Автор Гілка: Завісає курсор після обнови Fedora 44 (GNOME)  (Прочитано 1490 раз)

Відсутній ps

• Адміністратор ЩОДО
  • Графоман
  • дописів: 284
    • Мої дописи на DevZone
Не знаю чи саме після обнови, але я нічого більше не робив тому підозрюю це.

Проблема в тому що через ~30хв сесії курсор перестає рухатись, потім перестає реагувати клава і допомагає тільки ребут. Гугл видав тимчасове рішення ctrl+alt+f2/f3 це роздупляє систему але я не знаю що з цим роботи фундаментально. Чи є в когось схожа проблема? Планую спробувати Кеди, але поки лінюсь, підозрюючи Wayland, відпади драйверів або взагалі смерть заліза якому 15 років.

$ journalctl -b 0 -p err..emerg
Sep 09 22:36:36 fedora kernel: virt/tdx: TDX not supported by the host platform
Sep 09 22:36:36 fedora systemd-tmpfiles[289]: /etc/tmpfiles.d/var-log-structure.conf:4: Failed to resolve group 'gdm': Unknown group
Sep 09 22:36:36 fedora systemd-tmpfiles[289]: /var/log/lastlog exists and is not a regular file.
Sep 09 22:36:36 fedora systemd-tmpfiles[289]: /var/log/lastlog exists and is not a regular file.
Sep 09 22:36:36 fedora kernel: usbhid 2-1.4:1.2: couldn't find an input interrupt endpoint
Sep 09 22:36:55 fedora systemd-cryptsetup[486]: Failed to activate with specified passphrase. (Passphrase incorrect?)
Sep 09 22:37:24 fedora kernel: SELinux: systemd (1) wrote to disable. This is no longer supported.
Sep 09 22:37:33 fedora systemd-tmpfiles[1294]: /var/log/lastlog exists and is not a regular file.
Sep 09 22:37:33 fedora systemd-tmpfiles[1294]: /var/log/lastlog exists and is not a regular file.
Sep 09 22:37:35 fedora bluetoothd[1346]: Failed to set mode: Failed (0x03)
Sep 09 22:37:51 fedora gdm-autologin][1662]: gkr-pam: unable to locate daemon control file
Sep 09 22:39:03 fedora sssd_kcm[2679]: Could not open file [/var/log/sssd/sssd_kcm.log]. Error: [2][No such file or directory]
Sep 09 22:39:15 fedora gdm-password][3561]: gkr-pam: the password for the login keyring was invalid.
Sep 10 00:40:41 fedora systemd[1]: Failed to start logrotate.service - Rotate log files.
Sep 10 01:37:37 fedora gdm[1633]: GLib: Source ID 84 was not found when attempting to remove it

Зараз спробую ще
sudo dnf upgrade --refresh
« Змінено: 2026-09-10 04:50:58 від ps »

Відсутній res2500

• Дописувач
  • **
  • дописів: 59
Цитата
відпади драйверів або взагалі смерть заліза якому 15 років.
старе залізо і лінукс, це такий міф, для заліза 15 річної давнини, це потрібно версії ядра хоч 4.х

Пропоную не заморочуватись, бо лінукс, буде приносити вам сюрпризи з кожним оновленнням. Візьміть флешку з FreeBSD і live режимі виконайте pciconf -lv, і побачити підтримку заліза. Якщо підійде, поставити потім XFCE4, FluxBox, щось з легкого і не завантажувати стару систему

Відсутній BeSiDa

• Письменник
  • дописів: 562
Що з логів найближче до секунди вимикання?
Sep 09 22:36:36 fedora kernel: usbhid 2-1.4:1.2: couldn't find an input interrupt endpoint
Дивно, юсб чомусь перестав отримувати вхідні сигнали? (без інтераптів)  Для ХІД (мишки та клавіатури)

Вимкнути та ввімкнути зовнішню мишку?

Не знаю чи саме після обнови, але я нічого більше не робив тому підозрюю це.
Може не вистачає пам'яті? Зробіть 10 віртуальних десктопів, чи стане гірше?

Проблема в тому що через ~30хв сесії курсор перестає рухатись, потім перестає реагувати клава і допомагає тільки ребут. Гугл видав тимчасове рішення ctrl+alt+f2/f3 це роздупляє систему але я не знаю що з цим роботи фундаментально.

Ви перемкнули у консоль, це щось змінило в системі графіки.
Мишка не працює чи не малює переміщення курсору? Можете наосліп мишкою закрити вікно навіть коли курсор не малює в іншому місці?
Капс лок показує лампочкою зміну?
Кнопка живлення діє як "сон" чи "шатдаун"?
Закрити кришку ноуту діє як "сон"?
Мережа пінгується зовні? У вас там на компі є сервер (ввв?) зайти зовні зі смартфону?

Відсутній ps

• Адміністратор ЩОДО
  • Графоман
    • Мої дописи на DevZone
Дякую за поради, якось засяду - напишу (бо sudo dnf upgrade --refresh не допомогло).

Взагалі, ці глюки почались після того як ганяв GTA SA через wine. Вона відносно "жирна" і могла досушити й без того суху відяху в iMac 2011 в якому я ніколи не міняв термопасту. Тупо міг здохнути якийсь чіп, і коли процес падає саме на нього то ловиться графічний баг. Колись я так довбався з битою RAM, коли в мене не інсталились .exe а я шукав проблеми в приводі CD. Щось воно мені особисто горілим пахне.. Грулька в пісочниці на іншому сеансі юзера, так що зламати софт не могла.

А ще я думаю може це трапляється в момент перекидання пам'яті на swap коли диск древній

Цитата
Мишка не працює чи не малює переміщення курсору? Можете наосліп мишкою закрити вікно навіть коли курсор не малює в іншому місці?
підвісає система, перестає реагувати клава і миша. іноді відпускає іноді лишається ребут.

Цитата
Капс лок показує лампочкою зміну?
так

Цитата
Кнопка живлення діє як "сон" чи "шатдаун"?
про сон/енергозаощадження теж думав але в мене ця фіча вимкнена і з нею комп взагалі не прокидається (можливо через сухі кондьори)

Цитата
Закрити кришку ноуту діє як "сон"?
дексктоп

Цитата
Мережа пінгується зовні? У вас там на компі є сервер (ввв?) зайти зовні зі смартфону?
спробую пінганути наступним разом, хороша ідея

Ще думаю вимкнути GNOME extensions, але поки теж лінюсь бо dash-to-dock мені дуже треба і не хочу без нього сидіти весь день, тому ймовірно лишається поставити Кеди, щоб відсікти ряд причин.

Поставив ще radeontop, не знаю що то все значить, але об'єм відтяпаної гномом відео-пам'яті дивує
« Змінено: 2026-09-11 00:52:58 від ps »

Відсутній BeSiDa

• Письменник
Чому дивує?
Можете запустити Х без гном та порівняти?

Можуть бути шрифти, екрани кожного вікна (й ті що у фоні), віртуальні десктопи.

А температура карти? Може вимкнулася? Інший монітор є де під'єднати без карти? юсб?

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 411
Цитата
Завісає курсор
А температура карти?
Уточніть будь-ласка (чисто для предметного обговорення вебпрограмування, і не більш того)
- йдеться про температуру карти миші (надалі "температура миші")?

Відсутній ps

• Адміністратор ЩОДО
  • Графоман
    • Мої дописи на DevZone
Цитата
відпади драйверів або взагалі смерть заліза якому 15 років.
старе залізо і лінукс, це такий міф, для заліза 15 річної давнини, це потрібно версії ядра хоч 4.х

мені тільки зараз дійшло: це ви маєте на увазі що я сильно розігнався ядром Федори на своєму залізі і всі нормальні гуру сидять на даунгрейдах?
я завжди вважав, що підтримка доданого заліза не дропається з ядра (і тому воно власне й жиріє)

* пишу це тому, що зумів сьогодні фіксанути (заміною компа) баг розрахунку векторів V.A.T.S. у FNV на Debian 12. не знаю точно, чи це вирішилось засобами графічної карти чи таки новий модуль ядра і пора мені з Федори тікати. шкода що не перевірив цю гру раніше а тільки тоді, коли синхронно з'явились ось ці приколи сабжу; також помітив, що в мене почала лагати Flatpak-збірка GTA, яка раніше нормально працювала.. іноді відео на ютубі у FF..

UPD. це подумав, може я можу відкотитись на попереднє ядро? точно не знаю як воно працює в dnf, але при завантаженні пише попередні версії linux, може варто бутнутись з найстарішого.
« Змінено: 2026-09-12 15:16:55 від ps »

Відсутній res2500

• Дописувач
  • **
Цитата
це ви маєте на увазі що я сильно розігнався ядром Федори на своєму залізі і всі нормальні гуру сидять на даунгрейдах?
і не всі сидять на старих ноутбуках 15 річної давності, в лінукс розробці є проблема, вся основна розробка йде на нові технології і на новизну,  тому може бути не тестуватись на старих модулях чи залізі, навіть якщо зробити оптимізацію нового ядра, швидкість і хороша робота не гарантується.
 Навряд ви перейдете на іншу версію ядра, бо то лінукс, під нього не факт чи є пітримка, вам треба брати дистрибутив з тим ядром, може вам потрібно вимкнути всі інші сервіси, ну скажімо друку, якщо ви не друкуєте

Відсутній yvs115

• Графоман
Цитата
в лінукс розробці є проблема, вся основна розробка йде на нові технології і на новизну, тому може бути не тестуватись на старих модулях чи залізі
розробка per se орієнтована на сучасне залізо, відносно діапазону підтримки заліза серед різноманітних linux дистро - в цілому вона значно ширше за freebsd. Як в сторону старого заліза, так і в сторону новітнього. Що пояснюється доволі простим фактом значно більшої юзер-бази на лінуксах, і відповідно значно більшої наявності відповідних розробників чи мантейнерів.

Відсутній res2500

• Дописувач
  • **
я про старий ноутбук 15 річної давності і нові версії ядра і дистрибутиві на їх основі. Навряд буде хтось тестувати всі модулі на всіх версіях і старому заліза. Не варто і забувати, лінукс це тільки ядро, кожен дистрибутив, як хоче з такими модулями і збирає його і параметрами, якими захоче. Тому навіть ядро Linux 6.ХХ.Х x86_64 в різних дистрибутивах буде мати різний набір драйверів, підтримки файлових систем, налаштування .
 От приклад https://gitlab.com/cki-project/kernel-ark/-/merge_requests/2645
  Зміна драйвера Intel SOF спричинила проблему зі звуком на кількох моделях Lenovo ThinkPad, після чого Fedora довелося переносити окреме виправлення.
  А тут, навіть велика кількість розробників  https://gitlab.com/cki-project/kernel-ark/-/merge_requests/4105
Цитата
До цього часу MIPI-камери на ноутбуках Meteor, Lunar та Arrow Lake не підтримувалися, головним чином через відсутність USBIO-драйверів. Цей запит на об'єднання повертає такі зміни, які всі знаходяться в Linux — поруч із 6.17, що разом дозволяє використовувати більшість MIPI-камер на цих поколіннях ноутбуків:
тобто розробники довгий час гралися з новими драйверами
 FreeBSD це ядро і базова система, версія ядра виходить з одною конфігурацією Release, якщо хочеш її виправити це буде Generic,ти можеш сам зібрати власне ядро, скажу як є, якщо почитати документацію, я це робив, особливо важкого немає. Потім, для відновлення помилки, достатньо знати uname -a, є утиліти для діагностики проблеми в ядрі, які в лінуксі не знаєш як зібрані і чи всі можливості підтримують.
 Да в лінукс більше розробників, але від цього їм не краще.
 Хіба буде більше 5ти процентів, якщо читаєш https://www.reddit.com/r/linuxsucks/comments/13g8qga/can_someone_explain_why_linux_is_bad/?tl=uk
Цитата
Капався з Linuxом останні пару місяців... спочатку було незрозуміло... потім сподобалось... а тепер ненавижу. Повний шлак. Завалив весь вікенд, намагаючись встановити бібліотеки та запустити те, що працювало ще пару тижнів тому, а тепер просто не працює. Повторюю кроки... нічого. Linux – це просто трата часу, крім хіба що для тіпів, яким подобається сидіти вдома на дупі цілий день, втуплюючись в екран. Без образ, для них Linux і призначений. Але загалом це паршива, нестабільна система, яка забирає купу часу.

А після того, як я порівняв результати тестів для того, для чого я використовую цей хардвер... взагалі ніякого приросту продуктивності від Linux, це все брехня. Завдяки цьому я почав набагато більше цінувати Windows.

Відсутній yvs115

• Графоман
Цитата
15 річної давності і нові версії ядра і дистрибутиві на їх основі
tc@box:~$ uname -a
Linux box 6.18.35-tinycore #1 SMP Fri Jun 19 00:05:19 UTC 2026 i686 GNU/Linux
tc@box:~$
tc@box:~$ free -h
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:         241.1M       28.5M      172.5M       22.1M       40.2M      182.7M
Swap:         48.5M           0       48.5M
tc@box:~$
це з графічного десктопа (VESA графіка) на застарілому залізі з доволі сучасним ядром
- яким макаром можливо проінсталювати нп freebsd14 чи 15 навіть без VESA графіки на такого плану залізку?

Цитата
Навряд буде хтось тестувати всі модулі на всіх версіях і старому заліза
і про що це говорить? те що на лінуксах підтримується заліза більше на порядки ніж на freebsd

Цитата
навіть ядро Linux 6.ХХ.Х x86_64 в різних дистрибутивах буде мати різний набір драйверів, підтримки файлових систем, налаштування
Різноманіття для linux дистро вибору - це добре, можна знайти рішення під різні типи задач. Відсутність оного - нп один моноліт з відсутністю потрібної фічі - перешкоджає широкому застосуванню, як нп у випадках системи "з одною конфігурацією".

Цитата
От приклад
До цього часу MIPI-камери на ноутбуках Meteor, Lunar та Arrow Lake не підтримувалися, головним чином через відсутність USBIO-драйверів. Цей запит на об'єднання повертає такі зміни, які всі знаходяться в Linux
Хочете пальцем показати що в linux-ах те що є, а в freebsd малоймовірно що планується з'явитися?
FreeBSD does not currently support MIPI cameras on Meteor, Lunar, or Arrow Lake laptops.

щей трансляція аж прямо в очі впадає своєю нечитабельністю, одним словом хаотично нагуглені реквести говорять зворотнє про що ви стараєтесь якось довести

Цитата
FreeBSD це ядро і базова система, версія ядра виходить з одною конфігурацією Release, якщо хочеш її виправити це буде Generic,ти можеш сам зібрати власне ядро, скажу як є, якщо почитати документацію, я це робив, особливо важкого немає.
З контексту та порядку наведеного - тобто ви почитали документацію та написали чи портували IPU6/USBIO stack на FreeBSD - як приклад на тему нічого "особливо важкого немає" - я правильно зрозумів?

Цитата
Потім, для відновлення помилки, достатньо знати uname -a
Більш ніж суперечливий тезіс і трохи перпендикулярний до питання _наявності_ підтримки заліза.
Автотрансляція взагалі жахлива: "для відновлення помилки"... не знаючи про щото можна подумати що ви юнеймами помилки робите знову і знову.
Іноді здається що відсутність переклада краще за такий "відновлений" текст.

Цитата
Капався з Linuxом останні пару місяців... спочатку було незрозуміло... потім сподобалось... а тепер ненавижу. Повний шлак. Завалив весь вікенд, намагаючись встановити бібліотеки та запустити те, що працювало ще пару тижнів тому, а тепер просто не працює. Повторюю кроки... нічого. Linux – це просто трата часу, крім хіба що для тіпів, яким подобається сидіти вдома на дупі цілий день, втуплюючись в екран. Без образ, для них Linux і призначений. Але загалом це паршива, нестабільна система, яка забирає купу часу.

А після того, як я порівняв результати тестів для того, для чого я використовую цей хардвер... взагалі ніякого приросту продуктивності від Linux, це все брехня. Завдяки цьому я почав набагато більше цінувати Windows.
гуд, приклад невдоволеного windows юзера та однієї з біліон інтернет емоцій - як підтвердження відчайдушно хаотичного пошуку, і нічого більше
« Змінено: 2026-09-12 22:02:38 від yvs115 »

Відсутній BeSiDa

• Письменник
- яким макаром можливо проінсталювати нп freebsd14 чи 15 навіть без VESA графіки на такого плану залізку?
Ви про розмір диску? Вручну можливо без інсталятора. Фрі копіюється файлами. Обрали лише ті що вам потрібні. Додали бут сектор. Все.
А списку заліза ви не навели (є НетБСД з ширшим списком).

Відсутній BeSiDa

• Письменник
розробка per se орієнтована на сучасне залізо
Це не відповідає словам Лінуса. Чому ви так вирішили?

Що пояснюється доволі простим фактом значно більшої юзер-бази на лінуксах, і відповідно значно більшої наявності відповідних розробників чи мантейнерів.
Юзер база не має відповідності до кількості розробників. Помилка логіки.
Підтримка не залежить від кількості розробників. Теж помилка. Навіть 1 розробник може створити драйвер до якогось з пристроїв. Приклад ВР пристроїв та спец застосувань не для продажу.

Відсутній BeSiDa

• Письменник
я завжди вважав, що підтримка доданого заліза не дропається з ядра (і тому воно власне й жиріє)
"Залишається в _джерелі_ ядра", що не те саме. Кожен компілює та вимикає що хоче.
Проблеми з перегріванням чи закінченням пам'яті не пов'язані з наявністю драйвера чи підсистеми (спільної для багатьох драйверів) у ядрі.

Можете скомпілювати своє ядро. Коли знаєте що вам потрібно. А наразі не знаєте (назв параметрів які увімкнути чи вимкнути).

Відсутній res2500

• Дописувач
  • **
yvs115
Цитата
це з графічного десктопа (VESA графіка) на застарілому залізі з доволі сучасним ядром
це можна зробити і з FreeBSD, NetBSD, та іншим опенсорс ОС, не тільки лінукс, друге стоїть питання, як в TinyCore з пакетами KDE, іграми GTA Vice City. Тримати ноутбук щоб дивитись uname -a, і отримувати задоволення бо там написано linux.
Цитата
і про що це говорить? те що на лінуксах підтримується заліза більше на порядки ніж на freebsd
це питання і відповідь, так зараз більше граються з лінуксом, так там більше розробників, нічого йдемо повільно, але стабільно
Цитата
Різноманіття для linux дистро вибору - це добре, можна знайти рішення під різні типи задач. Відсутність оного - нп один моноліт з відсутністю потрібної фічі - перешкоджає широкому застосуванню, як нп у випадках системи "з одною конфігурацією".

так добре, що не знаєш який дистрибутив вибрати, потім файлову систему, потім DE, і це вже мовчу про індивідуальні налаштування, це Open Source тут індивідуальні рішення це круто, але ще важливо скільком людям це потрібно. FreeBSD дає ОС, далі збирати можна і своє ядро ( Мається на увазі з власними налаштуваннями ), зібрати iso, img для слабкого ноутбука. І то, якщо це потрібно
Цитата
Хочете пальцем показати що в linux-ах те що є, а в freebsd малоймовірно що планується з'явитися?
а в tinycore linux ?
хай краще буде пізніше появиться в FreeBSD, чим в лінукс і невідомо як воно працює, та
не відомо як вони його підтримують
Цитата
"особливо важкого немає" - я правильно зрозумів?
Ні, ядра є під назвами Release, те що іде від розробників і Generic, яке відредагував під себе адміністратор чи власник системи
Цитата
гуд, приклад невдоволеного windows юзера та однієї з біліон інтернет емоцій - як підтвердження відчайдушно хаотичного пошуку, і нічого більше
а скільки таких ? поставили, почало тормозити, чи щось поставило і впало, а якщо вирішили проблему, через декілька днів знову падає все що потрібно для роботи, а не милуватись в консолі слово linux