Автор Гілка: Відкритий лист до В.А. Ющенка  (Прочитано 86314 раз)

Praporshic

• Гість
Re: Відкритий лист до В.А. Ющенка
« Відповідей #60 : 2005-02-09 09:47:17 »
В принципі згоден, але ж не треба забувати, що вже існуючи документи у форматі M$ ніхто викидувати теж не схоче, отже потрібно знайти й якийсь _якісний_ засіб їх переводу до майбутніх стандартів. Та треба акцентувати увагу на використанні open source, а не Linux - це різні речі. Хай використовують хоч Windows, але нехай він буде відкритий, та дотримується стандартів. Як вже писали - не повинно бути ще одного монополіста.
Linux -  це лише приклади, уважніше читайте там усьюди ПЗ з відкритим кодом або вільне ПЗ

Praporshic

• Гість
« Відповідей #61 : 2005-02-09 09:55:27 »
Наївні Ви люди... Які, безкоштовні програми з відкритими ліцензіями?!? Ви що, не бачите "генеральної лінії" теперішньої влади, та "її" позиції?!? УВАГА, привідкриваю завісу: україна закупить M$ вінди та офіси для всіх своїх бюджетних установ і закладів освіти мінімум на 10 років на перед!!! Нема в бюджеті грошей?! От для такої святої справи америка кредит нам дасть, можете бути певні;)
Іран треба вчити "демократії", в Сирії поборотись з тероризмом ще в пару країнах рєволюцією зробити... На все це треба грошенята... Америка надіється на самоокупність Української компанії, тому президент свої зобовязання виконає чітко і згідно генерального плану;)
Що, розчарував я тут багатьох? От я (нажаль в даному випадку) не помиляюсь:(
Зрозумійте, навіть відкинувши свою теперішню позицію, президенту прийдеться когось розчарувати: або свого "стратигічного партнера", або "велииику" групу прогресивних освідчених співвідчизників, прихильників відкритих програм...
А тепер відгадайте: кого він розчарує... :(
Час, дасть Вам відповідь!

Віктор Андрійович м. Львів (його синьо-біла половина)
Майдан зробив Ющенка президентом, як буде треба то Майдан його і зніме....

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #62 : 2005-02-09 11:01:37 »
Цитата
До чого тут розбірки між linux та freeBSD (на минулій конференції мені вони рукав кров'ю заляпали - до сих пір повністю не відіправ).
Ще раз доводить: місця подалі від сцени -- безпечніші ;)

Відсутній Юрій Ткаченко

• Дописувач
  • **
  • дописів: 60
« Відповідей #63 : 2005-02-09 12:13:01 »
Підтримую.
Юрій Ткаченко, м.Охтирка, програміст.

Відсутній Андрій Головинський

• Кореспондент
  • дописів: 141
« Відповідей #64 : 2005-02-09 12:25:56 »
Підтримую.
Головинський Андрій, м. Київ, Національний університет ім. Тараса Шевченка.
email:  tikus $at$ ukrpost $dot$ net
Never argue with idiots. They just drag you down to their level, and then beat you with experience

uranium

• Гість
« Відповідей #65 : 2005-02-09 12:29:52 »
Звичайно, шо підтримую. З одним доповненням, не забути дописати про українізацію софта.

Сергій Брицький, senior developer (ведучий програміст)
компанія "СофтСерв", Львів
sbryt at softservecom dot com

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #66 : 2005-02-09 12:47:02 »
Цитата
В принципі згоден, але ж не треба забувати, що вже існуючи документи у форматі M$ ніхто викидувати теж не схоче, отже потрібно знайти й якийсь _якісний_ засіб їх переводу до майбутніх стандартів. Та треба акцентувати увагу на використанні open source, а не Linux - це різні речі. Хай використовують хоч Windows, але нехай він буде відкритий, та дотримується стандартів. Як вже писали - не повинно бути ще одного монополіста.

Тому рекомендуватися згори повинні не інструменти (якщо контора їх _купила_, то що -- викидати? Тим паче -- іноді вони таки працюють), а стандарти. Інакше кажучи -- має бути перелік форматів обміну даними, котрі повинні використовуватись для обміну. Чим їх там обробляють, проблеми їхні внутрішні.

Знаю одне: та дуристика, коли всім впарюють документи в форматі, не призначеному для обміну даними (з .doc допоможе тільки гільйотина -- що б там не робили в OOo, якщо наступний сервіспак для офісу змінить формат, доведеться кусати лікті), має скінчитись.

Відсутній Patrick

• Новачок
  • *
  • дописів: 21
  • Адмін
« Відповідей #67 : 2005-02-09 14:45:35 »
Ідею підтримую.
Маю кілька зауважень щодо змісту листа, але про них - трохи згодом.

Андрій Бондар, м. Харків
« Змінено: 2005-02-09 14:47:38 від Patrick »
"All snakes who wish to remain in Ireland will please raise their right
hands."
                -- Saint Patrick

Олексій Лукін

• Гість
« Відповідей #68 : 2005-02-09 14:56:49 »
По-перше, я підтримую ідею звернення до президента з приводу просунення вільного ПЗ в державних органах та освіті. Хотілося б також застерегти пана Ющенка від занадто добрих відносин з Microsoft Corp, відомої своїми хижацькими замашками та 50% пейбеками.

Але в цілому лист дуже поверхневий та декларативний. Підписувати його в такому вигляді вважаю за недоцільне. Я думаю, що слід серйозно попрацювати над зверненням до президента від імені україньскої OpenSource спільноти.
Це має бути не просто відкритий лист, а звернення з програмою дій та конкретними пропозиціями по вирішенню тих чи інших проблем, що постали перед суспільстівом в галузі інформатизації.
Підготувати так звернення - це непроста задача, та я думаю, що в Україні достатньо кваліфікованих фахівців, щоб це зробити.

На мій скромний погляд, проблема в першу чергу полягає в піратстві. Вільне ПЗ, чи не вільне, але за власність, в тому числі і інтелектуальну люди повіинні платити. Якщо викорінити піратство, люди зможуть обирати, чи платити їм за MicrosoftOffice, чи користуватись OpenOffice за дарма.

Друга проблема полягає у закритості стандартів, що застосовуються в державних органах. Треба ЗАБОРОНИТИ використовувати несумісні закриті формати даних для обміну інформацією з держустановами. Або публікуйте стандарт(формат), щоб інші могли створювати програми, або використовуйте відкриті стандарти. При такому підході можно користуватись хоч чортом з набилками, аби тільки дані нормально читалися. Для цьго треба, щоб розробники форматів разом розробляли і тестуючі програми та все це публікували належним чином. Щоб не залишилось жодного закритого формату в документах, що циркулють у владних кабінетах.

Третя проблема полягає в кулуарності приняття рішень про закупівлю або замовлення на розробку ПЗ та фіктивних закритих тендерах на більший "откат". От запропонує Microsoft $50 за одну копію офісу, з яких 25$ тому, хто пропихне таке рішення - і хто може відмовити такій відомій компанії? Навіщо платити гроші українським компаніям, що можуть підтримувати OpenOffice та проводити навчання персоналу? На мій погляд, тут треба чітко визначити політику держави (звісно, в напрямку використання відкритого ПЗ!), а з нашого боку запропонувати розрахунки та РЕСУРСИ.

Четверта проблема полягає в тих самих РЕСУРСАХ. Спочатку про ПЗ, потім про людей. Що так iceB в порівнянні з "1C-Предприятие"? З інфраструктурою, грошима, кіпою контор та індивідулів, що на ній заробляють на життя?!! Я дуже поважаю авторів iceB й спілкувався з ними... але знаю, що навіть  при тому, що ім виділити мільйон, вони не зроблять з iceB продукту, що конкуруватиме з "1C". Що я хочу сказати: траба чітко виділяти КОНКУРЕНТНОСПРОМОЖНІ ресурси та рішення й бити туди, де це дасть результат.
Тепер про людей. Чи пам'ятає шановна громада BlackCat Linux? Де він? В Москві в складі ASP Linux разом з  наробками, та не з хлопцями, що іх напрацювали. Де багато наших, що нікуди не поїхали, працює? На який ринок? Всі знають. Можна сидіти тут й працювати на захід чи й схід. Тому що там ПЛАТЯТЬ за програми. А тут ні. Тобто, люди Є, їх вистачає. Треба тільки створити умови для того, щоб вони могли на українському  ринку заробити на життя.

З цього приводу знов дивись п.1 - треба платити за інтелектуальну власність, за програми в тому числі. Треба, щоб був РИНОК ПЗ та послуг. А щоб той ринок був і працював, треба, щоб не востанню, а в першу чергу держава вела чітку політику в галузі інформатизації, при чому не фіктивної, очолюваної колись паном Довгим та компанією, а дійсно ефективної. Тоб-то держава повинна першою стати активним гравцем на ринку ПЗ та послуг.

Тепер про найважливіше - про освіту. Базувати освіту на Microsofti - ще загоняти себе бід його монополію. Це треба втлумачити президентові (наче ж він не дурний хлопець, га?) та його мінітсру освіти. Освіту треба базувати на відкритих ситемах та стандартах. Досвід є, поділюся з радстю, приїздіть. Це не обов'язково має бути вільне ПЗ. Наприклад, вивчати web-технології на базі PHP - це для технікуму, а для ВУЗу - краще на Java Enterprise Edition. Та ще можу сказати, що Windows також вивчати треба - бо це ринок працевлаштування для випускників й його не маємо права ігнорувати. Але те що можна вивчати на Linux або FreeBSD - треба вивчати на цій базі. Тобто, в освіті має бути розумний баланс, й тут теж треба писати конкретні рекомендації що до використання тих чи інших продуктів. Але з боку Міністерства Освіти це не має бути вказівкою, а власне рекомендацією. Просто от вам стільки-то грошей на ПЗ, а решта - вирішуйте власним коштом, як що хочете, а як що хочете економити - то прислухайтесь до рекомендацій.

Друзі! (Ой, улюблене слово-паразит нашего президента!) Пропозиція така! Хтось там в Києві, хо в колах певних навколо osdn.org.ua! Організуйте будь ласка на своєму сайті публічну дискусію з цього приводу, тільки структуровану, по розілам, щоб нам виробити  гарний документ й його подати презитенту, щоб не звертатися з листами від сельськой общини люітелєй Linux. Беруся допомогти, чим зможу.

З повагою, ст. викладач каф. ІКС Чернігівського державного технологічного унівесритету,
Лукін О.В.

uranium

• Гість
« Відповідей #69 : 2005-02-09 15:49:24 »
Але в цілому лист дуже поверхневий та декларативний. Підписувати його в такому вигляді вважаю за недоцільне. Я думаю, що слід серйозно попрацювати над зверненням до президента від імені україньскої OpenSource спільноти.
Це має бути не просто відкритий лист, а звернення з програмою дій та конкретними пропозиціями по вирішенню тих чи інших проблем, що постали перед суспільстівом в галузі інформатизації.
Підготувати так звернення - це непроста задача, та я думаю, що в Україні достатньо кваліфікованих фахівців, щоб це зробити.

В такому випадку існує реальна загроза "підготування" листа в кращому випадку до терміну закінчення каденції нинішнього Президента
Лист потрібно, щоб звернути Президента на проблему увагу. А програму скласти - не коників з пластиліну ліпити :) . Тут, справді, потрібно зусилля не малі. Але це треба робити на державному рівні із залученням відповідних спеціалістів, які в свою чергу повинні не сидіти, а давати про себе знати та чути. Що, власне, ми й намагаємося даним листом зробити.

Тепер питання по суті. Хлопці, коли вже буде, власне, звернення? Що ще треба для цього? Чого чекаємо?
Є конкретний план дій по відправці його?
« Змінено: 2005-02-09 15:51:15 від uranium »

Відсутній vshelest

• Новачок
  • *
  • дописів: 7
« Відповідей #70 : 2005-02-09 16:08:34 »

Згоден з паном Олексієм в тому, що лист поверхневий та декларативний. Гадаю, що в цій стрічці вже зараз достатньо матеріалу та людей, щоб зробити його більш якісним.
Щодо звернення, теж цікава та потрібна ідея, але дійсно це може затягтись надовго. Гадаю, що в листа та звернення різні завдання. Зараз мова йде про те, щоб звернути увагу на проблему  (я правильно розумію?) Тому треба лише впорядкувати те, що маємо на цей час.
Чи візьметься за виробку другої редакції  ;) Сергій Єгоров як автор першої?
Можу запропонувати й свій варіянт, якщо є потреба.

Володимир Шелест
Volodymyr Shelest

Praporshic

• Гість
« Відповідей #71 : 2005-02-09 16:15:29 »
...Тепер питання по суті. Хлопці, коли вже буде, власне, звернення? Що ще треба для цього? Чого чекаємо?
Є конкретний план дій по відправці його?
Так, вони є. Сьгодні я передаю перероблену з урахуванням всього що було тут написано версію (див. наступний пост) своєму партійному керівництву. Потім починаю шукати хостинг для організаціїї повномасштабного збору підписів (якщо хтось зможе допомогти - буду вдячний). При погодженні та отриманні підтримки з боку ПП "Яблуко" лист йде до Президента та публікується на maidan.org.ua, можливо ще вдасться організувати публікацію на yabluko.org.ua

Відсутній vshelest

• Новачок
  • *
  • дописів: 7
« Відповідей #72 : 2005-02-09 16:23:19 »
Лист потрібно, щоб звернути Президента на проблему увагу. А програму скласти - не коників з пластиліну ліпити :)

До речі пропозицію широкого обговорення проблеми та вироблення спільного плану дій української OpenSource спільноти, владних  установ та інших зацікавлених осіб ми можемо запропонувати в листі.
А потім вже подивимось на результат і будемо планувати на основі нього подальші дії
Беручи на себе зобов'язання  підготовки програми дій, ми показуємо конструктивний активний підхід, а не тільки критикуємо владу та вантажимо її тим, що потрібно для нас зробити

Володимир Шелест

Volodymyr Shelest

Praporshic

• Гість
« Відповідей #73 : 2005-02-09 16:29:11 »
Шановний Вікторе Андрійовичу!

До Вас звертається спільнота користувачів та розробників програмного забезпечення з відкритим кодом. Наша спільнота не є офіційною організацією, але вона існує фактично. Нашою метою є розробка, розвиток та розповсюдження програмного забезпечення (ПЗ) з відкритим кодом, а також розвиток українського ринку інформаційних технологій. Кількість членів нашої спільноти невідома, і не може бути підрахована, бо її членами є усі ті, хто використовує ПЗ з відкритим кодом чи підтримує ідею вільності ПЗ висловлену у Загальній Громадській Ліцензії (GNU GPL).
Причиною звернення є положення справ в Україні навколо використання ПЗ. Більшість наших співгромадян використовує піратське ПЗ. Найцікавіше те, що в цьому винні урядовці, які фактично змушують людей користуватись ПЗ виробництва Microsoft Corporation яке коштує досить великих грошей. Це полягає у використанні для подання звітності форматів Microsoft Office та "Звіт".Якщо ПЗ "Звіт" коштує досить небагато і люди в змозі його придбати, то з операційними системами Microsoft Windows та MS DOS ситуація набагато складніша. Українці використовують це ПЗ навіть не замислюючись про наявність чогось іншого. Більш того, "завдяки" Міністерству Освіти та Науки нашим людям фактично "промивають мозок" нав`язуючи саме це, посередньої якості, ПЗ. Ця політика вже призвела до того, що операційна система Windows вже de facto стала державним стандартом, бо тільки вона вивчається в школах та неспеціалізованих навчальних закладах. Як вже було сказано, тільки у форматах цієї системи та прикладного ПЗ для неї приймають звіти контролюючі органи Держави. Доходить до абсурду, коли урядовці низького рівня намагаються стягнути штраф з підприємців, які придбали комп`ютер без ліцензійного ПЗ Microsoft Windows та встановили замість нього інше ліцензійне ПЗ, мотивуючи це використанням підприємцями піратського ПЗ. І це в той час, коли вже створено українізовані примірники ПЗ створені українськими фахівцями такі як операційні системи MyLinux, Blin Linux електронна бухгалтерія iceB. Це ПЗ знаходиться в досить нерозвиненому стані через відсутність нормального фінансування. Дуже дивно те, що держава жодного разу не оголосила тендер на поставку програмного забезпечення державним установам та навчальним закладам. Одразу приймалися рішення про закупівлю ПЗ в Microsoft Corporation. Взагалі, Microsoft Corporation  є монополістом на українському ринку ПЗ. Досить дивно було почути слова Міністра Освіти та Науки  пана Креміня, про домовляння про випуск україномовного ПЗ, особливо працюючи в той час за комп`ютером на якому встановлено україномовне ПЗ. Взагалі, як може поважаюча себе держава використовувати в державних установах ПЗ яке не перекладено на державну мову? І це в той час коли вже створено не гірші за якістю аналоги, перекладені державною мовою. Це викликає підозри у особистій матеріальній зацікавленості урядовців які приймали такі рішення. Ще цікаво те, що Організація Об`єднаних Націй, членом-засновником якої є Україна, рекомендує використовувати для освіти саме ПЗ з відкритим кодом. У об`єднаній Європі також переходять на ПЗ з відкритим кодом. Як приклади: перехід французької поліції на офісний пакет ПЗ OpenOffice.org, перехід Мюнхенської міської влади на SuSE Linux, перехід чеської пошти з понад 20000 працівників на ПЗ з відкритим кодом. Ці переходи стали наслідками незахищеності та великої вартості використання ПЗ виробництва Microsoft Corporation. В Україні було створено та зареєстровано законопроект "Про використання Відкритих стандартів даних та вільного програмного забезпечення в державних установах і державному секторі господарства". В цьому законопроекті повністю викладено всі можливості до використання відкритих стандартів та ПЗ з відкритим кодом, а також дано економічне обґрунтування всіх тонкощів використання відкритого ПЗ.
Україна є державою з високим рівнем розвитку науки та техніки. Але чомусь витрачає кошти на іноземні розробки, замість того щоб витрачати їх на розробку власних рішень та підготовку фахівців. На цей час держава потребує формування політики в сфері розробки та використання ПЗ орієнтованої на власного виробника. Саме відсутність такої політики є причиною від`їзду за кордон українських фахівців, на підготовку яких було витрачено державні кошти. Саме через брак підтримки національних розробників ПЗ є причиною того, що українські навчальні заклади готують фахівців переважно для іноземних комерційних структур. У разі використання ПЗ з відкритим кодом в Україні буде створено велику кількість робочих місць для фахівців з інформаційних технологій. Спочатку це буде викликано необхідністю переносу існуючого ПЗ під нову платформу. Потім виникне необхідність підтримки цього ПЗ в сучасному вигляді. Тобто використання ПЗ з відкритим кодом створить постійну необхідність у фахівцях, які зараз виїздять за кордон. Крім того, використання відкритого ПЗ дешевше за рахунок низької початкової вартості та меншій потребі в обслуговувані. Єдине чим воно дорожче (як принаймні кажуть його противники) - це підготовка персоналу для роботи з ним, але тут варто також враховувати те, що зараз ніде не навчають саме користуватися  цим ПЗ. Зараз лише готують фахівців з обслуговування. Підготовка користувачів для роботи у новому ПЗ буде не дорожчою та займе не більше часу ніж підготовка користувачів MS Windows. Підготовка викладачів та розробка навчальних програм займе не більше ніж 6 місяців. Перепідготовка наявних фахівців може займати, залежно від типу роботи, від однієї-двох годин до місяця. Найголовніше те, що витрачені гроші залишаться в державі замість того щоб бути втраченими на рахунках закордонних організацій. Підтвердженням економії від використання ПЗ з відкритим кодом є рішення уряду Південної Кореї, за підрахунками переведення на вільне ПЗ 20% робочих місць та 30% серверів в державних установах дозволить заощаджувати близько 300 млн. Доларів США щороку. Найбільш дивним є використання ПЗ від Microsoft Corporation у силових відомствах, незважаючи на відомі проблеми з захистом інформації у цього ПЗ, це взагалі становить загрозу безпеці національній безпеці України.
Ми в жодному разі не вимагаємо заборони використання ПЗ Microsoft Corporation, ми намагаємось донести до Вас недоцільність цього вибору. На Давоському форумі Ви домовились з паном Вільямом Гейтсом про інвестиції в українську освіту та про боротьбу з піратством. Так, боротися з піратством треба, але не тими методами які використовуються в Україні. Інвестиції в освіту принесуть для Microsoft Corporationдуже велику вигоду від привчання українців до власного ПЗ і ще більшу монополізацію ринку, якої не можна допустити. Україна має бути вільною країною і мати можливість вільно обирати програмне забезпечення в якому працювати, але ніяк не йти на поступки недалекоглядним та низько компетентним урядовцям які змушують використовувати саме те ПЗ яке їм особисто більше подобається чи за "проштовхування" якого вони отримали хабар. Державні органи мають дати можливість обирати ПЗ користувачам, замість того щоб примушувати їх до чогось. Боротьба з піратством в Україні буде безглуздою доти, доки уряд не зрозуміє цього і не почне відповідно діяти. За будь-яку власність треба платити. Інтелектуальна тут не виключення, то може треба дозволити користувачам обирати яке ПЗ і за яку ціну купувати?
Сподіваємось на те, що це зваернення надасть Вам, вельмишановний Вікторе Андрійовичу, та шановній Юлії Володимирівні Тимошенко, можливість розглянути проблеми з боротьбою проти контрафактного ПЗ під іншим кутом зору.
З повагою користувачі та розробники вільного ПЗ України
« Змінено: 2005-02-10 08:47:38 від Praporshic »

Олкесій Лукін

• Гість
« Відповідей #74 : 2005-02-09 17:01:25 »
Хлопці! Писати листа, щоб просто привернути увагу президента - це безглуздя. Ну звернемо! Помахаємо стрічечками! Й далі що?

Може й праві ті, що кажуть: розробляти звернення та програми ми можемо довго, а написати ні за що не відповідаючого листа можем дуже швидко. Та який в тому сенс?

Треба ХОЧА Б РОЗПОЧАТИ ПРОЦЕС грунтовного обговрення  проблеми, залучити організації та фірми до роботи, залучити людей, що згідні на громадських засадах працювати над цим ділом та мають конструктивні пропозиції.

А то що ми скажемо? "От нас тут 1000 любітелєй набралось, дак ми нєдовольні шо твориться такеє паскудне неподобство!". Ги-ги!

Моя думка - треба спочатку щось мати в організаційному плані, й написати: Зверніть увагу на проблему, шановний президенте, - а нижче - ось люди та організації що вже працюють над рішенням та мають пропозиції.  Якщо Вас цікавить, кажіть, шановний, готові прислати Вам результати нашої роботи.

Я розумію, що хтось має взяти на себе цю орг. роботу! Але ж є люди, що вже вкотре організовують конференції osdn.org.ua, є вже декілька фірм, що зацікавлені в просуванні вільного ПЗ в Україні, є шановні дописувачі цього форуму на прикінці!

Зі свого боку готовий працювати, зокрема, з питань влильного ПЗ в вищий світі. Певно, що поставлю свій підпис під листом, якщо ініциатори хоч би створять вєб-опитування
належне з реальною регістрацією тих, що ставлять підписи. З помітками, над якими аспектами звернення хотіли б працювати, що можуть запропонувати. Хоча б для того, щоб можна потім було швидко знайти людей, які здатні розробити більш-менш грунтовні докумнети.

На прикінець мушу сказати, що щіро вдячний автору, що розпочав цю розмову й підняв важливу тему. Прошу уважно почитати форум та підготувати другу редакцію листа.

Вибачаюсь за сумбур -але ж дуже болюча тема. Не хочеться щоб з цього всього вийшов пустопорожній пшик.

Олексій Лукін, каф. ІКС ЧДТУ #icq 16830551
al на  cn крапка ua