Автор Гілка: Статистика користувачів Linux  (Прочитано 41079 раз)

Spiritlert

• Гість
Чи маєте інформацію про кількість користувачів Linux у порівнянні з іншими системами у світі і по окремих країнах (особливо мене цікавить динаміка зміни)? Як вважаєте, чому Linux досі помітно не завойовує ринок, адже він безкоштовний, відкритий, гнучкий, практично позбавлений вірусів і т.д.?
« Змінено: 2009-11-16 00:31:34 від Spiritlert »

Відсутній case0lc

• Графоман
  • дописів: 310

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
Re: Статистика користувачів Linux
« Відповідей #2 : 2009-11-16 01:15:53 »
Як вважаєте, чому Linux досі помітно не завойовує ринок,

Риторичне питання... Двох словах, для домашнього користувача це відсутність підтримки в переважної більшості ігр. Навіть ті ігри, що підтримуються в Лінукс, на дісках розповсюджуються тільки під одну ос, для бізнеса - незнаю, бігато різних факторів...

адже він безкоштовний,

В наших умовах це не аргумент. Для 99% користувачів вінда теж безкоштовна... Й взагалі, в свідомості багатьох закріпилася аксіома: чим дорожчий товар, тим він якісніший...

відкритий,

А кому від тої відкритості легше?

гнучкий,

Цим ще треба вміти користуватися, а для тих хто не вміє, це навпаки недолік...

практично позбавлений вірусів

Проти вірусів існують антивіруси...

і т.д.?

Все, агрументи закінчилися...  ;)
Linux. The future is open.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #3 : 2009-11-16 10:25:22 »
Цитата
Проти вірусів існують антивіруси...
гарний жарт.

не завойовує, бо не має таких маркетологів гарних, як в Епла та Майкрософту: от і вся причина. Ну, іще юзабельним для новачка він став не так давно, що теж грає роль. З часом ситуація зміниться.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Djalin

• Письменник
  • дописів: 661
« Відповідей #4 : 2009-11-16 11:17:23 »
Звичка,
В школі що вчать? >:(
і в інституті

Відсутній sigito

• Кореспондент
  • дописів: 105
« Відповідей #5 : 2009-11-16 13:08:31 »
Звичка,
В школі що вчать? >:(
і в інституті
ну в школі я тільки чув про лінукс(так вже склалось) а працювали як всі.
а в університеті великої прив'язки немає до однієї системи, студент може сам вибирати, хоч з деяких предметів доводиться іти на компроміс...

проблема в переході мабуть в тому що:
  • людям і так не погано;
  • щось нове -- значить треба вчити, фейл;
  • лінукс для багатьох по минулій історії здається неосяжним.
« Змінено: 2009-11-16 13:10:32 від sigito »
Debian/wheezy x86_64, lxde

Spiritlert

• Гість
« Відповідей #6 : 2009-11-16 15:04:09 »
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp
Щиро дякую за посилання! Оце б ніколи не подумав, що вістою так багато користуються, хоча здогадуюся хто...
2 роки тому я володів інформацією (у новинах розповідали, що Майкрософт погодилася робити кроки на сумісність віндовс з лінукс), що лінукс займає 20% ринку, тому тут очікував побачити як мінімум 25%, а не 4 з гаком. У чому різниця? І яким чином по країнах ті чи інші системи поширені?

Ign1111. Linux для мене нова система, тому аргументи хотів почути від вас. Зараз поки що бачу більше аргументів проти: згадувані ігри (хоча можна і без них обійтися), відсутність потужних графічних редакторів (на кшталт фотошопа) та іншого необхідного ПО, наявного у вікнах, проблемність у налаштуванні.

Можливо це однобокий погляд, бо у школі і в університеті вчив лише віндовс. Є у нас заклади, де хоча б паралельно вивчають дві системи?

Відсутній Djalin

• Письменник
  • дописів: 661
« Відповідей #7 : 2009-11-16 16:15:00 »
Є, але в моєму наприклад - вчили ворд та ексель - навіть в університеті.
+є деяка проблема в стандартах - наприклад

vpn - який не завжди працює без додаткового налаштування.

Документи приймаються " у форматі ворд" http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1240975688

Відсутній sigito

• Кореспондент
  • дописів: 105
« Відповідей #8 : 2009-11-16 17:29:38 »
Зараз поки що бачу більше аргументів проти: згадувані ігри (хоча можна і без них обійтися), відсутність потужних графічних редакторів (на кшталт фотошопа) та іншого необхідного ПО, наявного у вікнах, проблемність у налаштуванні.

Можливо це однобокий погляд, бо у школі і в університеті вчив лише віндовс. Є у нас заклади, де хоча б паралельно вивчають дві системи?
а чим gimp не потужний графічний редактор?
щодо складності налаштування, то скажу що в лінуксі мені більше подобається, звичайно це суб'єктивна точка зору, але, наприклад, рік назад в новоспеченій Вісті ледь знайшов банальні налаштування мережі, хвилин 10 рився по вкладкам, хто так робить? в лінуксі все просто: відкрив файл, вписав налаштування, зберіг і перегрузив мережу. І все.

мені здається(точно не знаю) в КПІ на одній з кафедр ФІОТ вивчають ОС, де відповідно лінукс і затрогується, правда не знаю рівень вникнення в основи хоча б, проте все ж хоч щось. На моїй кафедрі деякі із викладачів навпаки зацікавлені в тому щоб студенти переходили на лінукс, правда заважає цьому теж не мала кількість викладачів, а також MSDNAA, який постачає безкоштовне ПЗ від корпорації зла.

vpn - який не завжди працює без додаткового налаштування.
ті хто не хоче довго мучитись із vpn налаштовують його через GUI, і ніяких додаткових налаштувань в основому там не треба.
« Змінено: 2009-11-16 17:36:52 від sigito »
Debian/wheezy x86_64, lxde

Spiritlert

• Гість
« Відповідей #9 : 2009-11-16 18:11:45 »
Зараз поки що бачу більше аргументів проти: згадувані ігри (хоча можна і без них обійтися), відсутність потужних графічних редакторів (на кшталт фотошопа) та іншого необхідного ПО, наявного у вікнах, проблемність у налаштуванні.

а чим gimp не потужний графічний редактор?
щодо складності налаштування, то скажу що в лінуксі мені більше подобається, звичайно це суб'єктивна точка зору, але, наприклад, рік назад в новоспеченій Вісті ледь знайшов банальні налаштування мережі, хвилин 10 рився по вкладкам, хто так робить?
Чесно кажучи мене gimp не дуже вразив... Є інші? Я можливо перейшов би цілком на лінукс, але стримують такі проблеми, як відсутність інтернету і робота у вузькоспеціалізованих наукових програмах.

А вісту нема чого й порівнювати! І так всім ясно, що то лайно. Багато хто відмовився від вісти і повернулися до хр.
« Змінено: 2009-11-16 18:14:13 від Spiritlert »

povierennyy

• Гість
« Відповідей #10 : 2009-11-16 18:26:07 »
Як вважаєте, чому Linux досі помітно не завойовує ринок...
??? Тому, що допоки будуть існувати люди позбавлені елементарних знань про мережу та програми, доти і буде існувати вінблоуз. І віруси також будуть існувати, поки весь світ не порозумнішає, але "нерозумні" завжди знайдуться.
---
Маю на увазі те щоб при вмиканні/вимиканні компа людина не дивилася на бумажку на якій пописано що і як, і в якій послідовності вмикати/вимикати.

Spiritlert

• Гість
« Відповідей #11 : 2009-11-16 19:28:48 »
Не лише проблема у ламерах, яких насправді можна всьому навчити. Треба проводити агресивну рекламу й освітну агітацію. Треба знайти або придумати якусь особливість, щоб необізнаний користувач не думав, що нема різниці, яку систему встановлювати на ПК - вікна чи лінукс. Треба, щоб він думав, що варто вчитися новому. Особливостями можуть бути не лише відсутність вірусів і наявність аналогічного ПО, а розробка альтернативних програм, ігор, оболонок з ще більшими можливостями.

Відсутній coirius

• Кореспондент
  • дописів: 175
  • ArchLinux
« Відповідей #12 : 2009-11-16 19:41:59 »
Ось мій брат, до того як купили йому ноута і я туди поставив Лінукс, він постійно кричав: "Віндовз! Віндовз! Віндовз!" Але коли він спробував "на смак", що воно таке, зразу же почав агітувати всіх щоб лінукси ставили :)

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #13 : 2009-11-16 20:05:52 »
відсутність потужних графічних редакторів (на кшталт фотошопа) та іншого необхідного ПО, наявного у вікнах, проблемність у налаштуванні.

Так, якщо вам так кортить використовувати програми які пишуться тільки win only, то вам варто використовувати наприклад wine.

Так ви праві, щось налаштувати в офтопіку й заставити це працювати довгий час без втручання дуже проблематично.

Чесно кажучи мене gimp не дуже вразив... Є інші?

Не вразив чим? Він що дівчина, яка має вас вражати? Ви взагалі маєте уявлення скільки той фотошоп коштує? А кажете переваге в безкоштовності...

Я можливо перейшов би цілком на лінукс, але стримують такі проблеми, як відсутність інтернету і робота у вузькоспеціалізованих наукових програмах.

Я вибачаюся, а як ви обходите відсутність інтернету в офтопіку?

А для вузькоспеціалізованих наукових програм існує така річ як як емулятор.

2 роки тому я володів інформацією (у новинах розповідали, що Майкрософт погодилася робити кроки на сумісність віндовс з лінукс), що лінукс займає 20% ринку, тому тут очікував побачити як мінімум 25%, а не 4 з гаком.

Ви напевно не те почули. Можливо малося на увазі серверний ринок... А на десктопах аби набралося 1% і то добре... Як би було 20% ринку, то зараз ніхто не знав би, що таке немультиплатформений софт і прочіє прєлєсті монополії...

Треба проводити агресивну рекламу й освітну агітацію.

Кому треба?

Особливостями можуть бути не лише відсутність вірусів і наявність аналогічного ПО, а розробка альтернативних програм, ігор, оболонок з ще більшими можливостями.

От тут і полягає відмінність мислення. Насправді ви шукаєте аналоги або альтернативи. Як тільки ви почнете шукати те, що допомагає вам зробити якусь роботу, щоб досягти певного результату, то переважна більшість ваших комплексів відпаде сама собою.
Linux. The future is open.

Spiritlert

• Гість
« Відповідей #14 : 2009-11-17 00:44:11 »
Під МакОС написані набагато кращі графічні редактори, ніж у вікнах, які використовуються в архітектурній справі. Чому б не зробити щось подібне у лінукс - створити корисні програми для музики, малювання, програмування тощо.

Як обходжу відсутність інтернету? Його емулятором! :D Оці емулятори і відлякують потенційного користувача, чому б тут не створити власні програми, ті ж наукові. Щось я не зрозумів, чим замінити альтернативу програмам вікон, самому програмувати, чи що?

Рекламу робіть ви, спільнота, а краще цей процес централізувати шляхом пожертвувань, треба щоб цим займалася якась спеціальна організація.

PS. Не маю комплексів. :P