Доброї частини доби, шановні.
Отже, результатом довгої підступної роботи стала згода дирекції одного місцевого навчального закладу (НЗ) знести до біса всі оффтопіки в підвладних компютерах та встановити топіки
(бурхливі оплески
)
Оскільки цю благородну справу покладено на мене, то й всі очевидні та неочевидні проблеми вирішувати також мені. Тому прошу поправити мене та дати свої поради.
На перший погляд бачу такі основні проблемі моменти у цій справі.
1. Юридичне оформлення.НЗ не хоче мати жодних проблем з перевірками, а тому - чи може якась перевірка прийти і сказати "А де документ, що ваш лінукс ліцензійний а не крадений?" і якщо так, то що в такому випадку робити нам (фірмі та НЗ)? У звязку з цим:
- Чи достатньо буде простого договору між фірмою, де я працюю, та НЗ про установку та налаштування ПЗ?
- Чи мають бути якісь особливі умови в договорі щодо ліцензійності установлюваного лінуксу?
- Чи маємо ми видавати якийсь документ про те, що все встановлене ПЗ дозволене для вільного вжитку?
- Якщо одна з попередніх відповідей "так" - чи можна десь дістати GPL з "мокрою печаткою"? Колись чув, що університет Берклі відсилає безкоштовно усім бажаючим свою ліцензію, пропечатану та підписану. Чи робиться щось схоже для linux?
2. Технічна реалізація.Як я вже казав, у НЗ є справжнісінький зоопарк - від 486-х (чи, можливо, Р-1) з 8 метрами оперативки без звязку з зовнішнім світом (дисководи в більшості неробочі, CD-ROM-ів немає) до Р-4 (Athlon XP, etc) з 512 мегабайтами памяті. Мережі в НЗ немає, чи буде - невідомо. Інтернет - тільки на одному компютері; наскільки мені відомо - асинхронний (чи як він там зветься: прийом по супутнику, віддача землею). У звязку з цим хотів би почути рекомендації щодо:
-
Вибір дистрибутиву.Особисто я вважаю це не принциповим і збираюсь ставити "що є". Є Mandrake 10.1 14CD. Але маю сумніви, чи заведеться він на старих машинах; а якщо точніше - майже переконаний, що не заведеться.
-
Вибір робочого середовища/віконного менеджера.Значно складніше запитання. Досвід роботи з різними менеджерами та середовищами "не дуже" - в основному сиджу по ssh в консолі. Вдома та на роботі стоїть KDE щоб не перейматись налаштуваннями коли до прикладу флешку підчепив. Очевидно, що в НЗ потрібно ставити щось легше, один раз налаштувати та забути. Бажано (побажання більш досвідчених користувачів НЗ), щоб був якнайбільше подібним до ХРюші.
-
Установка на старі машини/на велику кількість більш-менш однакових машин."Велика кількість" - це сильно сказано; на ввесь НЗ є півсотні компютерів. Але все ж хотілось би один раз помучитись з установкою а далі якимось чином перенести все з вінчестера на вінчестер. Чи допоможе в даному випадку man dd? Чи є якісь інстументи для автоматизації такої роботи?
-
Вживання специфічного ПЗНЗ має ліцензію на "Парус-консультант". Що ним робить бухгалтерія - не уявляю. Чи можна їм буде запропонувати щось інше - сумніваюсь (бухгалтери там ще ті - їх не буде влаштовувати, що "раніше треба було натиснути <альт><тричі вниз><ентер> а тепер <ctrl+p>") але все ж хочу надіятись. Окрім того є кілька примітивних фахових (медицина та фармація) програм під DOS та, можливо, одна-дві під оффтопік.
Отож - чи можна запустити "Парус" в емуляторі і якщо так - де про це можна прочитати? Що з емуляторів DOS можете порадити при основній вимозі - можливість прийнятної роботи на 486-х машинах? Чи є якісь GPL програми схожого напрямку (медицина/фармація) для linux?
Окремо йде OCR. НМВ, якісних OCR-програм для linux немає. Єдиний вихід - запуск fine reader в емуляторі, так? Якщо так - які є неочевидні нюанси з налаштуваннями?
3. Організаційні моментиУ НЗ вирішуються наказом директора; в нас на фірмі - як я скажу, так і буде.
У такій ситуації можуть вилізти десь якісь сторонні нюанси?
Власне і все. Якщо я щось пропустив - буду дуже радий конструктивній критиці.