то він на мене напав бо сємок не дав" ? :)

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 411
Цитата
А шрифти?
розміру чи кольору?

Цитата
Ще є принтери
Уточніть будь-ласка які саме - глино-принтери по ксс-рельєфу, чи вевеве-тайпери по хтмл-дереву?

Цитата
До того ж мембери можуть бути мемберами
Ось де глибина вевеве-мислення! Має бути викарбовано в глині вевеве-астероїда і закріплено в тайтлбар кожного браузера.

Цитата
Цитата
всі перейдуть на лінукс [з чуток трохи більш ніж туманного походження яка має сподобатися вефілоcоферам]
Ви не можете одночасно бути й на цпу і на гпу?
Дивлячись якої бітності глино-браузерні переходи та враховуючи середньо-астероїдну температуру.
« Змінено: 2026-09-15 21:21:13 від yvs115 »

Відсутній res2500

• Дописувач
  • **
  • дописів: 59
BeSiDa
Цитата
Які саме? вім? емакс? чи джава-іде? тулкіти? сдл?
Visual Studio бере багато ресурсів і місяця на диску, офіційний ділиться на декілька видів, що хочеш більше, плати і більше, а так ліміт на 90 днів і не більше 90 кб вихідного коду для навчання, як там чогось можна навчитись ? Чи вже змінили умови використання ? Потім це не posix середовище, де не зручно писати сумісність POSIX + WIN специфіка. Не зручно писати embedded програми мені, arduino, це класно, але коли ти можеш написати Makefile і пишеш яку sdk взяти, які бібліотеки з -І, то це краще чим не знати що робить збірка. Не можу оце клацати мишкою, проект, вибір проекту, це консольна програма чи графічна, може це бібліотека, потім в налаштуваннях то і робиш клацаєш на галочки.
Цитата
От ви ж не написали що ваші пакети не зі списку і все ок?
от кінець pkg audit
  CVE: CVE-2026-53802
  WWW: https://vuxml.FreeBSD.org/freebsd/fee67ad5-a05e-11f1-ad2b-40b034429ecf.html

electron42-42.6.0 is vulnerable:
  electron42 -- multiple vulnerabilities
  CVE: CVE-2026-15778
  CVE: CVE-2026-15777
  CVE: CVE-2026-15776
  CVE: CVE-2026-15775
  CVE: CVE-2026-15774
  CVE: CVE-2026-15773
  CVE: CVE-2026-15772
  CVE: CVE-2026-15771
  CVE: CVE-2026-15770
  CVE: CVE-2026-15769
  CVE: CVE-2026-15768
  CVE: CVE-2026-15767
  CVE: CVE-2026-15766
  CVE: CVE-2026-15765
  CVE: CVE-2026-15764
  WWW: https://vuxml.FreeBSD.org/freebsd/271556c1-ddbf-4d44-95e6-a731841539b2.html

17 problem(s) in 13 package(s) found.
крім внесення шкідливого коду, є ще вразливості, за цим потрібно слідкувати теж, для цього є https://wiki.freebsd.org/PortsSecteam
Цитата
Як саме так розробка інша?
Мітки це як саме застосовуєте?
наприклад, ports це Bmake, а AUR це по суті bash скрипт, в ports є mk збірки, наприклад якщо мені потрібно ncurses то я додаю шлях до ncurses.mk, python - python.mk, це дає збирати пакети під систему централізовано, без списку варіантів збірки з ncurses щей плюс свій варіант, тобто все іде в файлі і під систему де описано /usr/ports/Mk/Uses*.mk

Відсутній res2500

• Дописувач
  • **
BeSiDa
Цитата
А шрифти? Тільки через те що вам то не цікаво тема шрифтів не стає менш важливою (і показати, і друкувати).
Ще є ПДФ та Флеш.
шрифти ідуть з відкритим кодом, https://github.com/adobe-fonts їх застосовують на різних операційних системах, Флеш вже давно закрили, десь з 2012 року. От наскільки я знаю, вони навіть не випускають Acrobat reader під лінукс, я вже мовчу про редактор.

Відсутній BeSiDa

• Письменник
шрифти ідуть з відкритим кодом, https://github.com/adobe-fonts їх застосовують на різних операційних системах,
Від того, що є відкритий код, ніяк не змінюється те, що багато (і тих, і інших) шрифтів є власністю компанії Адоб (на відміну від вільного ПЗ, яке є власністю переліку різних людей, вказаних у списку авторів). Саме компанія Адоб зробила такий внесок в екосистему Лінукс (це не про кернел і не лише про Лінукс, але й про ОС на базі Лінукс також).
Ви також можете написати код, який буде лише вашою власністю навіть якщо ви ліцензуєте його під 10 різними ліцензіями з яких будуть і декілька вільних, і можуть бути комерційні (наприклад, у яких не буде тексту "я безвідповільний за наслідки", а тому гроші за відповідальнісь хоч поруч буде вільна "така сама" копія вашого коду).

Подивився копірайти у /юзр/шаре/док/.... там десятки ліцензій саме Адобе (пдф-коре-фонтс, математика (і шрифти до неї), бравзери, розробка (екліпс), джава, вейленд та Х-и і ще багато).

Флеш вже давно закрили, десь з 2012 року.
Так а вони ж раніше того стали мемберами?
До того ж пакети флеша існують і тепер. Без фіксів та підтримки.

От наскільки я знаю, вони навіть не випускають Acrobat reader під лінукс, я вже мовчу про редактор.
зате дофіга їх копірайтів у гхоствью.

Ви чомусь очікуєте від них саме їх комерційних продуктів та ще й вільних. Їх сайт не має комерційних версій для Лінукс? І не було? А коли з вайн запускати?

Відсутній BeSiDa

• Письменник
А коли саме про ядро, то є згадка Адоб у контексті профілю кольорів "АдобРГБ" з підсистеми "відео 4 лінукс". Хоч та назва вже замінена стандартом, але той стандарт, мабуть, створений за участі Адоб. Чи вам лише про безпосередню участь, а не через інші організації зі стандартизації? Тоді мабуть у гіт пошукати коміти від *@адоб. Також ПостСкріпт це мова створена в Адобе (та багато від неї у гхостскріпт).

Відсутній res2500

• Дописувач
  • **
BeSiDa
Цитата
А коли саме про ядро, то є згадка Адоб у контексті профілю кольорів "АдобРГБ" з підсистеми "відео 4 лінукс".
AdobeRGB читав використовували багато де, для друку і переглядачах фотографій, може і вони удосконалювали, в ядрі лінукс і змінювали "відео систему ядра". От чого чекають від Adobe, якщо погуглити, Photoshop,
Adobe Premiere pro на Linux https://community.adobe.com/questions-729/adobe-premiere-pro-on-linux-1369293
Підтримка Linux для Illustrator на робочому столі https://community.adobe.com/questions-652/linux-support-for-illustrator-on-the-desktop-816842
В принципі чекають всіх програм для роботи з зображенням, а не шрифтів, PS, flash ...
Цитата
Ви чомусь очікуєте від них саме їх комерційних продуктів та ще й вільних.
я вільних ? НІ, є багато проектів комерційних, навіть все одно що є код, але ж Steam зробив підтрику Лінукс ? Хай як не є.
JetBrains https://www.jetbrains.com/store/?section=personal&billing=yearly
VMWARE ...
Я чекаю підтримки, розумної ціни, а не код і безкоштовно

Відсутній BeSiDa

• Письменник
А чи розумієте ви (хто тут є) що "джерельний код ядра" та "скомпільоване ядро" є різними продуктами? (от як типу "борошно" та "хліб з нього" це є різними продуктами)
І в тих продуктів різні користувачі, що можуть не перетинатися.

Чи вважаєте ви особисто себе користувачем джерельного кода ядра (Лінукс, БСД чи іншого)? Чи компілювали його самі, змінювали налаштування компілювання, створювали свої модулі ядра чи хоча б читали код ядра особисто (задля знань)?

Користувачами джерельного кода ядра здебільшого є розробники дистрибутивів та обладнання. І коли казати про "більшість користувачів" то саме з тих розробників і є більшість.

Користувачі скомпільованого кернела то ті, які хоча б сисколи використовують. Бо інакше то користувачі лібС та С, чи Пайтона, чи шелла та кореутілз (які вже без вас ті сисколи запускають).

Тобто в світі безпосередньо користувачів ядра не дуже багато. А от про інших можна казати "через скільки проміжних кроків" вони є користувачами. Бо тоді людина що кнопку ліфта натиснула (який оперується Лінукс) чи телевізора (що з Лінукс) теж "користувач" через 2-5 кроків до ядра. Навіть роздрукувати на принтері (який всередині може містити Лінукс) та почитати результат роздруківки (навіть коли не торкатися принтера) то також "користувач" через кілька проміжних кроків. І не тільки Лінукс.

Відсутній BeSiDa

• Письменник
От чого чекають від Adobe, якщо погуглити, Photoshop,
Adobe Premiere pro на Linux
...
В принципі чекають всіх програм для роботи з зображенням, а не шрифтів, PS, flash ...
Зрозуміло що чекають. Але ж це дитяче ставлення. Ви ж розумієте що то комерційна організація, а отже саме найперше у неї "чи є стабільна бізнес модель". І от виявилося що заробити гроші так не виходить. Це от як ви хочете кав'ярню поруч, а вам кажуть "ми дослідили, прибутку не буде, тому ми не хочемо її робити". Це ж ринок. Офісних пакетів багато є, бо знають як заробити (не тільки гроші від людей). Ринок.

НІ, є багато проектів комерційних, навіть все одно що є код, але ж Steam зробив підтрику Лінукс ? Хай як не є.
Ви Стім ос бачили? Там не "як не є", там десятки років роботи та розвитку проектів. В Стім інша бізнес модель. Вони продають не софт (хоча може здатися), а "джерело софту", "зберігання бібліотеки" (скачати "куплене" можете коли хочете) та "співтовариство".
А останній іх комп на лінуксі бачили вже? Туди і ссш можна, і Х-ами віддалено, і рут є з повним спектром дій.

Я чекаю підтримки, розумної ціни, а не код і безкоштовно
Виявилося, що в системах без обмежень (вільних), складно продавати масовано, бо крадуть. Стім викручується завдяки з'єднанню з Інетом (блокує софт коли довго офлайн та більше мережеві ігри пропонує чи мережеві "досягнення" в іграх задля потреби в Інеті).
Хоча ще й "гра" має інший тип використання. Це не "інструмент", а "використав та забув". Це особисто. Не комерційно (бо і таке є, і там без Інета не працює взагалі, читали умови не особистого використання ігр Стім?).

Відсутній res2500

• Дописувач
  • **
BeSiDa
Цитата
Чи компілювали його самі, змінювали налаштування компілювання, створювали свої модулі ядра чи хоча б читали код ядра особисто (задля знань)?
Цитата
в FreeBSD, NEtBSD я робив те що називається "збери світ". Все робилось через документацію, збирав по замовчуванню, не бачив необхідності змінювати конфігурацію, збирав від ядра до утиліт нових. З помилок що не давно були після оновлення, це драйвер i915, яке зібрав в портах і оновив і все почало працювати. Збирав образ в системі на NetBSD на AT91RM9200
З користувачами лінукс, різних дистрибутивів спілкувався, іноді це важко зробити
https://stackoverflow.com/questions/64401158/linux-kernel-out-of-tree-module-installation-of-uapi-headers-issue/68659587
Давно доказано, що збірка і різниця на ПК і нотубуках буде не велика, навіть з О2, буде відрізнятись, якщо оптимізація під сервер, так що я не знаю, що роблять користувачі генту
Цитата
Зрозуміло що чекають.
не одним Adobe єдиним живе лінукс, ще є Autodesk
https://www.linuxfoundation.org/blog/blog/the-companies-that-support-linux-autodesk
autocad linux немає і не підтримується, але є у фонді і що вони там роблять. Як вони сказали, що залежні від  Open Source.
Цитата
А останній іх комп на лінуксі бачили вже? Туди і ссш можна, і Х-ами віддалено, і рут є з повним спектром дій.
і як завжди, в одних помилки, а інші пишуть, в мене все працює, це мені нагадує мем "У Мене Все Працює"
https://github.com/ValveSoftware/SteamOS/issues/2632

Відсутній res2500

• Дописувач
  • **
BeSiDa
Цитата
Чи компілювали його самі, змінювали налаштування компілювання, створювали свої модулі ядра чи хоча б читали код ядра особисто (задля знань)?
Цитата
в FreeBSD, NEtBSD я робив те що називається "збери світ". Все робилось через документацію, збирав по замовчуванню, не бачив необхідності змінювати конфігурацію, збирав від ядра до утиліт нових. З помилок що не давно були після оновлення, це драйвер i915, яке зібрав в портах і оновив і все почало працювати. Збирав образ в системі на NetBSD на AT91RM9200
З користувачами лінукс, різних дистрибутивів спілкувався, іноді це важко зробити
https://stackoverflow.com/questions/64401158/linux-kernel-out-of-tree-module-installation-of-uapi-headers-issue/68659587
Давно доказано, що збірка і різниця на ПК і нотубуках буде не велика, навіть з О2, буде відрізнятись, якщо оптимізація під сервер, так що я не знаю, що роблять користувачі генту
Цитата
Зрозуміло що чекають.
https://www.linuxfoundation.org/blog/blog/the-companies-that-support-linux-autodesk
autocad linux немає і не підтримується, але є у фонді і що вони там роблять. Як вони сказали, що залежні від  Open Source.
Цитата
і як завжди, в одних помилки, а інші пишуть, в мене все працює, це мені нагадує мем "У Мене Все Працює"

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 411
Цитата
в FreeBSD, NEtBSD я робив те що називається "збери світ"
Цитата
не знаю, що роблять користувачі генту
відомо, стисло одним словом "emerge world" source-based philosophy в linux distro з freebsd way (і відповідно зручності підходу розмір користувацької бази)
« Змінено: 2026-09-17 11:50:14 від yvs115 »

Відсутній BeSiDa

• Письменник
в FreeBSD, NEtBSD я робив те що називається "збери світ".
знайомо

Було б бажання, можна ж не в базовій системі, а у вм і для вм (повикидати файервол та інше, не актуальне під вм).

Це сталося коли пам'яті стало досить. Бо 20 років тому з кернела викидали все що могли. Мабуть таке актуально для ембед. А от оптимізація можливо під деякі набори інструкцій процесора (векторні?).

Про нього мало, але є бібліотека формату .3ДС (3д-студіо їх) та щось з обробки зображень у копірайтах.

autocad linux немає і не підтримується, але є у фонді і що вони там роблять.
Якщо вважаєте що такий софт під Лінукс окупить себе, то створіть фірму. Якщо ні, то чому дивуватися? От графічних редакторів багато створено, мабуть знайшли мету. І деякі мають окремі фічі яких немає у фотошопі. Не є неможливим (коли робити не 100% копію).

Як вони сказали, що залежні від  Open Source.
Сервери? Бо сервіс через сервери це теж "продукт". Не тільки софт.

Так фрі софтвар як раз протидія тому мему, не працює то виправ сам :)
А Валв тому й випустила обладнання. Щоб кожен міг купити таке саме "в мене" як у них :)) А чому вас цікавить що інші пишуть і не цікавить "а скільки не пише"? Валв публікує на сайті статистику користувачів та ОС. Там видно кількість сотень тисяч які такого не пишуть :)  (є загальна кількість людей, загальна активних та відсотки вибіркові з тих хто захотів повідомити)