Автор Гілка: Ubuntu - хочу встановити  (Прочитано 13180 раз)

Відсутній smisha

• Новачок
  • *
  • дописів: 49
Всім привіт! Вперше на цьому сайті і вперше тримаю в "руках" інстал ubuntu-9.04-desktop-i386.iso .
Питання номер 1: можна встановити дистрибутив на ноутбук?
Питання номер 2: в мене на нотіку віндовз ХР. Я хочу його деінсталювати і поставити ubuntu-9.04. Як це зробити?
Питання номер 3: будь-ласка підкажіть як правильно ставити дистрибутив. З лінуксами ніколи раніше не дружив, тому як підійти до пінгвіна навіть не знаю...

Відсутній jamapag

• Дописувач
  • **
  • дописів: 56
  • Gentoo more than a penguin...
Re: Ubuntu - хочу встановити
« Відповідей #1 : 2009-06-02 18:23:07 »
Питання номер 1: можна встановити дистрибутив на ноутбук?
Можна. Взагалі встановлення Убунти - процедура дуже проста. І якщо Ви хоч раз ставили віндовс, з інсталяцією Убунти проблем виникнути не повинно.
« Змінено: 2009-06-02 18:33:43 від jamapag »

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #2 : 2009-06-02 19:14:42 »
Ви б, щоб можна було краще розібратися, написали трохи про модель ноутбука, а?

Крім того, можна (на спробувати) записати на диск ваш образ (скористайтеся якоюсь з вільних програм, що підтримують iso), а потім встановити його прямо з Windows (встроміть диск до пристрою читання, коли буде запущено Windows).
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • дописів: 139
  • Працюю там, де цікаво
« Відповідей #3 : 2009-06-02 22:47:33 »
Ви б, щоб можна було краще розібратися, написали трохи про модель ноутбука, а?

Крім того, можна (на спробувати) записати на диск ваш образ (скористайтеся якоюсь з вільних програм, що підтримують iso), а потім встановити його прямо з Windows (встроміть диск до пристрою читання, коли буде запущено Windows).

Тільки збережіть у безпечному місці (не на вінчетсері ноутбука) свої файли.

Сподіваюся я не пізно написав? ;)
Без уст я іронічний жах,
Що упирем ікластим став би
З очима ніжними кульбаби,
Якби не очі в дзеркалах.

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #4 : 2009-06-03 10:33:10 »
Ви скажете Ubuntu про те, що можна використати весь наявний дисковий простір - вона сама потурбується про очищення вашого ноутбука від дияво Windows.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній smisha

• Новачок
  • *
« Відповідей #5 : 2009-06-03 17:30:35 »
Всім дякую!
Віндовс декілька раз перевстановлював, отже мінімальний досвід є...
Отже: записую ISO на CD вставив в привід і поїхали!
А потрібно буде розбивати заново жорсткий на диски?
У мене два диски C i D ( як не дивно), на другому фільми і т. д. Чи можна буде при встановленні Юбунти вибрати щоб форматувало тільки диск С?

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #6 : 2009-06-03 20:42:17 »
Цитата
У мене два диски C i D ( як не дивно), на другому фільми і т. д. Чи можна буде при встановленні Юбунти вибрати щоб форматувало тільки диск С?
так. у лінуксі вони називаються /dev/sda1 i /dev/sda2 (якщо ці диски є логічними і належать одному фізичному вінчестеру).
просто читайте, що вам пропонує інсталятор і обирайте зручний варіант.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Moses

• Кореспондент
  • дописів: 156
  • Наша рросповідь...
« Відповідей #7 : 2009-06-03 21:14:50 »
Цитата
так. у лінуксі вони називаються /dev/sda1 i /dev/sda2 (якщо ці диски є логічними і належать одному фізичному вінчестеру).
просто читайте, що вам пропонує інсталятор і обирайте зручний варіант.
Та ну?
На скільки я розумію, не можна.
Як там не було б, збережіть усі дані, які б не хотіли втратити, десь на флешку, або іще кудись.
Вам потрібно зрозуміти, що в Лінукс немає дисків, у тому розумінні, у якому вони є в Дос чи у Вінді. Уся область пам'яті, відведена під Віндовс, буде (або не буде) монтуватись у якомусь місці файлової системи Лінукс. Усі документи Ваші будуть не на окремому диску, а у, фактично, у директорії /home/username. При чому, туди їх прийдеться перенести після встановлення системи.
Раджу перед початком встановлення почитати щось про розбивку диску для Лінукс. Дуже раджу одразу розділ /home робити окремо і відвести йому якнайбільше місця.
Розумію, що те, що я написав, скоріш за все тільки додало питань. Тож, або не ставте Лінукс, до того як не знайдете відповіді, або (ефективніше) - збережіть усі дані, трохи підготуйтесь теоретично і пробуйте.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #8 : 2009-06-03 21:40:25 »
Ой, Moses, пан пише, що має дуже невеликий досвід, ви його так закидали інформацією. Я теж спробую.  :)
Windows форматує свої дискові розділи (C, D) або в FAT32, або в NTFS. Linux, як правило, не використовує цих файлових систем, хоча може їх читати/писати.
Отож ваш Ubuntu для того, щоб встановитися, захоче відформатувати або частину диску, або весь в файлову систему ext3, або іншу, якщо скажете. Якщо ви маєте можливість виділити під благе діло весь HDD - можете для початку сказати, щоб автоматично використав весь диск (інсталятор запропонує вибір). Якщо захочете розмічати вручну - маєте можливість залишити, скажімо, D: з цінною інформацією. Тільки не впевнений, що Ubuntu з коробки має драйвер на NTFS. (Можна доставити окремо)
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній klim

• Графоман
  • дописів: 287
  • The True Lamer. Beware of fakes.
« Відповідей #9 : 2009-06-03 21:53:40 »
Цитата
Тільки не впевнений, що Ubuntu з коробки має драйвер на NTFS
Має.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2009-06-03 22:00:10 »
Цитата
Та ну?
На скільки я розумію, не можна.
«на скільки я розумію» — це як? ви інсталювали убунту 9.04? А, між іншим, там досить суттєво переробили ту частину інсталятора, яка відповідає за розбивку дисків, і воно дуже юзер-френдлі.

дефолтово інсталятор запропонує зменшити диск Д (/dev/sda2) і створити на звільненому місці розділ для убунту. Вам треба буде не згодитись з цим, а натомість вбити розділ з віндовзом і створити на його місці розділ для убунту. Якщо мати очі, там все зрозуміло.
Цитата
Тільки не впевнений, що Ubuntu з коробки має драйвер на NTFS. (Можна доставити окремо)
має. він навіть закладки з віндового фаєрфокса вміє імпортувати в убунтівський фф.
« Змінено: 2009-06-03 22:02:13 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #11 : 2009-06-03 22:09:26 »
Цитата
Вам потрібно зрозуміти, що в Лінукс немає дисків, у тому розумінні, у якому вони є в Дос чи у Вінді. Уся область пам'яті, відведена під Віндовс, буде (або не буде) монтуватись у якомусь місці файлової системи Лінукс. Усі документи Ваші будуть не на окремому диску, а у, фактично, у директорії /home/username. При чому, туди їх прийдеться перенести після встановлення системи.
мені здається, таке пояснення заплутує. у лінуксі є логічні диски, просто вони позначаються не A, B, C..., а мають ідентифікатори /dev/sdXN, де X = a,b,c... — нумерує фізичні диски і пристрої (флешки, Cd, вінчестер),  N — нумерує логічні диски на фізичному вінчестері або флешці. Таким чином, якщо у вас один фізичний вінчестер, він буде мати ідентифікатор /dev/sda. Віндові розділи C i D до встановлення Убунту будуть мати ідентифікатори /dev/sda1 i /dev/sda2.

Натомість, на відміну від ДОС/Windows, ідентифікатори дисків не використовуються для доступу до даних на них у файлових менеджерах. Кожен диск — це певна папка у кореневій файловій системі. Уявіть собі, що диски D, E (CD-ROM), F (флешка) були б папками на вашому диску C — так влаштована власне файлова система у лінуксі.

Відсутній Moses

• Кореспондент
  • дописів: 156
  • Наша рросповідь...
« Відповідей #12 : 2009-06-03 22:47:22 »
«на скільки я розумію» — це як? ви інсталювали убунту 9.04? А, між іншим, там досить суттєво переробили ту частину інсталятора, яка відповідає за розбивку дисків, і воно дуже юзер-френдлі.

дефолтово інсталятор запропонує зменшити диск Д (/dev/sda2) і створити на звільненому місці розділ для убунту. Вам треба буде не згодитись з цим, а натомість вбити розділ з віндовзом і створити на його місці розділ для убунту. Якщо мати очі, там все зрозуміло.
Перепрошую :)
9.04 я дійсно не ставив (оновлювався), а живої Вінди з якимись там дисками ще з часів 7.04 не тримаю. Тож мій досвід явно застарілий.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #13 : 2009-06-03 23:00:49 »
/me ніяк не дочекається замовлених з shipit.ubuntu дисків.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній smisha

• Новачок
  • *
« Відповідей #14 : 2009-06-04 11:07:21 »
щось починає доходити... :o
Я так думаю що найкращий варіант це переписати всі дані кудись, і відвести весь диск під Ubuntu.
Бо наприклад якщо залишити D, то він буде в файловій системі NTFS, (яка є нерідною для убунту) і можливі якісь конфлікти.
[
Раджу перед початком встановлення почитати щось про розбивку диску для Лінукс.
Напевно так і зроблю. Хотів з наскоку, шапками закидати... Та не тут то було.
Може хтось знає ресурс, крім офіційного ubuntu.com, де можна почитати документацію на зрозумілій мові?