$ journalctl -b 0 -p err..emergSep 09 22:36:36 fedora kernel: virt/tdx: TDX not supported by the host platformSep 09 22:36:36 fedora systemd-tmpfiles[289]: /etc/tmpfiles.d/var-log-structure.conf:4: Failed to resolve group 'gdm': Unknown groupSep 09 22:36:36 fedora systemd-tmpfiles[289]: /var/log/lastlog exists and is not a regular file.Sep 09 22:36:36 fedora systemd-tmpfiles[289]: /var/log/lastlog exists and is not a regular file.Sep 09 22:36:36 fedora kernel: usbhid 2-1.4:1.2: couldn't find an input interrupt endpointSep 09 22:36:55 fedora systemd-cryptsetup[486]: Failed to activate with specified passphrase. (Passphrase incorrect?)Sep 09 22:37:24 fedora kernel: SELinux: systemd (1) wrote to disable. This is no longer supported.Sep 09 22:37:33 fedora systemd-tmpfiles[1294]: /var/log/lastlog exists and is not a regular file.Sep 09 22:37:33 fedora systemd-tmpfiles[1294]: /var/log/lastlog exists and is not a regular file.Sep 09 22:37:35 fedora bluetoothd[1346]: Failed to set mode: Failed (0x03)Sep 09 22:37:51 fedora gdm-autologin][1662]: gkr-pam: unable to locate daemon control fileSep 09 22:39:03 fedora sssd_kcm[2679]: Could not open file [/var/log/sssd/sssd_kcm.log]. Error: [2][No such file or directory]Sep 09 22:39:15 fedora gdm-password][3561]: gkr-pam: the password for the login keyring was invalid.Sep 10 00:40:41 fedora systemd[1]: Failed to start logrotate.service - Rotate log files.Sep 10 01:37:37 fedora gdm[1633]: GLib: Source ID 84 was not found when attempting to remove it
sudo dnf upgrade --refresh
відпади драйверів або взагалі смерть заліза якому 15 років.
pciconf -lv
Код: [Вибрати]Sep 09 22:36:36 fedora kernel: usbhid 2-1.4:1.2: couldn't find an input interrupt endpoint
Sep 09 22:36:36 fedora kernel: usbhid 2-1.4:1.2: couldn't find an input interrupt endpoint
Не знаю чи саме після обнови, але я нічого більше не робив тому підозрюю це.
Проблема в тому що через ~30хв сесії курсор перестає рухатись, потім перестає реагувати клава і допомагає тільки ребут. Гугл видав тимчасове рішення ctrl+alt+f2/f3 це роздупляє систему але я не знаю що з цим роботи фундаментально.
Мишка не працює чи не малює переміщення курсору? Можете наосліп мишкою закрити вікно навіть коли курсор не малює в іншому місці?
Капс лок показує лампочкою зміну?
Кнопка живлення діє як "сон" чи "шатдаун"?
Закрити кришку ноуту діє як "сон"?
Мережа пінгується зовні? У вас там на компі є сервер (ввв?) зайти зовні зі смартфону?
Завісає курсор
А температура карти?
Цитатавідпади драйверів або взагалі смерть заліза якому 15 років.старе залізо і лінукс, це такий міф, для заліза 15 річної давнини, це потрібно версії ядра хоч 4.х
це ви маєте на увазі що я сильно розігнався ядром Федори на своєму залізі і всі нормальні гуру сидять на даунгрейдах?
в лінукс розробці є проблема, вся основна розробка йде на нові технології і на новизну, тому може бути не тестуватись на старих модулях чи залізі
До цього часу MIPI-камери на ноутбуках Meteor, Lunar та Arrow Lake не підтримувалися, головним чином через відсутність USBIO-драйверів. Цей запит на об'єднання повертає такі зміни, які всі знаходяться в Linux — поруч із 6.17, що разом дозволяє використовувати більшість MIPI-камер на цих поколіннях ноутбуків:
Капався з Linuxом останні пару місяців... спочатку було незрозуміло... потім сподобалось... а тепер ненавижу. Повний шлак. Завалив весь вікенд, намагаючись встановити бібліотеки та запустити те, що працювало ще пару тижнів тому, а тепер просто не працює. Повторюю кроки... нічого. Linux – це просто трата часу, крім хіба що для тіпів, яким подобається сидіти вдома на дупі цілий день, втуплюючись в екран. Без образ, для них Linux і призначений. Але загалом це паршива, нестабільна система, яка забирає купу часу.А після того, як я порівняв результати тестів для того, для чого я використовую цей хардвер... взагалі ніякого приросту продуктивності від Linux, це все брехня. Завдяки цьому я почав набагато більше цінувати Windows.
15 річної давності і нові версії ядра і дистрибутиві на їх основі
tc@box:~$ uname -aLinux box 6.18.35-tinycore #1 SMP Fri Jun 19 00:05:19 UTC 2026 i686 GNU/Linuxtc@box:~$ tc@box:~$ free -h total used free shared buff/cache availableMem: 241.1M 28.5M 172.5M 22.1M 40.2M 182.7MSwap: 48.5M 0 48.5Mtc@box:~$
Навряд буде хтось тестувати всі модулі на всіх версіях і старому заліза
навіть ядро Linux 6.ХХ.Х x86_64 в різних дистрибутивах буде мати різний набір драйверів, підтримки файлових систем, налаштування
От прикладДо цього часу MIPI-камери на ноутбуках Meteor, Lunar та Arrow Lake не підтримувалися, головним чином через відсутність USBIO-драйверів. Цей запит на об'єднання повертає такі зміни, які всі знаходяться в Linux
FreeBSD це ядро і базова система, версія ядра виходить з одною конфігурацією Release, якщо хочеш її виправити це буде Generic,ти можеш сам зібрати власне ядро, скажу як є, якщо почитати документацію, я це робив, особливо важкого немає.
Потім, для відновлення помилки, достатньо знати uname -a
- яким макаром можливо проінсталювати нп freebsd14 чи 15 навіть без VESA графіки на такого плану залізку?
розробка per se орієнтована на сучасне залізо
Що пояснюється доволі простим фактом значно більшої юзер-бази на лінуксах, і відповідно значно більшої наявності відповідних розробників чи мантейнерів.
я завжди вважав, що підтримка доданого заліза не дропається з ядра (і тому воно власне й жиріє)
це з графічного десктопа (VESA графіка) на застарілому залізі з доволі сучасним ядром- яким макаром можливо проінсталювати нп freebsd14 чи 15 навіть без VESA графіки на такого плану залізку?
і про що це говорить? те що на лінуксах підтримується заліза більше на порядки ніж на freebsd
Різноманіття для linux дистро вибору - це добре, можна знайти рішення під різні типи задач. Відсутність оного - нп один моноліт з відсутністю потрібної фічі - перешкоджає широкому застосуванню, як нп у випадках системи "з одною конфігурацією".
Хочете пальцем показати що в linux-ах те що є, а в freebsd малоймовірно що планується з'явитися?
"особливо важкого немає" - я правильно зрозумів?
гуд, приклад невдоволеного windows юзера та однієї з біліон інтернет емоцій - як підтвердження відчайдушно хаотичного пошуку, і нічого більше