Автор Гілка: Відкритий лист до В.А. Ющенка  (Прочитано 86321 раз)

Praporshic

• Гість
Re: Відкритий лист до В.А. Ющенка
« Відповідей #255 : 2005-02-16 12:46:45 »
... Цей лист і лист після літредактора відрізняються
на порядок...

Якщо чесно, то я вже заплутався у версіях :'(, зараз трохи часу є, розберу.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #256 : 2005-02-16 12:55:26 »
 :D

Є дві основні, наскільки я встигаю за подіями - одна базується на вашій; розміщена hse у пості 108. До неї він додавав побажання товариства по мірі поступлення.
Іншу запропонував Nick у пості 209 - це один з ранніх "сто восьмих" варіантів, виправлений мовознавцем.

Чи я ще щось пропустив?

До речі, залишається відкритою тема російського варіанту листа.
У всякому разі, у розсилці freebsd@freebsddiary.org.ua про це пожалілися відразу ж після мого опублікування інформації про листа.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
« Відповідей #257 : 2005-02-16 13:12:03 »
:D

Є дві основні, наскільки я встигаю за подіями - одна базується на вашій; розміщена hse у пості 108. До неї він додавав побажання товариства по мірі поступлення.
Іншу запропонував Nick у пості 209 - це один з ранніх "сто восьмих" варіантів, виправлений мовознавцем.

Чи я ще щось пропустив?
Зараз вже основна версія на сайті: http://letter.org.ua  ;)
Там я бачу дві опечатки (абзац і пробіл)...

Українська спільнота користувачів та розробників відкритого програмного забезпечення, розуміючи всю складність та неоднозначність цієї проблеми й шляхів її розв'язання, пропонує Вам наступне:

1. Беручи до уваги питання національної безпеки та розвиток саме українського економічного потенціалу, рішуче відмовитися від практики використання приватного програмного забезпечення та закритих (і тому потенційно небезпечних) файлових форматів в органах державної влади та місцевого самоврядування, зокрема в закладах освіти.

2. Враховуючи принципи вільної ринкової конкуренції, економічної доцільності й беручи до уваги передовий досвід учасників європейської спільноти, розробити й затвердити відкриті та ефективні стандарти обміну даними між державними установами, громадянами, підприємствами, установами й організаціями, що не залежать від операційної системи та конкретної програми.

3. Маючи за критерій ефективності роботи Президента й Уряду кількість новостворених робочих місць, вжити заходів для спрямування коштів, що призначалися для закупівлі в закордонних компаній (зокрема у корпорації Microsoft) продукції з інформатизації, на створення робочих місць із метою додаткової адаптації та локалізації великої кількості програм і систем, що вже існують на умовах відкритості вихідних кодів та перебувають під відкритими ліцензіями сімейства GPL, BSD, тощо, для потреб функціонування державних органів та освітніх установ.
« Змінено: 2005-02-16 13:13:59 від hse »
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Чижиков Володимир

• Гість
« Відповідей #258 : 2005-02-16 13:15:20 »
Взагалi думка не погана, але здаэться автори листа досить погано знайомi з реалями бiльшостi сучасних навчальних закладiв на теренi Украiни.
Бiльшисть викладачiв складають люди, що мало сприйнятны до нововведень. Консерватизм. ЖДо того вже iснують вiдпрацьованi навчальнi програми  i т.i.
Кажу про це не аби заперечити - маю досвiд спроби навчати студентiв ПЕК НАУ FreeBSD i  знаю, якi це труднощi по нововведенню - менi нажаль навчати студентiв завадили, хоча групи програмiстов щось з Linux i вивчали.
Але я за, хоча i супроти  цього президента.

Чижиков Володимир Володимирович
м.Киiв

P.S.: Вибачте, за те-що змушений писати на росiйськi розкладцi - не хочу X-перевантажувати.

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #259 : 2005-02-16 13:27:42 »
Шановне товариство!

"Тут ми посовєтовалісь і я рєшил"  ;)

Підписи будуть прийматися до 9го березня включно.
Сторінка з текстом висітиме довше (доки мене з хостингу не виженуть ;) )
Тиждень - на обробку підписів. Після чого роздруковуємо і хтось з києвлян віднесе до канцеляріі Президента.

Яка думка щодо цього?
Просто я виходив з того, що затягувати не можна, але й потрібен час, щоб довести до всіх зацікавлених адресу сторінки.

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #260 : 2005-02-16 13:28:30 »
і банер з червоним написом - "Приколи"!!!
То ж ганьба

"Яка страна, такі й терористи" (c)

Цей банер не гірш за критичні баги тексту, завдяки яким серйозно його сприймати дуже важко.

Втім, я своє слово вже сказав.

--
Michael Shigorin

Відсутній hse

• Графоман
  • Gentoo Linux
« Відповідей #261 : 2005-02-16 13:34:46 »
Шановне товариство!

"Тут ми посовєтовалісь і я рєшил"  ;)

Підписи будуть прийматися до 9го березня включно.
Сторінка з текстом висітиме довше (доки мене з хостингу не виженуть ;) )
Тиждень - на обробку підписів. Після чого роздруковуємо і хтось з києвлян віднесе до канцеляріі Президента.

Яка думка щодо цього?
Просто я виходив з того, що затягувати не можна, але й потрібен час, щоб довести до всіх зацікавлених адресу сторінки.

Переживаю щоб до 9 березня хороші "Наші Патріоти" ;D вінди не закупили... :'(

Можливо версію листа з сайту мейлом скинути адресантам з силочкою на сайт ;)

Хай мають на увазі... >:(
« Змінено: 2005-02-16 13:39:53 від hse »
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній hse

• Графоман
  • Gentoo Linux
« Відповідей #262 : 2005-02-16 13:38:53 »

Цей банер не гірш за критичні баги тексту, завдяки яким серйозно його сприймати дуже важко.

А про це давайте більш детально... ;)

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #263 : 2005-02-16 13:42:19 »
Цитата
Зараз вже основна версія на сайті: http://letter.org.ua  
Там я бачу дві опечатки (абзац і пробіл)...
Пятий пункт пропозицій - помилка. Слово "Закон" та потім сама назва закону пишуться з великої літери.

Цитата
Взагалi думка не погана, але здаэться автори листа досить погано знайомi з реалями бiльшостi сучасних навчальних закладiв на теренi Украiни.
Не зовсім :о))
Спробую описати:
- є директор, як правило у віці понад 40, часто понад 50. Людина консервативна, з осторогою сприймає "ці нові цяцьки".
- є викладач інформатики, як правило "перепрофільований" з математика/фізика/електронщика; іноді - з відповідною заочною "доосвітою". Людина від компютерів далека, як я від балету. Лекції/уроки читає "по папірцю". Крок ліворуч/праворуч/підстрибування недопустимі.
- є кілька ентузіастів, як правило у віці до 25-30 років, швидше за все лаборанти, іноді розумні викладачі але "віддалених" дисциплін. Як правило саме вони "пробивають" нову техніку, налаштовують мережу, оффтопік та ін.
Це були реалії. Пропоную пофантазувати.
Приймається відповідний закон ("Про відкриті стандарти"). Навчальний план під нього я напишу за день. Програму - за тиждень. І не варто крутити пальцем біля скроні - бачив я ваші навчальні плани з програмами під вікна.
З підручником складніше, особливо в плані видавництва. Але думаю, що й тут особливих проблем не виникне.
А далі, до прикладу, перед початком 2005/06 н.р. проводиться перевірка готовності навчальних закладів. Кілька вищезгаданих старперів з числа директорів "показово розпинаються", як вже тут слушно зауважували і...
з першого вереся вищеозначені "викладачі інформатики" отримують нові програми І НАВІТЬ НЕ БАЧАТЬ РІЗНИЦІ (вони як нічого не розуміли, так і не розуміють) в роботі. Директорам як були компютери "глибоко десь", так там же й залишились, але слідувати прикладу своїх розіпнутих колег вони не хочуть і тому "видають розпорядження".
А далі за справу беруться ентузіасти з числа лаборантів. Якщо їх немає - запрошуються сторонні фахівці, які за день переналаштовують десячток шкільних комопютерів.
І нічого особливого не сталося. Тільки думаючим людям стало легше жити.

Гарна фантазія, правда?  ;)

Відсутній gvy

• Письменник
« Відповідей #264 : 2005-02-16 13:45:05 »
Якщо чесно, то я вже заплутався у версіях :'(

Бо не дурні люди казали -- форуми sux.

зараз трохи часу є, розберу.

Це було зробити до того, як закидали листа на letter.org.ua та питалися про підписи.  Сподіваюся, змінювати те, під чим люди вже підписалися -- розумієте, що не можна.

2 miwa: re "пожалілися": а що там ще робити-то вміють?  Чи перекласти ніякий never@ чи інший українофіл не вистрибнув?
PS: фантазія -- буйна, але -- "де Ви таку траву знайшли?" (кажу як трохи краще знаючий, що саме буває на місцевості й що як вирішується -- чи не вирішується)

2 PAL: "якийсь" -- це круто. (чи не розуміє ніхто, що від цього теж залежить, як буде сприйнято?  я у джинсах у кабмін, наприклад, звичайно все ж таки не ходжу)

2 hse: не суєтіться. :-(

--
Michael Shigorin
« Змінено: 2005-02-16 13:50:40 від gvy »

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #265 : 2005-02-16 14:10:06 »
Цитата

А про це давайте більш детально...
90%, що нічого "більш детально" не послідує. Є категорія людей, котрі знають, що ніяке починання не закінчиться і тому не варто взагалі нічого робити. При цьому вважають своїм обовязком повідомити всіх на світі, що те що вони роблять робити не варто.  :)

Щодо остаточного варіанту - в силі домовленість про те, що його віправляє Сергій? Маю на увазі електронний, котрий висітиме на сайті. А то я б ще раз його вичитав вдома, в спокійній обстановці, але не знаю, що вичитувати :-/

Відсутній dmelentyev

• Новачок
  • *
  • дописів: 2
  • Що новенького?
« Відповідей #266 : 2005-02-16 14:12:38 »
Справа корисна. Ось ще й мiй пiдпис.

Щодо тексту, я б хотів додати лише пару зауважень:

Суттєве:
1. Доповнити лист абзацем про необхідність проведення процедури ДЕРЖАВНОГО ЛІЦЕНЗУВАННЯ відкритих засобів криптографії за поданням КабМіну за ДЕРЖАВНИЙ кошт. Це суттєво прискорить розвиток електронного бізнесу у країні. Серед кандидатів на ліцензування можна висунути крипто-бібліотеку OpenSSL. В разі конче необхідної підтримки національних алгоритмів на кшталт ГОСТ-не-пам'ятаю-скільки-там, розробити їх реалізацію за ДЕРЖАВНИЙ кошт.

Вилучити вимоги щодо використання саме цих алгоритмів у повсякденних коммерційних програмах, залишивши ці вимоги для державних потреб, або для роботи із матеріалами, що містять держтаємницю. Для повсякденних коммерційних програм потрібно орієнтуватися на існуючи загальновизнані алгоритми. Такі як RSA/DSA, новітні єліптичні та інщі.

Крім того, теперішня практика (саме спосіб) ліцензування засобів криптозахисту тормозить розвиток всього ІТ та призводить до появи маси реалізацій одних й тих самих алгоритмів замість однієї єталонної.

Ліцензії (принаймні на загально-коммерційне та банківське використання) мають бути значно дешевшими та відзначати скоріше відсутність суттевих вад, що перешкоджають нормальному функціонуванню, ніж повну відсутність помилок та Back Doors.

Не дуже суттєве (навiть, скорiше просто думка вголос):
2. Посилаючись на економію, треба мати на увазі, що окрім платні за ПЗ, є ще витрати на підтримку/настройку. Майже все ВПЗ потребує системного адмінистратора, а це вже постійні видатки. Практика, яка склалася на даний момент (принаймні в Київській МДА) показує, що банальний офісний комплект в дефолтній конфігурації задовольняе більшість "бюрократів" та не потребує  додаткових налаштувань.

З повагою,
--
Dennis Melentyev
SW Developer @ Mebius-KB, Kiev, Ukraine

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #267 : 2005-02-16 14:20:10 »
Бiльшисть викладачiв складають люди, що мало сприйнятны до нововведень. Консерватизм. ЖДо того вже iснують вiдпрацьованi навчальнi програми  i т.i.
Кажу про це не аби заперечити - маю досвiд спроби навчати студентiв ПЕК НАУ FreeBSD i  знаю, якi це труднощi по нововведенню - менi нажаль навчати студентiв завадили, хоча групи програмiстов щось з Linux i вивчали.

Я хоч и не зовсым автор листа, але особисто знайомий з викладачем університету. І наслухався від нього достатньо про порядки у ВУЗах і сфері навчання. Але тут не є проблема - думаю, якщо замість закупки ПО хоча б половину грошей кинути у преміальний фонд - консерватизм звикне досить швидко. Тим більш, шо більшість викладачів взагалі не вміють працювати на комп'ютері (ну не можна ж назвати працею вченого на комп'ютері набивку статей у Ворді? ;) )

Проблема в іншому - адміністратори від науки будуть ставити препони, тому шо можуть лишитися "лівого" приработку.

Цитата
Але я за, хоча i супроти  цього президента.

IMO політичны вподобання тут не зовсім в тему - головне, шо зараз, на хвилі змін з'явився шанс щось змінити й у IT сфері.

Цитата
Чижиков Володимир Володимирович
м.Киiв

P.S.: Вибачте, за те-що змушений писати на росiйськi розкладцi - не хочу X-перевантажувати.

Будь ласка, сходіть на http://letter.org.ua та поставьте свій підпис там.
Бо досить важко переносити підписи з форуму, до того ж буде недобре, якщо значна частина підписів буде с одного IP - ми фальсикуванням не займаємося й не хочемо, щоб нас можна було звинуватити у цьому.

Відсутній hse

• Графоман
  • Gentoo Linux
« Відповідей #268 : 2005-02-16 14:26:34 »

Без образ. Я ТРИЧІ задавав питання на форумі: хто візьметься розробити сторінку. ЖОДЕН, я повторюю - жоден відвідувач форуму не запропонував своі послуги. Я не дизайнер, я адмін. Тому зробив, як зумів. І мені самому не подобається, але у вчорашньому цейтноті добре, що хоч так зробили.

Критики тут мало, тут потрібна реальна допомога.

Ще раз, вчетверте повторюю -

ХТО ВІЗЬМЕТЬСЯ ЗРОБИТИ ДИЗАЙН???

ПРОПОЗИЦІЯ:
Я викладую поточну сторінку з http://letter.org.ua/
на один сайт до якого спробую дати _всім_ бажаючим ssh і хай кожен намалює що хоче... ;)
А вся спільнота буде спостерігати за процесом  ;D

Відсутній gvy

• Письменник
« Відповідей #269 : 2005-02-16 14:30:52 »
Бо досить важко переносити підписи з форуму

ВИ ЦЕ РОБИТЕ?????!

O mama mia
« Змінено: 2005-02-16 14:31:11 від gvy »