Автор Гілка: Як поселити пінгвіна в зоопарку?  (Прочитано 20399 раз)

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Доброї частини доби, шановні.
Отже, результатом довгої підступної роботи стала згода дирекції одного місцевого навчального закладу (НЗ) знести до біса всі оффтопіки в підвладних компютерах та встановити топіки :D (бурхливі оплески ;))
Оскільки цю благородну справу покладено на мене, то й всі очевидні та неочевидні проблеми вирішувати також мені. Тому прошу поправити мене та дати свої поради.

На перший погляд бачу такі основні проблемі моменти у цій справі.

1. Юридичне оформлення.
НЗ не хоче мати жодних проблем з перевірками, а тому - чи може якась перевірка прийти і сказати "А де документ, що ваш лінукс ліцензійний а не крадений?" і якщо так, то що в такому випадку робити нам (фірмі та НЗ)? У звязку з цим:
- Чи достатньо буде простого договору між фірмою, де я працюю, та НЗ про установку та налаштування ПЗ?
- Чи мають бути якісь особливі умови в договорі щодо ліцензійності установлюваного лінуксу?
- Чи маємо ми видавати якийсь документ про те, що все встановлене ПЗ дозволене для вільного вжитку?
- Якщо одна з попередніх відповідей "так" - чи можна десь дістати GPL з "мокрою печаткою"? Колись чув, що університет Берклі відсилає безкоштовно усім бажаючим свою ліцензію, пропечатану та підписану. Чи робиться щось схоже для linux?

2. Технічна реалізація.
Як я вже казав, у НЗ є справжнісінький зоопарк - від 486-х (чи, можливо, Р-1) з 8 метрами оперативки без звязку з зовнішнім світом (дисководи в більшості неробочі, CD-ROM-ів немає) до Р-4 (Athlon XP, etc) з 512 мегабайтами памяті. Мережі в НЗ немає, чи буде - невідомо. Інтернет - тільки на одному компютері; наскільки мені відомо - асинхронний (чи як він там зветься: прийом по супутнику, віддача землею). У звязку з цим хотів би почути рекомендації щодо:
- Вибір дистрибутиву.
Особисто я вважаю це не принциповим і збираюсь ставити "що є". Є Mandrake 10.1 14CD. Але маю сумніви, чи заведеться він на старих машинах; а якщо точніше - майже переконаний, що не заведеться.
- Вибір робочого середовища/віконного менеджера.
Значно складніше запитання. Досвід роботи з різними менеджерами та середовищами "не дуже" - в основному сиджу по ssh в консолі. Вдома та на роботі стоїть KDE щоб не перейматись налаштуваннями коли до прикладу флешку підчепив. Очевидно, що в НЗ потрібно ставити щось легше, один раз налаштувати та забути. Бажано (побажання більш досвідчених користувачів НЗ), щоб був якнайбільше подібним до ХРюші.
- Установка на старі машини/на велику кількість більш-менш однакових машин.
"Велика кількість" - це сильно сказано; на ввесь НЗ є півсотні компютерів. Але все ж хотілось би один раз помучитись з установкою а далі якимось чином перенести все з вінчестера на вінчестер. Чи допоможе в даному випадку man dd? Чи є якісь інстументи для автоматизації такої роботи?
- Вживання специфічного ПЗ
НЗ має ліцензію на "Парус-консультант". Що ним робить бухгалтерія - не уявляю. Чи можна їм буде запропонувати щось інше - сумніваюсь (бухгалтери там ще ті - їх не буде влаштовувати, що "раніше треба було натиснути <альт><тричі вниз><ентер> а тепер <ctrl+p>") але все ж хочу надіятись. Окрім того є кілька примітивних фахових (медицина та фармація) програм під DOS та, можливо, одна-дві під оффтопік.
Отож - чи можна запустити "Парус" в емуляторі і якщо так - де про це можна прочитати? Що з емуляторів DOS можете порадити при основній вимозі - можливість прийнятної роботи на 486-х машинах? Чи є якісь GPL програми схожого напрямку (медицина/фармація) для linux?
Окремо йде OCR. НМВ, якісних OCR-програм для linux немає. Єдиний вихід - запуск fine reader в емуляторі, так? Якщо так - які є неочевидні нюанси з налаштуваннями?

3. Організаційні моменти
У НЗ вирішуються наказом директора; в нас на фірмі - як я скажу, так і буде.
У такій ситуації можуть вилізти десь якісь сторонні нюанси?

Власне і все. Якщо я щось пропустив - буду дуже радий конструктивній критиці.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
Re: Як поселити пінгвіна в зоопарку?
« Відповідей #1 : 2005-06-22 12:06:42 »
Цитата
Особисто я вважаю це не принциповим і збираюсь ставити "що є". Є Mandrake 10.1 14CD. Але маю сумніви, чи заведеться він на старих машинах; а якщо точніше - майже переконаний, що не заведеться.
На старі машинки візьми яку-небудь шлячку. Там її заточити можна буде на все, що треба.

Цитата
Бажано (побажання більш досвідчених користувачів НЗ), щоб був якнайбільше подібним до ХРюші.
На нове -- гномик, на старе, в принципі, значення особливого нема. Вони там як -- на четвірках хрюшу ганяють?

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #2 : 2005-06-22 12:12:39 »
Ні, звісно. На четвірках win95 висить. ;)

• Літератор
« Відповідей #3 : 2005-06-22 12:24:11 »
fvwm95?

Є ідея. Змоделюй більш-менш повні характеристики цільових машинок, а Qemu -- це великий рулєз, на якому можна вилизати ПЗ, а потім або повторити, або dd(1)...

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
Linux. The future is open.

• Літератор
« Відповідей #5 : 2005-06-22 13:51:29 »
"Опаньки, на те барахло ХР встала!" :)))))

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #6 : 2005-06-22 16:18:13 »
Є ідея. Змоделюй більш-менш повні характеристики цільових машинок, а Qemu -- це великий рулєз, на якому можна вилизати ПЗ, а потім або повторити, або dd(1)...
Вибач, Ярославе, не до кінця зрозумів.
Ти маєш на увазі, що Qemu дозволяє змоделювати характеристики певної машини і я можу, до прикладу, вдома "встановити лінукс на четвірку" а потім лише зкопіювати результат роботи на готовий вінчестер?

І ще. Хтось щось може сказати з приводу юридичної, так би мовити, частини моїх роздумів?

Відсутній vasia

• Дописувач
  • **
  • дописів: 50
  • Що новенького?
« Відповідей #7 : 2005-06-22 22:28:13 »
Доброї частини доби, шановні.
Отже, результатом довгої підступної роботи стала згода дирекції одного місцевого навчального закладу (НЗ) знести до біса всі оффтопіки в підвладних компютерах та встановити топіки :D (бурхливі оплески ;))
Оскільки цю благородну справу покладено на мене, то й всі очевидні та неочевидні проблеми вирішувати також мені.
люди забули стару істину - "працю - не чіпай"
тепер мають шанс її перевірити.

головне в такому "проваджені"  -  правильно написаний договір між НЗ і фірмою,  щоб після інстяляці(і отримання грошей за це) в вас перед ними ніяких зобов"язань не залишилося  ;).
Do not adjust your mind, there is a fault in reality.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #8 : 2005-06-23 11:11:55 »
люди забули стару істину - "працю - не чіпай"
тепер мають шанс її перевірити.

головне в такому "проваджені"  -  правильно написаний договір між НЗ і фірмою,  щоб після інстяляці(і отримання грошей за це) в вас перед ними ніяких зобов"язань не залишилося  ;).

Мабуть буду різким, заздалегідь прошу вибачення.

Хм... Ти бачив ту "працю"? Сьогодні був у них, дивився на апаратну конфігруацію компютерів. На 100-х процесорах з 8 метрами памяті завантаження 95-ки я за 10 хвилин не дочекався. Це - не робота. А з іншого боку купувати ліцензію на ХР щоб поставити на таке відро 95-ку а через рік викинути - це треба зовсім пришелепкуватим бути. Так що шанс є, ти правий.

Щодо правильно написаного договору - спасибі, самі додумались ;)

• Літератор
« Відповідей #9 : 2005-06-23 11:35:48 »
Кидай характеристики. Якщо хтось сюди какати буде -- отримає по гузні ремінцем. Ні'чого, Васю, дитсадок прогулювати :)

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #10 : 2005-06-23 12:04:56 »
Характеристики... Ех, голова моя невиспана: забув папірця з конфіґураціями у них в бухгалтерії, так що наразі по пам'яті.
Найстаріші машини у них - 486 DX, 8 метрів пам'яті, 540 на вінчестері. Відеокарти - S3Vierge Trio 32/64 PCI чи щось подібне до того. РСІ шина є всюди; звук - побоку, якщо не буде, то ніхто того й не зауважить.
Є кілька Р-1/233 MHz/32 MB/4Gb. Відео - не пам'ятаю.
Далі йде серія Duron-750/128Mb/30Gb.
Ну й повний різнобій серед новіших машин, починаючи з 1000-х "дурників".
Мережа.
Є шанс, що мережа буде ставитись паралельно з лінуксами. "Якщо недорого". Тобто - згідно описаного вище варіанту. Але шанс доволі примарний.
Периферія.
Периферія - це в основному принтери і сканери; останніх, здається, штук 5, не більше. Принтери - як правило HP - лазерні 1000/1100/1200/6L; струменеві - вже не пригадую, один точно під А3-й формат.
Бухгалтерія.
Бухгалтерія ведеться на рівні "роздрукувати платіжки" і виявляється бухгалтерам глибоко пофігу на чому ті платіжки будуть друкуватись. Тим паче, що готують вони їх у якомусь одному парусі, а друкують - з іншого, бо попередній друкує у 866 кодуванні і на папері вони бачать лише ієрогліфи. Так що принципових проблем при переводі бути не мало би. Тільки б програма була нескладна.
Емуляція.
Швидше за все на старих машинах буде непотрібна - якщо будуть якісь профільні спецпрограми "для галочки". Вчора на сорсфоржі знайшов сотню-другу :-), так що тут все в порядку.
Зараз збігаю по папірець, щастя що недалеко, і тоді може щось уточню.

Відсутній vasia

• Дописувач
  • **
  • дописів: 50
  • Що новенького?
« Відповідей #11 : 2005-06-23 12:13:05 »
Кидай характеристики. Якщо хтось сюди какати буде -- отримає по гузні ремінцем. Ні'чого, Васю, дитсадок прогулювати :)
незрозумів до чого це тут.
але якщо хочеш надавати "о гузні ремінцем" то заходь, не соромся,
моя адреса 192.168.9.15  ;D

а якщо ти такий розумний, краще порадив би людині юзати старе залізо як Х термінали  ;) а не ставити на нього сучасні дістрібутіви
Do not adjust your mind, there is a fault in reality.

• Літератор
« Відповідей #12 : 2005-06-23 12:17:02 »
Нафіга звук четвіркам? МП3 там можна з комфортом слухати тільки в 22КГц, та й то система зразу однозадачна.

Шлячка з менш як 20 метрів оперативки _ставитись_ не хоче. В принципі, потім працювати можна й з меншою кількістю пам'яті (а щоб поставити, просто вийняти вінчестер, запакувати в 133-й пень, після чого розмножити). Почав ставити як на повну ISA без наворотів, 480 метрів основного місця, 32 на своп (щоб гальмувало, але не загнулось, якби раптом що).

• Літератор
« Відповідей #13 : 2005-06-23 12:18:47 »
а якщо ти такий розумний, краще порадив би людині юзати старе залізо як Х термінали  ;) а не ставити на нього сучасні дістрібутіви
Так радив, а в них і мережа під великим сумнівом... Який в біса термінал тоді?

• Літератор
« Відповідей #14 : 2005-06-23 12:20:27 »
Цитата
Бухгалтерія ведеться на рівні "роздрукувати платіжки" і виявляється бухгалтерам глибоко пофігу на чому ті платіжки будуть друкуватись.
Я вірно зрозумів -- ті платіжки в електронному вигляді не зберігаються?