Автор Гілка: Linux в школі  (Прочитано 13139 раз)

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Linux в школі
« : 2008-07-27 18:04:14 »
[думки вголос]
Думав помістити цю тему не в балачках, вважаючи що запитання все-таки не балаганне, але передумав, бо відповіді можуть бути саме балаганними.
[/думки вголос]
І так - в рідну школі, за 100 м. від дому привезли новий комп'ютерний клас - 9 учнівських, вчительський і сервер. (системники Dell). На учнівських та учительському стоїть офтопік (ХР, ліцензія), він там і стоятиме, бо ніхто не перевчатиме вчительку на інше. А от з серваком (зараз там Edubuntu) хочу погратися, щоб він став максимально корисним для школи. Для цього я хочу:
1 - знести Edubuntu та поставити свій Debian Lenny, оскільки до едюбубунти немає ніяких дисків, а качати пакети для інсталяції через діялап не вийде.
2 - Зробити проксю - очевидно Squid. може порадите щось інше, що дасть вчительці можливість максимально просто ним керувати і дивитися логи.
3 - ftp або самбу, знову-ж таки вчителька ручками в конфіги лазити не захоче, тому або вебморда, або гуй. Що порадите?
4 - Jabber - щоб учні мали можливість замінити вербальне спілкування епістолярним (тренування навиків набору)  - ну і  логи, щоб бачити хто багато вживає нецензурщини.
Наразі поклав око на OpenFire.
5 - Термінальний сервер - щоб учні могли побачити хоч колись Лінукса вживу.

Слухаю ваші пропозиції.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
Re: Linux в школі
« Відповідей #1 : 2008-07-27 18:53:27 »
3 - ftp або самбу, знову-ж таки вчителька ручками в конфіги лазити не захоче, тому або вебморда, або гуй. Що порадите?
У samba є SWAT. Приємна річ. Для загального налаштування є Webmin (не до ночі згаданий буде).
4 - Jabber - щоб учні мали можливість замінити вербальне спілкування епістолярним (тренування навиків набору)  - ну і  логи, щоб бачити хто багато вживає нецензурщини.
Наразі поклав око на OpenFire.
Підтримую. Його веб-пика значно зручніша за ejabberd.
5 - Термінальний сервер - щоб учні могли побачити хоч колись Лінукса вживу.
NX-server + NX-clients. Кращого не знайти. Ще бачив RDP-сервер для Linux, але то вже занадто.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #2 : 2008-07-28 22:36:51 »
Ух!
Який розумник додумався поставити в сільську школу де 12 нових комп'ютерів + 3-5 недокомп'ютерів у вчителів сервер з Quad Core Xeon 2.4 L2 8 MB; 4GB RAM; RAID (SAS) 2x250GB. Я туди почав пхати Дебієн, він контролера жорстких дисків не розпізнав, я довго мучився, заліз в SAS конфігуратор, розібрався як воно працює (нрві знання - корисно). Потім дістав із рукава козирний туз червоної масті - RHEL 5 (інакшого не було - мо щось підходяще пожетрвуєте) і сервер здався.
Взагалі-то налаштуваннями мали займатися товариші з фірми, але вони здалися. (Як бути тим сільським школам, у яких немає по знайомству допитливого мене, чи мені подібного...)
Поставивши RHEL, залишив інше на потім.
Ну і - що порекомендуєте на таку потужну маштну - може яке потокове мультимедіа, чи що? Бо вищеназвані сервіси не завантажать її і на 10%.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #3 : 2008-07-28 22:55:08 »
Усе інше, що справді має сенс у школі, вимагатиме багацько писанини (тобто програмування). Додаткові можливості потребують відповідної підтримки та знань з боку вчителя, а це вже буде складно.

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #4 : 2008-07-29 19:47:59 »
Ну і - що порекомендуєте на таку потужну маштну - може яке потокове мультимедіа, чи що? Бо вищеназвані сервіси не завантажать її і на 10%.

НМД учні, що матимуть доступ до консолі, швидко машинку пригрузять :). Особливо, якщо про pam_limits забути....

Praporshic

• Гість
« Відповідей #5 : 2008-07-29 20:59:23 »
НМД учні, що матимуть доступ до консолі, швидко машинку пригрузять :). Особливо, якщо про pam_limits забути....
Ну, це дивлячись які учні. Хоча форк-бомби спробують зробити - 110%.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #6 : 2008-07-29 22:31:15 »
Ну, це дивлячись які учні. Хоча форк-бомби спробують зробити - 110%.
0%! Ті учні з превеликим скрипом засвоюють Turbo Pascal, і то не всі, і то не повністю. Їх у консоль палицею не заженеш. Я хотів спробувати доступ до графічного середовища, щоб хоч якось підхитати стереотип OS=Windows.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #7 : 2008-07-29 22:36:19 »
Ну, завжди знайдеться така зараза як я  ::)

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #8 : 2008-07-29 22:40:12 »
Ну, завжди знайдеться така зараза як я  ::)
Аааа! Поступайте до мене в коледж, хоч трохи мені урізноманітните життя.
Таку заразу як ви я відразу детектитиму, за тим, якими очима вона дивиться на сервер та те, що на ньому відбувається.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #9 : 2008-07-29 22:45:21 »
За "урізноманітнення життя" мене звідти випруть в момент...
Таку заразу як ви я відразу детектитиму, за тим, якими очима вона дивиться на сервер та те, що на ньому відбувається.
Чи може за тим, що вона з тим сервером зробила за 5 хвилин вашої відсутності?  ::)

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #10 : 2008-07-29 23:17:55 »
Чи може за тим, що вона з тим сервером зробила за 5 хвилин вашої відсутності?  ::)
Я розумію, що ви хацкір ще той, але-ж нащо-ж мене так нізащо не мати.
P. S. Хоча - робіть, потім хоч навчуся ті дирі латати, та піду з освіти геть кудись на кращі хліби.
« Змінено: 2008-07-29 23:19:26 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
« Відповідей #11 : 2008-07-29 23:25:46 »
За "урізноманітнення життя" мене звідти випруть в момент...
Ну, випруть, не випруть, це під питанням, але от щодо
Цитата
Бить буду аккуратно... но сыльно!
це точно [smiley=evil.gif]
З такими "енергійними" студентами мороки найбільше, але одночасно з них і щось путнє може вийти :D
« Змінено: 2008-07-29 23:27:23 від cadca »
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #12 : 2008-08-09 12:35:51 »
Я розумію, що ви хацкір ще той, але-ж нащо-ж мене так нізащо не мати.

Згадався прикол, вичитаний "на теренах інтернетрів". Суть - дівчинка 10-12 років зламала вчительський комп під лінуксом, залишений без догляду на 10 хвилин, поставила там свій улюблений асько-клієнт і спілкувалась там. Виявилось, що в неї батько працює в сфері ІТ, вдома такий самий лінукс, а в батька такий самий пароль - <censored> :)

Так що всяке може бути. Хоча Сергій і не тягне на дівчинку 10-12 років  ;D
« Змінено: 2008-08-09 12:36:17 від miwa »
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #13 : 2008-08-10 18:24:20 »
Згадався прикол, вичитаний "на теренах інтернетрів". Суть - дівчинка 10-12 років зламала вчительський комп під лінуксом, залишений без догляду на 10 хвилин, поставила там свій улюблений асько-клієнт і спілкувалась там. Виявилось, що в неї батько працює в сфері ІТ, вдома такий самий лінукс, а в батька такий самий пароль - <censored> :)
І суть в тому - що вчитель - її батько.  ;)
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #14 : 2008-09-05 13:56:07 »
а в батька такий самий пароль - <censored> :)
qwerty чи що?
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.