Автор Гілка: Як поселити пінгвіна в зоопарку?  (Прочитано 20400 раз)

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
Re: Як поселити пінгвіна в зоопарку?
« Відповідей #30 : 2005-06-29 23:26:32 »
Цитата
Будь-які, як завжди.  Тобто від поганого настрою до "не так як дома".  Треба вміти вчити та _треба_ закласти гроші на підтримку.  Мінімум три місяці котру й бути готовим надати.
Е-е-е. Додам від себе, що валідол твій друг при цьому всьому. Хіба що народ можна привчити читати пам'ятки, котрі штампувати відповідно до ситуації. Та й то потрібно буде час від часу.

Тільки от фігня це все, доки народ ВПЗ обирає "тому, шо безкоштовне", а не "тому, що надійно". Безприкладна жадібність із свого боку (докласти 20 грн. і то проблема, навіть якщо дуже треба для себе ж самих) й жадоба халяви від усіх інших ("йой, то такий ваш лінукс безплатний? Ну його в #####").

Цитата
2 JF: не переймайся, знайди таку залізяку та спробуй
Спасибі, в мене така залізяка моделюється в емуляторі, та й цікаві досліди роблю just for fun; а на реальний такий експеримент з розписом результатів, побоююсь, той НЗ скинутись не зможе (а "чисто собі" я відекспериментувався свого часу два роки тому й більше не хочу). Звичайно ж, я жадібний, особливо коли йдеться про витрачання мого часу ;) Але якщо в мене є зайві півгодинки для proof of concept, то чому б і ні?

Цитата
Піратський finereader відпав.  Втім, тільки дурник може це пиратити, воно (home edition) копійки коштує.  Як і віндовс бухам.
Міш, повір, доки ще є люди, котрим менталітет не дає зрозуміти, що для фірмових програм креки не потрібні й серійник таки написаний на обкладинці компакту (вони свято вірять, що як кряка нема, то їм фуфло всунули), доти піратити будуть. І не тільки дурники. Хоча... Та й знову: крокодилячі сльози над двадцяткою на поточні витрати не до веселих роздумів схиляють.

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #31 : 2005-06-30 10:50:03 »
Хіба що народ можна привчити читати пам'ятки, котрі штампувати відповідно до ситуації. Та й то потрібно буде час від часу.
До речі, працює.  В мене десь є тогорічне фото папірця трирічної давнини, який ще лежить на сервері трирічної давнини.  Поновив список телефонів та залишив :-)

жадоба халяви
...якій потакати НЕ МОЖНА.  Бо вийде й їм гірше -- кого обдурять? -- й собі гірше -- бо час згаяний, а експірієнс того не вартий.

Спасибі, в мене така залізяка моделюється в емуляторі
Ще раз кажу -- це не те.

Але якщо в мене є зайві півгодинки для proof of concept, то чому б і ні?
Це ти моделюєш Запор, навантажуючи Жигуля.

Міш, повір, доки ще є люди ...
Та чого тут вірити -- чудово знаю.  Ми підходимо просто -- "це не наш клієнт".  Бо поки нормальних вистачає.

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #32 : 2005-06-30 12:21:28 »
Цитата
Ще раз кажу -- це не те.
Я б уточнив -- "не зовсім те". Втім, якщо воно кожний запущений xterm при перемиканні на нього вийматиме зі свопу й кластиме туди всю решту програм -- помітніше буде в рази, визнаю; втім, власне на архітектуру KDrive хочуть перейти хлопці з X.Org, а я отой KDrive й запускав (а він пам'яті їсть відчутно менше). Але то є технічні дрібниці. До них ще дійти треба...

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #33 : 2005-06-30 16:37:11 »
Ну що ж, перш за все - велике спасибі пану gvy (можна, надалі звертатимусь по імені - ліньки розкладку перемикати?) за конструктивну критику. З вашого дозволу я виріжу це повідомлення та перечитуватиму перед наступною "міграцією" :о)
Наразі ж уточню ті моменти, про котрі забув з самого початку та на котрі так правильно вказали Михайло з Ярославом.
Отже:
1. на відкрите ПЗ наш рідний НЗ переходить винятково з причин скупості
2. з цих же причин вони хочуть "заплатити ще менше" - за техніку, за готові рішення, за консультації та послуги спеціалістів високого рівня, за підтримку
3. компютери у них в більшості випадків виконують функції меблів; дещо рідше - слугують експонатом, який демонструється різного роду комісіям; зовсім нечасто - працюють як друкарські машинки. Ні про яку систематичну чи сейозну роботу мова не йшла і найближчим часом не йтиме.
4. з іншого боку у нас в Коломиї (райцентр на 50К народу) відносно небагато клієнтів, особливо в плані ІТ
5. окрім того, в мене недостатній досвід роботи з UNIX-системами і для мене це буде непоганим тренуванням

Це ті мотиви, котрими я керувався, беручись за цю справу.
Від патологічної скупості я захищався як міг договором, стараючись всюди запхати слова "ніякої гарантії", "не несе відповідальності, якщо" і їм подібні. Ці ж самі умови ставились та обговорювались усно.

А тепер ще раз гарненько дякую за холодну воду на мою голову - аж на душі легше стало :)
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #34 : 2005-07-01 18:06:35 »
І ще хотів би додати.
Примустимо, виникла проблема - у вас біля будинку є здоровення купа сміття. Для міського жителя типовим буде зателефонувати у фірму, яка займаєтсья вивозом сміття; вони пришлють "Камаз"; все повантажать і вивезуть за раз.
Сільський же житель тихенько візьме собі тачку і за тиждень потрошки перегягає все сам. Сусідові під браму ;)
І буде не зовсім вірним заставляти сільського жителя купувати "Камаза", чи телефонувати у столичну фірму за ним, правда?

Аналогія, як і кожна, чимось грішить, але, я сподіваюсь, не дуже.

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #35 : 2005-07-04 12:30:47 »
Ну що ж, перш за все - велике спасибі пану gvy (можна, надалі звертатимусь по імені - ліньки розкладку перемикати?) за конструктивну критику.
np

1. на відкрите ПЗ наш рідний НЗ переходить винятково з причин скупості
Не вийде.  Ну тобто можете там деякого експірієнса підняти, але щось _корисне_ з ним (людям та собі) зробите хіба що наступного разу.

Це не особисто, це саме зі свого досвіду.

2. з цих же причин вони хочуть "заплатити ще менше" - за техніку, за готові рішення, за консультації та послуги спеціалістів високого рівня, за підтримку
Такі повинні вмерти (що звичайно й виходить).  Але на практиці не завжди навіть повні ідиоти заслуговано йдуть до дна... на попередній роботі спостерігав дуже добре. (втім, й ті вже пішли, хоча десь роком пізніше)

4. з іншого боку у нас в Коломиї (райцентр на 50К народу) відносно небагато клієнтів, особливо в плані ІТ
5. окрім того, в мене недостатній досвід роботи з UNIX-системами і для мене це буде непоганим тренуванням
Ось це єдина цікавість для Вас.  Але це не про міграцію, це про особистий досвід...

Від патологічної скупості я захищався як міг договором, стараючись всюди запхати слова "ніякої гарантії", "не несе відповідальності, якщо" і їм подібні. Ці ж самі умови ставились та обговорювались усно.
Та про гроші простіше забути одразу, втім не натякаючи їм про це.

А тепер ще раз гарненько дякую за холодну воду на мою голову - аж на душі легше стало :)
Власне, чому холодну.  Ніяких оплесків, ніякого насправді толку (окрім деякого досвіду) дійсно не треба очікувати.  Але досвід може бути того вартий, якщо це не вийде ще один Microsoft CaseStudy.

re КамАЗи -- цілком розумію, але це на (малоймовірний) випадок, якщо таки треба *прибрати*, й сказав.  "Замовник" на це не схожий...

А так -- якщо до доброго пілота дограєтеся, то приходьте ще, бо це вирішальна точка.

Good luck, anyways. :)

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
« Відповідей #36 : 2005-07-09 19:09:08 »
Пробую оправдатись перш за все сам перед собою. Отже,
dd if=/dev/hda1 of=/dev/hdc1 bs=512 count=1.
Цікаво тільки, що вийде в результаті :о)
Те, що геометрія розділів мусить бути ідентичною - факт.

Що вийшло? Я не розумію навіщо count=1, це ж перепише лише перші 512 байт.
Я таким чином клонував Windows XP. Все добре працювало. Тільки моя команда виглядала так:
# dd if=/dev/hda1 of=img.dd bs=512

До цього диски були з різною геометрією. Головне те, що майже усі сучасні диски мають 63 сектори на кожній доріжці (точніше так їх бачить ОС), а кожен сектор має розмір у 512 байт. Єдине. що буде відрізнятися на дисках з різною геометрією, це кількість циліндрів потрібних для клонованого розділу.

Отже беремо fdisk дивимось скільки займає розділ що ми будемо клонувати. Потім дивимось тим же самим fdisk скільки циліндрів займає розділ такого розміру на цільовому диску, та створюемо його. Далі
# dd if=img.dd of=/dev/hdb1 bs=512 conv=notrunc

Далі встановлюємо GRUB і все.

Головна проблема це різне залізо на різних машинах. Якщо б була мережа та Debian, ось гарне рішення
http://www.informatik.uni-koeln.de/fai/
Best regards,
nickat

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #37 : 2005-07-10 15:24:51 »
Взагалі-то я хотів таким чином переписати завантажувач :-/

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
« Відповідей #38 : 2005-07-10 17:05:42 »
Взагалі-то я хотів таким чином переписати завантажувач :-/

Тоді треба було параметр if прописати так:
    if=/dev/hda
а не hda1, як у тебе. Різниця у тому, що через hda1 ти звертаєшься до першого розділу диску, а через hda до всього диску вцілому. Завантажувач знаходится у першому секторі диска, а не у першому секторі першого розділа цього диска. Сподіваюсь зрозуміло пояснив...
Інший нюанс, якщо ти переписуєшь перші 512 байт то переписуєшь увесь MBR, а MBR окрім завантажувача містить таблицю розділів. Таким чином, якщо твій цільовий диск був вже розділений (fdisk'ом наприклад) то все це буде знищенно. Вихід у такій ситуаціі це скопіювати лише перші 446 байт. Саме там знаходиться завантажувач. Трохи детальніше подивись тут http://en.wikipedia.org/wiki/MBR,
http://www.win.tue.nl/~aeb/partitions/partition_tables-2.html

Взагалі раджу використовувати GRUB.
« Змінено: 2005-07-10 18:37:38 від nickat »
Best regards,
nickat

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
« Відповідей #39 : 2005-07-17 00:32:27 »
GRUB інсталиться так:
1. в fstab розділ /boot прописується щоб монтувавсь з можливістю запису
2. далі його розмонтовуєм
3. інсталимо сам GRUB (я роблю emerge grub який без попередніх двох пунктів видає помилку)
4. тепер у вашу /proc та /etc/mtab потрібно скопіювати /proc/mounts який був до chroot
5. редагуємо /boot/grub/grub.conf
6. Встановлюємо завантажувач GRUB:
#grub
grub> root (hd0,0)
grub> setup (hd0)
grub> quit
root (hd0,0) де знаходиться Ваш рутовий розділ!
setup (hd0) куди Ви хочет встановити завантажувач!
hd0 <=> /dev/sda
hd1 <=> /dev/sdb
hd0,5 <=> /dev/sda6
hd3,10 <=> /dev/sdd11
hd2,3 <=> /dev/sdc4
ітд...
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #40 : 2005-08-21 03:15:17 »
Вчора закінчив робити свою "підлу" справу: на закуплені для офісів 10 компів встановив лінуха, мовляв - нема в мене нічого іншого, а їздити раз на тиждень по всій області не маю бажання та можливості - задовго та задорого. От тепер готуюсь до проведення інструктажу з користування.....

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #41 : 2005-08-21 13:35:19 »
А що за машини та яка робота виконуватиметься за ними? Ну й відповідно, який дистрибутив та набір програм ти туди зафутболив? І найголовніше - напишеш, що з цього всього вийшло, ОК?

Praporshic

• Гість
« Відповідей #42 : 2005-08-21 18:27:15 »
Машини: Celeron 633(900)/i810/128 RAM/20 Gb (10 Gb) HDD/FDD. Ставив на слабші СуСЕ 9.2 на потужніші Мандріву. Ставив по 1-му разу потім клонуванням. Як на мою думку так для друку це саме то, ну може ще будуть модеми та пошта.... Що вийде - дізнаюсь за 2-3 тиждні, бо лише два райони отримали ці залізяки у п'ятницю, а вчора я інші 8 доробляв.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #43 : 2005-09-28 23:41:51 »
Замінив клонування на встановлення по NFS та дискету зі списком потрібного ПЗ, робота почала просуватись набагато швидше (одночасно встановлюються 3 залізяки).
Вже почались наїзди з вимогою поставити піратського мастдая. Казали що скаржитимутся найвищому керівництву. Їм мовляв викладачка інформатики з місцевого ПТУ сказала що там застаріле ПЗ (мабуть це вона побачила не прихований бутсплешем процес завантаження) і треба встановити більш новий віндовс.  >:( Ще поскаржились на те, що "компьютер не знає що зробити з тим файлом що йому підклали та видає лише знаки питання (файл у форматі plain text *.txt). Мабуть пошукати як виставити у KWrite кодову сторінку не дозволяє релігія. Окрім цього  лише одна скарга - чомусь зникла українська розкладка клавіатури (цілком можливо що пропустив на тому компі налаштування), буду завтра проводити телефонну консультацію, бо в іншому немає жодних проблем
На скаргу відповів службовою запискою керівництву, в якій красномовно висвітлив "усе добре" що нас чекає при задоволенні цих вимог. ::)

P.S. Оце думаю, а скільки таких викладачів інформатики навчають наших школярів та студентів панікувати та казати що тут неможливо працювати коли немає напису Microsoft Windows.
P.P.S. Диво, в одному з районів знайшовся юніксоїд-початківець, він вже не дочекається своєї черги на отримання обладнання, може трохи поготів йому й пароль рута дам, буде по своєму району моїм помічником, бо 53 офіси на одного без можливості віддаленого адміністрування - це забагато.
« Змінено: 2005-09-28 23:47:34 від Praporshic »

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #44 : 2005-09-29 09:51:35 »
53 офіси на одного без можливості віддаленого адміністрування
Хм, цікаво, який смайлик має відтворити крайню степінь здивування разом з хапанням за голову і пістолета одночасно? ;о)
Я б в першу чергу пробував хоча б модеми пробити в ці 53 офіси...
А щодо решти - тисни їх. Службовими записками і розумними термінами "вчительок інформатики з ПТУ", поясненнями і лінками - юніксоїдів-початківців. :о)
Хоч комусь щось вдається зробити, блін.