Автор Гілка: Відкритий лист до В.А. Ющенка  (Прочитано 86315 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст
Re: Відкритий лист до В.А. Ющенка
« Відповідей #45 : 2005-02-08 14:16:01 »
Хтось вже читав цей аналіз зауважень: http://osdn.org.ua/legal/html/OSL_analysis_of_dept_objections_v4a.html ?

Я там вичитав таку цитату з Закону про Інформацію:
"всі громадяни України, юридичні особи і державні органи мають право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення та зберігання відомостей, необхідних їм для реалізації ними своїх прав, свобод і законних інтересів, здійснення завдань і функцій".

Схоже на те, що якщо якась державна установа надає чи вимагає інформацію у закритому форматі, то на неї сміливо можна подавати в суд.
Це треба обов'язково дописати в лист. :-)
[Fedora Linux]

Відсутній vshelest

• Новачок
  • *
  • дописів: 7
« Відповідей #46 : 2005-02-08 15:22:26 »
Цілком підтримую ідею листа Президентові.
Зважаючи на зміну ситуації в країні можна очікувати на більш-менш позитивний результат. Я так розумію зараз на форумі йде відпрацьювання тексту.  
Все, що написано в листі вірно, дозвольте лише висловити свої думки щодо структури.

1.Спочатку треба представити себе. Хто саме звертається? Українська спільнота користувачів (та розробників) вільного програмного забезпечення? Якщо так, то треба коротко пояснити цілі та перспективи спільноти, хто до неї входить.
2.Потім коротко торкнутись історії питання, стану справ. Проблеми з пропрієтарними програмами та форматами даних. Нечисті на руку чиновники. Освіта. Які є напрацювання вільного софту  в Україні. Обов'язково  звернути увагу на законопроект. Він хоч зараз і в сплячому стані, але там розкрито всі базові положення (я так розумію, я не юрист). Гадаю, що його можна було б довести до прийнятного стану. Потім розповісти про закордонні напрацювання (особливо торкнутись Євросоюзу, точки зору ООН). Дати один-два яскравих приклади.
3.Потім, мабуть, треба проаргументувати тезу про необхідність зміни (чи взагалі формування) державної політики в сфері розробки та застосування програмних засобів. Тут коротко торкнутись сфер промисловості та підприємництва, державних установ (окремо силових відомств), освіти, недержавних громадських організацій. Спробувати пояснити в чому саме переваги використання вільного ПЗ в цих сферах.
4.Наприкінець, підводячи підсумки, сформулювати суть звернення. Дійсно, що конкретно ми бажаємо, щоб зробив Президент?  Спробуйте поставити себе на його місце, припустити, що ви знаєте проблему  лише поверхнево (до речі, гадаю, що сам Ющенко навряд чи читатиме цього листа).    

Я років вісім працюю в державних органах (також маю відношення до впровадження вільного ПЗ в освіті) і добре знаю, що на конкретну відповідь чиновників можна сподіватися лише поставивши конкретні запитання.  Які думки з приводу вищенаведеного пляну? :-)

Володимир Шелест. м. Тростянець Сумської обл.
Головний спеціаліст комп'ютерного центру райради.
Volodymyr Shelest

Max Kutny

• Гість
« Відповідей #47 : 2005-02-08 15:34:01 »
Починається збір підписів під листом до В. А. Ющенка, прохання залишати пости зі справжнім ім'ям та населенним пунктом в якому Ви мешкаєте.

Максим Кутний, м.Київ.

Підтримую із зауваженнями.

По-переше, необхідно переглянути існуючий законопроект http://www.opensoft.org.ua/ і посилатись на нього. Бо там вже є економічний та юридичний аналіз аналогічної пропозиції.

По-друге, потрібно переглянути фрази на кшалт "платити гроші іноземним компаніям за ліцензії, замість того, щоб надати можливість заробляти своїм співвітчизникам", "вимагають використання програмного забезпечення, яке коштує дуже багато грошей", бо вони виглядають на рівні дитячого садка.

Основним месіджем має бути "грошове та інтелектуальне інвестування в українську економіку".

Praporshic

• Гість
« Відповідей #48 : 2005-02-08 15:47:59 »
Хтось вже читав цей аналіз зауважень: http://osdn.org.ua/legal/html/OSL_analysis_of_dept_objections_v4a.html ?

Я там вичитав таку цитату з Закону про Інформацію:
"всі громадяни України, юридичні особи і державні органи мають право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення та зберігання відомостей, необхідних їм для реалізації ними своїх прав, свобод і законних інтересів, здійснення завдань і функцій".

Схоже на те, що якщо якась державна установа надає чи вимагає інформацію у закритому форматі, то на неї сміливо можна подавати в суд.
Це треба обов'язково дописати в лист. :-)
Треба віддати це юристам для аналізу...

І взагалі, мабуть доведется переробляти листа, бо дуже вже багато всьго тут написали такого що я не врахував.
« Змінено: 2005-02-08 15:58:19 від Praporshic »

Відсутній diligent

• Кореспондент
  • дописів: 201
« Відповідей #49 : 2005-02-08 16:05:48 »
В принципі згоден, але ж не треба забувати, що вже існуючи документи у форматі M$ ніхто викидувати теж не схоче, отже потрібно знайти й якийсь _якісний_ засіб їх переводу до майбутніх стандартів. Та треба акцентувати увагу на використанні open source, а не Linux - це різні речі. Хай використовують хоч Windows, але нехай він буде відкритий, та дотримується стандартів. Як вже писали - не повинно бути ще одного монополіста.
Software is like sex: it's better when it's free.  (c) Linus Torvalds

Wad V Mashckoff

• Гість
« Відповідей #50 : 2005-02-08 16:21:42 »
Фактично ви хочете щоб державний апарат почав ПРИМУШУВАТИ використовувати лінукс
Насправді, наша держава примушує використовувати лише софт від Мікрософт. Наприклад, у освіті.

Якби вільний софт та пропрієтарщину дозволили використовувати одночасно, вже буде гарно.

Лист -- ідея непогана за суттю. Але, він допоже лише  ПРИВЕРНУТИ увагу

Сергій Дубик

• Гість
« Відповідей #51 : 2005-02-08 19:42:34 »
Ідею підтримую на всі 100%!!!

Таке чув, що на зустрічі з Ющенком Біл Гейтс говорив, що в Україні варто більше підтримувати своїх програмістів (і мабуть більше скеровувати їхні зусилля на благо своєї держави).

Просто необхідна державна програма підтримки
   * вільних розробок українських програмістів
   * українізації вільного ПЗ

ЗА
   Сергій Дубик
    Львів, зав. сект.інф.техн. бібліотеки ім. В.Стефаника

LinuxMan

• Гість
« Відповідей #52 : 2005-02-08 20:06:35 »
Ділай Максим Володимирович
м. Тернопіль

Відсутній Maxym

• Новачок
  • *
  • дописів: 16
  • Що новенького?
« Відповідей #53 : 2005-02-08 21:33:49 »
Я може помиляюсь, але мені здається що слід орієнтуватись не на Linux, а на FreeBSD.
Чому? Бо це більш стандартизована система. Навіть MacOS і Red Hat, трохи базуються на цій системі.
Але правильно, що стурбований Володимир Лісівка. Неможна прив`язуватись до одного виробника!
Тому слід більш уваги приділяти адаптації, наприклад KDE. Також слід провести переговори з виробниками KDE. Треба ввести більш повну і стандартизовану інтеграцію української мови в їхню основу. Тоді ми отримаємо більш стандартизований, але менше прив`язаний, до виробника Linux версій, процес українізації ПЗ.
Ми не будемо дивитися що це Mandrake, Red Hat, Debian,  або навіть FreeBSD. Все буде стандартно українізовано!
Стандарт повинен бути!!! А також державне фінансування.
« Змінено: 2005-02-08 21:35:23 від Maxym »
To beer or not to be?&&

Відсутній Tiamat

• Новачок
  • *
  • дописів: 2
  • Що новенького?
« Відповідей #54 : 2005-02-08 22:12:07 »
З тиждень не був на LOU, зайшов запостити новину про свою статтю - а тут теж саме :) Одинаково думаємо. В мене може трохи більше конкретики, а так звичайно ж приєднуюсь. Можливо можна додати до цього листа і витяги чи ідеї з моєї статті.

Андрій Шевчук
Львів
Адміністратор http://programy.com.ua
Стаття "Переломний момент настав?":
http://programy.com.ua/reviews/changes.php
« Змінено: 2005-02-08 22:13:07 від Tiamat »

k_ilya

• Гість
« Відповідей #55 : 2005-02-08 23:30:50 »
Що конкретно не вистачає у KDE? Як Red Hat базується на FreeBSD?
Apple вибрала FreeBSD через ліцензію і тому що лінукс спільнота не збиралась лягати під Apple

Pisymist

• Гість
« Відповідей #56 : 2005-02-09 01:03:53 »
Наївні Ви люди... Які, безкоштовні програми з відкритими ліцензіями?!? Ви що, не бачите "генеральної лінії" теперішньої влади, та "її" позиції?!? УВАГА, привідкриваю завісу: україна закупить M$ вінди та офіси для всіх своїх бюджетних установ і закладів освіти мінімум на 10 років на перед!!! Нема в бюджеті грошей?! От для такої святої справи америка кредит нам дасть, можете бути певні;)
Іран треба вчити "демократії", в Сирії поборотись з тероризмом ще в пару країнах рєволюцією зробити... На все це треба грошенята... Америка надіється на самоокупність Української компанії, тому президент свої зобовязання виконає чітко і згідно генерального плану;)
Що, розчарував я тут багатьох? От я (нажаль в даному випадку) не помиляюсь:(
Зрозумійте, навіть відкинувши свою теперішню позицію, президенту прийдеться когось розчарувати: або свого "стратигічного партнера", або "велииику" групу прогресивних освідчених співвідчизників, прихильників відкритих програм...
А тепер відгадайте: кого він розчарує... :(
Час, дасть Вам відповідь!

Віктор Андрійович м. Львів (його синьо-біла половина)

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #57 : 2005-02-09 01:44:02 »
Цитата
А тепер відгадайте: кого він розчарує... Sad
Час, дасть Вам відповідь!

Віктор Андрійович м. Львів (його синьо-біла половина)
Нічо, нічо. Розчарує -- і його закидають яйцями. Чого б я так переживав?

З.І. Щось біло-блакитні (без червоного) ніяк не можуть заспокоїтись і перейти в режим конструктивної критики :)
З.З.І. Особисто в мене ніколи не було ілюзій про мотиви будь-якої влади -- "мавп'ячі ігри" й ніщо більше. Але спробувати достукатись можна, раз вони декларували свою неупередженість, некорупційність і небюрократичність... Тепер не відкрутяться.

Відсутній Stas

• Новачок
  • *
  • дописів: 23
  • Що новенького?
« Відповідей #58 : 2005-02-09 08:59:03 »

Ну і з чим той оазис їсти? Що це формат? Як хмару вордовських документів переробити в той оазис? Ну, і назад як?
Наприклад, користуючись OOo. Але кому подобається M$ - як стандартизація пройде, то або сам M$ import/export plugins випустить, або сторонні поставникі. Якщо пройдемо за посиланням з мого попереднього посту (http://xml.coverpages.org/ni2004-12-06-a.html), то побачимо, що посилання йде на пан-Європейську програму електронного уряду - а це майже Європейський стандарт.
Best regards,&&Serhij Stasyuk

Відсутній vshelest

• Новачок
  • *
  • дописів: 7
« Відповідей #59 : 2005-02-09 09:26:29 »
Хлопці, перепрошую, здається ми відходимо від теми. До чого тут розбірки між linux та freeBSD (на минулій конференції мені вони рукав кров'ю заляпали - до сих пір повністю не відіправ).

Сергій Єгоров, як автор листа, висловив думку, що лист треба дещо переробити. Тут було висловлено багато слушних думок. Вважаю, що їх треба відобразити в листі. До того ж прошу звернути увагу на статтю Андрія Шевчука - вона, на мій погляд, конкретна й ділова, з неї можна багато чого взяти. А в листі мені подобається емоційність і яскравість прикладів.
А от наїзди на MS за неякісне ПЗ клерки часто сприймають як екстремізм ентузіастів (вони вірять свої очам і бачуть скрізь Windows). Наша справа не критикувати MS з тим щоб нав'язувати Free Soft, а намагатися створити вільні й рівні умови для розвитку програмного забезпечення.

Щодо листа пана Віктора зі Львова  (його синьо-білої половини). Наша справа робити, що можемо. Вирішено написати листа Президенту - то треба це зробити, а не гадати, який буде результат. Коли ми це зробимо, то будемо вже на іншій позиції. Треба намагатись рухатись вперед, хоч би там була й бетонна стінка. А при Кучмі саме так і було.

Володимир Шелест
Сумська область    

Volodymyr Shelest