Автор Гілка: Яку ОС вибрати?  (Прочитано 38625 раз)

Praporshic

• Гість
Re: Яку ОС вибрати?
« Відповідей #75 : 2007-02-13 18:45:16 »
Off-topic:
Нещодавно передивлявся архів bash.org.ru, та зрозумів чому пана Cthulhu довгенько не було на форумі
« Змінено: 2007-02-13 18:45:48 від Praporshic »

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #76 : 2007-02-13 18:48:58 »
Я бачу тут якісь інтриги проти мого життя і здоров'я=)

Off-topic:
Нещодавно передивлявся архів bash.org.ru, та зрозумів чому пана Cthulhu довгенько не було на форумі
Ні, не ця причина. Але шукаєте ви таки там де треба ;D

Praporshic

• Гість
« Відповідей #77 : 2007-02-13 19:33:01 »
Ні, не ця причина.
Тоді, мабуть, оця
 ;D

Відсутній 235

• Кореспондент
  • дописів: 238
« Відповідей #78 : 2007-02-13 19:47:13 »
Питання: хто візьметься за наповнення?
як завжди - перше наповнення за реєстратором  :D
Олександр Приймак |  Google Web Toolkit

Praporshic

• Гість
« Відповідей #79 : 2007-02-13 20:04:56 »
Треба буде цю гілку повністю кидати - як зразковий Flood, Flame & Holly War.  ::)

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
  • дописів: 156
« Відповідей #80 : 2007-02-13 20:53:12 »
2 tivasyk:
Бажаєте приклад Linux з малими вимогами до пам'яті? Прошу, пане, найяскравіший досвід з мого професійного спілкування з юнікс-подібними системами:...
я змучився сперечатися з chtulhu, але такої реакції просто не очікував... схоже, незважаючи на історію повідомлень, на форумах, як і в усній мові, достатньо пари-трійки нових повідомлень, щоби всі забули про витоки суперечки й почали сипати випадковими фразами...

ну де я казав, що не вірю у існування дистрів, здатних працювати на 256 мб? чи може й менше. років 7 тому я ще не цікавився linux'ом, але win95 на домашній машинці довго і нормально працював на 32 мб. до того ще застав часи, коли по більшості офісів києва стояла win 3.xx, і працювала (на моєму робочому пк) на 8 мб. ну то й що? мова ж не про це!

суперечка (якщо можна назвати суперечкою розмову двох людей, кожен з яких говорить іншою мовою і на іншу тему) зав'язалася через конкретну проблему, конкретну ситуацію: ноут, 1.8 ггц, 256 мб -- і зверху sled! і відповідь моя (про +256 мб) стосувалася саме цієї ситуації (я ніколи не пробував, скажімо, debian, slackware, dsl чи тьми інших "легких" дистрів) -- я переконаний, що за умови установки за замовчуванням найшвидше проблема неповороткості системи при завантаженні пов'язана з активним свопуванням аж до моменту, коли система досягає певного балансу між тим, що викинуто у своп, що залишилося в оперативці, і скільки в результаті зайнято під кеш. мій варіант вирішення -- додати 256 мб, вартість такого вирішення -- близько 30-35 у.о. (ddr2 333 мгц).

звісно, більш "красиве" вирішення -- копирсання в конфігах та налаштування системи до отримання від неї нормальної реакції на наявних 256 мб; певен, що це цілком можливо зі sled, але! для початківця -- суджу по собі -- це не найкращий спосіб знайомства із системою, що б там не казали "просолені" пінгвіноводи.

ну, і нарешті (підсумовуючи пости cthulhu), третій варіант вирішення проблеми -- це займатися коханням з linux, встановивши замість sled який-небудь менш розпухлий, менш початківце-орієнтований дистрибутив (незважаючи на хорошу пораду пінгвіноводу-початківцю: be persistent). гаразд, теж цілком варіант (суто пінгвінський), хіба я з цим сперечаюся?

врешті-решт, вибір виключно за людиною, що вирішила ставити linux на свій десктоп. я можу говорити лише за себе -- і я персонально додав би 256 мб за 30 у.о. =)

p.s. щодо нелінійного відеоредактора -- так, я таки користувався, частенько, на домашньому десктопі з wndws (редактор -- editstudio4). щойно знайду щось подібне для linux -- поставлю знову (а може, kino буде достатньо), бо люблю змайструвати щось із домашнього відео.
« Змінено: 2007-02-13 21:12:56 від tivasyk »
«it’s quite easy if you don’t know how» (c) douglas adams

Praporshic

• Гість
« Відповідей #81 : 2007-02-13 23:04:54 »
2 tivasyk:
1. Час коли мав місце наведений мною приклад - листопад 2005 - січень 2006 років. Секретаркам тоді у тій конторі пішли Athlon64 + 512 RAM. Тай таким "просоленим" пінгвіноводом я тоді ще не був. Більшість з того, що я роблю зараз не відволікаючись від читання книжки, тоді для мене були чимось поза межами розуміння.
2. Уважно перечитайте перелік ПЗ. Усі ті сервери, що їдять до дідька пам'яті працювали одночасно.
3. Дистр був не "легкий". За моїм досвідом Mandriva 2005 була не швидшою від SuSE 9.2/9.3. Хіба що перловий YaST2 важить багацько, але то лише коли щось налаштувати треба. Та й рішення що я використовував тоді оптимальними не назвеш (ось воно - джерело досвіду  ;)).
4. Зробити зі SLED "лялечку" що бігатиме на 256 пам'яті можна через YaST та KControlCenter. Достатньо вимкнути усе зайве і світ стане кольоровим :). Не так давно в мене вдома жив стаціонарний комп'ютер, з конфігурацією близькою до того ноута:
P4 1.8, i865, 256 Mb RDRAM, ATA-100 HDD. На ньому жила (та й зараз живе, але не в мене) SuSE 10.1. Проблем не було - у свап більше 30 метрів не падало.

P.S. DDR2 має частоти від 533, і аж ніяк не 333 ;)
« Змінено: 2007-02-13 23:05:47 від Praporshic »

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
« Відповідей #82 : 2007-02-14 09:20:03 »
2 tivasyk: [...] P.S. DDR2 має частоти від 533, і аж ніяк не 333 ;)
да, лоханувся. вечір, очі злипаються і все таке =)
взагалі-то ddr2 -- від 400, а я мусів говорити про ddr...

щодо решти -- гаразд! хоч у мене із завантаженням (суб'єктивно) все гаразд, але все я теж не проти "доробити напилком" встановлену suse 10.1 -- може, підштовхнете в правильному напрямку, що крутити в yast та kcontrolcenter? звісно ж, про результати відпишу (ба навіть готовий протестувати на 256 мб).
« Змінено: 2007-02-14 09:20:41 від tivasyk »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #83 : 2007-02-14 12:05:11 »
взагалі-то ddr2 -- від 400, а я мусів говорити про ddr...
Ваша правда, таки з 400 (хоча, мені не траплялась)
щодо решти -- гаразд! хоч у мене із завантаженням (суб'єктивно) все гаразд, але все я теж не проти "доробити напилком" встановлену suse 10.1 -- може, підштовхнете в правильному напрямку, що крутити в yast та kcontrolcenter? звісно ж, про результати відпишу (ба навіть готовий протестувати на 256 мб).
Для початку - вимкнути усе зайве з того, що вантажиться з системою.
Непогана стаття (російською):http://mycomputer.ua/text/2640. Ядро можна не перезбирати ;).

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #84 : 2007-02-14 12:13:32 »
Треба буде цю гілку повністю кидати - як зразковий Flood, Flame & Holly War.  ::)
... за участю загальних модераторів ;о)
Читайте документацію - вона кермує.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #85 : 2007-02-14 12:31:05 »
А ми що, не люди?

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #86 : 2007-02-14 13:03:38 »
А ми що, не люди?
Правильно, правильно, для повного щастя ще треба когось забанити з формулюванням "заважав флудити модераторам".)))
« Змінено: 2007-02-14 13:04:01 від Cthulhu »

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
« Відповідей #87 : 2007-02-14 13:12:16 »
Непогана стаття (російською):http://mycomputer.ua/text/2640. Ядро можна не перезбирати ;).
ні, ядро не чіпатиму (за винятком випадку з інсталятором драйверу nvidia). стаття цікава... спробую пройти по порядку, раптом щось не те випливе -- поправте.

1. Во-первых, давайте выключим всех лишних демонов... давайте =)

2. Если у Вас нет сети — ни локальной ни Интернета (а бывает и такое — сочувствую) выключаем: мережа єсть, але дивлюсь, може щось і вимкнемо...
dhcpd — автоматическое распределение адресов TCP/IP в сети; гхм, це мені треба? мабуть, ні (dhcp працює на точці доступу)
named — ceрвер DNS — определение IP-адреса компьютера по его доменному имени); теж вимикаємо -- dns працює в провайдера, локально по імені нікуди не звертаюсь
network — управление сетевыми функциями; думаю, це не варто чіпати?
nfs — монтирование файловых систем в сети; в мережі єсть інші машинки, з часом планую витритити час і налаштувати доступ
portmap — обеспечение поддержки удаленного вызова процедур для различных протоколов NFS; залишаємо теж?
routed — использование таблиц маршрутизации c использованием RIP; маршрутизація працює на точці доступу -- підозрюю, що це можна вимкнути?
ruserd rwall snmpd, sshd — удаленное администрированиe; не користуюсь і не планую; здається, все вимкнено при інсталяції
sendmail — запуск демона электронной почты; гхм... це потрібно? точніше, чи має цей демон відношення до роботи локального поштового клієнта з поштовим сервером, скажімо, провайдера?
smb — доступ к файлам на компьютерах под управлением MS Windows; в мережі есть дві машини з wndws, до самби ще руки не дійшли, але з часом розбиратимусь
squid — proxy-сервер; вимикаємо?
httpd — web- сервер Apache потрібен для локального тестування, включаю вручну...
gated — маршрутизация; див. вище, виключаємо (якщо не виключено)
ypbind yppasswd ypserv — распределение файлов в UNIX. -- гхм, хз що воно таке... тут діє правило "не знаєш -- не чіпай" =)

3. Если нет принтера, то выключаем демоны cups, lpd. -- тут питаннячко... в wndws експорт в pdf частенько реалізований як драйвер віртуального принтера. якщо на linux те саме -- то не виключати? експорт у pdf мені потрібен частенько.

4. Если не нужны базы данных, то — postgresqld mysqld msqld. -- тут єсть хитрість =) бази мені не потрібні (невіть не дивлячись на те, що apache потрібен), але... якщо використовую бодай якусь програму, скажімо, для каталогизації дисків -- їй з великою ймовірністю потрібна база... не знаю на рахунок kwallet тощо. а от візьме новачок, і вимкне -- хто тоді шукатиме причини проблем з таким софтом? ще раз застосовую правило "не знаєш -- не чіпай", залишаємо.

5. Не используете задания, которые выполняются по расписанию — anacron, atd, crond. -- вимикаємо.

6. Нет устройств, подключенных к порту USB — тогда usb и usbd. -- єсть, залишаємо.

7. Следующий шаг: выключаем лишние виртуальные консоли... Этот шаг позволяет сэкономить по 0.5 Mб на каждом терминале -- да, багато: 0,5х6=3 мб, але нехай, вимикаємо п'ять із шести (не користуюсь ними).

і... все. далі -- копирсання з ядром, це залишу собі на пенсію, коли більше не буде чим зайнятися.

що я зробив? вимкнув з десяток демонів (це в кращому випадку). я не знаю, як підвантажується шрифти під час завантаження linux, але, імхо, навіть проста чистка списку шрифтів (про яку тут ані чичирк) мала б дати кращий результат в плані вільної пам'яті... ну, але це я вже зробив.

може, єсть іще якісь хитрі секрети?
« Змінено: 2007-02-14 13:16:19 від tivasyk »

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #88 : 2007-02-14 13:28:04 »
1. Во-первых, давайте выключим всех лишних демонов... давайте =)
Воістину.

3. Если нет принтера, то выключаем демоны cups, lpd. -- тут питаннячко... в wndws експорт в pdf частенько реалізований як драйвер віртуального принтера. якщо на linux те саме -- то не виключати? експорт у pdf мені потрібен частенько.
Можна рубанути з чистою совістю. Чесно.

4. Если не нужны базы данных, то — postgresqld mysqld msqld. -- тут єсть хитрість =)
Скільки років сидів - такого не вмикав, і голова не боліла. Можна викинути, бо жеруть вони таки солідно.

5. Не используете задания, которые выполняются по расписанию — anacron, atd, crond. -- вимикаємо.
Не рекомендую. По перше, /tmp вам Вася Тьоркін чистити буде? Чи ахтунги? По друге slocate, без нього життя не те. Ну і там ще буває...

7. Следующий шаг: выключаем лишние виртуальные консоли... Этот шаг позволяет сэкономить по 0.5 Mб на каждом терминале -- да, багато: 0,5х6=3 мб, але нехай, вимикаємо п'ять із шести (не користуюсь ними).
Якщо це вас мучить, то можете ті 0.5 змінити в ядрі на щось менше))) Зайва консоль ніколи не завадить, IMHO.

і... все. далі -- копирсання з ядром, це залишу собі на пенсію, коли більше не буде чим зайнятися.
А оце даремно... Ядро, взагалі-то, краще завжди перекомпільовувати по встановленню, зайве сміття повикидати, NLS правильний вказати, оптимізацію під процесор увімкнути.

Поставити слаку ;D ;D

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
« Відповідей #89 : 2007-02-14 14:23:07 »
Поставити слаку
щиро вдячний за конструктив. про тьоркіна оцінив. щодо slackware -- ранувато, не чую ще впевненості, та й тре, щоби ufo: alien invasion спершу набридла, бо інакше часу не вистачає на ядра =)